Znáš konstrukci motoru s kluzným ložiskem?Pokud by jsi znal tak mlčíšKabriolin píše:pokud síly od startéru poškoděj kluzné ložisko co teprve když ten motor nastartuje![]()
![]()
To si mě pobavil to byl zase blaf
![]()
MVVS vs ASP
Tam nejde o nějakou utaženou matici- to je snad samozřejmý že vrtuli dotáhnu.Jde o to, že se o -starter musíš opřít a to v axiálním směru (směrem k ojnici)- a dře dural unašeč do bloku (taky AL slitina)-tedy po pár startech může dojít(a na 100%dojde) k zvětšení axiální vůle- deformaci karteru a přední části ložiska( a v krajním případě zadření klikovky)a deformacím(až ohnutím ojnice-"vyfrézováním" drážky do zadního čela)- v opačném směru(tah vrtule)je to vyřešeno opřením ocelové kliky o bronzové futro. 
abych pravdu rekl, tak nevim LAcko nemam - vim jen, ze kamarad tu dvaapulku jinak nez starterem nestartuje a funguje uz dlouho a naprosto v pohode a vzhledem k tomu, ze to doporucuje i vyrobce, tak bych se toho nebal nakonec je to spotrebni zbozi (jako treba akumulatory)
tyhle motory jsou levne, kvalitne zpracovane, blbuvzdorne, lehke a malo zerou - idealni pro zacatecnika,
jedine co se jim da vythnout je mizerny vykon, ale to se da kompenzovat vyssi kubaturou, ktera zase jeste vic vydrzi a lepe se s ni pracuje
tyhle motory jsou levne, kvalitne zpracovane, blbuvzdorne, lehke a malo zerou - idealni pro zacatecnika,
jedine co se jim da vythnout je mizerny vykon, ale to se da kompenzovat vyssi kubaturou, ktera zase jeste vic vydrzi a lepe se s ni pracuje
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
arda1 píše:Jo a co se týče nitra-právě naopak-je taky doporučováno výrobcem(a oprávněně-bez nitra motory co jsou na něj stavěny trpí víc) a skoro nikdo je vzhledem k tomu , že češi škudlí kde to jde nepoužívá-a teď do mě![]()
Toť pravda takový 140RX bez 12-15% nitra ani ránu a jak jsem si myslel že jej rozchodím na 5%
Radim
jenap píše:Kabriolin píše:Eddie píše:Na LA-čko jedině rukou!!!!! Klika je uložená ve futrech. Starterem ty futra brzo vykragluje.
pokud síly od startéru poškoděj kluzné ložisko co teprve když ten motor nastartuje![]()
![]()
To si mě pobavil to byl zase blaf
![]()
Startovat motor s kluznýma ložiskama startérem opravdu není vhodné ( i když také to z lenosti děláme)! U těchto motorů je mezi unášečem a karterem většinou pouze kluzná ( bronzová ) podložka. Při tlačení startéru proti kuželu se zatlačuje kliková hřídel do motoru. Povedlo se nám povolit a pěkně podrápat zadní víko klikové skříně.
Když máš silnej startér kterej normálně přitlačíš na kužel nic se nestane...pak jsou ještě zoufalci co moc silnej startér nemaj a to je vždy smrt pro motor...roztočit startér na max otáčky a třísknou s ním o kužel motoru,aby snad ještě setvačnosti to dostal přes kompresy...... to je pak blbé
To je asi jako s kouřením...taky to zabíjí, ale za dlouho...věřim tomu, že když se párkrát zozeběhneš se startérem proti hřídeli, tak se to kluznému ložisku nemlsí vůbec líbit, ale kdo to startuje s "citem" tak to nemá prakticky šanci "udělat" pokud nemá pech...každopádně třeba ze zkušeností O.S.Max 46LA zlatej motor co nepotřebuje snad ani startér, ale teplej občas zasloužil protočit a už ho mám z druhé ruky a pořád je v pořádku.Spolehivé to motory!
Rekreační létání...o tom to přece není...já startér pořídil, když se mě dostalo do ruky svinstvo v podobe ThunderTiger 40GP, které nešlo natočit rukou ani za boha a vůbec špatně běhalo..a pak když jsem pořídil 3list vrtuli tka se to šikloEddie píše:Ja jsem LA -čka nikdy nehanil! Je bych ho neškadlil startrem. Ani starter nevlastnim a pro rekreační lítaní ho považuju za zbytečnost.
Vyběhaný motor jinak než starterem natočit nejde. Ale Daliborovy na jeho první spalovak bych starter zakázal. Potřebuje se naučit jak s motorem zacházet a jak jej seřídit a provozovat. Pokud nema zkušeneho kolegu ktery mu se zaběhem a seřízením pomuže. Je velká přavděpodobnost, že starterem motor zničí aniž by motor vůbec nastartoval(např. ohnuta ojnice).
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Kabriolin: Dej pokoj! Zrovna predevcirem jsem si udelal dalsi zasek na prste. Zapomnel jsme rukavici a ASPcko me koplo zpatky a krev se opet valila.
Ted totiz ASPcko zaclo delat s vetsi vrtuli, ze dost casto kopne zpatky a vetsinou i obracene chyti. Chvilku brbla a pak se rozbehne spravnym smerem, ale obcas u toho cloveka vezme pres prsty. Bez rukavice je to hazard.
Ted totiz ASPcko zaclo delat s vetsi vrtuli, ze dost casto kopne zpatky a vetsinou i obracene chyti. Chvilku brbla a pak se rozbehne spravnym smerem, ale obcas u toho cloveka vezme pres prsty. Bez rukavice je to hazard.