petr07 píše:Píšeš ostře,ale věř,že někteří z nás jsou začátečníci a rádi si nechají poradit.
Pardón, nechtěl jsem psát ostře, to rozhodně nebyl záměr
Kromě toho máš pravdu - já jsem si vůbec neuvědomil, že se k těmhle verzím aut dnes dodávají přímo od Traxxase tyhle matice bez samojištění, jak ukazuje tvá fotka.
Moje auta byla vybavena od výrobce samojistnými maticemi a i když kupuju náhradní, beru zase samojistné. Považuju to za čisté a správné řešení.
Takže jak z toho ven, aby se kola nepovolovala za provozu:
U Bandita měním kola operativně podle povrchu, na kterém budu jezdit. Mám jiná kola pro off-road dráhu, jiná pro blbnutí na asfaltu a jiná pro krytou dráhu s kobercovým povrchem. Jak sám vidíš, samojistné matice jsou patrně jediným rozumným řešením. Sundávání a nasazování kol je příliš častou operací.
U E-Maxxe je situace jiná, ten mám na blbnutí a v normálním provozu kola neměním. Pouze když chci auto lépe očistit po jízdě v marastu nebo když seřizuju geometrii, nebo měním nějaký díl... Takže shazování a nasazování kol zde není tak časté, přesto se ale děje. IMHO jsou i zde samojistné matice velmi vhodným řešením.
Pro trvalejší umístění kol bych možná vzal na milost Loctite, ten používám na šrouby v helině, ale stejně se mi to moc nezdá, protože na můj vkus ta kola sundávám přeci jen příliš často na Loctite (i když by se dal koupit jiný Loctite vhodnější na tenhle druh častěji rozebíraného spoje).
Byla tu rada s Chemoprénem jako náhradou toho samojištění. Sám jsem nezkoušel, ale zní to zajímavě. Snad jen jediná poznámka, čistě moje subjektivní: proč to takhle bastlit, když samojistné matice lze koupit?
Radu s vteřinovým lepidlem, která tu rovněž zazněla, považuji IMHO za naprosto nesmyslnou. Vždyť to by bylo z principu nerozebiratelné spojení! A to přeci nechceme... Hmmm, možná mne právě ta zmínka o vteřiňáku nadzvedla, že jsem psal "ostře"