Nabíjení vysílačových Akku

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: nabíjení vysílačových Akku

#91 Příspěvek od coro »

Vratislav Kocinec píše:
pikus 1 píše:...
Nabíjení NiMh 0.1C je sice v pořádku :) , ale zbytečné a zdlouhavé...
Nabíjení 0.3- 0.5C je naprosto v pohodě..

To jo. To 1C jsem použil pouze na přepočet. Nabíjim 0,6 A, to znamená asi 0,4C

Pri prúde pod 0,5C sa nemusí prejaviť deltapeak a teda sa považuje za nevhodný, lebo prúd je už vyšší než aby bol neškodný v prípade že nabíjač nevypne.

Nabíjať 1A do sady 2000mAh Eneloop (a možno ak chce niekto šetriť tak do tých LSD AA z hobbykingu) je lepší nápad, aj keď trvám na tom že použiť teplomer nabíjača je podstatná vec.
xsukk
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od xsukk »

Jak z těch eneloopek udělat pack? Co a kolik čeho koupit? :-) Díky
http://www.rcalbum.com/index.php?action=udtl&id=1872;&mbck=6550
shake13

#93 Příspěvek od shake13 »

xsukk píše:shake13 :
Když jdu létat, tak na poli strávím ke tří hodinám. Každopádně o to mi až tak nejde. Jenom jsem časově vytížená a prefuruji , když by se mi rádio prostě nabilo rychleji - nabít a letět... ( a nechci to nechat nabíjet bez dohledu, jsem hodně opatrná)

Nabit aku vo vysielaci mozes aj tyzden dopredu, netreba ich nabijat tesne pred lietanim. Dalej pre tvoju info: spotreba vysielaca DX 7 je 280mA, co je na 5 hodin cisteho casu lietania. A co sa tyka bezpecnosti nabijania NiMh bez dohladu, tak to je naprosto bez obav pri nabijani 1/10C, teda 150mA, co dava ten nabijac co som uz spominal ako doporucene prislusenstvo k DX 7.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
xsukk
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od xsukk »

shake13 píše:
xsukk píše:shake13 :
Když jdu létat, tak na poli strávím ke tří hodinám. Každopádně o to mi až tak nejde. Jenom jsem časově vytížená a prefuruji , když by se mi rádio prostě nabilo rychleji - nabít a letět... ( a nechci to nechat nabíjet bez dohledu, jsem hodně opatrná)

Nabit aku vo vysielaci mozes aj tyzden dopredu, netreba ich nabijat tesne pred lietanim. Dalej pre tvoju info: spotreba vysielaca DX 7 je 280mA, co je na 5 hodin cisteho casu lietania. A co sa tyka bezpecnosti nabijania NiMh bez dohladu, tak to je naprosto bez obav pri nabijani 1/10C, teda 150mA, co dava ten nabijac co som uz spominal ako doporucene prislusenstvo k DX 7.

To mi je jasný,že to mužu nabít týden dopředu. Mám své důvody... Nabíječku mám Acucell 6...
Díky
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od jyrry »

xsukk píše:Jak z těch eneloopek udělat pack? Co a kolik čeho koupit? :-) Díky

to ti ty origo aku fakt tak malo vydrzi? Nech si to nekde proklepnout na nabijeci, jak na tom jsou... Nebo to zkus na te Accucelce.

Jinak jsi Pha-zapad, tak se zastav u Vanoucha na Korunovacni a chtej vysilacovy pack Eneloopek s prislusnym konektorem pro DX7, divil bych se kdyby to tam nemel hotove... Podoma to spakovavat neni az tak brnkacka, musi se to citovka spajet...
jyrry.webnode.cz
xsukk
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od xsukk »

jyrry píše:
xsukk píše:Jak z těch eneloopek udělat pack? Co a kolik čeho koupit? :-) Díky

to ti ty origo aku fakt tak malo vydrzi? Nech si to nekde proklepnout na nabijeci, jak na tom jsou... Nebo to zkus na te Accucelce.

Jinak jsi Pha-zapad, tak se zastav u Vanoucha na Korunovacni a chtej vysilacovy pack Eneloopek s prislusnym konektorem pro DX7, divil bych se kdyby to tam nemel hotove... Podoma to spakovavat neni az tak brnkacka, musi se to citovka spajet...

Ok , děkuju moc jyrry :-) Časem to tam zajedu koupit.
No vážně mi to prd vydrží až je to divný. Zítra to zkouknu
coro

#97 Příspěvek od coro »

Kvalitný nepoškodený NiMH sa môže nabiť týždeň dopredu, ale nie každý je kvalitný a nie vždy sa dá spoľahnúť hlavne na staršiu sadu že ešte je v pohode..

Eneloopy a aj iné AA články zletuješ hocičím aj na kolene, ALE na ich kontakty chytá len dostatočne aktívne a nespálené tavidlo (tá "kalafúna" čo nie je celkom kalafúnou a jej vlastnosti určujú ako sa ten cín správa - lebo cín a olovo sú prvky a nie je na nich moc čo pokaziť, rozdiel je v tom tavidle a často je veľký). Spálené tavidlo znamená, že keď sa moc prehreje, úplne stratí vlastnosti a nefunguje to..
Ale nijaký vážny problém to letovanie, nie je.

Používam cín s tavidlom Crystal 505 (majú to napr v EZK.cz http://www.ezk.cz/pajky_cinove.htm ) a nič iné už nechcem, ani vidieť - čokoľvek letujem proste krásne chytá, nič sa nešpiní a ani mi žiadna kyselina neodžerie po mesiaci ten káblik vnútri vodiča kdesi hlboko pod izoláciou.

Môj postup:
Normálne si po jednom samostatne pocínuješ všetky plošky článkov, tak aby sa moc nezohriali (sekunda by mala stačiť, nanajvýš dve, a ja to hneď potom chladím o vlhkú hubku a k druhej strane článku sa vrátim až po urobení prvej strany všetkých ostatných takže medzitým vychladne).
Potom si odizoluješ a pocínuješ koniec nejakého kábliku - hociaký káblik (na vysielačovú sadu stačí tenký ale nie úplne ako vlas aby si človek všimol zvýšenie odporu keby sa sada poškodila...). Dobrá je na to odsávacia licna - plochý medený pásik pletený z veľa jemných vláken, ale ten sa oplatí nejak izolovať/podložiť kaptonom alebo aj papierovou samolepiacou páskou (ako sú cenovky - netaví sa).
Potom káblik priletuješ na jednu baterku (preto že je pocínovaný káblik aj baterka, stačí pritlačiť na zlomok sekundy), a keď je pekne ok tak si ho zastrihneš na nejaký centimeter tak aby sadol na kontakt druhého článku, a odizoluješ a pocínuješ koniec (žeby najťažšia časť? ).
Potom si dáš druhý článok vedľa toho s káblikom, a priletuješ ten káblik o druhú baterku - tým vznikne pár. Narovnáš ho do roviny a nejak pekne uložíš ten káblik. Vždy sa letuje mínus a plus, t.j. nikdy nie rovnaké póly na seba.
Dobrý nápad je zaizolovať ten spoj, buď páskou alebo zmršťovačkou.
Takto pripravené narovnané 4 páry potom nejak zlepíš dokopy do tvaru sady - hoci aj tavným lepidlom alebo len páskou, zase každý otočený opačne, a prepojíš na jednej strane 2 a 2 (rovnako ako keď sa spájali tie články).
Nakoniec druhej strane prepojíš tie dve štvorice ešte jedným spojom - pozor na to ktoré to sú kontakty lebo omyl znamená skrat.
Zostali dva vývody kam patria kábliky od konektoru.

Oproti letovaniu článok o článok za pomoci "kladivka", to má vyšší odpor kvoli tým káblikom, ale pre vysielač je to zanedbateľné, a naopak výhodou je že to je ohybné - nepraskne to, a aj je pri letovaní vidno či to je správne.

Prvé nabitie novej sady by naozaj malo byť 0,1C a na vzduchu, aby sa sada mohla zrovnať a neprehriala. Aj keď asi budú pri predaji nabité, a stačilo by nejakých pár hodín aby sa zrovnali, ťažko si byť bez toho istý.
Potom už znášajú aj vyšší prúd v pohode (prúd ano ale teplotu nie)..
draceq
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od draceq »

Jen poznámka na okraj - ve vysílači bez možnosti nastavení jiného napětí alarmu (DX6) TX-ová 3S1P Lipolka se sériově zapojenými 3 diodami na napájecím konektoru. Výstupní napětí z baterie tedy 10V. V případě, že alarm hlásí vybití baterie, je v ní reálně ještě o cca 1,5 až 2 V více, tedy cca. 3,5V/článek. Důvod této instalace - TX byla v době koupě už použitá a bez originální baterie.

Otázka na odborníky - kde je tady v tomto případě (krom jiné vybíjecí křivky Li-Pol oproti NiMH) problém, že by ta Li-Polka nemohla být v TX použita?
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
coro

#99 Příspěvek od coro »

draceq píše:...- kde je tady v tomto případě (krom jiné vybíjecí křivky Li-Pol oproti NiMH) problém, že by ta Li-Polka nemohla být v TX použita?

Nikde.
No, osobne sa mi dioda pred baterkami, bez znalosti ďalších detailov spotrebiča, nezdá byť presnou náhradou baterky napriamo ktorá aj absorbuje prípadné prepätie - ale to sa týka spotrebičov kde je motor(servo, pohon, relé,...) takže pre vysielač asi v pohode.

Ale životnosť lipolky a ani jej správanie v zime v mraze či v lete v zaparkovanom aute, nie je príliš ideálne. Navyše vysielač s lipolkou z hobbykingu, hodený pár mesiacov v dielni medzi plánmi a balzou, mi nepripadá príliš bezpečne..
arda1
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od arda1 »

draceq píše:Jen poznámka na okraj - ve vysílači bez možnosti nastavení jiného napětí alarmu (DX6) TX-ová 3S1P Lipolka se sériově zapojenými 3 diodami na napájecím konektoru. Výstupní napětí z baterie tedy 10V. V případě, že alarm hlásí vybití baterie, je v ní reálně ještě o cca 1,5 až 2 V více, tedy cca. 3,5V/článek. Důvod této instalace - TX byla v době koupě už použitá a bez originální baterie.

Otázka na odborníky - kde je tady v tomto případě (krom jiné vybíjecí křivky Li-Pol oproti NiMH) problém, že by ta Li-Polka nemohla být v TX použita?

Kolik má DX6i napájecí napětí? Já jen že píšeš o 3S Lipolce...Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od arda1 »

coro píše:
Používam cín s tavidlom Crystal 505 (majú to napr v EZK.cz http://www.ezk.cz/pajky_cinove.htm ) a nič iné už nechcem, ani vidieť - čokoľvek letujem proste krásne chytá, nič sa nešpiní a ani mi žiadna kyselina neodžerie po mesiaci ten káblik vnútri vodiča kdesi hlboko pod izoláciou.

Crystal 505 je opravdu velmi účinné tavidlo. Ale jako univerzální na vše bych ho osobně rozhodně nedoporučil. Třeba do kabelů zavzlíná cín velmi rychle a to je nežádoucí. Krom toho smrdí a je velmi dráždivé. Prostě každá aplikace chce svoje a nic univerzálního není. Radek
ICQ 638556901
draceq
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od draceq »

Ta lipolka není z HobbyKingu, ale z českého kamenného obchodu. Je pravda otázka, že kdo ví, odkud ji mají oni:D Ale tak jako tak - pohonné lipolky, pokud nejsou zrovna v nějakém stroji nebo v nabíječce, jsou vždycky ustájené v plechovce a vysílače v hliníkovém kufru co nejdále od všech potencionálních hořlavin (jistota je jistota :evil:)

to Arda: Je to DX6, bez i - tedy ta starší verze. S překopávkou VF modulu na telemetrický FrSky. DX6 má originál baterii 9.6V... proto jsou na té lipolce ty diody - sráží napětí na přijatelnou hodnotu 10,5V i při plně nabité baterii, kterou TX skousne.

Alarm začne hvízdat, pokud dostává TX 8.5V... v baterce je tedy v tu chvíli reálných 10-10,5V.
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
coro

#103 Příspěvek od coro »

arda1 píše:..
Crystal 505 je opravdu velmi účinné tavidlo. Ale jako univerzální na vše bych ho osobně rozhodně nedoporučil. Třeba do kabelů zavzlíná cín velmi rychle a to je nežádoucí. Krom toho smrdí a je velmi dráždivé. Prostě každá aplikace chce svoje a nic univerzálního není. Radek

Ak povýšim stav že to ľahko a bez problémov chytá na rôzne povrchy a dobre drží, a spojím s faktom že to netreba čistiť, povedal by som že pre tých čo letujú občas a nie sú profíci, sa dajú prípadné nevýhody ignorovať.
Inak hĺbka navzlínania sa dá dosť kontrolovať časom ako dlho sa vodič zahrieva, a asi aj teplota má význam - do studeného vodiča už cín nepotečie. A najjednoduchšie je po pocínovaní vodiča to zastrihnúť (a pri jeho letovaní o niečo, to pritlačiť letovačkou na tak krátky čas že okrem miesta potrebného spoja sa fakt nestihne prehriať nad teplotu tavenia cínu príliš ďaleko..
Vratislav Kocinec

#104 Příspěvek od Vratislav Kocinec »

Já mám v DX 7 origo pack a když lítám každý vikend tak nabitá vydrží měsíc až měsic a půl. Osobně bych koupil nový origo pack 1500 mah, než dávat lipo a nějaký diody a doufat že některá neodejde. To že nějak nevydrží, tak to bude asi něco špatně.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od jyrry »

coro píše:.... pritlačiť letovačkou na tak krátky čas .......

jojo, ja reguluju pistolovku hand-PWM - tlacitkem :-D
Je to asi jako ridit bang-bang jednokanal aby letel rovne ;-)
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“