Easy Fly

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Raketak

Easy Fly

#1 Příspěvek od Raketak »

Easy Fly

Easy Fly je vlastně kopie EG, mám ho zatím jen krátce a vlastně ho pořád ještě zalítávám a zajímá mě jak u něj nestavit těžiště. Podle dodaného návodu to bez dovážení jaksi nejde dostat do předepsané polohy, u hotového letadla s dodanou baterií jsem myslel že to mají spočítané, ale bez dovážení vychází těžiště o cca 15 až 20 mm dozadu oproti předepsaným 75 – 80 mm od náběžné hrany. Zatím létám s těžištěm kolem těch 80 mm, ale rád bych, pokud jej tady někdo má, jak se to osvědčilo jemu…
Naposledy upravil(a) Raketak dne ned 22.07.2007 12:06, celkem upraveno 2 x.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
woro
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od woro »

Jestli je to přesná kopie EG tak to určitě bude mazec na svahu-reflex klapky 5stupňů, výchylky křidýlek co závěsy snesou, stříknout čenobílý pruhy na spodek a vršek ve stylu F3F... MUHEHEHEHE!!! :twisted:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Raketak

#3 Příspěvek od Raketak »

Nevím jestli sem to napsal srozumitelně je to skoro Easy Glider (EG), ale má to větší rozpětí 1960mm (EG jen 1800) a je i o něco těžší a místo 400 s převodovkou má cca 100W stříďák na přímo. Jo a klapky nemá jen křidélka…., právě proto bych uvítal zkušenosti někoho kdo ho má, ale zatím se zdá že to bude lítat dobře… a i pevnostně zatím obstál, jelikož při zkoušce jak se vyvede z vývrtky sem nějak zazmatkoval a dal místo přitažené výškovky plnou potlačenou a nabral takovou rychlost, že se křidélky dostala do „flipru“ (nevím jestli to píšu dobře – prostě se rozkmitala) a čekal jsem že něco povolí, ale vydržel naprosto v pohodě a ani křídla se nepohnula…
havrous
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od havrous »

Raketak: Dík za odpověď v mnou založené diskuzi.
Jinak k těžišti, dal jsem za motor 20g olova a lítá líp, ještě se kouknu, jestli by šlo něco nacpat do té středové trubky, co se na ní nasazujou křídla, aby to trošku líp pronikalo při větru, když to foukne při přistání, tak je to celkem honička.
Křidýlka mam nastavený jako klapky na optiku na bočním otočným ovladači (nahoru/dolů 50%), ale ještě jsem to moc nezkoušel. Zatim mi to brzdí převážně vrtule :cry:
Raketak

#5 Příspěvek od Raketak »

No já mám taky na Eclipse naprogramovanou přistávací konfiguraci s křidélkama na horu, ale zatím jsem to v podstatě nevyzkoušel.

Zajímalo by mě kolik nacpeš do těch dodanejch baterek (EMAX 1800mAh – prý to není nic moc kvalita), já lítám, jakmile zaregistruji pokles výkonu a nabíječka mi do nich v podstatě pořád nabíjí kolem 1900mAh (vím že se má vylítávat 2/3 kapacity, tak je asi dosti trápím….).
havrous
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od havrous »

Včera jsem lítal večer a měl jsem asi 7 minut na motoru (většinou plnej plyn nahoru) a pak pomalu až k zemi a celkem čas přes 15 minut. Každej výstup musim ukončit nějakým divokým manévrem (zastavení ve vduchu následované pádem :roll: ), aby se sklopila vrtule a zbytečně nebrzdila. Lipolky nabíjim tou nabíječkou co k tomu dali, takže nevim kolik do nich nacpu. Plánuju koupit 8-mi článek INTELLECT 1400.
Raketak

#7 Příspěvek od Raketak »

To ti ale poklesne výkon na ten 8-mi článek, sice to můžeš dohnat lepší vrtulí, ale zase se dostaneš míňkrát navrch, já si tam budu kupovat Hyperion 2200mAh.
Surgical

#8 Příspěvek od Surgical »

havrous píše:Včera jsem lítal večer a měl jsem asi 7 minut na motoru (většinou plnej plyn nahoru) a pak pomalu až k zemi a celkem čas přes 15 minut. Každej výstup musim ukončit nějakým divokým manévrem (zastavení ve vduchu následované pádem :roll: ), aby se sklopila vrtule a zbytečně nebrzdila. Lipolky nabíjim tou nabíječkou co k tomu dali, takže nevim kolik do nich nacpu. Plánuju koupit 8-mi článek INTELLECT 1400.

Mno, abys nemusel divoce manevrovat ke sklopeni vrtule, staci na regulatoru naprogramovat brzdu....
Raketak

#9 Příspěvek od Raketak »

To by havrous moc rád, jenže ten dodaný regulátor je v tak ekonomické verzi, že žádné programování neumožňuje....brzdu sice má mít (při připojení napětí se aktivuje buď režim bez brzdy a po odpojení od baterii a znovupřipojení zase režim s brzdou (a tak pořád dokola)), ale asi mu moc nefunguje.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od havrous »

Surgical píše:Mno, abys nemusel divoce manevrovat ke sklopeni vrtule, staci na regulatoru naprogramovat brzdu....

jj, Raketak má pravdu, opravdu bych moc rád tu brzdu zapnul, ale fakt už jsem to zkusil tolika různejma způsobama, že už si myslim že to nejde.
Eragon
Kontaktovat uživatele:

Re: Easy Fly

#11 Příspěvek od Eragon »

Raketak píše:Easy Fly

Easy Fly je vlastně kopie EG, mám ho zatím jen krátce a vlastně ho pořád ještě zalítávám a zajímá mě jak u něj nestavit těžiště. Podle dodaného návodu to bez dovážení jaksi nejde dostat do předepsané polohy, u hotového letadla s dodanou baterií jsem myslel že to mají spočítané, ale bez dovážení vychází těžiště o cca 15 až 20 mm dozadu oproti předepsaným 75 – 80 mm od náběžné hrany. Zatím létám s těžištěm kolem těch 80 mm, ale rád bych, pokud jej tady někdo má, jak se to osvědčilo jemu…
Koupil jsem si Easy fly a musím říct, že je to hukot. Už mám za sebou Sky lady, takže nejsem úplnej začátečník. Hned při prvním letu jsem zkusil všechny akrobatický kousky, jakým umim (moc jich není). Výkrut moc nešel, tak jsem musel serva křidélek přesunout ke křidélkům. Teď je vše v pohodě. Bohužel nemůžu lítat, protože mám kaput motor.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od havrous »

Eragon píše:...tak jsem musel serva křidélek přesunout ke křidélkům. Teď je vše v pohodě. Bohužel nemůžu lítat, protože mám kaput motor.

Prosím udělej nějakou fotku, jak si proved ten přesun serv. O kolik se zvětšila výchylka křidélek?

Než se ti odporoučel motor, fungovala ti brzda?
Eragon
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Eragon »

havrous píše:
Eragon píše:...tak jsem musel serva křidélek přesunout ke křidélkům. Teď je vše v pohodě. Bohužel nemůžu lítat, protože mám kaput motor.

Prosím udělej nějakou fotku, jak si proved ten přesun serv. O kolik se zvětšila výchylka křidélek?

Než se ti odporoučel motor, fungovala ti brzda?
Fotky udělám co nejdřív. Výchylka je asi o 75% větší. A brzda mi nefungovala. Vrtuli sklápím tak, že po vypnutí motoru přitáhnu a počkám až letadlo ve vzduchu zastaví a pak se otočí čumákem dolů a vrtule je sklopená. (někdy se to nepovede)
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
havrous
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od havrous »

Eragon píše:Vrtuli sklápím tak, že po vypnutí motoru přitáhnu a počkám až letadlo ve vzduchu zastaví a pak se otočí čumákem dolů a vrtule je sklopená. (někdy se to nepovede)

:D tak to je úplně stejnej postup, jako to praktikuju já, ale už mě to přestává bavit. Ještě jsem sklápění podpořil gumičkou přes listy, to už se sklopí vždy.
Zrovna koukam po nějakej náhradní vrtuli. Chtěl bych koupit kužel na listy od 9x5 do 11x7, aby se dalo testovat. Nemáš nějakej tip?
Naposledy upravil(a) havrous dne pát 03.08.2007 8:19, celkem upraveno 1 x.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od havrous »

Právě jsem našel jeden test Easy Fly

Kód: Vybrat vše

http://www.varms.org.au/images/stories/pdf_files/aspectivityapr07.pdf
a píše tam že
...Transmitter on, set throttle to maximum. Plug in the plane battery, wait 5 seconds for two beeps, return throttle to minimum and get two beeps. Unplug the plane battery. Done!

Odskoušeno - funguje, brzda je zapnutá :D :D :D :D :D

Pro ty, co jsou na tom s angličtinou ještě hůř než já: zapnout vysílač, plyn na maximum, zapnout pohonný akumulátor a počkat 5 vteřin na dvě pípnutí. Pak stáhnout plyn, ozvou se zase dvě pípnutí. Odpojit baterie, po dalším připojení se ozvou dvě pípnutí a BRZDA FUNGUJE!!!!!

Jinak v tom testu je osazena vrtule Graupner 10x6.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“