zase reješ a uplně zbytečně asi sám víš,o co jde,když potlačíš model,musí být schopný dokončit přemet,né se jen podrovnat a zastavit čumákem nahoru,já si ten začátek určitě odbydu za bezvětří.......
Nereju (zbytečně) Potom sem napiš kde jsi to létal a jak Ti to šlo. Budeš první kdo zkoušel DS za bezvětří.
Naopak, je to velice dobrý náped i na rovince s akrobátkem ebo eppčkem dělat přemety tak aby byly všechny v ose nakloněné na 45°a kontrolovaně řízené. kdo se toho bojí na kopci je to ideální řešení. pak už tě na kopci nic nepřekvapí.
JMaliku, tvoje moudra se dají najít snad ve všech vláknech. Přitom je zřejmé, že princip létání DS je pro tebe velkou neznámou. Model při DS totiž není urychlován rotorem za hranou, jak se zcela mylně domníváš, ale je urychlován rozdílem rychlosti větru nad hranou svahu a pod hranou svahu. Okamžik, kdy je model zrychlen je právě ta část kruhu nad hranou. To, že za kopcem je rotor, nikdo nezpochybňuje, ale není to to, co by model urychlovalo. Jestli tomu nevěříš, tak si vyrob demonstrační model jako v jednom z těch videí tady a umísti si ho za okraj stolu a nech větrák foukat nad stolem, tam bude jasný, že za stolem žádný zpětný rotor není a bude to taky fungovat. Takže tvoje bláboly o tom, že se DS nedá lítat třeba při 5 m/s tady nepovídej. Najdi si video třeba od Jo Griniho, ten to zrovna v těchto podmínkách lítá. A na Rané jsem to osobně poprvé zkusil zrovna při těch 5 m/s, protože jsem si chtěl začátky s tímto létáním odbýt právě za mírnějších podmínek. NYX se mi rozhučel tak, že při přitažení neměly serva (Hitec HS 125) na klapkách dost síly na to, aby udržely ten nápor a klapky začaly uhýbat, takže model nešel udržet v dostatečně malém kruhu. V podstatě jde jen o to, aby zrychlení, které model nad hranou dostane, bylo větší, než ztráta rychlosti způsobená odporem modelu. Samozřejmě čím větší vítr, tím větší mazec. Tož tak.
Řekl bych že rotor zde taky hraje roli. Za hranou těsně u kopce skutečně vzniká sání, které je právě způsobeno rozdílnými rychlostmi vzduchu nad kopcem a za hranou... rychlejší vzduch má nižší tlak. Díky tomu právě dochází k rotaci vzduchu za hranou. A i v praxi je poznat že model neletí zpátky na hranu jen setrvačností, skutečně je "cítit" že mu něco pomáhá.
nojo,DS horké téma tak už jsem odzkoušel toho Multifuna,v pátek jsem ho vyfasoval a v neděli zjistil,že tudy cesta opravdu ani při pokusnictví nepovede je to prostě chlupatý,na mírném svahu jsem byl zalétat větroně a Multifuna přibalil na prolétnutí a seřízení,vubec jsem nechápal ,co jsem neurval na motor,to jsem nenalétal,to video s Alulou na náspu silnice je velice zavádějící,uplně náhodou i tu Alulu muj dárce Multifuna měl opřenou o kousek vedle,jenže ona není Eppák,ale klasický polyš,potažený papírem-čistý povrch křídla Multifun prostě couval,couval a padal a padal,naprosto o ničem,bez motoru to nezvládne ani kloudně přemet.
on tam za těma stromama možná kopeček nakonec bude,nicméně to pokusnictví s Multifunem mě právě táhlo z duvodu,že u nás ve Stodulkách na sídlištním letišti velice trpíme právě při západním větru za stromořadím,kde je to sakra turbulentní a na jehož přední hraně,se nechá tak částečně i trošku svahovat,spíš tedy méně opadávat,šmrdlat to nad korunama stromu zatím nikdo nervy neměl