Zdravim panove. Jsem helimiminko co se modelu tyce. Precetl jsem snad uz vse co je tady na webu a co jsem nasel i jinde. Letam heli skoro kazdy tyden(opravdovou) a jeste nikdy jsem nespadli a ani nevim o tom, ze by spadnul nekdo jiny. V cem je ten problem? V akrobacii ci ty modely proste padaji a basta? At se podivam kam chci vsichni porad pisi jak padaji.... proc??? A Budu padat take??? Nezlob te se, ptam se jako laik a naprosty, ale opravvdu naprosty zacatecnik. Znam pouze ten realny let.
No asi největší broblém u modelů je orientace (např. když je heli proti vám ovládání je úplně obráceně )
Další důvod, proč opravdické heliny nepadají je, že létají vysoko a na všechno je dost času.
Předposlední důvod je, že řídíte ze země takže to někdy klame a nevíte ani v jaké poloze heli je.
A ten poslední je že se rc helina každý týden detajlně nekontroluje, a tím vznikají pády na techniku.
Jo a abych nezapoměl ještě se padá, protože se občas ryskuje, protože můžete ztratit max cenu opravy vrtulníku. Snad jsem nic nevynechal.
Mikelo píše:Ano, ti blbí si kvedlačku skutečně nekontrolují.
tak ze mas pocit, ze kdyz se o ni budu starat a nebudu se snazit o neco na co nemam, ze bych si ji mohl chvili uchovat v provozuschopnem stavu? Ja asi tusim, ze casem se urvu a budu chtit delat pitomosti....to je zivot, ale pri trose rozvahy jde letat i bez padu? Rozumim tomu spravne?
Ahoj všem , chtěl bych ted také začít a kalkuluji jestli nebude levnější rovnou pořídit do Heli toto HeliCommand 3A nebo HC3-SX Robbe HeliCommand
- jen se rozhoduji jakou verzi - ta první je na pádlo a druhá na bezpádlo tuším ... a oboje stojí cca 10tis což je cena dobrého gyra 611 - 520 ... a přitom to gyro je již v tom ...
cizak píše:Ahoj všem , chtěl bych ted také začít a kalkuluji jestli nebude levnější rovnou pořídit do Heli toto HeliCommand 3A nebo HC3-SX Robbe HeliCommand
- jen se rozhoduji jakou verzi - ta první je na pádlo a druhá na bezpádlo tuším ... a oboje stojí cca 10tis což je cena dobrého gyra 611 - 520 ... a přitom to gyro je již v tom ...
To je jasný čeho se týká video je to v názvu videa ale oba ostatní systémy fungují obdobně , prostě mi de o to že by tento systém možná vyšel levněji než následné pády a opravy pokud se samozřejmě bude létat v takové výšce aby stihl zasáhnout ...nebo se pletu ?
Mikelo píše:Velikost vrtulníku sama o sobě nemá vliv na to kolikrát se s ním praští. To je logický nesmysl.
Tohle bráno doslovně , je pravda. Ovšem v praxi skutečně platí : čím menší vrtulník, tím více se s ním padá a to výrazně. Důvod proč to tak je ,je trochu složitější než jenom pouhý rozdíl velikosti, ale na četnost pádů to nemá naprosto žádný vliv. Takže s Tvým příspěvkem tak, jak vyzněl nesouhlasím. S malým se prostě padá o hodně častěji. A tudíž absolutní náklady na opravy nemusí být u velkého vrtulníku vůbec vyšší než u malého a levného. To záleží hlavně na přístupu pilota.
insomnia píše:to video demo se tyka pouze bezpadla HC3-SX!
Mechanik co HeliCommandy nastavuje mi to objasnil, ten levnější HC3 - Xbase Robbe 8572 za 5tis nemá tu záchranu tak to je bezpředmětné a poslední typ plné verze co nahrazuje (HeliCommand 3A) HC3-SX umí pádlovou i bezpádlovou verzi , dle Laptopu lze i na letišti nastavovat podíl řízení v procentech a pomalu se tak učit létat a nerozbít a v nouzi jen kliknout na tu záchranu na které mít připraven prst - stačí k tomu minimální zkušenost z simulátoru , prostě jen mi hlava nebere že to už nemá většina a na diskuzích neustále astronomické sumy oprav ... kde je ten zakopanej pes že to už nemá každý , o ceně to přeci tolik není když většina už rozbila za rok i za víc ... a zbytečně když je toto !
HC3SX ma ji jine vychytavky. Umi fungovat jako autopilot, tzn. ze ti stale srovnava heli do horizontu, a ty se muzes pomalu ucit ji ovladat. To funguje ale bez kolektivu. Vsechno ale ma sva ALE. Nejdriv je treba nastavit komplet vsechny tri gyra. Jejich zisky, citlivosti, vychylky atd. Jako zacatecnik si s tim neporadis, protoze to je treba nastavovat a pritom uz umet litat. Takze nekoho, kdo ti to nastavi. Osobne nejsem zastance autopilotu. Clovek se pak uci tak nejak napul a to se pozdeji muze vymstit. Nicmene ten zachranny mod pouzivam pri uceni pokrocilejsi akrobacie a jsem rad ze to mam. Uz me vytahl nescetnekrat z jiste rany. Chce to ale pouzivat s rozumem. Aby se clovek ucil, postupoval dopredu. Mit to opravdu jako posledni zachranu pri ztrate orientace. Proste nespolehat na to. Kolega ma HCcko a presto uz dvakrat heli rozbil. Jednou si misto Horizon modu cvakl autorotaci a jednou to proste nestihl. Taky uz byl pripad ( moc o tom nevim, jen "jedna pani povidala", ale ten clovek chodi sem na diskuzi ), ze po pouziti zachranneho modu mu heli vlitla do obliceje. To se ale muze stat kdykoliv a s jakymkoliv systemem nebo bez nej. Je to o respektovani pravidel bezpecnosti. Takze, ano HC3SX ti muze pomoci, pokud budes rozumny. Ale rozhodne bych ho nekupoval s tim, ze to vzdy zachrani moje pilotni neumeni. Spis je to docela dobra bezpadlova elektronika s bonusem navic.
cizak píše:... prostě jen mi hlava nebere že to už nemá většina a na diskuzích neustále astronomické sumy oprav ... kde je ten zakopanej pes že to už nemá každý , o ceně to přeci tolik není když většina už rozbila za rok i za víc ... a zbytečně když je toto !
Ten system nieje nijek lacny, cize nieje kazdy ochotny do toho investovat, zvlast ked ma napr. mensie heli ako ja v cene 400-500 euro. Pady mam za rok zopar /t.r. 3/ za nejakych smiesnych 5-20 euro na jeden pad. A nie vzdy to zachrani helinu, pozri temu "heli a vase nehody" - uzivatel Howking - padal na techniku, tam ti to niekedy pomoze, ale niekedy moze aj pohorsit, ak pri vynuti motoru a zapnuti systemu zachrany to zrovna do horizontu hlavou dole, pricom by to pilot este mohol vyrovnat na lize.
cizak píše:
pkotatko píše:To funguje ale bez kolektivu.
právě to srovnávání mi říkal také a to mne utvrdilo v tom že se to vyplatí , co znamená že to funguje pouze bez kolektivu ?
zrejme to, ze plyn/kolektiv neriadi system, ale musis sam.