F3F pro DS

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: F3F pro DS

#61 Příspěvek od pepin »

..........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:06, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#62 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:...... páč ty kluky co to létaji znám,tak vím,že není nutný nějaký superbrus stavěný přímo na DS,to zase až ty tady začneš tvrdit,že bez uhlíku od hlavy až k patě to vubec nepujde :roll:

ale pokud jsem zde někomu radil jak na to,klidně mi to vyhledej.

Napiš sem prosím jména těch kluků co znáš a co létají DS na Rané.
Pár těch chytrostí jsem Ti tedy vyhledal:
".......koukni třeba u Valenty,přímo tam má popsané technologie-použití materiálu,pokud má to ero ustát DS-stejné modely,ale ruzné materiály pro určitou aplikaci provozu modelu.....?

"......co jsem tak zaslechl,problém je,pokud se rozšklebí náběžka a křídlo se nafoukne ......."

".....létají to ale i s jedenapulmetrovkama.rozhodně je to levnější a asi i vydrží menší model trošku víc....."

Ale o to tady nejde. Ty si zatím pleteš DS a svahové létání. Protože až si to ujasníš, tak přijdeš na to, že při nějakých 5 -10m/s nejde DS na Rané zkoušet (20m/s je na Tebe tolik, že to nikdy létat nebudeš - jak jsi psal).
Vůbec se tam nevytvoří ten rotor. Až tohle napadneš, jak jsem na to přišel, tak zcela jednoduše. Strávil jsem ve vzduchu na obou svazích Rané za 35 roků tolik letových hodin, že to budeš blbě dohánět i když tam téměř bydlíš. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Tomino_421
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Tomino_421 »

Tak já se taky zapojím do diskuze. Na takový první kroky určitě není potřeba žádnej full carbon. Minulý léto sem DS poprvé zkoušel na Donovalech s normálním skleněnym NYXem F3F. A taky není potřeba žádnej extra bourák, aby to fungovalo. Foukalo něco kolem 10 metrů a udržel sem se. Éro bylo naložený co to šlo, takže necelejch 3,5 kg. Začal sem pár neúspěšnejma pokusama. Jak to přestane cestou nahoru svištět, tak se chce vrátit před kopec.
Nebyla to žádná závratná rychlost, na průletu z vejšky sem letěl podstatně víc, ale ten pocit když se to konečně chytne a vážně to začne zrychlovat je úžasnej. Je to něco uplně jinýho než lítání vepředu. A je fakt, že tohle byl ten největší adrenalin, co sem s modelem zažil.:-))

http://www.youtube.com/watch?v=E4zw_3TTbuM
Tomáš Hejzlar
pepin

#64 Příspěvek od pepin »

..........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:06, celkem upraveno 2 x.
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

.............
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:07, celkem upraveno 4 x.
JMalik

#66 Příspěvek od JMalik »

Necháme toho.
Napíšu sem pár svých chytrostí ke kterým jsem za těch několik málo pokusů přišel.
DS se mi líbí a být tady na to lokalita kde to jde, tak si to určitě pořídím.
Má to v podstatě dvě slabiny. Jedno je ten vhodný kopec a k tomu především přísun pravidelného funění aspoň 20m/s. Druhé slabé místo je, že je mi 55 a nedělám si iluze o rychlosti svých současných reakcí, protože k tomu mám podklady z nějakých testů, které jsem v průběhu života absolvoval.
S letadlem by nebyl problém. Myslím, že bych se snad byl schopný i domluvit s výrobcem, nemuselo by to vážit 20kg......... Cenu neřeším, to je každého věc, kolik do toho chce dát, ale s normálním kompozitem , který na to není určený to půjde blbě.
Zkusil jsem si to právě na té Rané, protože to tam dobře znám a jako jeden z mála kopců má tohle dobré předpolí a je přehled po kopci, aby tam s tím šlo přistát i v silném větru.
Jako největší složitost vidím ty zrychlující se šišatá kolečka po správném nalétnutí rotoru. Jakékoliv špatné zapáčkování pošle letadlo mimo tu nacvičenou trajektorii a nejde o to, že se z toho vypadne, ale o to, že se ztratí přehled o poloze , případně je to už tak daleko, že to nelze napravit.
Podmínky pro DS u nás (ČR a SR) budou dost podobné jako chtít létat vlnu s velkým letadlem. Tam to jde v podstatě jen v Jeseníkách, ostatní jsou spíš náhodné pokusy. A ani v těch Jeseníkách to není dvakrát do měsíce. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#67 Příspěvek od JMalik »

Tomino_421 píše:............. Jak to přestane cestou nahoru svištět, tak se chce vrátit před kopec.
Nebyla to žádná závratná rychlost, na průletu z vejšky sem letěl podstatně víc.....

http://www.youtube.com/watch?v=E4zw_3TTbuM

Nevím proč mám pořád pocit, že tady většina lidí mluví o DS a létají klasicky svah, případně svah s rotorem.
Abychom si to ujasnili. Tím "cestou nahoru" myslíš po větru směrem do rotoru? Tam to bude svištět vždy. Problém je ta druhá strana po otočce. Ta je pomalejší, tam to musí především zrychlovat.
pepin

#68 Příspěvek od pepin »

...........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:07, celkem upraveno 1 x.
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

...........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:07, celkem upraveno 1 x.
rodzr

#70 Příspěvek od rodzr »

............
Naposledy upravil(a) rodzr dne ned 22.01.2012 17:53, celkem upraveno 2 x.
bolekkrutor
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od bolekkrutor »

Jen na zamyšlení.Myslíte že by měla u DS speciálu vzhledem k létání v kruzích výynam nějaká aerodynamická/konstrukční asimetrie?
pepin

#72 Příspěvek od pepin »

...........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:08, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#73 Příspěvek od JMalik »

rodzr píše:Jo, jo, chceš - li se něco nedozvědět začni zde diskutovat...zase se sešli dva " politici "
Přitom je to snadné, nevím -li, jdu za lidma, kteří to opravdu lítají...
Jsem rád, že patřím do komunity svahařů, přináší to skutečně adrenalin, ale hlavně se člověk vždy něco přiučí... Myslím, že pokud tady lítají slova, že 20 m / s skoro není vítr, tak ten človíček neví, o čem je řeč...Nechci memorovat, ale časy na svahu se pohybují 30 -50s na odlétaných ideálních 1000m. Jistě si umíte spočítat, že se lítá rychlostmi okolo 100km/hod a výš ( když tedy fouká, že... :lol: )
A ujištuji vás, že i při 5 m/s a hezké bublině je to pěkný mazec...A silný vítr není ještě předpokladem k lepším výkonům...
Raná: není lepší kopec široko daleko. A rotor na závětrné straně je vždy. Každý svahař to ví a mnohý si to nechtěně vyzkoušel. A tudíž si to můžete zkusit taky ( pro nevěřící ) A těch letů v rotoru i při skoro bezvětří jsme zažili od našicH mladších a odvážnějších kolegů nespočet...Dlužno říci, že většina i otrlých svahařů v tom okamžiku opoustěla místo činu...a zpovzdálí se na to ale hezky kouká...
Co se týče letadel - viděl jsem, jak rotor dokáže zamávat křídly svahových speciálů, jak fletruje tu VOP, tu křidélko, tu chumelí PS...
Že to však jde lítat o tom není pochyb...ale do F1 si taky nepřesednete rovnou z Trabanta...
ahoj na kopci - soutěže F3F jsou již v kalendáři - Raná 21. 22 a 28. 29.4.) :D
A 30.3 - 1.4. je Rané open - ti nejlepší F3F z Evropy naživo - tak neplkejte a přijeďte se aspoň podívat
PS a na Raný nejmíň lítají ti, kteří to mají nejblíž...

Došlo Ti vůbec o čem je tady celou dobu řeč, nebo si to pleteš s létáním na svahu na návětrné straně?
(Pokud jsi reagoval na mě, tak jsem to konkrétně na té Rané při 20m/s zkoušel létat.
DS, ne svahovat!)
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

..........
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 22.01.2012 16:08, celkem upraveno 1 x.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Polynom »

hmm rád bych to vrátil do původních kolejí a zkorigoval zdejší dění...

o tom kde se létá ds je snad všem jasno- za kopcem na ZÁvětrné straně.
jde o létání v rotoru
ds jde létat již od nějakých 3m/s (s házedlem neskutečná sranda)
pro klasická svahová éra to jde někde od 5m/s (začátek na 20m/s je totální blábol)

bral bych to Jirko jako slabou chvíli a začnem znovu
Odpovědět

Zpět na „Větroně“