Deska HK pro quadrocopter

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
churavym

Re: Deska HK pro quadrocopter

#76 Příspěvek od churavym »

Presne tak jak pise milost, pristi tyden snad dorazi novy programator z ebay, tak jsem zvedavej.
Misa+ Hitec Aurora 9, MPX Acromaster, homemade Click alias Pitchus, quadcopter Hydropero 2
churavym

#77 Příspěvek od churavym »

ahoj, tak nechci to zakriknout, ale dnes mi dorazil novy programator (od zaplaceni cca necelych 14dni). Postak mi to donesl do prace, tak jsem si rikal, ze to vyzkousim. Vybalil, zapojil do usb a zacal se modlit, aby nenasel hid zarizeni...je to pasak, za 3,99USD to xp nadetekovalo jako nezname zarizeni...hned jsem mu podstrcil spravne drivery, ktere si sebral a bez problemu nainstaloval. mam tu nainstalovany avr extreme burner, ten jsem spustil, dal read all a svete div se, programator byl nalezen a zacalo to cist. jelikoz tu nemam zadnou desku s procesorem na naprogramovani, tak to samozrejme hazelo chyby, ale rozhodne jine, nez predchozi kram za 10USD. kazdopadne program nadetekoval programator, coz je zaklad. takze pokud nekdo ma zajem...zde je link na funkcni programator (funkcnost spoluprace s multicopter flash tools potvrdim vecer):
http://www.ebay.com/itm/USBASP-USBISP-AVR-Programmer-USB-ATMEGA8-ATMEGA128-/170720918421?_trksid=p4340.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUA%26otn%3D5%26pmod%3D120802359789%26ps%3D63%26clkid%3D4350156883229454410

pokud by uz aukce skoncila, tak se jedna na ebay.com o prodejce:
MLGB
polozka:
170720918421
USBASP USBISP AVR Programmer USB ATMEGA8 ATMEGA128
cena:
3,99USD, postovne zdarma.
Misa+ Hitec Aurora 9, MPX Acromaster, homemade Click alias Pitchus, quadcopter Hydropero 2
svato

#78 Příspěvek od svato »

No a keby si este pls mohol vyskusat niekde , ci to ide aj pod W7 , tak za tie lowe by to bola parada :D
churavym

#79 Příspěvek od churavym »

svato píše:No a keby si este pls mohol vyskusat niekde , ci to ide aj pod W7 , tak za tie lowe by to bola parada :D

jasne, pokud mi to vyjde tak to dnes vecer doma vyzkousim. mam windows 7 na noteboku, tak to rovnou testnu s copterovou deskou z HK. muzu pak vyfotit a napsat, jake drivery a odkud mam a jak mam zapojeny kabel. drzte mi palce....urcite se ozvu.
churavym

#80 Příspěvek od churavym »

tak jsem to ted jeste jednou vyzkousel s kkMulticopter Flash tool, vypada to stejne jako u toho druheho programu, tedy avrdude.exe programator najde, jen se mu nepovede nic zapsat, jelikoz nemam pripojenou desku:
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1

testuji v praci na windows xp. kazdopadne uz to nehlasi, ze nenalezl programator, coz je pro me zasadni krok kupredu:-)
churavym

#81 Příspěvek od churavym »

Tak pratele, rad bych vsem podekoval za spolupraci. prisel jsem domu, zapnul notebook s windows7 - 32bitu, strcil novy programator do usb a bez jedineho dotazu si windows sam nainstaloval ovladac verze 1.2.5.0 z 24.7.2011. Spustil jsem flashovaci utilitu (posledni verzi 0.40), vybral desku hc, verze 2, zapojil desku k programatoru (pouzil jsem pro kontrolu info o zapojeni na hc desce http://rcexplorer.se/Educational/HKKK/HKKK.html, na programatoru je to posane na plosnaku), vybral posledni verzi quadcopteru a dal prikaz na programovani. Bez jedineho problemu to probehlo, nahral se novy fw. Jelikoz mam jeden regulator spatny, tak jsem jen zkusil desku odemknout a pridat plyn a zda se, ze to funguje. Takze nahrati nejspis probehlo. Vzheldem k tomu, ze je jinak citlivost na nastaveni potaku, predpokladam, ze se fw prehral.
Lituji ted toho, ze jsem nad tim stravil tolik casu a trapil se zbytecne s puvodnim programatorem , ktery je jeste oproti tomu, co jsem ted poridil 3x drazsi (puvodni, co mi nefunguje: http://www.goodluckbuy.com/usb-asp-atmel-isp-programmer-download-adapter-.html), ktery se detekuje jako hid zarizeni. Pokud ma nekdo zajem, klidne mu ho poslu, at si to zkusi rozjet, ale ja uz na to nemam nervy. Jedine co mu chybi je smrstovaci buzirka, kterou jsem odrezal, kdyz jsem kontroloval spravnost propajeni.
Jinak s novym programatorem to slo vse jak po masle, dle instruktaznich videii co jsou na youtube, takze se neni ceho bat.
siki
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od siki »

Tak mi dnes dorazil "problémový" programátor z goodluckbuy.com. Šoupnul jsem ho do USB. W7 začaly hledat ovladače na netu, to jsem zarazil. Po chtěném nezdaru s nalezením ovladačů, se ve správci zařízení objevilo "neznámé zařízení" USBasp. Rozbalil jsem ovladače od johny107. V ovládacích panelech jsem dal aktualizovat software ovladače a zadal rozbalenou složku. I přes varovnou hlášku W7 jsem je dal instalovat. Vše proběhlo hladce a ve správci se z neznámého zařízení stalo zařízení známé. :) V nejnovějším KKmulticopter Flash Tool (verze 0.41) jsem zadal, co se zadat má. Dal jsem to flashnout a hotovo :) .
Šiki
siki
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od siki »

Tak jsem dnes využil nádherného počasí a vyzkoušel nový firmware v HK desce. Dal jsem tam nejnovější firmware od kapteinkuka http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18609175&postcount=73 - je i v nabídce KKmulticopter Flash Tool. Změna naprosto neuvěřitelná, po vyladění trimů je copter velmi stabilní a i když jsem u copterů naprostý začátečník, tak visení a prolétávání kousek od sebe je naprostá pohodička :) . Takže pokud se někdo spokojil v originálním fw, s kterým to tak nějak lítá, tak ať na něj rychle zapomene a flashne tam tento. Je to nebe a dudy. :)
Šiki
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od pilothanter »

to siki:
Aj ja mam 4.7 verziu len plus mod ale nerozumiem tomuto celkom-

Changed potmeter usage:
Roll pot now controls P-term gain on roll/pitch axis.
Pitch pot now controls I-term gain on roll/pitch axis.
Yaw pot controls P-term on yaw axis as before. Yaw axis I-term is fixed at 0.2

ale oproti hk firmwaru sa stabilita neda porovnať je to o hodne lepšie..
siki
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od siki »

Firmware od kapteinkuka má PI regulaci oproti původní P regulaci. To znamená, že se již nenastavuje odděleně hodnota P (zesílení) pro Roll, Pitch, Yaw na odpovídajících potenciometrech. Nově se na potenciometru "Roll" nastavuje P (na hodnotu pod vznik oscilací, já mám asi 0,6 - 0,7) pro Roll a Pitch dohromady. Na potenciometru "Pitch" se nastavuje I složka regulátoru pro Roll a Pitch dohromady (malá hodnota, já mám nějak kolem 0,15). Na potenciometru "Yaw" se nastavuje P složka regulace pro Yaw, I složka je nastavena softwarově na 0,2. Snad jsem to ještě víc nezamotal :) Ty moje hodnoty jsou orientační, copter teď nemám u sebe a u každého to bude trochu jiné.
Šiki
churavym

#86 Příspěvek od churavym »

siki píše:Tak mi dnes dorazil "problémový" programátor z goodluckbuy.com. Šoupnul jsem ho do USB. W7 začaly hledat ovladače na netu, to jsem zarazil. Po chtěném nezdaru s nalezením ovladačů, se ve správci zařízení objevilo "neznámé zařízení" USBasp. Rozbalil jsem ovladače od johny107. V ovládacích panelech jsem dal aktualizovat software ovladače a zadal rozbalenou složku. I přes varovnou hlášku W7 jsem je dal instalovat. Vše proběhlo hladce a ve správci se z neznámého zařízení stalo zařízení známé. :) V nejnovějším KKmulticopter Flash Tool (verze 0.41) jsem zadal, co se zadat má. Dal jsem to flashnout a hotovo :) .
Šiki

No tak v tom pripade mam asi vadny kus, nebot to co popisujes mi presne udelal ten novy programator...tedy krome toho, ze jsem nemusel ani potvrzovat nahrati driveru. Absolutne bez problemu, komplikaci. Ale ten puvodni proste ani ranu, pokazde se nadetekoval jako 2 hid zarizeni a ani hovno. Mohl jsi mu podstrcit driver, jakej jsi chtel, ale stejne to nezabralo. Jinak hlavne ze mame novy firmware....tech 11USD za nefunkcni programator me nevytrhne:-)
churavym

#87 Příspěvek od churavym »

siki píše:Tak jsem dnes využil nádherného počasí a vyzkoušel nový firmware v HK desce. Dal jsem tam nejnovější firmware od kapteinkuka http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18609175&postcount=73 - je i v nabídce KKmulticopter Flash Tool. Změna naprosto neuvěřitelná, po vyladění trimů je copter velmi stabilní a i když jsem u copterů naprostý začátečník, tak visení a prolétávání kousek od sebe je naprostá pohodička :) . Takže pokud se někdo spokojil v originálním fw, s kterým to tak nějak lítá, tak ať na něj rychle zapomene a flashne tam tento. Je to nebe a dudy. :)
Šiki

Opravdu je tak znatelne zlepseni stability? Ja jsem bohuzel naflashoval, ale mam vadny jeden regulator a cekam z ciny na turnigy 18A, nebot ty nejlevnejsi hobbyking 20A nebo kolik A mi uz 2 odesly. Zaverem je, ze firmware je, ale nemuzu to vyzkouset. Ale vase zpravy me aspon nabudili a vyhlizim i vecer postaka. Snad uz zitra, nebo po nedeli zazvoni:-) Taky jsem zacatecnik v copterech, tak jsem zvedavej, jestli se mi to bude lepe ridit.
siki
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od siki »

Zlepšení stability a ovladatelnosti je opravdu velmi výrazné. Však uvidíš sám. Co se programátoru týče, tak jsi asi narazil na vadný kus (je pravda, že např. kvalita pájení u něj není zrovna žádná hitparáda). Na HC se objevil nový programátor i s 6pin redukcí: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21321. Ještě se krátce zmíním o svém copteru :) , na kterém jsem udělal pár úprav. Vyměnil jsem dřevěná ramena za hliníková (z OBI 11,5x11,5mm, metr jsem nařezal na 4x25cm). Pro lepší orientaci jsem na "ocas" dal hliníkovou "ocasní plochu" a předek jsem odlišil jinou barvou LED diod. Odrušení od vibrací jsem se pokusil potlačit umístěním řídící desky do měkkého obalu, ve kterém přišla z HC. Další úpravou bude výměna hliníkových "setových" držáků motoru za kuprextitové. Do místního alba jsem hodil pár fotek. http://www.rcmania.cz/gallery/album.php?album_id=88 Letové bohužel zatím nemám, ale budou.
Šiki
churavym

#89 Příspěvek od churavym »

No ve tme to vypada dobre:-) Jinak jsem se chtel zeptat, s hc deskou a origo fw jsem mel u quadcopteru predni a zadni vrtuli levotocivou, pravou a levou pravotocivou. Podle nekterych fotek se mi ale zda, ze to mate s novym fw obracene, nebo blbe koukam, tedy predni a zadni pravotociva, leva a prava levotociva?
Pak bych se jeste rad zeptal, jake nastaveni jste s fw delali. Predpokladam, ze je dobre nakalibrovat rozsah plynu+ nastavit trimry do stredni polohy a pridavat, dokud nezacne kmitat. Jeste neco duleziteho je nutne nastavit?
Diky za info.
siki
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od siki »

Je to jak píšeš. Přední a zadní levotočivá, pravá a levá pravotočivá. Na fotkách to možná není dostatečné zřejmé. Regly je samozřejmě nutné zkalibrovat na rozsah plynu. To můžeš udělat buď pro každý zvlášť (postupným připojováním k přijímači) s tím, že budeš zároveň pípat i směr otáček a nebo všechny najednou (připojené k řídící desce) stáhnutím trimu Yaw na nulu. Kalibrace páček vysílače se tady neprovádí, stejnou službu odvede trim na vysílačce (mimo jiné jsem musel posunout trim plynu, aby šlo řídící desku uvolnit - "arm"). Počáteční doporučené nastavení je Roll=0,5, Pitch=0, Yaw=0,5. Pak zvyšuješ Roll dokud nedojde k oscilaci a pak trochu zpět pod oscilace. Yaw si nastavíš, jak se ti bude líbit. Roll nastavuje I složku PI regulace a postupem jejího optimálního nastavení si nejsem moc jistý. Každopádně by to měla být nízká hodnota, kolem 0,1 - 0,2.
Šiki
Naposledy upravil(a) siki dne pát 02.12.2011 14:11, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“