Me BF109 kompozit
Re: Me BF109 kompozit
Nemáte někdo možnost mi změřit nebo v calcu cca zjistit, kolik by brala Mega 22/30/3 na 6S s vrtulí 8x6 ? Páč Mega 600/30/4 na 6S ze mě radost nemá 
Našel jsem doma moror-oběžka 73g, 1100ot/v, 315W max.výkon.Dal by se použít do mezka,
nebo musím sehnat opravdu větší(100-130g).K tomu mám 30A regl je to celý pohon z něčeho vyndaný.Bude třeba i silnější regl.Dík za radu.
nebo musím sehnat opravdu větší(100-130g).K tomu mám 30A regl je to celý pohon z něčeho vyndaný.Bude třeba i silnější regl.Dík za radu.
Myslim že výkon je na hraně, horší by mohlo bejt dovážení čumáku...
P.S. Tak Mega 600/30/4 na 6S je nepoužitelná, je to na ní moc
Aby to někdo nezkoušel ...
P.S. Tak Mega 600/30/4 na 6S je nepoužitelná, je to na ní moc
Ivko píše:Našel jsem doma moror-oběžka 73g, 1100ot/v, 315W max.výkon.Dal by se použít do mezka,
Motor musí být min. 100g těžký a baterky min. 180g. Jinak je to blbě k vyvážení.
Já mám DualSky 3536-1300ot s vrtulí Ae 9,5x5 a 3x LiPo 2100mAh a je to akorát.
Regl 40A a lítá to i čtvrt hoďky maketovýho letu.
Hází se to samo!
Silnější motor ani není třeba,ale neškodí!
Ivko jak už tady bylo psáno špatně to dovážíš,i když dá se použít olovo.
Na létání by výkon asi stačil,létám na1/4 plynu.Ale na start je to málo.
Letadlo se totiž do vzduchu vypouští(musí z ruky odletět proto ten výkon).
Blbě se hází,držíž ho za těžištěm,takže to může špatně dopadnout.Pokud tam dáš doporučený pohon(100g M,40A R a 3s2100mAh)nemáš se čeho bát,
prostě je vše pohodě.
Na létání by výkon asi stačil,létám na1/4 plynu.Ale na start je to málo.
Letadlo se totiž do vzduchu vypouští(musí z ruky odletět proto ten výkon).
Blbě se hází,držíž ho za těžištěm,takže to může špatně dopadnout.Pokud tam dáš doporučený pohon(100g M,40A R a 3s2100mAh)nemáš se čeho bát,
prostě je vše pohodě.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Staifus píše:Nemáte někdo možnost mi změřit nebo v calcu cca zjistit, kolik by brala Mega 22/30/3 na 6S s vrtulí 8x6 ?
Tohle asi schůdný nebude. Na 6S a vrtuli 8/6 to má moc vysoké Kv. Na 22V je to dle DC odběr cca 90A (asi 2kWPin). Ale brát s rezervou. DC to počítá z měření asi 3S. Tohle ten motor určitě nedá. Musel bys jít s průměrem o 1" dolů a i tak by ten motor asi fajn topil.
Staifus píše:Tak Mega 600/30/4 na 6S je nepoužitelná, je to na ní mocAby to někdo nezkoušel ...
Topí to dost co?
Ta 1,5kW bude na motor 200g velikosti asi dost problém. V impulsním režimu by to rozdejchalo asi vícero motorů, ale u skoropylona kdy si motor neoddychne to bude problém. Tady by se muselo sáhnout asi vůbec po tom nejlepším možném v současné době dostupném, a to nějakém HP či SII-HK. Při tomhle příkonu to chce nejvyšší možnou eff aby se motor pokud možno co nejmíň ohříval.
Jinak origo mezek lítal s výkonem asi 344W/kg. 344W/0,75(eff)= asi 460WPin/kg. Tohle tedy bude maketový pohon pro mezka. Pokud mezek váží kolem 1kg, tak na ideální pohon pro maketové polétání bude v pohodě stačit nějakej rychlejší 3536 (2814) s Kv kolem 1400, aku 3S, regl 40A a vrtulka asi 9/6.
V podstatě podobný pohon jaký tam má sám STVOŘITEL.
Ok, tak se zas trochu uklidnim, no
jasne ze staci, v tom prvnim mam megu 600/20/5 asi 1380kv na 3s s 9,5*6 nebo 9*7 a na 4s s 8*6 nebo 8*7 a je toho docela dost.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>Staifus
Ta poznámka o maketovém létání nebyla samozřejmě určená Tobě!
Bylo to spíš mířeno na "Ivka" pro výběr nějakého pohonu. Měl sem to asi rozdělit tu odpověď.
Jinak já asi nejsem schopnej vymyslet na 6S nic lepšího jak Hyperion ZS3025-10. Na tenhle motor bude možné pověsit vrtule APC 9/7,5E pro max. zrychlení a samotnej tah ve stoupání, APC 8/8E pro už celkem svižné polétání. No a až Ti to zase nebude stačit, tak na to pověsit čtvercovou APC 9/9E. Touhle vrtulí skloubíš výkon, tah i rychlost do jednoho formátu.
Tady si to může říct klidně o 1,7kWPin. Určitě to nebude ale na létání 2min pod plným plynem. Ale výkonově to bude brutál. I s tou 8/8 to bude lítat už hodně slušně, navíc při max. eff asi všeho. Sice tam nebude nijak velkej příkon (rozumnej proudovej odběr), ale fungovat to bude asi parádně.
Asi by šlo použít rychlejšího motoru s ještě možná o fous lepší eff, ale bylo by to na úkor vrtule. Na tu 8/6 by šel asi použít HP ZS3025-08, ale ve výsledku jsou to s vrtulí 8/6 zbytečně propálený watty, protože to bude ta vrtule brzdit. Vrtule 8/6 bude prostě nejslabší článek pohonu. Další výhoda toho pomalejšího HP "10" je výbornej výkon při nižším Kv. Takže lze použít účinnější čtvercové vrtule o větším průměru. Navíc nebude pohon tak uječenej jako u motorů s Kv 1000 a víc.
V současnej době prostě nevim o lepších motorech v zaplatitelné kategorii než jsou HP ZS či GS.
Ta poznámka o maketovém létání nebyla samozřejmě určená Tobě!
Bylo to spíš mířeno na "Ivka" pro výběr nějakého pohonu. Měl sem to asi rozdělit tu odpověď.
Jinak já asi nejsem schopnej vymyslet na 6S nic lepšího jak Hyperion ZS3025-10. Na tenhle motor bude možné pověsit vrtule APC 9/7,5E pro max. zrychlení a samotnej tah ve stoupání, APC 8/8E pro už celkem svižné polétání. No a až Ti to zase nebude stačit, tak na to pověsit čtvercovou APC 9/9E. Touhle vrtulí skloubíš výkon, tah i rychlost do jednoho formátu.
Asi by šlo použít rychlejšího motoru s ještě možná o fous lepší eff, ale bylo by to na úkor vrtule. Na tu 8/6 by šel asi použít HP ZS3025-08, ale ve výsledku jsou to s vrtulí 8/6 zbytečně propálený watty, protože to bude ta vrtule brzdit. Vrtule 8/6 bude prostě nejslabší článek pohonu. Další výhoda toho pomalejšího HP "10" je výbornej výkon při nižším Kv. Takže lze použít účinnější čtvercové vrtule o větším průměru. Navíc nebude pohon tak uječenej jako u motorů s Kv 1000 a víc.
V současnej době prostě nevim o lepších motorech v zaplatitelné kategorii než jsou HP ZS či GS.
Takže třeba dříve zmiňované "škorpiony" asi taky moc neřeší, co .. Šlo mi předevšim o to, že 6S mam k dispozici 4x 3S a to jen 2250mAh a nějak to prostě využít - kombinace 6S 2250mAh a 1,5kW neni asi špatná i třeba s 220g motorem (třeba tou 22/30/3) ale asi jen v kombinaci s převodovkou do nějakýho klasickýho hotlineru. Bzíknout a vypnout.....
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
On i ten scorpion by byl určitě použitelnej. Pokud bys trval na té 8/6, tak by asi byl použitelnej ten HK-3026-1000. Z řady SII snad jedině 3032-990. Ale 300g cihla do tohohle asi fakt ne.
No důležitý pro mě je zjištění, že éro ustálo cca 5 letů s 1600W příkonu bez sebemenšího čehokoliv
Žádnej fluter (nebo jak se to píše), nic neruplo, chodilo naprosto řiditelně a hmotnost 1200g byla úplně v pohodě snesitelná a při pomalý rychlosti se také nic nedělo.
Že to neustála oběžka dělaná na cca 560W se asi nemam čemu divit....
Pokud budu chtít poctivý příkon 1000-1200W (což by mě ke štěstí stačilo) , optimální je teda co
nějak jsem se v tom zamotal...
Pokud budu chtít poctivý příkon 1000-1200W (což by mě ke štěstí stačilo) , optimální je teda co
- slunek1
- Kontaktovat uživatele:
Staifus píše:No důležitý pro mě je zjištění, že éro ustálo cca 5 letů s 1600W příkonu bez sebemenšího čehokolivŽádnej fluter (nebo jak se to píše), nic neruplo, chodilo naprosto řiditelně a hmotnost 1200g byla úplně v pohodě snesitelná a při pomalý rychlosti se také nic nedělo.
Pokud budu chtít poctivý příkon 1000-1200W (což by mě ke štěstí stačilo) , optimální je teda conějak jsem se v tom zamotal...
Jak psal doktor...škorpík HK 3026 1000.Příkon s vrtulí např.8x8 je malinko přes kw při nějakých 45A.To nebude topit a máš veliký potenciál pro laborování s vrtulema.Chce to zkoušet
No tak jo, tak já to zkusim , to mě nezabije
Spíš ty točky, aby ho nerozebraly jako megu
a teda ten 1000kv nebo radši jen 880kv , nebo to už je málo.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Ta Mega klekla na RPM? Zkus to trochu rozepsat.
Pokud scorpiona, tak pokud Kv 880, tak na to asi vrtuli 8/8. Na ten 1000 Kv pak asi 8/6. Tady na jiné vrtule asi nebude prostor.
HK3026-880 má limit 8S
HK3026-1000 má limit 6S
Sám výrobce ale doporučuje vrtulníkové setupy s daleko vyšším limitem S. Takže s otáčkama by něměl být problém. Vrtuli s kuželem to bude chtít fakt dobře vyvážit.
Pokud napojíš oba aku 6S, tak vyšší eff při shodném příkonu by měl dosáhnout ten s Kv 1000 díky nižšímu odporu vinutí. Bude ale točit víc.
Motor s Kv 880 bude zase točit účinnější vrtuli 8/8. Tak si vyber.
Já osobně bych se možná klonil k tomu 880. U Bídy je i levnější (neoficiálně) jak ten 1000 Kv.
Pokud scorpiona, tak pokud Kv 880, tak na to asi vrtuli 8/8. Na ten 1000 Kv pak asi 8/6. Tady na jiné vrtule asi nebude prostor.
HK3026-880 má limit 8S
HK3026-1000 má limit 6S
Sám výrobce ale doporučuje vrtulníkové setupy s daleko vyšším limitem S. Takže s otáčkama by něměl být problém. Vrtuli s kuželem to bude chtít fakt dobře vyvážit.
Pokud napojíš oba aku 6S, tak vyšší eff při shodném příkonu by měl dosáhnout ten s Kv 1000 díky nižšímu odporu vinutí. Bude ale točit víc.
Motor s Kv 880 bude zase točit účinnější vrtuli 8/8. Tak si vyber.
Já osobně bych se možná klonil k tomu 880. U Bídy je i levnější (neoficiálně) jak ten 1000 Kv.
- slunek1
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak Doktore,ale o vrtulích s tímto průměrem bych uvažoval jen o pevné.Vydrží mnohem víc ot.Na takový počet článků se s těmito motory bude pohybovat kolem 20tis ot. http://www.ecalc.ch/motorcalc_e.htm?ecalc Staifus,na této stránce ti to vypočítá vše,co potřebuješ.Podle mého škorpíka to udává celkem dobré orientační hodnoty.