Nenabíjejte LiPolky bez dozoru

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Mrkvak

Nenabíjejte LiPolky bez dozoru

#1 Příspěvek od Mrkvak »

Pak to dopadá takhle...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1OkUuvhp-rg[/youtube]
(Brát s rezervou, nevím jestli je to autentické)
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
JuraS.

Re: Nenabíjejte LiPolky bez dozoru

#2 Příspěvek od JuraS. »

to je tím, že amíci mají baráky z papundeklu a dřeva..viděl jsem pár požárů panelákových bytů a pokud nehoří byt nějakýho sběrače pak je to celkem v pohodě..dnešní koberce jsou "nehořlavé", nábytkové stěny z dřevotřísky v podstatě taky a panel nehoří..těch pár kousků dřeva co mám doma bych uhasil rukama...lipolku nabíjím mezi klávesnicí a monitorem na vším možném nacpaném pc stolku v ložnici..klidně u toho jdu na druhou stranu bytu..nenabíjím maximálními proudy..je mi putna jestli se nabije za 5 hodin nebo 10..nespěchám...lipolky mám v mobilech, v notebooku a možná i v zubním kartáčku..neřeším...nejhorší smrt je smrt z vyděšení....telefony nabíjím libovolnou nabíječkou..mezi nokiemi přehazuji libovolně nabíječky od rok starý nokie s nabíječkou z mobilu snad 10 let starýho..stačí, že je stejný konektor..v práci používají kolegové notebooky taky tak..nábíječky se čenčují a stačí když se podaří připojit..že by to mohlo zahořet ? nevím neslyšel jsem..ale slyšel jsem, že jednomu spadl na hlavu kus vesmírnýho smetí, rozbilo mu to auto a zabilo ho to...taky v americe..možná bychom měli jezdit minimálně dingem ne li otéčkem...
72ka

#3 Příspěvek od 72ka »

No, dřív jsem na to taky kašlal, ale jednou se mi doma omylem "vyčadila" mikro lipolka z mikrovrtulníčku... i z ní to byla smradu až hrůza. Od té doby nabíjím v sáčku LiPo safe, vždy, a baterky skladuju v zavřené zavařovačce aby tam nešel vzduch, ono těch pár jednoduchých opatření neublíží.
Ohledně Lipo všude možně je to trochu jiné, jsou obvykle v pevném obalu a nehrozí naťuknutí jako u modelářských a právě to naťuknutí může být nebezpečné pro samovznícení - alespoň tak jsem to někde četl.
Když letadlo kouří, je to správně!
JuraS.

#4 Příspěvek od JuraS. »

víš kolikrát mi mobil spadl na zem tak až se rozletěl na "součástky"...?
Ticcino

#5 Příspěvek od Ticcino »

Já sice LiPolky nabíjím pod dohledem, ale párkrát se mi stalo, že jsem u toho usnul nebo zapomněl a šel spát.

Vyhořenej barák, to je smůla, ale je to jeden případ z milionu.
Stašidelná videa na youtube, jak LiPolka chytla, těch je spousta. Ale jak k tomu došli? Obyčejně tak, že akumulátor nabíjeli vysokým napětím (dvoj, trojnásobek nominálu), vysokými proudy a hlavně ho přebíjeli. Samotné explozi předchází určité varovné signály. Zvýšení teploty, nafouknutí článků. Paradoxně, když máte akumulátor v pytlíku, tak na něj nevidíte a můžete lehce přehlédnout, že se nafukuje.

O vyčuzení aku do mikrovrtulníčků jsem nejen četl, ale kolega mi i přímo referoval, že i jemu se to stalo. Čím je to způsobené, netuším. Možná tím, že nabíjecí proud 1C je moc. Možná tím, že jde o jednočlánkové aku a nabíječka si s tím neporadí. Nevím, nedokážu posoudit.

Obecně platí, chovejte se ke svým akumulátorům slušně, ale není třeba zase panikařit. LiXX akumulátory jsou v mobilech, noťasech, PDAčkách. A tohle všechno nosíme po kapsách, házíme s tím, padá to na zem.
V mobilech si měníme NiMh akumulátory za Li-Po a nabíjíme to stále stejnou hloupou nabíječkou. Li-Po aku (v mobilech a noteboocích co jsem viděl) mají přímo na sobě jakousi elektroniku, velmi jednoduchou, která nevím co dělá, ale určitě nebude tak sofistikovaná, aby řídila nabíjení.
72ka

#6 Příspěvek od 72ka »

Mikrobaterka ve vrtulníčku se vyčadila mojí chybou, omylem jsem měl přepnuto na nabíjení NiMh.
Jinak každý článek v mobilu má tu elektroniku, která se právě stará o to, aby na článku nestouplo napětí přes 4,2V.
Když spadne mobil a rozletí se na součástky, nedá se to srovnat s ránou letadla, kdy nějaká část trupu se zasekne do článku lipol.
Jinak souhlas, stačí kontroloval zda se baterky samy nenafukují a je klid. Ale já jsem opatrný proto, že mám lipolky doma, v baráku u rodičů i u rodičů manželky (vlastně všude kam jezdím mám uskladněné nějaké lipolky :) a jsem klidnější, když jsou ve sklenici, kdyby uhořeli kvůli mým lipolkám, tak mám zkaženej život, to za tu jednu zavařovačku stojí...

Jinak souhlas, výbuchy lipolek na videích jsou hodně vynucený a sám vím, že to chce velký napětí, velký proud a čekat. Točej to amíci jen kvůli strašení a bžundě.
Když letadlo kouří, je to správně!
coro

#7 Příspěvek od coro »

Nabíjanie Lipo nie je z princípu nič sofistikované, jednoducho treba udržať napätie pod 4,20V.
Ale ako vidíme v reáli, až také jednoduché to asi nie je keď to dodnes niektoré nabíjačky nezvládnu...
A netreba zabúdať na chyby, a hlavne kombinácie dvoch a viacerých chýb - to je stav ktorý nastane dostatočne zriedka na to aby to niektorý výrobcovia riešili, a pritom to je možnosť ako lipolku zapáliť.

Stačí ak zmrzne program riadiaci nabíjač, a hardware je navrhnutý tak že pokračuje v dodávaní prúdu..
To bol oddávna, ale naposledy ani nie tak dávno problém pri spojení dosť kvalitného nabíjača s počítačom cez kovové USB vedenie, zrejme rušiace kvoli spoločnej zemi alebo od spínania meniča v nabíjači...

Ale je samozrejme možná aj nejaká vada v samotnom článku, dostane sa tam vzduch alebo nastane skrat (a ani nemusí ísť o výrobnú vadu lebo tie články nemajú pevný obal a ani nežijú v prostredí bez vibrácií....).
Nemal by začať hneď horieť, ale občas sa výrobcom podarili aj také, a keď je to do notebookov tak to z trhu stiahnu, ale keď je to modelárska sada tak na to môžu prdieť a povedať že bla poškodená alebo preťažená....
Mrkvak

#8 Příspěvek od Mrkvak »

Ticcino píše:Li-Po aku (v mobilech a noteboocích co jsem viděl) mají přímo na sobě jakousi elektroniku, velmi jednoduchou, která nevím co dělá, ale určitě nebude tak sofistikovaná, aby řídila nabíjení.

Ochranné články - u těch jednodušších je tam jen vratná pojistka, u těch složitějších i ochrana proti podvybití a přebití.
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
Diskobarel

#9 Příspěvek od Diskobarel »

U nás kvůli lipolce vyhořelo modelarstvi, nevím komu tady z fóra blafla lipolka v ruce jen tak a výbuchu lipolek bez prebiti už jsem viděl. Samozřejmě jen na netu, v noteboku je lionka ne?
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
JosefSvejk

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

Klasický strašící příspěvek, dnes tolik populární. :roll:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Troll

#11 Příspěvek od Troll »

JuraS. píše:to je tím, že amíci mají baráky z papundeklu a dřeva..viděl jsem pár požárů panelákových bytů a pokud nehoří byt nějakýho sběrače pak je to celkem v pohodě..dnešní koberce jsou "nehořlavé", nábytkové stěny z dřevotřísky v podstatě taky a panel nehoří..těch pár kousků dřeva co mám doma bych uhasil rukama...lipolku nabíjím mezi klávesnicí a monitorem na vším možném nacpaném pc stolku v ložnici..klidně u toho jdu na druhou stranu bytu..nenabíjím maximálními proudy..je mi putna jestli se nabije za 5 hodin nebo 10..nespěchám...lipolky mám v mobilech, v notebooku a možná i v zubním kartáčku..neřeším...nejhorší smrt je smrt z vyděšení....telefony nabíjím libovolnou nabíječkou..mezi nokiemi přehazuji libovolně nabíječky od rok starý nokie s nabíječkou z mobilu snad 10 let starýho..stačí, že je stejný konektor..v práci používají kolegové notebooky taky tak..nábíječky se čenčují a stačí když se podaří připojit..že by to mohlo zahořet ? nevím neslyšel jsem..ale slyšel jsem, že jednomu spadl na hlavu kus vesmírnýho smetí, rozbilo mu to auto a zabilo ho to...taky v americe..možná bychom měli jezdit minimálně dingem ne li otéčkem...

Být na Tvém místě, tak to moc na lehkou váhu neberu. :!: :!: Takových frajerů co se jim nemůže nic stát už jsem viděl spoustu. Obvykle nevypadali ani moc dobře, ani moc šťastně.
Kamarádovi blafnul šestičlánek do vrtulníku. A to ho měl na polici a nebyl zapojen k ničemu. Jenom si tak volně ležel. A kdyby nebyla doma babička , byl by průser, takhle vyhořel jenom jeden pokoj.
Drondys

#12 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:víš kolikrát mi mobil spadl na zem tak až se rozletěl na "součástky"...?

Aku do mobilů jsou vyrobeny tak, že bys ten mobil musel přinejmenším položit na beton a přejet tankem, aby se ta baterka výrazně narušila. Pády jim skoro vůbec nevadí. Podobně na tom jsou i packy do notebooků a mají i elektronické ochrany proti podvybití i přepětí při dobíjení. Aku do mobilů a notebooků se prostě s modelářskýma lipolkama co do bezpečnosti vůbec nedají srovnávat. To je jako srovnávat elektronicky zabezpečený trezor (baterka do mobilu nebo notebooku) s papírovou krabicí (modelářská lipolka). :wink:
Robinsson

#13 Příspěvek od Robinsson »

Můžu tak trochu off, doma se mi válí lipolka kterou už nepoužívám leta, je lehce nafouklá co s ní ? Dát do elektry do toho jejich odpadu ?
Drondys

#14 Příspěvek od Drondys »

Ticcino píše:Stašidelná videa na youtube, jak LiPolka chytla, těch je spousta. Ale jak k tomu došli? Obyčejně tak, že akumulátor nabíjeli vysokým napětím (dvoj, trojnásobek nominálu)...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tuoZB8Y3IOg[/youtube]

K explozi stačilo přepětí okolo 1V na článek při proudu odpovídajícím nabíjecímu faktoru cca 1.4C po dobu cca 20 minut. Současné lipolky běžně podporují bez problémů nabíjení faktorem 2C až 3C. Některé dokonce 5C a více. Bývá to uvedeno na obalu od výrobce.

Dalším krytickým faktorem bývá mechanické poškození, které nemusí být ani tak drastické jako viz další video.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VIV_6CHCGog[/youtube]

Nejhorší jsou ty případy, kdy dojde k takovému mechanickému poškození při němž článek neexploduje nebo načadí hned, ale třeba až za pár hodin.

Ticcino píše:...Možná tím, že nabíjecí proud 1C je moc...

Leda u nějaké pravěké lipolky z doby kdy modelářské lipolky teprve začínaly, ale v současnosti už ne.

Ticcino píše:LiXX akumulátory jsou v mobilech, noťasech, PDAčkách. A tohle všechno nosíme po kapsách, házíme s tím, padá to na zem.

Jak už jsem psal dříve tak tyto aku se z hlediska bezpečnosti jak svou konstrukcí tak i elektronickým zabezpečením vůbec nedají srovnávat s modelářskýma lipolkama.
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

Robinsson píše:Můžu tak trochu off, doma se mi válí lipolka kterou už nepoužívám leta, je lehce nafouklá co s ní ? Dát do elektry do toho jejich odpadu ?

Lehce nafouklá to ještě neznamená nepoužitelná.

Doporučuji lipolku plně nabít (na koncové napětí 4.2V na článek) a pak pomalu vybíjet proudem odpovídajícím faktoru 1C po dobu časově odpovídající vyčerpání cca 80% na packu výrobcem uvedené jmenovité kapacity. Přitom průběžně sledovat napětí jednotlivých článků. Pokud při tomto testu klesne napětí některého článku pod cca 3.5V pak zastavit test a v takovém případě je článek za zenitem životnosti a je vhodný k likvidaci viz tebou zmíněné odevzdání k ekologické likvidaci.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“