zase motorová pila-dělá problémy
Re: zase motorová pila-dělá problémy
Našel jsem u švagra nějakou pilu, dneska z ní kuchnul motor. Při vyndávání (motor byl uchycen zespodu k tělu pily) jsem rozpůlil skřín, protože ty šrouby ji zároveň držely pohromadě. Tak jsem viděl píst, ložiska a všechno vypadá ok. Jen nevím jak dál. Moje představa je dát pryč to magneto a koupit tam proc zapalování a nechat si utočit nějakej unašeč. A do něho dát magnet z mechaniky nebo hdd. Co jsem tak pochytil. vydím to správně? Přikládám foto ještě neočištěného motoru jak jsem ho dnes kuchnul ::)) je to 45 ccm.
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
-
von boberov
Před časem jsem upravil tři takovéto motory (26,38,65ccm). Všechny jsou stále funkční, po vychytání much je jejich provoz bezproblémový. Dva motory mají původní magneto a ten největší má proc. zapalko. Všechny jdou nahodit rukou, ale ty s magnetem potřebují větší švih rukou a když se to podaří ulejt, tak to zachrání jedině provázek. Připadá mě ale, že ty motory s magnetem mají klidnější chod bez vibrací. Docela mám podezření, že je celek-klikovka magneto- trochu vyvážen už ve výrobě.
Dnes bych do úpravy moc peněz nevrážel a dal tam jenom unašeč atd. Váhově jsou tyto motory na tom min. o 1kg hůř jako modelářské speciály. Letadlo bych hledal jednoduché "krátkočumákové" a esi bude výfuk pod kapotou, tak to chce už při stavbě řádně pořešit odvod teplého vzduchu(přece jenom to pracuje při jinačích teplotách než žhav. motory).
Dnes bych do úpravy moc peněz nevrážel a dal tam jenom unašeč atd. Váhově jsou tyto motory na tom min. o 1kg hůř jako modelářské speciály. Letadlo bych hledal jednoduché "krátkočumákové" a esi bude výfuk pod kapotou, tak to chce už při stavbě řádně pořešit odvod teplého vzduchu(přece jenom to pracuje při jinačích teplotách než žhav. motory).
No, už jsem se rohodl, že tam to magneto nechám. Vrtule kvůli směru otáčení motoru bude asi muset být na straně toho větráku, tak tedy asi snížím ta žebra a nechám vytočit nějaký ten unašeč. Našel jsem jednu fotku kde to je tak řešeno a udělám to tedy asi stejně. Jen jak sundám ten větrák z hřídele, tak si rozhodím předstih. Pokusím se než ho sundám si tam udělat nějaké rysky, snad to pak trefím. Karburátor mám skoro chuť nechat jak je, ale všude vidím, že ten filtr je odstraněn, taky je někde vidět ten nátrubek, asi má vliv na proudění vzduchu. Možná i na výkon, nevím. Co pak s výfukem? Slyšel jsem, že bych z něho měl vytáhnout nějakou přepážku, a navařit na něho jen kousek trubky, nebo udělat komplet nějaký nový? Na tom větráku je usa, na karburátoru je china a celá pila byla homelite. Motor je 45 ccm. Jakou doporučujete vrtuli? Abych zbytečně nekoupil nějakou nevhodnou. Já uvažoval, že bych začal nějakou 20x10, nebo 20x8. Ale přehled nemám jaká by tam mohla být nejvhodnější.
-
von boberov
Vrtule asi jak píšeš, filtr dolů- to není problém, výfuk a nátrubek zatím neřeš, prvně je to potřeba nestartovat na prkně s minimem úprav a potom když tak začít laborovat. Nějaká trubka se dá na výfuk navařit, nebo na motor naroubovat origo modelářský tlumič- záleží kolik jsi ochoten do toho dát času a peněz.
Jaká má motor ložiska? Jsou schopna přenést axiální sílu od tahu vrtule? Já na jednom motoru musel jedno ložisko přidávat( viz. " McCulloch v obrazech" ale na 6 stránce v této sekci) Běhá tam bez mazání palivem, ale světe div se ,zatím to funguje.
A ještě: značit nic nemusíš, pod zapalkem bude pero které to drží ve své poloze.
Jaká má motor ložiska? Jsou schopna přenést axiální sílu od tahu vrtule? Já na jednom motoru musel jedno ložisko přidávat( viz. " McCulloch v obrazech" ale na 6 stránce v této sekci) Běhá tam bez mazání palivem, ale světe div se ,zatím to funguje.
Tak jsem sundal to zapalko větrák a je tam ta drážka ::))) jen teď zas nevím jak sundám ty pacičky co se za ně zachytával ten startér provázkovej. nemá to hlavičku na klíč nebo tak něco. je to tam jen naražený? nebo se to musí nějk odvrtat? myslím v tom větráčku s těma magnetama. Ložisko mrknu zítra jak to tam je a vyfotím a dám sem.
-
von boberov
Pacičky nevím, já tam vždy měl ďouru na inbus klíč. Byl to vždy osazený šroub- plácnu hladké tělo průměr 12 a závit m8. Tenhle šroub byl dotažen na čelo průměru 12. Pokus se to vzít sikovkama snad to bude stejný, jinak uřezat nebo odvrtat.
Tak s těma pacičkama nehnu ::)) Sikovky neprošly, zkusil jsem to i odvrtat, mám takovou malou stojanovou vrtačku a vrták jen píská a nechce zabrat, je to jakýsi vrdý. Možná na to přibodnout kus kulatiny a zkusit povolit. Nebo do té hlavy vyříznout drážku flexou a zkusit velkým šroubovákem. Zítra to nějak pořeším. Mohl bych to uříznout, ale to si nepomůžu, jak bych to pak odvrtal. Dělá to na mě pocit jakoby to bylo v tom hliníku nějak zalitý či co, ale to snad nebude. Zítra na to mrknu pořádně, dneska už nebudu rachotit.