EasyGlider s AC motorem

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Saludo
Kontaktovat uživatele:

EasyGlider s AC motorem

#1 Příspěvek od Saludo »

Ahoj,

rád bych předělal EGEho na stříďák, ale při tom chci využít sady dvojčlánků. Tipů jsem našel několik, ale vždy se počítalo s 3čl.
Je nějaká reálná kombinace AC motoru + vrtule + regulátoru, která by utáhla EGEho s 2čl. nebo je lepší zůstat u původního pohonu?
eset

#2 Příspěvek od eset »

Zkus si to propocitat v kalkulacce

http://brantuas.com/ezcalc/dma1.asp

Koukej na statickej tah a snaz se najit kombinaci s tahem dejme tomu 500g a vejs. Treba to pujde, ale je taky mozny ze zadnou takovou nenajdes. Experimentuj treba s motorama Mega nebo Axi ...
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Albert
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Albert »

Skus nejaky Python 200 alebo AXI na 2s lipol. Ak chces dat do takeho pohonu 2s, doporucoval by som aspon 1700mAh aby si si zalietal.
LV
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od LV »

Albert píše:Skus nejaky Python 200 alebo AXI na 2s lipol. Ak chces dat do takeho pohonu 2s, doporucoval by som aspon 1700mAh aby si si zalietal.

Čo má kapacita spoločné s počtom článkov :?:
To akože 3S 1700 lieta dlhžie ako 2S 1700?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Saludo
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Saludo »

No, pořídil jsem k původnímu pohonu (Permax 400) 2čl. packy 2250mAh, které bych chtěl využít i nadále.
Našel jsem už i tip na stříďák, ale zaráží mě jedna věc: AC má vyšší účinnost, proto jsem čekal delší dobu letu. Jenže to co jsem našel používá motory AXI 2808/24 nebo Dualsky XM 3530, které mají udávaný proud 25A, proti původní plechovce, která má 10-12A. Takže z větroně sice bude stíhačka, ale doba motorového letu se zkrátí. radši bych opak - zachovat původní letové vlastnosti, maximálně malinko zvýšit výkon, ale hlavní požadavek je prodloužit dobu letu...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Proc proboha vsichni chcete litat s vetronem jako s motorakem, 20 minut vrcet vrtuli na pul plynu?? Vetron ma litat bez motoru, ta vrtule je tam jen proto aby ho RYCHLE vytahla nahoru.
Dneska jsem lital 28 minut na 2.5minuty motoroveho chodu (pravda nebylo to s EG...) :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Čop
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Čop »

Já v něm měl AXI 2808/20 s dvoučlánkem 1700mAh, vrtuli tuším 9/5 a 18A regl. Lítalo to moc pěkně i když tohle je motor spíš pro vrtulníky (1490ot/V). Ale takhle jsem ho už koupil. Dnes bych zvolil něco podobné velikosti, ale s menšími otáčkami. Důležitý je aby se ti to vešlo do čumáku (hlavně pozor na průměr). Ten axík tam byl jen taktak (35mm) a bylo to hnusně vydlabaný. Takže spíš nějaký Dualsky, nebo Megu - ty mají v téhle kategorii myslím průměr 28mm...
Spíš lítač než stavěč...
Saludo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Saludo »

Abu píše:Proc proboha vsichni chcete litat s vetronem jako s motorakem, 20 minut vrcet vrtuli na pul plynu?? Vetron ma litat bez motoru, ta vrtule je tam jen proto aby ho RYCHLE vytahla nahoru.
Dneska jsem lital 28 minut na 2.5minuty motoroveho chodu (pravda nebylo to s EG...) :wink:

Mě to tak (zatím) vyhovuje, no :)
Jen mě zkrátka zaráží, že tam každý doporučuje a cpe pohon s výkonem 2-2,5x větším, než originál...já bych si radši prodloužil tu dobu letu.
A jak tak kukám (čtu), tak nezbude než experimentovat, ale i tak díky za tipy...
m2
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od m2 »

LV píše:
Albert píše:Skus nejaky Python 200 alebo AXI na 2s lipol. Ak chces dat do takeho pohonu 2s, doporucoval by som aspon 1700mAh aby si si zalietal.

Čo má kapacita spoločné s počtom článkov :?:
To akože 3S 1700 lieta dlhžie ako 2S 1700?

2s 1700 dá 12,6Wh, zatiaľ čo 3s 1700 dá 18,9Wh ... takže ak celú energiu minie na nastúpa(va)nie do výšky resp. porovnávaš pri rovnakej letovej rýchlosti v horizonte na adekvátny plyn, tak si fakt zalieta (proporčne) dlhšie. Ak tú energiu minie rýchlejším letom na ohrev vzduchu, tak je to samozrejme iné...
Naposledy upravil(a) m2 dne ned 19.08.2007 19:19, celkem upraveno 1 x.
m2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od m2 »

Abu píše:Proc proboha vsichni chcete litat s vetronem jako s motorakem, 20 minut vrcet vrtuli na pul plynu?? Vetron ma litat bez motoru, ta vrtule je tam jen proto aby ho RYCHLE vytahla nahoru.

A kto hovori, že 20min. na pol plynu? Čo tak 6min. na plný plyn??? :D

Tiež zalietam bez termiky 30min. na 3min. motorového času (nie s EG), ale čo robiť, keď ma to prestane baviť, baterka je spoly plná a ten motor tak pekne ťahá ... no odolaj pokušeniu.

Podľa mňa silnejší pohon nie je nikdy na škodu. Dáva to slobodu rozhodovania - dnes lietam tak, zajtra zasa inak. A lietadlo sa mi tak skoro nezunuje.

Tak preto...
m2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od m2 »

Saludo píše:No, pořídil jsem k původnímu pohonu (Permax 400) 2čl. packy 2250mAh, které bych chtěl využít i nadále.
Našel jsem už i tip na stříďák, ale zaráží mě jedna věc: AC má vyšší účinnost, proto jsem čekal delší dobu letu. Jenže to co jsem našel používá motory AXI 2808/24 nebo Dualsky XM 3530, které mají udávaný proud 25A, proti původní plechovce, která má 10-12A. Takže z větroně sice bude stíhačka, ale doba motorového letu se zkrátí. radši bych opak - zachovat původní letové vlastnosti, maximálně malinko zvýšit výkon, ale hlavní požadavek je prodloužit dobu letu...

Vobec nemusis z toho urobit stihacku. Pozri sem:

http://www.flyingmodels.org/index_en.htm ... The Great Electric
Motor Test ... a tam si vyber vhodny pohon.

Vobec nemusis zhavit na 25A, ked das rozumnu vrtulu aj na ten zmienovany AXIk a tym ho nechas tahat z bateriek nejakych 15A, budes ho mat vlazny, baterky vydrzia vela nabiti, bude to mat dynamickejsi prejav a aj "doba letu" (nie motorovy cas, celkova doba letu) sa ti predlzi.

Vela zdaru.
Saludo
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Saludo »

m2 píše:Vobec nemusis zhavit na 25A, ked das rozumnu vrtulu aj na ten zmienovany AXIk a tym ho nechas tahat z bateriek nejakych 15A, budes ho mat vlazny, baterky vydrzia vela nabiti, bude to mat dynamickejsi prejav a aj "doba letu" (nie motorovy cas, celkova doba letu) sa ti predlzi.

Vela zdaru.

To je právě to. se stávajícím pohonem odebírám 10-11A na plný plyn. Proto bych tam chtěl nějaký stříďák, který bude mít při stejném výkonu menší odběr, což by vzhledem k vyšší účinnosti neměl být problém, ne?

Každopádně díky moc za ten link, konečně mám představu, co od které kombinace můžu čekat :idea:
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Avenger »

Já s 2000mAh 2s LiPolama létám bez termiky dobrých 45min (s orig. pohonem) a nejvíce mi vadí poměrně dlouhý motorový let pro vystoupání do rozumné výšky, takže zvažuji taky stříďák na původní 2 články. Jde mi spíše o rychlejší stoupavost. Já bych chtěl ponechat původní trup jak je a použít i převodovku s pastorkem, takže hledám motor s rozměrama speedu 400-480 i se stejným průměrem osyčky. Zatím vím o jednom Feigao B20-15L a ještě mám vyhlédnutý autíčkářský MPJET AC 25/35-20 Mk3 Car - verze s pájecími body, hřídel pr.2,3. Asi to rozhodnu na letošním modellhobby.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
Vladan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vladan »

Avenger píše: Zatím vím o jednom Feigao B20-15L ....

Nechci tě strašit, ale ten motor tu převodovku asi odzubí....
http://www.rcfogli.cz/modules.php?name= ... cle&sid=38
MX 16S - 35 MHz
Uvidíme, řekl moudrý, oční chirurg ....
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“