googie píše:Dnes sadneš do auta s lyžami a za 3 hodiny sa lyžuješ v Alpách, alebo sa za 10 hodín kúpeš v Jadrane. Jaksi ľudia zabudli, čo to kedysi znamenalo a že toto je výsledok európskej integrácie, ktorá svojím spôsobom zaručuje že sa viac štáty Európy nenapadnú...Ja kľudne obetujem EU byrokraciu za voľnosť cestovania a možnosť práce vo vačšine EU štátov.
googie, tak teďka sis pořádně naběhnul ani nevíš jak
1. ad Alpy: cestování, hádám, žes měl na mysli že konečně tě nikdo nekontroluje na hranicích nesouvisí primárně s EU ale s existencí Schengenského prostoru; volný pohyb osob, který je definován jako jeden z pilířů volného trhu, není zase až tak volný, musíš splnit několik podmínek k tomu, aby ses mohl usadit kdekoliv na území členského státu
Svoboda (event. princip) volného pohybu osob je stanovena článkem 3 Smlouvy ES (zde je vhodné zdůraznit rozdíl mezi ES a EU(!)) a je jedním ze základních předpokladů, pro fungování společného trhu
Omezení volného pohybu, tedy odepření vydání povolení k pobytu ze strany hostitelského státu (tedy jiného než domovského státu osoby), je možné zejména z důvodů výhrady veřejného pořádku a bezpečnosti a výhrady veřejného zdraví. Při posuzování takových omezení je rozhodující výlučně osobní jednání dotčených jednotlivců. Při posuzování zájmu veřejného pořádku či veřejné bezpečnosti se proto mají členské státy zaměřovat na osobní situaci osoby, která je pod ochranou práva Společenství a nikoliv na pouhé paušální hodnocení. Osoba, která hodlá přesídlit na území jiného členského státu, se rovněž nesmí stát přítěží jeho sociálního systému.
Příklad z praxe: Od 14.5.2011 pobývám v Německu jako OSVČ a po 3 měsících jsem byl vyzván, abych se registroval na Auslanderamt, neb jsem překročil dobu pobytu 3 měsíců. Důvody, které by mě této povinosti zprostily, nebyly nalezeny. V žádosti jsem musel zaškrtnout důvod pobytu, což u mně nebyl problém. Z praxe ale vím o docela dost lidech, kteří se přestěhovali do Německa za svými partnery a měli velké problémy zdokladovat účel pobytu v SRN v situaci, kdy neměli práci a důvod "bydlím s partnerem" úředníkům nestačil...
Tedy: volný pohyb osob není zase až tak úplně volný jak si lidi myslí...
2. Evropské státy se napadnou/nenapadnou...
Nechápu, proč si myslíš, že se státy musí napadnout, asi jsi myslel vojensky(?) Vojensky ne, není totiž třeba. Stačí přijmout nějaké politické rozhodnutí, ve vašem případě třeba ESFS a nechat ho ve Slovenském parlamentu odsouhlasit. Není třeba vojensky, stačí ekonomicky a podle práva... A bude hlasovat tak dlouho, dokud neodhlasujete "Ano". Více komentovat netřeba.
Ten hlavní průser přišel s Lisabonskou smlouvou. Do té doby nebylo možné prosazovat moc velké prasárny, státy měly právo veta v mnoha oblastech. S Lisabonem se to změnilo a veto se scvrklo na pár kapitol. Pro malé státy je ztráta veta ztrátou vyjednávací pozice. A konec, nic moc už nevyjednáte (nevyjednáme), nemáme sílu, není jak na ty velké zatlačit aby braly na ty menší nějaké ohledy...
3. Možnost práce ve státech EU
Taky hezká věc. Ta možnost tu dávno byla, jako SVČ to šlo i před vstupem ČR a SR do EU. Jako zaměstnanec to bylo horší, bylo třeba pracovní povolení, ale nebylo to až takový problém, jak si lidi myslí... Od 1.5.2011 skončilo přechodné období a není třeba pracovní povolení. To je jediná překážka, která padla. Jinak se nezměnilo NIC (stavební firmy by mohly vyprávět o pravidelných kontrolách žebříků
A jestli budeš někdy pracovat v zemi EU a budeš mít na Slovensku nezaopatřenou manželku, tak si na mně vzpomeň
Celý průser je ten, že integrace té EU pod taktovkou Rompuye a Barrosa nejde směrem ekonomickým, ale politickým.
A propos... tady máš své eurokomisaře. Znáš je, ztotožňuješ se s nimi, víš co chtějí, co pro tebe dělají? (já tedy ne)