Antenni system na FPV
Re: Antenni system na FPV
tu diverzitu odporucam... ja staviam uz druhu ( tato bude mat aj prepinanie audia, lcd, nejake konfiguracie na receiver a monitor baterie... ) a vyborne sa mi to osvedcilo,
vypadky kvoli odrazom su skoro uplne eliminovane
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
stanleyy píše:tu diverzitu odporucam... ja staviam uz druhu ( tato bude mat aj prepinanie audia, lcd, nejake konfiguracie na receiver a monitor baterie... ) a vyborne sa mi to osvedcilo,
Mam uz skoro naskresleny plosnak
http://static.rcgroups.net/forums/attac ... 6%20DA.jpg
a s atmega16 monitoring vseho mozneho vcetne OSD od maximu
http://www.maxim-ic.com/datasheet/index ... /5516/t/al
Yup
Multiplex MiniMAG Hacker FreeBEE Hacker MIG3 Hacker EXTRA 330 Multiplex XENO MsComposite MaxiSWIFT
7456 mam v quadrokoptere
nakodil som na tom celkom pekne UI aj s umelym horizontom, ale nemam cas sa quadu teraz venovat.
Diverzity switch mam spraveny na arduine, vacsina veci vratane LCD funguje, uz zostava len ten samotny switch, riesim prave problem s negativnym napajanim..
(pouzivam tam http://sk.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1330601 a ten to vyzaduje)
Diverzity switch mam spraveny na arduine, vacsina veci vratane LCD funguje, uz zostava len ten samotny switch, riesim prave problem s negativnym napajanim..
(pouzivam tam http://sk.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1330601 a ten to vyzaduje)
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
Tak jsem si objednal set TX/RX cloverleaf antén na HK. U všech antén co nabízej je z obrázků vidět že jsou "pravotočivé " Když jsem to vybalil tak na mě vykoukli levotočivé. Jsem z toho trochu vedle. Předpokládám že ta se třemi poly je na vysílač a čtyřmi na přijímač. Někde jsem tu četl že ta levotočivá má obrovskej útlum. Mám to vůbec riskovat? Patrně to čínské děti osadili obráceně, jinak si to neumím vysvětlit. Předpokládám že pokud se na ten lalok dívám z boku tak je jeho horní část odkloněna u pravotočivé vpravo. Můj je vlevo. Ještě jednodušeji kdybych si tu anténu představil jako vrták a její laloky jako břity tak pravotočivá bude vrtat jako pravotočivej vrták a naopak. Potvrdí mi toto někdo. Nevím jestli to mám zkoušet. Mám TX 250mW původní pendreky a dělám 1200m s občasným rušením. Chtěl jsem eliminovat výpadky v blízkém okruhu nad sebou, zas mám strach abych neztratil dosah. Poradil by mi prosím někdo?
To je fuk, jestli je pravotočivá nebo levotočivá, musíš je mít ale na obou koncích (TX i RX) stejné, jinak ti právě vznikne ten útlum.
Jinak bohužel potvrzuji, že v tomto je s číňany problém, koupil jsem antény a byly slušné, pak jsem chtěl druhou sadu - a kurva, přišly s opačným smyslem polarizace
Jinak bohužel potvrzuji, že v tomto je s číňany problém, koupil jsem antény a byly slušné, pak jsem chtěl druhou sadu - a kurva, přišly s opačným smyslem polarizace
Děkuji za odpověď. Jak je to s kombinací cloverleaf na TX a na RX pendrek, je to použitelné?
Někde před časem jsem o tom četl že je to dobrá varianta. Já to zkoušel s doma vyrobenou cloverleaf a moc to nechodilo, skoro hruza, přičítal jsem to spíš mé výrobě, na brýlích origo pendrek.
Jinak mi to stejně nedalo a byl jsem to zkusit. Původní dosah TX 5,8GHz/250mW s pendreky 1200m ve 150m s občasným mžikovým výpadkem nad 700m, nad 1200m to začínalo dost šumět tak jsem klopil domu. Oblast do 50m nad 20m výšky ode mne, velmi časté mžikové výpadky. S LCD s Bluescreenem v této blízkosti a výšce hruza, samá modrá.
Teď jsem zkusil ty cloverleaf na TX i RX a výsledek je: téměř žádné výpadky ani nad sebou ale nad 200m od sebe to začíná šumět a na 700m byl šum tak silný že by následoval výpadek. (Už mám vypozorovaný kdy to příjde).
Takže jak tu někdo psal, cloverleaf asi na dlouhý trasy nebude ale v prostoru do 200m i blízko nad sebou paráda.
Zkoušel jsem i přemet,výkrut a pohoda. To ale bez problému jde i bez výpadku s pendreky pokud dodržím že nepolezu blízko nad sebe.
Pokud máte antény na autě jako já tak je potřeba dodržet že RX anténa videa nesmí být ve stejné výšce a blízko sebe jako anténa RC vysílače. Hrozně to rušilo. Po tom co jsem dal anténu videa o 30cm výš tak je to ok. Zhruba pozice jako rc TX v rukách a brýle na hlavě.
Toliko z testu cloverleaf
Někde před časem jsem o tom četl že je to dobrá varianta. Já to zkoušel s doma vyrobenou cloverleaf a moc to nechodilo, skoro hruza, přičítal jsem to spíš mé výrobě, na brýlích origo pendrek.
Jinak mi to stejně nedalo a byl jsem to zkusit. Původní dosah TX 5,8GHz/250mW s pendreky 1200m ve 150m s občasným mžikovým výpadkem nad 700m, nad 1200m to začínalo dost šumět tak jsem klopil domu. Oblast do 50m nad 20m výšky ode mne, velmi časté mžikové výpadky. S LCD s Bluescreenem v této blízkosti a výšce hruza, samá modrá.
Teď jsem zkusil ty cloverleaf na TX i RX a výsledek je: téměř žádné výpadky ani nad sebou ale nad 200m od sebe to začíná šumět a na 700m byl šum tak silný že by následoval výpadek. (Už mám vypozorovaný kdy to příjde).
Takže jak tu někdo psal, cloverleaf asi na dlouhý trasy nebude ale v prostoru do 200m i blízko nad sebou paráda.
Zkoušel jsem i přemet,výkrut a pohoda. To ale bez problému jde i bez výpadku s pendreky pokud dodržím že nepolezu blízko nad sebe.
Pokud máte antény na autě jako já tak je potřeba dodržet že RX anténa videa nesmí být ve stejné výšce a blízko sebe jako anténa RC vysílače. Hrozně to rušilo. Po tom co jsem dal anténu videa o 30cm výš tak je to ok. Zhruba pozice jako rc TX v rukách a brýle na hlavě.
Toliko z testu cloverleaf
Popravdě u kombinace clover-pendrek jsem to nikdy neměřil do detailu (v praxi jsem tak letěl, ale nezkoumal jsem). Ale z principu by to chodit mělo normálně, asi hůř než 2x clover se správnou polarizací a v dobré poloze, ale žádný extrémní útlum.
Super díky.
Vyplývá mi z toho že do letů v prostoru od 100m do 1km použiju pendreky, nad 1km koupím diversity a loupnu na ní pendrek a sektorku pro předpokládaný směr letu a cloverleaf použiju na jančeni a akrobacii okolo sebe. Na tracking nemám.
Vyplývá mi z toho že do letů v prostoru od 100m do 1km použiju pendreky, nad 1km koupím diversity a loupnu na ní pendrek a sektorku pro předpokládaný směr letu a cloverleaf použiju na jančeni a akrobacii okolo sebe. Na tracking nemám.
m.fuka píše:Super díky.
zbytocne to komplikujes. na 1km ti staci hocijaka vsesmerova CPL antena (clover, turbina, windmill, hocico). Patch nie je antena s kruhovou polarizaciou, ak chces smerovu, tak najpouzitelnejsi je dnes crosshair kvoli sirokemu uhlu vyzarovania.
Alebo helical s nizkym poctom zavitov (tak do 5).
Ale do 1km je to zbytocne riesit... Linearne anteny nepouzivaj, nestoji to za to.
Ok směrová anténa tam je to asi jasný. Patch jsem volil pro let v jednom směru a zpět kvůli větším úhlům než u čistokrevný směrovky víc jak 2km nepolezu kvůli dosahu RC. Nekomplikoval bych to kdyby testy dopadli jinak, ale jestli s originál lineárem dělám bezproblému minimálně kilák a s cpl z hk max 700m tak musí bejt někde chyba. Viděl bych to patrně na hk ale nemám to čím změřit. To co jsem si vyvodil bylo čistě ze zkoušek ve vzduchu. Zatím zůstanu u lineáru a po novým roce koupím diversitní RX a zkusím to se směrovkou a cpl
m.fuka píše:Ok směrová anténa tam je to asi jasný. Patch jsem volil pro let v jednom směru a zpět kvůli větším úhlům než u čistokrevný směrovky víc jak 2km nepolezu kvůli dosahu RC. Nekomplikoval bych to kdyby testy dopadli jinak, ale jestli s originál lineárem dělám bezproblému minimálně kilák a s cpl z hk max 700m tak musí bejt někde chyba. Viděl bych to patrně na hk ale nemám to čím změřit. To co jsem si vyvodil bylo čistě ze zkoušek ve vzduchu. Zatím zůstanu u lineáru a po novým roce koupím diversitní RX a zkusím to se směrovkou a cpl
zavisi od toho, na com lietas a ako lietas. Podla mna lietat akrobaciu s linearnou je blbost, nech si Trappy vravi co chce... Meni sa tam vyrazne polarizacia pocas letu a moze to pekne posrat signal.
Ta chyba u teba bude asi ten "cpl z hk". Antena je najdolezitejsia cast, omnoho dolezitejsia ako vykon vysielaca.. ked je ta zla, mozes robit co chces a nepojde to.
Treba kupit kvalitne anteny (od circular wireless, truerc alebo od ibcrazyho) alebo si ich doma spravit sam... K tej diverzite - zbytocne. Ak budes lietat dalej, staci ti slusna smerova antena a ta v kratsej vzdialenosti chyta signal aj "zo zadu" (napr. helical je v tom dobry). Ja som maval vela krat len smerovu na okuliaroch a nikdy s tym nebol problem.
Mám tu dva setový pendreky 5,8GHz nedalo mi to, tak jsem je rozebral. Jakou délku by měl mít ten zářič na konci, potažmo ta část zbavená stínění. Štípou to snad od oka. jedna má 10,4mm a druhá 10,6mm, to jsou z jedny sady VTX a VRX. U CP je mi výpočet jasnej ale na tohle jsem nic nenašel. Vychází mi to cca jak 307022/5800 a z toho pak jedna desetina??? Dík za info.
opravuji, ne desetina ale pětina
Zkusil jsem si vyrobit pro 5,8GHz 4závitovou Helical anténu. Je to zatím prototyp kde si hraju s laděním, ale vypadá to na měřáku po mírných úpravách slušně. Ještě budu pokoušet 2,4GHz , ale tam je všechno hrozně velké. 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Ta vypadá dobře. Mám objednanou helical antenu z čajny, tak sem na to zvedavý, ale ty cloverleafy z číny celkem fungují byl jsem cca na 1,4km a obraz byl furt dobrý. Horší bylo že mi vypadával RC signál, takže vlastně ani nevím kde je limit FPV s těmi cloverleaf anténami. Pokud by ten helical nefungoval jak by měl byl bys ochotný za nějaký úplatek udělat ještě jednu ?