Na jaké frekvenci létáte a proč?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

40 Mhz nebo 35 Mhz?

40 Mhz
21
30%
35 Mhz
50
70%

Celkem hlasů: 71

Zpráva
Autor
georg
Kontaktovat uživatele:

Na jaké frekvenci létáte a proč?

#1 Příspěvek od georg »

Ahoj jakou frekvenci používáte na létání a proč??
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od arda1 »

35MHz-a proč? Protože tohle pásmo je vyhrazeno v zákoně pouze pro létající modely.
Voky

#3 Příspěvek od Voky »

Já osobně na 40,za prvé mam doma i par lodiček a navic při kombatích závodech sem se zatim nemusel starat o kanály,všichni jsou na 35.Ale stejně vozím pro jistotu další pár nahradních :P .
Snek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Snek »

Litam na 35Mhz z duvodu vyhrazeni letadlum. Tam kde chodim jsem si druheho modelare v dalce s letadlem ve vzduchu vsiml, ale cestou zpatky mi jen syn rika, hele taťko, tady jezdi kluci s auticky a kousek dal je prehrada ....

Jen mne sere ze musim mit druhej VF dil pro lodicku a koltovku na auticko ;)
aktor

#5 Příspěvek od aktor »

No přeci na 2,4 GHz - a proč? Protože lidi obecně nedodržují vyhrazené frekvence pro letecké modeláře (35 MHz) a ostatní modeláře (40 MHz) a to může mít tragické následky. Prostě stále přetrvává to, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. :!:
Kovboj

#6 Příspěvek od Kovboj »

aktor píše:No přeci na 2,4 GHz - a proč? Protože lidi obecně nedodržují vyhrazené frekvence pro letecké modeláře (35 MHz) a ostatní modeláře (40 MHz) a to může mít tragické následky. Prostě stále přetrvává to, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. :!:

Mám 35, kdybych si vysílačku kupoval teď tak bych možná uvažoval o 40 - trošku mě chytly auta (tam mám setovou na 27) a mám rozestavěnou loď.

WiFi mě původně taky hodně lákalo, ale už bych do něj nešel. Jednak se s přechodem lidí k této frekvenci původní rozsah víc uvolní a zmenší se riziko rušení a hlavně mi vadí nutná viditelnost.
S letadlem se mi stane že pár sekund letí částečně za nějakým stromem nebo keřem, s autem už ani nemluvě (lítam po lukách kolem domu a autem taky jezdím kde se dá, pokud někdo používá výhradně modelářská letiště může to být jiné).
Může to být sice jen pár sekund bez signálu kdy se 'nemůže nic stát', ale i tak bych do toho nešel. Navíc se mi třeba taky už stalo, že při nějakém problému letadlo skončilo na poli s vysokým obilím nebo řepkou. A hledej si pak takový model, když víš jen orientační směr a vzdálenost, ale model nevidíš (a teda ani wifi signál nemá dosah). To, že si člověk může pohnout servem a 'zavrčet si' může s hledáním dost pomoci :lol:
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od j3nda »

no wifi signal fungoval i skrz stromy a docela slusne se i odrazi, takze toho bych se zase tak moc nebal, ale kdyz jsem zacal wifi pouzivat nebyl problem v praze fungovat na 5km, ted neudrzim funkcni spoj na 200m - nedokazu si predstavit, ze bych vlezl do tohodle pasma s ovladanim letadel - ikdyz jsou lide kterym to prokazatelne funguje, ja se toho bojim

zatim funguju na 35MHz, mozna casem taky prejdu, ale az se tahle technologie dostatecne proveri v praxi

cim vic modelaru prejde, tim vic bude na 35MHz volno
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Na 40MHZ je o dost méně kanálů než na 35MHz a koukněte na tyhle tabulky- všechny maj na 40MHz uvedeny špatně u některých kanálů max. vyzářený výkon :
tabulka1
tabulka2
tabulka3
zthom

#9 Příspěvek od zthom »

Co by se u 2,4 GHz stalo, kdyby více než 39 lidí spustilo vysílačky?
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od j3nda »

ja si nedokazu predstavit co se stane az si pusti naraz vysilacky spectrum (ktere si kanaly otestuje a ponecha) spolecne s futabou (ktera plynyle prechazi), pripadne do toho nekdo pusti svuj novy cinsky vrtulnicek na 2,4GHz - neni zadny standard - kazdy si to placa podle sveho, moc me zajima co bude az se to potka na jednom letisti
zthom

#11 Příspěvek od zthom »

Určitě zůstanu na 35Mhz, to tu je alespoň 60 let a dobře funguje
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Nic osobního- ale je opravdu veselé jak o nějakých technologiích mluví( a odsuzují) ti co to neviděli ani z rychlíku. A za další hafo lidí u nás(nemluvě o světě) lítá i obry na 2,4G a to se Spectrou-mimochodem Dan Trochta a ten má heli na benzín.Jinak futaba má tu technologii ještě vymakanější než ostatní a nevěř tomu že by taková firma pustila na trh něco co několik let nezkouší v laboratořích a i v praxi. :wink: :lol: :lol:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

zthom píše:Určitě zůstanu na 35Mhz, to tu je alespoň 60 let a dobře funguje
Já jenom vyčkávám až bude v prodeji tohle: http://2.4gigahertz.com/modules/modules-receivers.html Lindoš už to v nabídce má, ale zatím není skladem a cenu taky nikdo asi netuší : http://shop.lindinger.at/index.php?cPath=1286_1522_1312 :wink:
Naposledy upravil(a) arda1 dne stř 25.07.2007 14:57, celkem upraveno 1 x.
georg
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od georg »

arda1 píše:
zthom píše:Určitě zůstanu na 35Mhz, to tu je alespoň 60 let a dobře funguje
Já jenom vyčkávám až bude v prodeji tohle: http://2.4gigahertz.com/modules/modules-receivers.html Lindoš už to v nabídce ale zatím není skladem a cenu taky nikdo asi netuší : http://shop.lindinger.at/index.php?cPath=1286_1522_1312 :wink:

Já tu cenu někde viděl a byla 200 euro snad 199 nějak tak.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

arda1 píše:Nic osobního- ale je opravdu veselé jak o nějakých technologiích mluví( a odsuzují) ti co to neviděli ani z rychlíku. A za další hafo lidí u nás(nemluvě o světě) lítá i obry na 2,4G a to se Spectrou-mimochodem Dan Trochta a ten má heli na benzín.Jinak futaba má tu technologii ještě vymakanější než ostatní a nevěř tomu že by taková firma pustila na trh něco co několik let nezkouší v laboratořích a i v praxi. :wink: :lol: :lol:

No jo, jenomže je podle mě jiný typ lítání s ohromnou mašinou pomalé zatáčky vysoko ve vzduchu, navíc v nezarušeném prostředí české wifi divočiny (několikanásobné překročení vysílacího výkonu je na wifi běžné, ať se ČTÚ snaží jak chce :x ) a s malým modelem na louce.
Podmínka viditelnosti na této frekvenci je prostě holý fakt, se kterým nikdo nic neudělá. Za některých okolností je to naprosto nepodstatý 'problém', někdy ohromný.

O vymakanosti technologie asi nikdo nepochybuje, nicméně ukaž mi jakoukoliv špičkovou technologii která byla od začátku bez chyby a nikdy se u ní při intenzivnějším používání neukázaly problémy... Je pravda, že jsou různé systému. Když pustíš 20x Spectrum, zabere ti to 40 kanálů. Pak do toho jednu Fatubu s přeskakováním kanálů a ve výsledku to znamená, že s trochou smůly bude Fatuba s příjmačem úspešně komunikovat jen polovině změn frekvencí. A s hodně velkou smůlou může plno obsazených frekvencí chytit jednu za druhou. A do toho si někdo řekne že mu jde pomalu internet a nasadí pořádnou anténu... :evil:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“