Griffin 450 RTF

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
kolaCZek

Re: Griffin 450 RTF Novinka za super cenu?

#106 Příspěvek od kolaCZek »

Tohle jsem uz zkousel jeste pred prvnim letem. Ocas mel tendenci vratit se na puvodni pozici. A kdyz jsem citlivost gyra nastavil nad 90%, tak mel vrtulnik tendenci mrskat ocasem. Nechal jsem ho na 87%, tedy tak, aby byla citlivost co nejvyssi, ale ocas se nemrskal...

Ale stejne se pomalicku otaci a vlaje za vrtulnikem po smeru vetru. :roll:
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
Kenny McCormick

#107 Příspěvek od Kenny McCormick »

kolaCZek píše:Tohle jsem uz zkousel jeste pred prvnim letem. Ocas mel tendenci vratit se na puvodni pozici. A kdyz jsem citlivost gyra nastavil nad 90%, tak mel vrtulnik tendenci mrskat ocasem. Nechal jsem ho na 87%, tedy tak, aby byla citlivost co nejvyssi, ale ocas se nemrskal...

Ale stejne se pomalicku otaci a vlaje za vrtulnikem po smeru vetru. :roll:
Co to je tam za gyro?
To vyzera akoby si nemal zapnuty na Tx AVCS/HH rezim, ale len rezim Normal.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
kolaCZek

#108 Příspěvek od kolaCZek »

Je tam origo shitgyro, ktery se prodava jako nahradni dil za 380,-, takze kvalitka :oops:
Je mozne, ze jsem ho omylem zapnul v Normal. :oops: Hral jsem si s tim na simulatoru, takze jsem ho mozna na vysilajde neprepnul zpatky...
Venku jsem zjistil, ze se s vysilajdou, kde leva packa cvaka po zoubcich to neni idealni. Bud stoupal nebo klesal. Potreboval jsem neco presne mezi zoubky. Tak jsem vyrazil domu rozebrat vysilajdu a pak uz jsem ven nevyrazil... Zatahlo se a zacalo osklive foukat.
Ted zase cekat do vikendu... Kdo to ma vydrzet? :(

EDIT: Jak se da rozeznat na zemi, v jakem je gyro rezimu? (treba v obyvaku na zami..?)
Spektrum DX8, PhoenixRC
RadekCe

#109 Příspěvek od RadekCe »

kolaCZek píše:EDIT: Jak se da rozeznat na zemi, v jakem je gyro rezimu? (treba v obyvaku na zami..?)

viewtopic.php?f=107&t=38240

Ve zkratce to poznáš tak, že v normal mode se ti při pohybu vrtulníkem kolem své osy nebude smýkat vrtulka a v HL mode ano - přímoúměrně proti tomuto pohybu :wink:.

PS: Ale u toho setového gyra se obávám, že to funguje tak na 50% v obou modech. Takže moc nefunguje :(.
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
Kenny McCormick

#110 Příspěvek od Kenny McCormick »

kolaCZek píše: Jak se da rozeznat na zemi, v jakem je gyro rezimu? (treba v obyvaku na zami..?)
Zapnes Tx, potom vrtas /motor vypnuty!/, a otocis chvostom do strany. Sledujes smykatko. To sa pri otacani chvostom do strany presunie do protistrany. Pustis chvost a pozeras - ak sa smykatko vrati na stred tak je gyro v Normale, ak zostane nalepene na doraz, je v AVCS.
Alebo pozries do manualu ku gyru, vecsinou to signalizuje nejaka dioda,svietenim alebo blikanim. :)

RadekCe píše:Ve zkratce to poznáš tak, že v normal mode se ti při pohybu vrtulníkem kolem své osy nebude smýkat vrtulka a v HL mode ano - přímoúměrně proti tomuto pohybu :wink:
Bude aj v Normale, ale hned sa vrati na stred.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
OPR
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od OPR »

No asi Tě silně zklamu.
Gyro máš správně v HL modu .......... jenže zřejmě funguje uplně na hovno. A možná i na dvě hovna. :(
Kdybys totiž měl na gyru aktivovaný NORMAL mod, už by to bylo dávno rozbyté. Vysvětlím.
Normal mod gyra se používá když seřizuješ střih vrtulky. To znamená že po seřízení střihu, vrtulka se smykátkem se nenachází na svém mechanickém středu (v půlce dráhy hřídelky, po které smykátko drnadí) ale někde mimo polovunu. Vrtulka v takovémto seřízení má stálý tah odpovídající reakčnímu momentu vzniklému na nosném rotoru v letovém režimu visení. Proto se tedy smykátko nemůže nacházet ve svém středu páč listy které přebýrají informaci od polohy smykátka (které není vystředěné) onu informyci značí úhlem náběhu. A přesně tokovým úhlem náběhu, který odpovídá potřebném tahu. No a to se neseřizuje nikde v rádiu ale mechanicky na vrtulníku. A to můžeš dvěma způsoby.

1. Pokud máš servo přichycene na trubce ocasu. Servem jednoduše posouváš po trubce do doby kdy se v režimu gyra NORMAL vrtulník nikam neotáčí.

2. servo máš přidělané v rámu a nelze s ním pohnout tak musíš štelovat délku táhla.

A proč bys to měl v už dávno rozbité, kdybys tam měl ten NORMAL? Páč pokud bys měl vrtulku seřízenou na nulový tah a takto s vrtulníkem vzlétl vrtulník by se dostal do piruet a pokud neumíš v takové situaci vrtulník řídit/držet na místě, asi bys to v 99% rozbil. :(

A jak se pozná na zemi, že gyro je v režimu normal? Blbě :D
Ne neboj jde to. Pokud je gyro v:

NORMAL mod:
.... na zemi (bez roztočení) vychyl směrovku kamkoliv. Pokud se vrtulka někam vychílí je to dobře :D tak a teď tu páčku pusť ať se sama vrátí. A pokud se s páčkou na rádiu vrátila i vrtulka na svůj střed. Je to NORMAL mod.

HL mod:
Vychyl kamkoliv páčku směrovky a vrať ji zpět. Na střed. Pokud vrtulka zůstala "viset" v nějaké poloze, a nevrátila se zpět na svůj střed, máš tam HL mod gyra.

Snad to taklhle stačí. :oops:
RadekCe

#112 Příspěvek od RadekCe »

Kenny McCormick píše:
RadekCe píše:Ve zkratce to poznáš tak, že v normal mode se ti při pohybu vrtulníkem kolem své osy nebude smýkat vrtulka a v HL mode ano - přímoúměrně proti tomuto pohybu :wink:
Bude aj v Normale, ale hned sa vrati na stred.

Psal jsem ve zkratce. Pokud s ním bude plynule točit, tak žádný posun ani nezaznamená :wink:.
DX7s, Phoenix
kolaCZek

#113 Příspěvek od kolaCZek »

Az dorazim dom, tak sundam listy (at si zase nerozsleham nejakej zbytecnej manual :lol: ) a trochu s tim polaboruju. Ale mam obavu, ze gyro je opravdu na fekalni hmotu... Kazdopadne ani v jenom modu, pokud si dobre pamatuju, neni servo vrtulky na stredu. A na vysilajde zadny trim, packa, subtrim, nic... A v obou modech reaguje vrtulkou do protipohybu. Jenom v jednom modu, pokud je helina v klidu na zemi, servicko pooomalinku utika do krajni polohy. :roll:
Spektrum DX8, PhoenixRC
RadekCe

#114 Příspěvek od RadekCe »

Buď v klidu. Já jsem zjistil jak funguje gyro, až jsem si normální a funkční gyro koupil :D.
PS: Kdo už to má v rukách, tak umí lítat i se setovým, protože nedokonalost gyra kompenzuje mozkem 8O.
http://www.youtube.com/watch?v=oIok3w7p3Dg
DX7s, Phoenix
OPR
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od OPR »

No průser, je že jsem sice grifina viděl ale nijak moc detajlně. A jak onen kousek fungoval, jak byl nastven, nevím.
To, že Ti utíká vrtulka ke straně by mohlo zančit i problém kdy je poposunutý trim. Tenhle stav se dá velmi dobře přirovnat k situaci kdy pes dokola okolo stromu se honí za svým ocasem. A vůbec se nesměj - je to fakt :lol: ...... tím že gyru poposuneš střed = udáš povel k "nějaké" změně ( měníš požadovanou výslednou úhlovou rychlost) a to gyro jak krypl se snaží do požadovaného úhlového zrychlení dostat. Jenže když seš na zemi tak tomu gyru nevysvětlíš že ač by se postavylo na hlavu nikde se nedostane tam kam chce. (jako s tím psem kterej nikdy nemůže chytit svůj chvost)

V tom případě bys měl gyro v HL modu. Jenže pak mne zaráží fakt, když jsi pasal, že a´t gyro přepnaš kam chceš, nikdy se nedostane do půlky smykátka - tedy na svůj mechanický střed. :?

No chlapče, čeká Tě boj :lol:
kolaCZek

#116 Příspěvek od kolaCZek »

Je mi jasny, jak to funguje. Tezko dostane ocas i o milimetr jinam, kdyz stoji na zemi. A muze se snazit jak chce, pridavat na vrtulce vic a vic a ono stale nic...
Spis zalozim origo gyro do kulaty krabice (stoji nam v kuchyni vedle lednice) a poridim nejaky, ktery se bude chovat jako gyro. Ono ucit gyro za 300,- zazraky asi nebude spravnej postup. :roll: A uz vubec ty zazraky nebude umet se setovym servem za 150,-. :?
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od OPR »

kolaCZek:

Velice moudrá řeč a jsem rád, že to tak bereš. Máš pár kilometrů nervů k dobru. Do budoucna připravených k ppoužití :lol: !!!

Popravdě Ti to řeknu takhle. Já být na Tvém místě, udělal bych jednu, jedinou věc.

Koupil bych tyto dvě věci:

http://www.rcmarket.cz/zbozi/gyra-stabi ... -gyro.html

a

http://www.rcmarket.cz/zbozi/serva/futa ... -9257.html

Gyro s klidem využiješ i na daleko větším/menším vrtulníku a bude to set fungovat jak víno. 8) Servo je holt nutné zlo. je to taková velikost kdy do menšího vrtulníku nejde, A do většího taky ne. Ovšem pokud servo přežije a koupíš třeba nějakou lepší 450ku využiješ ho i tam uplně v pohodě. I na T500/ Protos 500 / Sniper / Lepton /Logo 400 atd.... atd.... atd.... toto servo je plně a dostatečně funkční.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od OPR »

Prosím Tě, můžeš hodit link někam kde maji to origo servo k vyrovnávacímu rotoru coby ND? Dík.

A rovnou i na to gyro ....
kolaCZek

#119 Příspěvek od kolaCZek »

Maji treba u pecky: Gyro a servo.
Kazdopadne set gyro + servo za 6.000,- uz je trochu moc. Kor do prvniho vrtasku, se kterym budu akorat mlatit o zem... :roll:
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od OPR »

Aha, takže, všechno špatně, a hezky pěkně zpátky na stromy.
To servo co jsem Ti linkoval by ani k Tvému modelu nešlo. Teda standertně. Má drobátkooo jinej způsob montage.
Pak je asi jediný co má smysl koupit je nějakýho savoxe. Ovšem za předpokladu, že číňan není zákeřná potvůrka a ty serva potažmo drak vrtulníku nemají nějaký spešl montage rozměry. Což by znamenalo, na jeho křáp pouze jeho křáp serva. ale tak prozíraví dofejme, nejsou.

Ale to gyro .... to bych být Tebou nezavrhoval ani na chvilku. Tím savoxem se Ti to celé o dost zlevnilo :lol:
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“