Ahoj kolegové modeláři. Rád bych Vás požádal za mého kamaráda-důchoce, zdali bych mu na tom internetu nesehnal nějaké podklady
na tento typ. Progooglil jsem to důkladně, fotek habakuk, ale alespoň jeden 3 pohledový výkres kdyby byl. Nevím do jaké míry se tento typ shodoval s PA 15 Wagabond, jsou si podobné, ale rozdíl tam určitě bude. Tak Vás tedy prosím, kdyby někdo měl aspoň ten 3 view v el. podobě, dejte mi to do SZ.
Děkuji mockrát, "pánBůh Vám to oplať" - mě už oplatil pacholek.
Piper Pa 16 Clipper
- Pišta
- Kontaktovat uživatele:
Piper Pa 16 Clipper
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
Re: Piper Pa 16 Clipper
No PA-16 sice nemám, k tomu jsem našel pouze krásné fotky - http://www.aircraftdealer.com/aircraft_ ... /30598.htm , ale mám zvětšený plán PA-15 Vagabond od Fary - http://www.rcalbum.com/index.php?action ... de=&id=171 . Palubka je od oka, ne podle žádného originálu. Jestli by to kámošovi důchodci stačilo. Plán (velký) mám v papírové podobě, nebo bych ti to scannul z časopisu.
P.S. Ta 16ka musela být fakt fajnová, 4 místa jak v auťáku, prostě bomba!
P.S. Ta 16ka musela být fakt fajnová, 4 místa jak v auťáku, prostě bomba!
Hitec Aurora 9X
- Pišta
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Dafe, díky za odpověď, Vagabondíka znám, zkusím ještě počkat, zdali se někdo ještě neozve aneb trpělivost růže přináší.
Ten kamarád důchodce ho plánuje na elektriku, nabízel jsem mu Pacera od pana Rašky, ale on chce toho Clippera, tak snad se dočká.
Ještě díky za ten link, ten jsem jaksi přehlídl.
Ten kamarád důchodce ho plánuje na elektriku, nabízel jsem mu Pacera od pana Rašky, ale on chce toho Clippera, tak snad se dočká.
Ještě díky za ten link, ten jsem jaksi přehlídl.
Ten Farův Piper by se musel lehce upravit, tedy odlehčit konstrukci - lehčí (tenší) tuhý potah, odvrtaná žebra, trup nedělat jako bedničku, ale bočnice "provrtat" - odlehčit, nebo udělat částečně ˇprutovou konstrukci a S/VOP udělat konstrukční, nikoliv z plné balsy dle plánu. Ten můj má necelých 1600g a s MVVS 2, resp. ASP .15 létá poměrně realistický, ale žádná velká akrobačka. Z asfaltu se zvedne bez problémů, z trávy se mu nechce, hraje si na autíčko
. Jak jsem koukal na ty fotky, tak jde akorát o úpravu kabiny, která má oblá zadní okna, větší a otvírací okno z levé strany a zadní "obytný" prostor s vlastními dveřmi. 15ka byla zřejmě jen dvoumístná, možná až na nějaké místní domácí úpravy (blíže jsem historii nestudoval). Dej vědět, nebude problém poslat scann, nebo případně kopii z plánu. Ale bacha, na plánu jsou určité nesrovnalosti v rozměrech, na které bych tě případně upozornil.
Hitec Aurora 9X
- Pišta
- Kontaktovat uživatele:
Plánek na toho vagabunda bych taky někde vyhrabal, určitě ho mám. Jak jsem koukal na toho tvého, myslím, že téměř 1600 g je na
2 ccm opravdu hodně, ale ono to vychází z konstrukce. Ono ty Farovy modely byly poměrně předimenzované a tudíž betonové. Ale
před umem pana Fary smekám. Byl to pan konstruktér.
2 ccm opravdu hodně, ale ono to vychází z konstrukce. Ono ty Farovy modely byly poměrně předimenzované a tudíž betonové. Ale
před umem pana Fary smekám. Byl to pan konstruktér.
Ta dvojka ze Štatlu není o tolik slabší, než dvaapůlka od žlutého muže. Nejsem příznivcem visícího Bleriota (když tak v reálu nelétal). Možná by se nějaký watík hodil, ale i tak létá pohodově. Pokud jde o plán a stavbu, já vybíral pevnější balsu (tudíž i třeba i těžší) a zjevně by se dalo i uvnitř něco ušetřit. Třiapůlka by to tahala zcela bez problémů. Brněnská 2,5 by to zřejmě také zvládala bez problémů, možná lépe než čínská. Ovšem její zástavba by (pro mě) byla už trochu komplikovaná. Musel bych rozkuchat čumák a pak celé éro převážit, t.j. překopat celé vnitřní vybavení. Teď je všechno v čumáku, pak bych musel serva, přijímač a baterky dávat nejspíš až za těžiště.
Hitec Aurora 9X
- Pišta
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem při podrobnějším studiu fotek PA 15,16a17 a následně i 20 Pacera zjistil a pak jsem si ještě přeložil jednu větu, kde se píše, že Pacer vychází
přímo z Clippera. Na Pacera mám pěkný třípohled, takže tímto moje hledání končí a děkuji hlavně DAFOVI.
přímo z Clippera. Na Pacera mám pěkný třípohled, takže tímto moje hledání končí a děkuji hlavně DAFOVI.