Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Otázky o F3K

#1186 Příspěvek od JMalik »

Vigo píše:Tak,jsem dnes mel menší havárií a nadvakrat jsem zlomil ocasní trubku. Mam to jen na louku takze jsem ji opravil, ale musel jsem ji o 5cm zkratit. Nevíte jak moc to bude Isisovi vadit?

Někteří to maji jako "menší havárii", někteří to posuzují : "rozbil jsem to na sr.čky" :D
Zkrátit tu trubku o 5cm nemůžeš, to už je hodně. Na F3K se to dělá nejkratší možné, aby to drželo směr a nemusela být směrovka ještě větší.
Vřele Ti doporučuji trubku vyměnit , NELEPIT to, protože přístí událost by mohla být :
"Tak jsem to dnes rozsekal komplet, když praskla ta trubka a zdevastoval jsem u toho i křídlo."
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1187 Příspěvek od Vigo »

No píšu menší, protože to bylo hodně rychle opravené. Zlomení se až tak moc nebojí, přelaminoval jsem to vrstvou tkaniny. Vzadu mezi výškovkou a směrovkou jsem dal dovnitř ořezanou balzu. Dopředu asi 10 cm před výškovkou (trubka se zlomila u díry na lanko) jsem trubky do sebe natěsno zasunul a opět přelaminoval ¨.

Ty ocasky jsem počítal v prográmku na výpočet VOP a SOP a zdá se, že by to mohlo stačit. On Isis má trup dlouhý jako jiný 2,5m větroň co mám. Nedělám si iluze, bude to létat hůř, ale zkusím to. Pokud to nepůjde, koupím trubku.
GWSka
Kontaktovat uživatele:

#1188 Příspěvek od GWSka »

Pokud si první "zlomeninu" jen sesadil k sobě a olaminoval jednou vrstvou tkaniny, tak se ti to okamžitě zlomí, jen při otočce. To samí platí u druhý zlomeniny. Ikdyž si tam dal balzu.
Aby ti to drželo, musel by si dovnitř dát kus uhlíkový trubky, slepit k sobě a olaminovat. Jenže je to moc těžký.
Radši si hned kup novou trubku. Budeš to teď mít cca za 300,-. Nebo potom třeba za cenu nového házedla.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1189 Příspěvek od Vigo »

Jeden spoj jsou trubky vsunuté do sebe zalepené a olaminované. Druhý je mezi VOP a SOP. I ta první je vzadu, kde už by síly neměly být. Už to mám hotové takže to otestuju a holt risknu. Nejde o cenu trubky ale o to, že teď už mi to nedá :-D
JMalik

#1190 Příspěvek od JMalik »

Vigo píše:Jeden spoj jsou trubky vsunuté do sebe zalepené a olaminované. Druhý je mezi VOP a SOP. I ta první je vzadu, kde už by síly neměly být. Už to mám hotové takže to otestuju a holt risknu. Nejde o cenu trubky ale o to, že teď už mi to nedá :-D

Špatně jsi tu opravu pojmul :wink:
Výpočet na velikost VOP a SOP je Ti v tomto případě na nic, protože rozhodující fází je tady stoupání po odhozu, ne následný let , kroužení.....
Síly a namáhání jsou značné právě i v zadní části ocasní trubky.
Teď se ještě můžeš správně rozhodnout a vyhodit tu trubku, než to zlikviduješ po pár hodech komplet ( a to jsem dost optimista, protože jsem stoprocentně přesvědčený, že kdybych to hodil, tak Ti to zruším už napoprvé :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1191 Příspěvek od Vigo »

Pánové poradíte, kde v Praze koupit trubku od Hořejšího? Je to 18x10x700 TA03.

Díky
Vigo
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#1192 Příspěvek od Polynom »

Vigo píše:Pánové poradíte, kde v Praze koupit trubku od Hořejšího? Je to 18x10x700 TA03.

Díky
Vigo

zavolal bych Vaňouchovi, míval jí, pokud nemá, určitě objedná..
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1193 Příspěvek od Vigo »

Takže dnes jsem zalétal Isise s trubkou kratší přesně o 6cm. Na dvou místech lepená, dvakrát přelaminovaná. Závaží 8g jsem přesunul úplně do špice (původně před opravou jsem byl líný a měl ho jen pod kabinkou). Kratší trubka není vůbec znát na výšce hodu a naopak se mi zdá, že letadlo líp točí. Uvidíme až bude klidnější povětří. Letadlo přibralo 5g.

Tak a teď do mně... :mrgreen:
Golfista

#1194 Příspěvek od Golfista »

U mě už léta platí. Čím víc ošklivé, poslepované a omlácené letadlo, tím lepší letové vlastnosti. Takže s tebou souhlasím a věřím tomu.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#1195 Příspěvek od JMalik »

Vigo píše:Takže dnes jsem zalétal Isise s trubkou kratší přesně o 6cm. Na dvou místech lepená, dvakrát přelaminovaná. Závaží 8g jsem přesunul úplně do špice (původně před opravou jsem byl líný a měl ho jen pod kabinkou). Kratší trubka není vůbec znát na výšce hodu a naopak se mi zdá, že letadlo líp točí. Uvidíme až bude klidnější povětří. Letadlo přibralo 5g.

Tak a teď do mně... :mrgreen:

Tak jo, vyhodnotím to celkově strukčně:
BLBOST. :wink:
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1196 Příspěvek od Vigo »

Však nečekám, že mi to tady pochválíte. Jen jsem chtěl informovat, že s kratší trubkou to létá dobře a 5-6cm není kritických. Mimochodem jsem to konzultoval i s Ondrou.

O pevnosti lepení asi nemá cenu debatovat, ukáže se časem. Nicméně když drží spoj gondola -trubka, který je jednou přelaminovaný, nevím proč by typově stejný spoj (navíc přelaminovaný 2x) nemohl držet těsně před výškovkou, kde jsou síly mnohonásobně menší.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#1197 Příspěvek od Polynom »

Vigo píše:Však nečekám, že mi to tady pochválíte. Jen jsem chtěl informovat, že s kratší trubkou to létá dobře a 5-6cm není kritických. Mimochodem jsem to konzultoval i s Ondrou.

létá dobře... z čeho soudíš? předpokládám že to zkoušíš sám a nemáš s čím porovnávat (druhé letadlo s původní délkou)... kratší trubka znamená horší hody, směrovou stabilitu a jinou velikost ocasek!!! kroužení se zlepšilo to je jasné, ale co výkony..? 5-6cm kritických určitě je, u Gladiátora2 to znamená rozdíl létá/nelétá
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1198 Příspěvek od Vigo »

Tak záleží jakou rezervu nechal při návrhu výrobce na velikosti ocasek. Z teorie je jasné, že menší ocasky nebo kratší ocas = menší stabilita a potřeba posunutí těžiště dopředu. To pak zase negativně ovlivní citlivost na termiku.

Ohledně změny letových vlastností soudím pouze podle sebe. Isise mám celkem v ruce a létal jsem před havárkou. Včera foukalo docela dost a ani při hodech bokem na vítr to ve stoupání nevrtělo ocasem, což letadlo s malou směrovkou dělá. Těžiště jsem nemusel skoro posouvat, což zase odpovídá dostatečné účinnosti výškovky.

Včera jsem létal asi hodinu a nepoznal jsem pozorovatelné zhoršení. Teoreticky tam nějaké musí být minimálně ve výkonech při vodorovném letu. Nenamlouvám si že ne, ale pokud to nepoznám, pak jsem prostě spokojený a těžko mi to může někdo zazlívat :mrgreen: Rozhodně to není tak, že by to neletělo.
JMalik

#1199 Příspěvek od JMalik »

Jak vysoko házíš?
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1200 Příspěvek od Vigo »

Zvrtlo se to v pěknou debatu :-D

Nevím kolik házím, nemám jak měřit. Odhaduji 40.

Jse moc rád, že díky mě máte co psát :D
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“