xsukk píše:Mám novou vysílačku Spektrum DX7 a v ní NIMH 1500 mh 9,2V a nabíječku Turnigy Acucell 6. Jak to mám nabíjet?
Moc tomu nerozumím. Jak to nabít? Je to nabíječka vhodná pro tenhle vysílač?
Pomaly..... ano, prečo by nebola. ALE ak je vo vysielači dioda tak neviem či je dobre možné nabíjať to takýmito nabíjačmi vo všeobecnosti (na to je najlepší jednoúčelový zdroj prúdu 150mA s časovačom - nie zdroj napätia ale opakujem prúdu).
9,2V neexistuje, asi myslíš 8-článok čiže 9,6V. Najlepšie by bolo nastaviť 150mA a nechať to 14 či 15 hodín,
ale keďže 150 nemôžeš lebo krok je 100, tak ja by som dal 200mA, a čas je teda 10 hodín (dá sa nastaviť v setupe accucel, ako 600 minút). Ak to vypne na DP skorej, nevadí. DP nastavujem na 5mV aby to bolo citlivé a zbytočne neprehrievalo aku, ale pri malom prúde as asi aj tak neprejaví.. Samozrejme že sa dá aj rýchlejšie ale pre vysielač to prináša zhoršenie vlastností a riziko prehriatia. Nie je zlý nápad dať to pred nabíjaním vybiť (nie menej než na 8V) a pozrieť koľko bola zostatková kapacita.
coro píše:Najlepšie by bolo nastaviť 150mA a nechať to 14 či 15 hodín,
ale keďže 150 nemôžeš lebo krok je 100, tak ja by som dal 200mA, a čas je teda 10 hodín (dá sa nastaviť v setupe accucel, ako 600 minút). Ak to vypne na DP skorej, nevadí. DP nastavujem na 5mV aby to bolo citlivé a zbytočne neprehrievalo aku, ale pri malom prúde as asi aj tak neprejaví.. Samozrejme že sa dá aj rýchlejšie ale pre vysielač to prináša zhoršenie vlastností a riziko prehriatia. Nie je zlý nápad dať to pred nabíjaním vybiť (nie menej než na 8V) a pozrieť koľko bola zostatková kapacita.
S tym nabijanim suhlas, ale s tym vybijanim absolutny nesuhlas. Tieto aku nie je doporucene vybijat pod 1,1V. To znamena 8,8V na tento akupak. A opatrne aj s vyssimi nabijacimi prudmi. Pre tieto aku je to tak maximalne 500mA. Pri nabiti sa totiz silne zahreju a mozu poskodit plasty vysielaca(osobna skusenost).
Vybíjanie je samostatná kapitola, vysielačové aku netreba vybíjať,
-ale je dobre aspoň občas zistiť kú majú naozaj kapacitu (aby sa nestalo že napísané majú 1500, bežne sa využíva za deň ledva 250mAh a nabíja sa, a v skutočnosti aku ak by sa zabudli dobiť už po 374mAh vypnú..). Zároveň, ak sa využíva len malá časť kapacity, netreba to nechať 10 hodín a stačí primerane menej - zvyšujúca sa teplota napovie aj pri tak malom prúde, že už stačí..
- vybíjanie vysielačovej sady cez tenký káblik, vnáša do merania napätia chybu, je tam veľký odpor a pretekajúcim prúdom sa v ňom stratí dosť napätia. Takže pri 8,8V na vybíjajúcom nabíjači môže byť na sade ešte 9,6V a aku byť v polovici vybíjania alebo možno aj plný - netreba chytať paniku že už je nanič. Preto som napísal odhadom 8V a nie 8,8 alebo iné číslo. Osobne nastavujem pre vybíjanie vždy viac než nominálne napätie sady o jeden článok znížené, čiže 9,6 mínus 1,2 = 8,4V a považujem to za správnu hranicú "úplného minima ktoré ešte nezničí sadu", aby sa nestalo že sa jeden článok prepóluje (to by ho zničilo). Ale je tam tá strata na odpore - ona sa dá zmerať, t.j. porovnám napätie merané priamo na článkoch počas vybíjania, s tým čo ukazuje nabíjač, a môžem nastavenie upraviť (len pre daný jeden nastavený prúd a konkrétne použité nabíjacie káble).
-- pri nabíjaní 160mA prúdom (laboratórnym zdrojom takže cca presne), starej sady Twicell 1600 NiMH, sa mi tá sada zavretá vnútri vysielača prehriala asi na 50 stupňov. Prežila to , ale bolo mi z toho smutno, bolo to po rokoch prvý raz čo som nabíjal aku zavreté vo vysielači - a posledný! Dovtedy aj odvtedy vždy aspoň otvorím dekel a pricapím tam teplomer nabíjača (aj Accucell6 podporuje teplomer, a nastavenie maximálnej teploty pri ktorej vypne, je to klasika LM35 priletovaná na servokáblik - len má iné poradie vývodov ako pre nabíjače Hyperion a Robbe).
-- pre vyšší prúd než 1/10C tj v tomto prípade 150mA (pre odvod tepla z článku podľa mňa viac záleží na jeho rozmeroch t.j. pre AA veľkosť viac než cca 200-250mA), považujem pre NiMH použitie teplotného čidla nabíjača, za dôležité. 100x sa to možno nabije perfektne a potom to raz nevypne lebo náhodou bude sada rozhodená rozdielnym samovybíjaním alebo niekto otvorí okno a zmení sa teplota, a nevypne to - sadu to prehreje a zničí - pri vyššom prúde sa ľahko stane že až zlezie zmršťovačka z článkov alebo sa roztavia plasty vysielača. Je to o tom že "náhoda je blbec", nezáleží len na kvalite nabíjača.
150 sa nastaviť nedá, len 100 alebo 200. Konektor do vysielača je nejaký klasický okrúhly ale rozmery neviem, ALE trochu neštandardne je vraj stredný pin negatívny (mínus) a bežnejšie je že tam je plus.
Ak taký konektor s "banánkami" (slušný modelár použije radšej 4mm gold konektory) nemáš, čo asi nemáš, tak ja radím vybrať sadu z vysielača a dať ju normálne nabíjať vonku cez nabíjacie káble na príjmačovky - ja som si po pár pokusoch kedy som kúipl originál nabíjací kábel, a zistil že to je hnusný šmejd s nedoliehajúcimi kontaktmi medzi káblom a konektorom namiesto letovaného spoja, urobil. Je to silikónový káblik 0,5mm2 a banánky ktoré sú náhodou celkom slušné, a dva piny z bežnej zlatenej lámacej lišty:
K téme: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=132199 Všimnite si tenké kábliky na fotke s Piranha chargerom - neradím to až tak bastliť. Post #5 je oveľa lepší: Ale všimnite si že otvoril dekel, a aj opačnej polarity prepojenia konektoru čo bol pribalený k Accucel6 (s krokodílkami) na nabíjač (keď do nabíjača strčíte zdroj z notebooku, zostanú nevyužité) - červený na čierny a vice versa..
coro píše:150 sa nastaviť nedá, len 100 alebo 200. Konektor do vysielača je nejaký klasický okrúhly ale rozmery neviem, ALE trochu neštandardne je vraj stredný pin negatívny (mínus) a bežnejšie je že tam je plus.
Jo, je to tak, mam s tim primou zkusenost.
Naposledy upravil(a) jyrry dne ned 25.12.2011 14:55, celkem upraveno 1 x.
>xsukk RC soupravu DX7 nevlastním, ale celkem pravidlem bývá u vysílače ochraná dioda na vstupu jež neumožní komunikovat s "inteligentním" nabíječem (třeba acc6). Zda ji DX7 skutečně má nebo ne netušim.
Pokud by neměla, tak stačí koupit vhodnej nabíjecí Tx kabel hitec, futaba. Jaká je polarizace samotného konektoru netušim, ale pokud by na nabíjecím konektoru byla opačná tak stačí přehodit banánky u nabíječe.
Pak už stačí nastavit nabíjedlo na příslušnej program.
Pokud ochranou diodu vysílač má, tak ji musíš buď odstranit (překlenout), což asi bude v rozporu se zárukou a nebo aku nabíjet obyč trafem "přes noc". Stačí cokoli co pokryje 8čl. a má předpokládam plus na středovém kolíku (hitec/futaba). Astra pro nabíjení Tx spectrum doporučuje tohle: http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Avi ... -p897.html nebo nabíjedlo s DP: http://www.astramodel.cz/cz/katalog/Fus ... 11073.html jak a jestli skutečně funguje (dobře) netušim.
S tou první ovlivníš nabíjení pouze Ty dobou připojení, a ta druhá by se o aku měla postarat snad automaticky sama.
Určitě by chtělo ale nějaké potvrzující info od někoho kdo DX7 provozuje ohledně diody a polarizace nabíjecího konektoru. Jinak ještě k acc6, netušim jak moc dobře si tohle nabíjedlo poradí s aku NiMH. Já osobně sem k ní celkem skeptickej. Ale třeba "jyrry" to bude vidět jinak protože ji má. Já ji měl pouze pár dní na vyzkoušení a ohledně aku NiXX to žádnej zázrak nebyl. Může se stát, že nabíjení aku Tx NiMH s acc6 se bude provádět pouze stylem konstatního proudu s odstavením po nastaveném čase nebo dodané kapacity. Na automatiku kdy je aku odstavena na DP bych u acc6 já osobně moc nesázel.
coro píše:150 sa nastaviť nedá, len 100 alebo 200. Konektor do vysielača je nejaký klasický okrúhly ale rozmery neviem, ALE trochu neštandardne je vraj stredný pin negatívny (mínus) a bežnejšie je že tam je plus.
Jo, je to tak, mam s tim primou zkusenost.
V tom případě bude potřeba nabíjecí koncovky JR. Bylo by to i logický s ohledem na to, že spectrum DX7 využívá hardwaru JR. Pak ale nechápu proč na stránkách astry je doporučeno k nabíjení kabelů i traf "futaba"
JR,Graupner a Spektrum má obrácenou polaritu na konektoru - viz http://www.vranov-nad-dyji.eu/spectrum_ ... luzman.pdf strana 3. Kámoš se ji pokoušel nabíjet přez konektor Robbáckým procesorovým nabíječem a nešlo to - tedy tam dle mě ochranná dioda bude. Nakonec jsem mu ubastlil zdroj 150mA a nabíjí přez noc. Radek
coro píše:K téme: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=132199 Všimnite si tenké kábliky na fotke s Piranha chargerom - neradím to až tak bastliť. Post #5 je oveľa lepší: Ale všimnite si že otvoril dekel, a aj opačnej polarity prepojenia konektoru čo bol pribalený k Accucel6 (s krokodílkami) na nabíjač (keď do nabíjača strčíte zdroj z notebooku, zostanú nevyužité) - červený na čierny a vice versa..
Super! Už jsem to podle tohohle zapojila a funguje to. Nabíjím to 0,4A ,jak je to na obrázku a na tom foru. Na kolik V se to má nabít? Na 12?
NiMh aku se nenabiji na koncove napeti ale bud na "delta peak" - pri malych proudech nespolehlive vypina- nebo na cas. Pokud na cas, nastavil bych proud 1/10C, max. 160mA.