Stavba modelu na želanie

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

Stavba modelu na želanie

#1 Příspěvek od paicreat »

Nejak som dostal chuť si zamodelárčiť a oddýchnuť od vrtulníkov tak by to chcelo nejaký pekný eroplán nech sa mám s čím hrať po večeroch. Plackolety z depronu ma už nebavia chcem sa s tým trochu pohrať a postaviť si polomaketu. Problém je však v tom že nemám výbavu ani potrebné znalosti na stavbu niečoho takého. Preto sa chcem spýtať či by sa nenašiel niekto ochotný kto by mi vyrezal hrubý základ samozrejme za finančnú alebo aj inú odmenu v rámci mojich možností :D . Jedná sa o lietatlo Zlín 142 rozpätie tak 1,5 až 2 metre. Predstavoval by som si to tak že dotyčný vyreže s polystyrénu krídla,trup,výškovku a smerovku a keby sa moc dramaticky nezvýšila cena tak aj olaminuje čumák a vycucne kabínu. Poštou to poslať bude asi problém takže sa moje možnosti zužujú na oblasť od Banskej Bystrice smerom na západ až po Brno. Ide mi hlavne o to polystyrénové jadro to laminovanie a vakuovanie už nejak dám. Prosím keby bol niekto ochotný aby mi napísal sem alebo do SZ kolko by za to chcel a kedy a kam si mám potom preto prísť. ĎAKUJEM
JMalik

Re: Stavba modelu na želanie

#2 Příspěvek od JMalik »

Podle toho, jak si to představuješ, Ti vřele doporučuji k seznámení s technologií stavby koupit pro začátek nějakou stavebnici v rozsypu, tak cca 1,6m (ne dvoumetrovku).
Uvidíš, že budeš i tak mít dost práce to dát úspěšně dohromady.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
paicreat

#3 Příspěvek od paicreat »

Rozsyp práveže nechcem. Najprv chcem obaliť polystyrénové jadro balzou a potiahnuť samozrejme ho predtým vystužiť a až potom ísť na celokonštrukčnú stavbu. Problém je v tom polystyrénovom jadre :roll:
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

Tak jak si to zatím představuješ tak to bude mít mezi 10 -15kg a bude to jezdit tak po zemi.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
paicreat

#5 Příspěvek od paicreat »

Aká by bola teda ideálna velkosť ?
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

paicreat píše:Aká by bola teda ideálna velkosť ?

Neexistuje ideální velikost. Tohle je nevhodný způsob stavby. Pokud si netroufáš na rozsyp a chceš něco co slušně vypadá, létá to a dá se to ještě po ráně poslepovat, tak kup třeba toho velkého kuličkového Corsaira. Náš Hugo to dostal k vánocům. Vypadá to dobře, zatahovací podvozek je nainstalovaný, sekvencer je k němu ve stavebnici, můžeš si vybrat verzi bez vybavení, nebo s doporučeným osazením.......
paicreat

#7 Příspěvek od paicreat »

V čom je nevhodný ? Na viacero blogoch modelárov som sa dočítal o stavbe podobným postupom. Krídlo polystyrénové jadro obalené balzou na to poťah. Trup polystyrénové jadro vytmeliť a poťah. A aj keby som si to mal zavesiť do kúta v izbe tak mi to určite spraví väčšiu radosť než keď si kúpim corsaira :roll:
Je reálna šanca že mi to niekto vyreže či sa s tým mám trápiť sám ?
JMalik

#8 Příspěvek od JMalik »

paicreat píše:V čom je nevhodný ? Na viacero blogoch modelárov som sa dočítal o stavbe podobným postupom. Krídlo polystyrénové jadro obalené balzou na to poťah. Trup polystyrénové jadro vytmeliť a poťah. A aj keby som si to mal zavesiť do kúta v izbe tak mi to určite spraví väčšiu radosť než keď si kúpim corsaira :roll:
Je reálna šanca že mi to niekto vyreže či sa s tým mám trápiť sám ?

Pokud to nějak zásadně nevydlabeš, tak vytvoříš ingot pohybující se vzduchem na takové rychlosti, že to nezvládneš. Tohle už je opravitelností hodně podobné, jako klasická konstrukční stavba. Nedělej si iluze, že by jsi to po ráně nějak snadno poslepoval jako klasický kuličkolet.
Můžeš udělat křídla jako jádro z polyše, potáhnout to balsou, nebo dýhou, trup vyřezat taky z polyše a olaminovat to, to samé VOP a SOP. Ale bude to konstrukce vhodná pro stíhačku z druhé světové a ne pro Zlína.
(a to budeš muset ještě skutečně výrazně šetřit hmotností).
Já Tě rozhodně nezrazuji od stavby k ARF stavebnici. Pokud máš kde stavět, je to jenom dobře, ale zvažuj své možnosti a jestli to při zvolené technologii má šanci nějak rozumně letět.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jackboy »

paicreat

#10 Příspěvek od paicreat »

Dobre tak to bude vysieť v kúte neriešme to už. Potrebujem to len vyrezať aspoň krídlo..
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

paicreat píše:Dobre tak to bude vysieť v kúte neriešme to už. Potrebujem to len vyrezať aspoň krídlo..

nenech si to otravit a kontaktuj tyhle kluky - http://www.cora-rc.estranky.cz/ - z polystyrenu uz toho postavili dost na to aby mohli poradit, pripadne pomoci.
jyrry.webnode.cz
charon

#12 Příspěvek od charon »

S tým trupom postaveným touto technológiou som si niesom celkom istý. Mal som Z 142 s rozpätím 1500mm.Trup bol laminátový vlastnej výroby.Krídlo polystyrén+balsa nažehlená fóliou.Poháňal to MVVS 6,5 a rozhodne to lietalo a nebola to žiadna stíhačka a malo celkom pohodové letové vlastnosti. Čo sa týka opravitelnosti toto konkrétne lietadlo som nepraštil ani raz a po piaťich rokoch som ho predal ale technológia balsa+ polystyrén sa v minulosti používala hodne a platí o nej to čo o iných - kto to vie a chce tak ten opraví,kto nechce tak povie že je to neopravitelné a hodí to do koša. NENECHAJ SA ODRADIŤ.Všetko sa dá len si treba naštudovať skôr ako sa pustíš do roboty. :D
Zba
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Zba »

Na tenhle typ konstrukce se vykašli.Na malé modely bez potahu balsou či dýhou dobrý, ale na velké používej konstrukci.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jackboy »

lasermodely.cz
aviatik70

#15 Příspěvek od aviatik70 »

Pokud chceš zkusit slušně zpracované konstrukční stavby, tak mohu doporučit stránky pana Žáka http://www.modelservis.websnadno.cz
Právě stavím jeho Čmeláka a je to pohoda, kvalitní díly z topolovky, bižuterie, návod, prostě klasická modelařina.... Ale jinak třeba na http://www.modelmax.cz/ se dají taky najít pěkný éra v rozsypu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“