SKY CLIMBER RTR 2,4GHz

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: SKY CLIMBER RTR 2,4GHz

#121 Příspěvek od petr64 »

Trafo od notebooku z bazaru.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
Surgical

#122 Příspěvek od Surgical »

http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Sco ... 25341.html

Tady máte SkyClimbera bez radia a v jiném samolepkovém "tuningu"
duchas

#123 Příspěvek od duchas »

glider píše:Tak bohužel po pečlivé prohlídce má článek jenom 1800 mAh. :( Údaj na krabici uvádí chybných 2000 mAh.
Předpokládám, že pro napájení přiložené nabíječky budu potřebovat stabilizovaný 12V zdroj (min. 2,5A). Můžete z vlastní zkušenosti nějaký doporučit ?

Já osobně autobaterii,dneska je u nás nádherně jdeme létat
duchas

#124 Příspěvek od duchas »

glider píše:Tak bohužel po pečlivé prohlídce má článek jenom 1800 mAh. :( Údaj na krabici uvádí chybných 2000 mAh.
Předpokládám, že pro napájení přiložené nabíječky budu potřebovat stabilizovaný 12V zdroj (min. 2,5A). Můžete z vlastní zkušenosti nějaký doporučit ?

Já osobně autobaterii,dneska je u nás nádherně jdeme létat
duchas

#125 Příspěvek od duchas »

Adalf píše:Poslal jsem Skyclimbera do stromu. Podařil se mi zachránit jen trup. Pokud by někdo potřeboval z něho nějaké díly, včerně příjímače a rádia, je to k dispozici.

Já ho poslal do země nemáš motor :D
duchas

#126 Příspěvek od duchas »

Adalf píše:Tohle letadlo jsem si naprosto zamiloval. Lítá se s ním úplně samo. Sice jsem mu už dvakrát zlomil čumák a jak to vypadá, budu muset lepit při každém nevydařeném přistání, tak budu doufat, že jednou přijdu na lepidlo, které to vyřeeší trvale.

Dělal jsem dnes mimojiné takové malé měření. Chtěl jsem dosáhnout stavu, kdy letadlo letí ve stabilní výšce, tedy kolik potřebuje plynu, aby si při ideálním vytrimování výškovky udželo stabilní rychlost a výšku. Vyšlo mi to na 45% plynu, což mi na Amérmetru ukázalo nějaký 2 až 2,2A trvalé spotřeby. Tedy při ideálních podmínkách by mohlo letět 45 minut , aniž by kleslo. Na FPV a autopilota ideální :-) Na plný výkon si bere 14 Ampér.

Nyní následuje instalace FPV vybavení, tedy naložení, pak proběhne další měření, ale jestli se dostanu po vytrimování a pravděpodně zcednutému výkonu na 30 minut letu, ideální.

Jinak létání stylem vystoupání motorem a klouzáním jsem se dostal asi 1,5 hodiny letání a baterie stále dávala, to už mě pak přestalo bavit a jel jsem domů. Opravdu supr stroj.

Ahoj tak už jsi přišel na to lepidlo po dnešku se můžu přidat ale lítalo super to je fakt,
petr64
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od petr64 »

Zdar,
včera jsem provedl zálet. Přistupoval jsem k tomu s obavami (bylo mi líto rozsekat Climbera hned napoprvé) a proto velmi odpovědně, ale jak se ukázalo, tak byly obavy zcela zbytečné.

I když ? Možná právě pořádná příprava přispěla k tomu že jsem z pole odnášel model ve stejném stavu, jak jsem tam s ním přišel :)

- vyměněn regl za Foxy 25B (nastavena brzda - tvrdá, předstih na 20*)
- podumání nad rozvržením komponent v trupu - kde bude regl, jak bude orientován aku, kde bude přijímač a jeho satelitní anténa (používám Spektrum AR6200 s přídavnou anténou), kudy povedou dráty.
- upevněna kabeláž v modelu (pistole s tavným lepidlem - kapka, přitlačit kabel - drží pevně - dá se rozebrat)
- regl přilepen na bok kabiny
- přijímač na oboustranné pásce - přilepen z kabiny, ale dál v trupu. Anténky přijímače orientovány vertikálně, satelitní anténa dole v trupu u serv (je tam pěkně místo), orientace horizontálně - obě antény kolmo na směr letu.
- kontrola připevnění serv (důvěřuj, ale prověřuj) - neshledán problém
- nastavení Vysílače: všechny výchylky ponechány na 100%, nastaveny dvojité výchylky pro VOP, SOP i Křidélka.
- nastavena diferenciace křidélek (50%) / výrobce s tím počítá, takže tam už nedal ani Y-kabel, ale kžadé servo na samostatném kabelu, což mi ušetřilo práci.
- nastaveny aerodyn. brzdy (obě křidélka nahoru, co to šlo ... 60* asi tak)
- nemusel jsem u žádného serva nastavovat revers - promyšleno od výrobce - nebývá to pravidlo.
- kontrola výchylek +- podle návodu, trimy jsem nechal v 0 a šteloval jen vidličky
- kabina - magnety na mě nedělaly dojem, že kryt neudrží - pro jistotu přelepeno páskou.
- kontrola těžiště (sedělo napoprvé s aku 2000 mAh v prostřed držáku)
- kontrola souměrnosti (od oka) a podélného vyvážení - OK

Samotný zálet: zákluz bez motoru jsem nedělal, prostě jsem dal 65-70% plynu a solidně vrhnul model vodorovně proti vánku. Climber šel jak na "kolejích" nahoru pod úhlem cca 15-20 stupňů. Paráda.
Reakce: výškovka velmi citlivá (přepnul jsem na poloviční výchylku), směrovka naopak "tupá", křidélka s diferenciací tak akorát - pěkně točí zatáčky i pod velkým náklonem.

Po prvním okouzlení se stabilního letu na 45% plynu jsem si všiml, že jde mírně doleva. Až 5 ťuknutí do trimu křidélek to spravilo. Na VOP jsem nemusel ani šáhnout. Pár "hodných" koleček v letové hladině cca 40-50 metrů, postupně jsem menšil poloměr zatáček - Climber "drží" - nepadá po křídle - snižovat rychlost a testovat pádovku jsem zatím nezkoušel (příště). Pak jsem zkusil plný "ceres" - Climber se vzpíná, a to dost. Uvidíme, ale myslím že to mix PLYN -> Výškovka nespraví. Bude to chtít asi ještě více vyosit motor dolů. Pak přemet z výšky bez motoru - díky cilivé výškovce bez problémů - křídla "netleskají", ani se ke tleskání nechystají - ta uhlíková spojka křídel je super. Na závěr vykrut s motorem - zde se projevil ten nevyosený motor - byl hóóódně sudovitý - ještě, že jsem s tím počítal a byl dost vysoko. No, taky to bude chtít poladit tu diferenciaci křidélek - zatím je nastavena na 50%-ní rozdíl výchylek. Možná je to moc - jak to máte vy?

Let netrval dlouho (8 min) a regl začal stahovat otáčky, jakože už je aku vybitá. Tak brzy? - zklamání. Tak následovalo přistání bez motoru, ale jak do peřin - klouzavost úžasná. Po přistání jsem hned koukal na křidélka - zda byl opravdu ten trim tím, že jsem je neměl přesně v nule. Byl! Rozdíl 0,5 mm na jednom nahoru a na druhém dolů - nepostřehl jsem to díky vůli táhel - je třeba při nastavování prsty zkoušet vůli a střed "vůle" nastavit do 0. Takže pozor i na tak malé rozdíly Climber reaguje. Úprava hned na místě, abych na to nezapomněl.

"Dolítal/ukojil" jsem se ješte 25 minut s Alfou - musím uznat, že má holka pořád něco do sebe i když má rozpětí jen 1500mm. Je čiperněnjší, ale asi taky je to tím, že už ji mám v ruce a vyladěnou.

Doma jsem hodil aku na nabíječku a dobil jsem jen 450 mAh - pak mi to došlo. Regl měl nastaveno omezení motoru už při poklesu napětí na aku na 60%. Tak jsem aku dobil nadoraz. Climbera zajistil na stole a k radosti celé rodiny (18:30 hodin, neděle večer) jsem provedl motorovou zkoušku (v kumbále - přes 2x sádrokartón) s přenastaveným reglem - s vypnutým omezením. Napětí a proud jsem hlídal dvěma multimetry. V pohodě 25 minut na 50% plynu / při tom to bere 4,5 - 4,7 A. Na plný plyn 10,5 A (multimetry jsou za pár kaček, takže berte tuto hodnotu +- autobus ... klidně může být chyba 10%).
Regl vlažný po 25 minutách, motor byl slušně horký, ale prst se na něm udržet dal - chtělo by to upravit a nasměrovat kapsami proud vzduchu na motor - není to uděláno z výroby moc dobře - vhodně. Zbytečně "vypíkat" vinutí motoru je škoda.

Tož tak, byl to bezva den a mám z Climbera velkou radost.

Ale :) :
- "chichi" plastové vidličky ve mě nevzbuzují důvěru - nahradím MPJety
- to samé: táhla s uchycením drátu "Z" v táhle serva - a navíc bowdeny mají vůli jak hrom (drát a průměr plast. trubky- velký rozdíl). V pohodě zatáhnu za VOP nebo SOP a "uhnou" klidně i 5mm což je moc - sice se mi nechce hned nové éro kuchat, ale vyměním i ty bowdeny na MPJety a kulové čepy.
- dělá mi starosti tuhost trupu na konci - když dám plný plyn, tak se VOP i SOP třepou jak v uragánu. Dám tam osvědčené uhlíkové výztuhy průměr 1,5 - 2 mm a zalepím CA. Aspoň 40 cm dlouhé a určitě 3ks (dvě z boku, jednu dolů - trup se dá poměrně malou silou ohnout nahoru). Možná 4 ks - i nahoru. SOP je tuhá dost, do VOP možná dám 0,5 - 1mm uhlí.

Jinak přemotorizaci na 370W nechám "na pak", zatím to stačí - nejdřív "načtu do mozku" letové vlastnosti éra s origo motorem. Až to nebude stačit, tak ... raketa.

p.s. Ještě mě čeká umístění kamery 160gr - má někdo zkušenost? Kam, jak ? Díky
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
ko44

#128 Příspěvek od ko44 »

Surgical píše:http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Scorpio/A200-Elektrovetron-Plug-&-Play-p25341.html

Super, díky za tip. :)
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od Vašek1948 »

ko44 píše:
Surgical píše:http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Scorpio/A200-Elektrovetron-Plug-&-Play-p25341.html

Super, díky za tip. :)

Tady je levnější, ale bez nabíječe a akumulátoru:
http://www.rcshop.eu/rc-letadlo-scorpio ... 53112.html
X-Blade

#130 Příspěvek od X-Blade »

Tak jsem byl rozhodnut že jsi koupím EG, ale jak to tu pročítám tak jsi už tak jist nejsem :? Můžete někdo porovnat tyto dvě era? Se snad do jara nerozhodnu :D
duchas

#131 Příspěvek od duchas »

Čau borci poradte čím mám lepit Climbera at to trochu drží?Dostal na čumák a křídlo :oops:
glider

#132 Příspěvek od glider »

Ad Duchas) Nemám zkušenost, ale mrkni na následující odkazy

http://www.rcfly.cz/stavba/stavba%20epp.htm
http://www.rcbazar.cz/clanky/epp-ii-451/
Sky Climber RTF, 2.08m
petr64
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od petr64 »

Je to EPP takže v principu lze použít StyroCA (vteřiňák), UHUPor, Purex i Epoxy.

Záleží co a jak konkrétního potřebuješ (s)lepit, vyspravit:
- Styro CA na vlepení uhlíku - při slepování EPP se obyčejně roztrhne kousek vedle při dalším pádu.
- UHUPor - bílé transparentní (moje zkušenost je, že to ale není tak pevný spoj jako Purexem nebo Epoxy).
- Purex na slepení roztrženého EPP napění do něj, dobře drží, dá se brousit - ale je to vidět - žlutohnědá barva.
- Epoxy je asi univerzální, ale není epoxy jako epoxy (je pružné i tvrdé) - záleží co se má lepit.
duchas

#134 Příspěvek od duchas »

petr64 píše:Je to EPP takže v principu lze použít StyroCA (vteřiňák), UHUPor, Purex i Epoxy.

- Styro CA na vlepení uhlíku - při slepování EPP se obyčejně roztrhne kousek vedle při dalším pádu.
- UHUPor - bílé transparentní (moje zkušenost je, že to ale není tak pevný spoj jako Purexem nebo Epoxy).
- Purex na slepení roztrženého EPP napění do něj, dobře drží, dá se brousit - ale je to vidět - žlutohnědá barva.
- Epoxy je asi univerzální, ale není epoxy jako epoxy (je pružné i tvrdé) - záleží co se má lepit.

Dík potřebuju zalepit čumák,u křídla za klapkou ohyb,plus dolní díl směrovky se jakoby odtrhl od trupu,asi kynetickou energii to nevím jak spravit.Myslíš že bych do křídla mohl dát ve třech bodech špejli nebo uhlík jako výstuhu a přilepit k sobě? Díkas
duchas

#135 Příspěvek od duchas »

duchas píše:
petr64 píše:Je to EPP takže v principu lze použít StyroCA (vteřiňák), UHUPor, Purex i Epoxy.

Dík potřebuju zalepit čumák,u křídla za klapkou ohyb,plus dolní díl směrovky se jakoby odtrhl od trupu,asi kynetickou energii to nevím jak spravit.Myslíš že bych do křídla mohl dát ve třech bodech špejli nebo uhlík jako výstuhu a přilepit k sobě? Díkas
Přílohy
IMG_0053.jpg
IMG_0052.jpg
Tady to dílo opravit
Tady to dílo opravit
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“