Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
gasolin

Re: Tricopter

#1561 Příspěvek od gasolin »

Jimmies píše:Nestacilo by tu 1500kv zivit jen 2S?Nejde mi o spotrebu ale o vahu a letovou dobu.

Na tom mozna neco bude...s 2s me to slapalo krasne...kdyz jsem tam dal 3s tak to deska nezvladala vyrovnavat...
Jimmies

#1562 Příspěvek od Jimmies »

Ja mam na svy 1200kv motory zatim tam budu davat 3S zadnou 2S doma nemam ale zkusim nekde pucit a uvidim rozdil.
Teoreticky na 2S jsou otacky rizeny lip nez na 3S.Aby ste pochopily moje myslenkovy pochody :D tak na drahu paky plynu je min otacek s 2S nez s 3S takze i plynujesi regulace a coptera by mela byt plynuleji stabilizovana
Troll

#1563 Příspěvek od Troll »

nosense píše:...zapojil do řídící desky a zapojil baterku trvalo jen pár sekund než začal z jednoho z regulátorů stoupat dým. .. Proto myslím, že není vhodné napájet palubní elektroniku z více než jednoho BEC.

Přesně ty regly co máš byly ty nejhorší co jsem na copteru zkoušel. A taky mi jeden vyhořel úplně stejně. Po přistání, než jsem odpojil baterku. Napájení bylo jenom z jednoho BECu. Jestlipak ta kremace nemůže mít i jinou příčinu než BECy ? :lol: Dopručuji tyhle regly do copterů prostě nedávat. Nejenom jejich spolehlivost je pochybná, ale i kvalita stabilizace když jsem je použil byla zřetelně zdaleka nejhorší. :!: Teď jich mám pár v šuplíku. Třeba je dám někdy do nějakého letadla, tam fungují OK.
Troll

#1564 Příspěvek od Troll »

Jimmies píše:Nestacilo by tu 1500kv zivit jen 2S?Nejde mi o spotrebu ale o vahu a letovou dobu.

Stačilo, jenom se dají přiměřeně větší vrtule. Ale s dobou letu je to trošku složitější.Nižší napětí znamená vyšší proud z baterky a tím kratší dobu letu. Takže si snížením hmotnosti o jeden článek nepomůžeš, spíš znatelně pohoršíš. SIce ty větší vrtule na 2s trošku tento efekt ztlumí ( větší vrtule mají vyšší účinnost - a tím nižší odběr proudu při zachování stejného tahu) ale i tak bych řekl že si ve výsledku pohoršíš když dáš 2s.
nosense
Kontaktovat uživatele:

#1565 Příspěvek od nosense »

Troll píše:
nosense píše:...zapojil do řídící desky a zapojil baterku trvalo jen pár sekund než začal z jednoho z regulátorů stoupat dým. .. Proto myslím, že není vhodné napájet palubní elektroniku z více než jednoho BEC.

Přesně ty regly co máš byly ty nejhorší co jsem na copteru zkoušel. A taky mi jeden vyhořel úplně stejně. Po přistání, než jsem odpojil baterku. Napájení bylo jenom z jednoho BECu. Jestlipak ta kremace nemůže mít i jinou příčinu než BECy ? :lol: Dopručuji tyhle regly do copterů prostě nedávat. Nejenom jejich spolehlivost je pochybná, ale i kvalita stabilizace když jsem je použil byla zřetelně zdaleka nejhorší. :!: Teď jich mám pár v šuplíku. Třeba je dám někdy do nějakého letadla, tam fungují OK.

No v posledních měsících prodává hobbyking novou verzi těch regulátorů, která na copteru nejspíš funguje o něco líp. Na větší testování čekám až venku roztaje sníh, ale vzhledem k tomu, že se jako začátečník dokážu udržet ve vzduchu v obýváku na ploše asi 5x5 metru, hodnotím stabilitu jako přijatelnou. V záloze mám případně pokus přehrát software těch regulátorů, teprve následně bych objednával turnigy plush, které jsou ale skoro 2x dražší :(.
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
Troll

#1566 Příspěvek od Troll »

Držím ti palec aby ten nový soft chodil líp, ale to máš tak, z hovna bič neupleteš.Tohle staré přísloví je bohužel krutě pravdivé. A lepší regly jsou opravdu hodně poznat,však časem sám uvidíš. :)
gasolin

#1567 Příspěvek od gasolin »

Mam HK board v2.1 , da se nastavit trimem roll, pitch a yaw...muze nekdo jasne a jednoduse popsat funkci? Chapu ze se jedna o nastaveni gyr....

ale co presne jaky trim a jak ovlivnuje?
Je to tak jak myslim, ze

roll - cim vice, tim rychleji se stabilizuje trikopter ale tim vic osciluje...
pitch - vim ze se jedna o plyn ale co to dela netusim..
yaw - nastavuje ocas...ale jak?

Muzete to jednoduse nekdo popsat? Zkousel jsem si s tim hrat ale uz se mi nechce jit cestou pokus omyl..
silcom

#1568 Příspěvek od silcom »

gasolin píše:Mam HK board v2.1 , da se nastavit trimem roll, pitch a yaw...muze nekdo jasne a jednoduse popsat funkci? Chapu ze se jedna o nastaveni gyr....

Je to tak jak myslim, ze

Muzete to jednoduse nekdo popsat? Zkousel jsem si s tim hrat ale uz se mi nechce jit cestou pokus omyl..

Roll - tzv. kridelka, alebo klopenie - teda rolovanie (naklapanie) lietadla (vrtulnika atd.) okolo pozdlznej osi
Pitch - vyskovka. Nepliest s plynom - to plati iba u vrtulnika - zmena nabehoveho uhla nosneho rotora. V pripade koptery je to tzv. vyskovka, teda naklapanie lietadla okolo priecne osi
Yaw je smerovka.
Vsetky spomenute gyra pracuju rovnako a stabilizuju stroj okolo jednej osi, ktora im je pridelena.
gasolin

#1569 Příspěvek od gasolin »

silcom píše:
gasolin píše:Mam HK board v2.1 , da se nastavit trimem roll, pitch a yaw...muze nekdo jasne a jednoduse popsat funkci? Chapu ze se jedna o nastaveni gyr....

Je to tak jak myslim, ze

Roll - tzv. kridelka, alebo klopenie - teda rolovanie (naklapanie) lietadla (vrtulnika atd.) okolo pozdlznej osi
Pitch - vyskovka. Nepliest s plynom - to plati iba u vrtulnika - zmena nabehoveho uhla nosneho rotora. V pripade koptery je to tzv. vyskovka, teda naklapanie lietadla okolo priecne osi
Yaw je smerovka.
Vsetky spomenute gyra pracuju rovnako a stabilizuju stroj okolo jednej osi, ktora im je pridelena.

Diky za odpoved, takze to chce vzit par baterek a vyzkouset :o)

Dneska jsem vystoupal do vysky, tam lital a vse ok, ale kdyz jsem sel dolu z niceho nic se mi tricopter rozkmital zleva doprava....zacalo to nenapadne ale pak to bylo silene az to skoncilo narazem...hadam ze to bylo zpusobeno velkyma vrtulema 11x4.7, relativne lehkym tricopterem a vitr znemoznil klesani tim ze se opiral do vrtuli, takze jsem byl nucen dat hodne malo plynu...kdybych se mozna nebal, nechal to lehce padat a vzal za plyn tesne nad zemi asi by se srovnal...
silcom

#1570 Příspěvek od silcom »

Áno, je to nevýhoda "vrtulníka" s pevným nábehovým uhlom.
Troll

#1571 Příspěvek od Troll »

To oscilování je daň za primitivní ( levnou) řídící jednotku. Dá se to trochu zlepšit ale nejde to odstranit.Nejjednodušší metoda jak to zlepšit je snížit zisk na gyrech ale zase se zhorší stabilita. Ber to jako vlastnost.Oscilují i lepší jednotky ale podstatně méně. Doporučuji neklesat kolmo dolů ale šikmo, jako když klesá letadlo. A pokud je třeba klesat kolmo, tak pomalu.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1572 Příspěvek od blesk »

"dospělé" vrtulníky mají přímo v předpisech psanou maximální hodnotu vertikálního klesání bez dopředné rychlosti. Pokud by vrtulník klesal rychleji, vytvořil by se kolem rotoru vír, v tomto případě by se mohlo stát že vrtulník by měl plné otáčky rotou, kolektiv na max a stejně by klesal.
gasolin

#1573 Příspěvek od gasolin »

Díky všem za odpověď, dnes jsem nasadil menší vrtule, ubral zisky a lítal jsem s tím na Chodově a spokojenost! Je fajn vědět, že se nejedná o chybu nastavení, nebo vyloženě nevhodně zvolených komponentů, ale je to o fyzice...to klesání šikmo dolů je opravdu super, absolutně bez problémů, pomalé klesání taky parádička... 8)
silcom

#1574 Příspěvek od silcom »

gasolin píše:Díky všem za odpověď, dnes jsem nasadil menší vrtule, ubral zisky a lítal jsem s tím na Chodově a spokojenost! Je fajn vědět, že se nejedná o chybu nastavení, nebo vyloženě nevhodně zvolených komponentů, ale je to o fyzice...to klesání šikmo dolů je opravdu super, absolutně bez problémů, pomalé klesání taky parádička... 8)

Dnes na Chodove? A ja som lietal s Tvojim lietadlom a zlomil Ti dve vrtule? :)
Troll

#1575 Příspěvek od Troll »

blesk píše:"dospělé" vrtulníky mají přímo v předpisech psanou maximální hodnotu vertikálního klesání bez dopředné rychlosti. Pokud by vrtulník klesal rychleji, vytvořil by se kolem rotoru vír, v tomto případě by se mohlo stát že vrtulník by měl plné otáčky rotou, kolektiv na max a stejně by klesal.

Tohle se jmenuje režim vírového prstence. A může se to stát ( a v praxi je to i častější) i na vrtulce. To je taky docela zajímavé. :lol:
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“