Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Jimmies

Re: Tricopter

#1546 Příspěvek od Jimmies »

Jakej pouzivate firmware na tricopter pro desku HK 2.1 ? Na rcexplorer ma 1.6 ale uz je i 2.5 tak jestli v tom je nakej rozdil nebo si tam mam nahrat normalku 1.6
gasolin

Tricopter

#1547 Příspěvek od gasolin »

Mam dotaz na zkusene tricoptaky :wink:
Mam tricoptera osazeneho takto:
KK Hobbyking firmware 2.5
Regulatory Emax 25A
Motory Emax CF2822
Vrtule 11x4.7

Muj problem je nasledujici...zapnu vysilacku, pripojim baterii, zapnu do letoveho modu. Pridavam plyn...motory se cukaji, nektery se rozjede, nektery se zacne tocit na druhou stranu a chrcet a kdyz uberu plyn a pridam znova tak se nektery vzpamatuje a zacne tocit na spravnou stranu. V praxi pak muj start vypada tak ze kvrdlam pakou plynu nahoru a dolu cca 5x az chyti vsechny motory stejne, nebo musim strcit do vrtule kdyz pridavam plyn a dat ji smer....

Regulatory i motory jsou nove. Zkousel jsem prehazovat kabliky od motoru ale vysledek mi prijde stejny.

Kazdopadne, pokud se motory roztoci, funguje vse tak jak ma....tricopter dokaze v pohode letet...nemate tuseni v cem je hacek?

Kdyby preci byla spatna deska, motory nebo regly, delalo by to neplechu ve vzduchu...ale tam to slape jak hodinky.

Jeste dodam ze podivne roztaceni motoru se delo doma, nebylo to o tom, ze bych doma ladil a pak sel v minus deseti litat a divil se ze to blbne :lol:
Trinom

#1548 Příspěvek od Trinom »

mě to přijde, jako bys měl autíčkový regly, ale ty máš normální jednosměrný. Asi bych vyzkoušel oddeleně ty regly za pomoci servo testeru (pokud ho nemáš, tak si ho splácej za pomoci NE555 a hrstky součástek), případně to připoj přímo na výstup přijímače.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
milost
Kontaktovat uživatele:

#1549 Příspěvek od milost »

Kalibrace plynu na všech regulátorech? (Pořád dokola :) .)
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
silcom

#1550 Příspěvek od silcom »

gasolin píše:Mam dotaz na zkusene tricoptaky :wink:
Regulatory Emax 25A
Motory Emax CF2822
Vrtule 11x4.7

Smiem sa opýtať trocha mimo Tvoju otázku - koľko ampérov Ti žerú tie motorčeky s tak veľkými vrtuľami? Tipujem, že počas letu sa nedostaneš tak pod 25A (dohromady).
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1551 Příspěvek od JirkaA »

silcom píše:Smiem sa opýtať trocha mimo Tvoju otázku - koľko ampérov Ti žerú tie motorčeky s tak veľkými vrtuľami? Tipujem, že počas letu sa nedostaneš tak pod 25A (dohromady).

U copterů to takhle nemůžeš počítat. Energie potřebná k visu závisí v podstatě jen na hmotnosti toho coptera a aerodynamické účinnosti vrtule. s 11" vrtulemi to může klidně žrát úplně stejně jako třeba s 9", protože se pro stejný tah budou motat pomaleji. Už to tady víckrát zaznělo a v kterémsi vlákně to bylo doloženo i měřením.
OK2WY
silcom

#1552 Příspěvek od silcom »

JirkaA píše:
silcom píše:Smiem sa opýtať trocha mimo Tvoju otázku - koľko ampérov Ti žerú tie motorčeky s tak veľkými vrtuľami? Tipujem, že počas letu sa nedostaneš tak pod 25A (dohromady).

U copterů to takhle nemůžeš počítat. Energie potřebná k visu závisí v podstatě jen na hmotnosti toho coptera a aerodynamické účinnosti vrtule. s 11" vrtulemi to může klidně žrát úplně stejně jako třeba s 9", protože se pro stejný tah budou motat pomaleji. Už to tady víckrát zaznělo a v kterémsi vlákně to bylo doloženo i měřením.

Ani som to tak nepočítal. Pýtam sa práve preto, lebo mám s touto konfiguráciou osobnú skúsenosť. Cieľom bolo zniížiť hmotnosť koptéry (keďže emax je cca o polovicu ľahší, než ten modrý motor z HK 750kV - neviem teraz z hlavy jeho označenie). A testoval som to práve na základe spomínanej diskusie na fóre. Výsledok bol ten, že pri APC 11x4,7 bola spotreba pri vise:
- motor 750kV - 15 - 17A
- motor 1500kV (Emax CF2822) - cca 30A

Toto je práve prípad, keď vrtule zostávajú rovnaké (a tým pádom aj ich otáčky pri vise) a zmení sa iba typ motora. Emax je nútený pracovať v otáčkach, ktoré nie sú s ohľadom na jeho kV optimálne na rozdiel od toho s 750kV. Inak povedané, malo to spotrebu ako prasa, doba letu do 5 minút.
Jimmies

#1553 Příspěvek od Jimmies »

Nestacilo by tu 1500kv zivit jen 2S?Nejde mi o spotrebu ale o vahu a letovou dobu.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1554 Příspěvek od koulinek »

Jimmies píše:Nestacilo by tu 1500kv zivit jen 2S?Nejde mi o spotrebu ale o vahu a letovou dobu.

a néni CF2822 1200kv?
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1555 Příspěvek od TomasC »

gasolin píše:Muj problem je nasledujici...zapnu vysilacku, pripojim baterii, zapnu do letoveho modu. Pridavam plyn...motory se cukaji, nektery se rozjede, nektery se zacne tocit na druhou stranu

Nastavil bych větší předstih na regulátorech. Klíčové je mít naprosto stejné nastavení všech regulátorů.
Jimmies

#1556 Příspěvek od Jimmies »

koulinek píše:
Jimmies píše:Nestacilo by tu 1500kv zivit jen 2S?Nejde mi o spotrebu ale o vahu a letovou dobu.

a néni CF2822 1200kv?

Nevim kolik ma jen sem reagoval na prispevek vys.Ale i kdyby 1200kv tak s 2S to bude mit podobny otacky jako 750kv na 3S
nosense
Kontaktovat uživatele:

#1557 Příspěvek od nosense »

gasolin píše:Mam dotaz na zkusene tricoptaky :wink:
Regulatory Emax 25A
Motory Emax CF2822
Vrtule 11x4.7

Především jsou ty vrtule pro dané motory strašně velké, ja mám na tricopteru o hmotnosti 800g vrtule 8x4 při stejných motorech a visím cca na půl plynu. Odběr nemám jak změřit, ale očekávám do 20A při visu. V záloze mám ještě balík 9x5 ale to až pro namontování druhého tříčlánku a FPV, potom očekávám hmotnost asi 1100g.

Jinak bych zkontroloval jestli je elektronika napájená jen z jednoho BEC, u dvou ze tří regulátorů je potřeba vytáhnout z konektoru červenej drát. Já na to zapomněl a regulátory mi taky zlobily a to až do chvíle, kdy se z jednoho z nich začalo kouřit. Předpokládám, že se stabilizátory v regulátorech začaly hádat, až se z toho mikroprocesor jednoho z regulátorů zbláznil a sepnul to co neměl (vyhořel mosfet na jedné z fází).
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
Trinom

#1558 Příspěvek od Trinom »

lineární stabilizátory se můžou zapojovat paralelně, jsou na to stavěný. Ono pokud nejsou zatížený, tak stejně jede jen ten s nejvyšším napětím.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
nosense
Kontaktovat uživatele:

#1559 Příspěvek od nosense »

Vím, že se stabilizátory z principu dají zapojovat paralelně, ovšem jen pokud jsou zapojeny v rámci parametrů. A jak to bývá s kvalitou čínské elektroniky asi všichni víme. V mém případě jsem ke všem třem regulátorům připájel motory, vyzkoušel směr, nastavil typ baterky a vypnul brzdu. V tomhle okamžiku všechny běžely bez problémů. Ovšem jakmile jsem všechny regulátory zapojil do řídící desky a zapojil baterku trvalo jen pár sekund než začal z jednoho z regulátorů stoupat dým. Když vezmu do úvahy prodloužené přívody napájení kvůli dlouhým ramenům tricoptery a mizerné filtrování napětí v těch regulátorem, mám podezření, že se stabilizátor rozkmital (některé kousky bez pořádného filtrování k tomu mají sklony). Následkem toho se pak zbláznil procesor, který odpálil tranzistory. Myslím, že se to stalo až po společném zapojení do řídící desky, protože tak vznikly další obvodové smyčky, které tomu rozkmitání pomohly. Proto myslím, že není vhodné napájet palubní elektroniku z více než jednoho BEC.
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
gasolin

#1560 Příspěvek od gasolin »

milost píše:Kalibrace plynu na všech regulátorech? (Pořád dokola :) .)

Kalibroval jsem je jednotlive , ale nedelal jsem kalibraci trimem na desce, zitra to vyzkousim...
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“