kdysi jsem tento model koupil jako RC set. ale bylo to mé první letadlo, takže dostalo pekně zabrat
ale problém je takový: vzhledem k tomu že doba pokročila a technologie šli kupředu, vymenil jsem celou původní mizernou elektroniku za novou. takže místo plechovky motoru tř.400 jsem pořídil střídák - jenže ten už nešel uchytit do původního motorového lože a tak nastal problém s vyosením motoru (myslím si, že jsem ho vyosil tak nejak stejně podle toho původního uložení), dále byli vyměněny Ni-Mh baterie za Li-Pol o stejné hmotnosti ale větší kapacitě.
(dále samozřejmě byl vymenen i regl a rc souprava) ale vzhledem k jinému tvaru nových baterii bylo nutné upravit prostor pro baterie v trupu. a vzhledem k faktu, že již nevím, kde výrobce doporučuje těžistě mám tento problém při zalétávání: - model po startu hodem z ruky je tzv. ,,težký na zadek,, (letadlo po hodu z ruky začne prudce stoupat a je nutno hodně trimovat výškovku)po vytrimování se s letadlem letat dá ale není to ono, a já tedy nevím, zda-li je problém v těžíšti, nebo ve špatném vyosení motoru. lze nejakým testem za letu zjistit z chování letadla zda-li je problém v težišti(o kterem nevím, kde presne má být) nebo mám špatne vyosený motor?
podotýkám, že výmenou elektroniky nijak nenarostla váha modelu ani rozložení váhy (motor i baterie jsou hmotnostne témeř stejne s původními), jen se razantně zvýšil výkon - tedy po hodu z ruky na plny plyn model dokáže prudce stoupat (s jistou vrtulí i kolmo vzhuru)
nyní mám težište cca v 1/3 křídla (což je obecně doporučováno)
děkuji za jakýkolv názor a radu...