Miniprotos, informace, triky, nastavení

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
bonis
Kontaktovat uživatele:

Re: Miniprotos, informace, triky, nastavení

#241 Příspěvek od bonis »

Ahoj, potřebuji radu ohledně serv cykliky na MP.
Mám tam Sawox SH-0255 a jsem upřímně zděšen vůlema, který se na páce objevily po řádově 50 startech. Navíc dobrá polovina letů byla nastavovací s Beastem, takže start, zaviset, nějaká osmička, sednout, něco pozměnit a tak dokola.
Lítám pohodičku, žádná akrobačka, nikde to na dorazy nechodí. Mám tam Beasta, ale nastaveno 65Hz, tak to je taky nijak nemučí.
Když jsem je vybíral, věděl jsem že se to časem stane, nicméně všichni mluvili o 200, 300 letech. A to hard 3D!
Můj dotaz tedy je:
Pomůže výměna převodů, nebo je problém v uložení hřídele?
Byl by výsledek lepší s plast. převody z 0254?
A pokud jsou vážně na odpis, doporučení?
Nejsem žádnej machr a tak mi postačí spolehlivý servo s rozumnou životností, za rozumnej peníz.
Příjde mi zbytečné tam cpát DS92, nebo dokonce DS95, když je nevyužiju.
Navíc DS92, což by bylo ještě akceptovatelné jsou NEdoporučeny na bezpádlo.
I když je ZeXx86 použil, asi bych počkal na dlouhodobou zkušenost.
Jen ještě dodám, že jsem s heli nikdy neplácnul a nehodlám s tím začínat :)
Díky
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od ZeXx86 »

bonis píše:Ahoj, potřebuji radu ohledně serv cykliky na MP.
Mám tam Sawox SH-0255 a jsem upřímně zděšen vůlema, který se na páce objevily po řádově 50 startech. Navíc dobrá polovina letů byla nastavovací s Beastem, takže start, zaviset, nějaká osmička, sednout, něco pozměnit a tak dokola.
Lítám pohodičku, žádná akrobačka, nikde to na dorazy nechodí. Mám tam Beasta, ale nastaveno 65Hz, tak to je taky nijak nemučí.
Když jsem je vybíral, věděl jsem že se to časem stane, nicméně všichni mluvili o 200, 300 letech. A to hard 3D!
Můj dotaz tedy je:
Pomůže výměna převodů, nebo je problém v uložení hřídele?
Byl by výsledek lepší s plast. převody z 0254?
A pokud jsou vážně na odpis, doporučení?
Nejsem žádnej machr a tak mi postačí spolehlivý servo s rozumnou životností, za rozumnej peníz.
Příjde mi zbytečné tam cpát DS92, nebo dokonce DS95, když je nevyužiju.
Navíc DS92, což by bylo ještě akceptovatelné jsou NEdoporučeny na bezpádlo.
I když je ZeXx86 použil, asi bych počkal na dlouhodobou zkušenost.
Jen ještě dodám, že jsem s heli nikdy neplácnul a nehodlám s tím začínat :)
Díky

Slysel jsem, ze tohle je u tech serv (vsech micro savox a align) casty problem, navic i odchazi, takze vic jak 65hz urcite nedavat.
Pokud to lita i s temi vulemi, tak to tak nech, mozna s plast. to bude trochu lepsi.
Ono skoro zadne micro servo krome DS92A+ a DS95 neni urceno opravdu pro bezpadlo, proto se tam davaji tak nizke frekvence, aby hned neodesly.
Puvodne jsem chtel savox 257mg, ale jak jsem se dozvedel o problemech, radeji koupim drahsi, ktere by melo dele vydrzet. Ale treba budou za chvili na nic ty 92 :)
Spirit System
baui

#243 Příspěvek od baui »

Na SH-0257 se taky vule zacaly delat, ale trvalo jim to dobrych 150 letu a 2 pady. Plastova serva by teoreticky mela byt lepsi reseni, protoze maji mensi zubove vule, takze by se vule nemely tvorit tak rychle. Jak je psano vys, mini a mikro serva v teto cenove kategorii o moc lepsi nesezenes.
Osobne to vyrazne neresim. Litam, dokud me ty vule nezacnou omezovat (daaaaleko od toho) a jakmile s tim seknu tak, ze nektere servo strhnu, jdou tam MKS, po kterych uz slintam delsi dobu kvuli rychlosti.
Tom
bonis
Kontaktovat uživatele:

#244 Příspěvek od bonis »

Díky za reakce.
Já bych to nejraději také neřešil. Co se přesnosti nějakých obratů týče, to mne vůbec netrápí. Žádný totiž nelítám :D
Ale snažim se vyladit Beasta a to se mi nějak nedaří.
Občas se objeví oscilace přes výškovku. Snižoval jsem zisk cykliky, ale bez výsledku. Překontroloval jsem celé nastavení, ať už Beastu, tak všechny páky a táhla.
Kromě té vůle na servech jsem ale nic nenašel.
Pravdou je, že většinou stačí zavexlovat cyklikou a oscilace ustane. Nicméně třeba po zastavení couvaného letu se to zase rozjede.
Vypozoroval jsem závislost na kombinaci výškovka a cyklika. Nějak se to pak nemůže dohodnout.
Chtěl jsem vyměnit převody, ale nejsem si jist, zda se to alespoň krátkodobě zlepší, nebo je problém v uložení hřídele v krabičce serva.
Abych nekoupil 3x nový převody a ono se to nijak nezlepšilo. To raději přidám par korun a pořídim DS92, nebo raději DS95. Bude mne štvát, že mám něco, co nevyužiju, ale budu na ně moc zapomenout. Nejlepší je výbava, o níž nevim, že jí v heli mám ;)
Jak říkáte. Smířim se s tím a až to nepůjde vydržet, přesedlám na lepší.
Futaba, Spirit, iCharger
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#245 Příspěvek od gamer007 »

Dnes bych asi taky připlatil a vzal to nej. Ale zatím mám přes 300 startů s 0253 v MP a pořád to chodí spokojeně. Když jsem je kupoval, měl jsem vybraný taky MG, ale pan Krtek mě přesvědčil že do FBL bych měl dát plastový převody. Jsem rád že jsem ho poslechl. Dokonce mám pořád nastaveno 200hz s Beastem...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od JirkaA »

Než začneš kuchat serva, podívej se opravdu důkladně na vibrace. Bojoval jsem na 450ce s bestií taky se zakmitáváním, pro změnu přes křidélka. Odstraněno odvibrováním (vyvážení vrtulky, podložení kardanu druhým ložiskem, výměna některých shitových ložisek). Vůle na servu to nebude, pokud říkáš, že je to v ustáleném letovém režimu - tam na servo působí ustálená síla v jednom směru, která vůli vymezí.
OK2WY
OPR
Kontaktovat uživatele:

#247 Příspěvek od OPR »

Máš bestii nalepenou přesně - tedy tak aby pohyb přez osy klonění a klopení odpovídali s tím na co má reagovat bestijka? A pak možná i na jak tvrdé podložce bestie sedí?
RadekCe

#248 Příspěvek od RadekCe »

gamer007 píše:Dnes bych asi taky připlatil a vzal to nej. Ale zatím mám přes 300 startů s 0253 v MP a pořád to chodí spokojeně. Když jsem je kupoval, měl jsem vybraný taky MG, ale pan Krtek mě přesvědčil že do FBL bych měl dát plastový převody. Jsem rád že jsem ho poslechl. Dokonce mám pořád nastaveno 200hz s Beastem...

Tak to si ty serva asi nikdy nevyberu :?.
Jak to tak čtu, tak zatím koupím jen MiniProtose bez Microbeasta, dám tam pádlovku a přehodím na to gyro (HG-5000 combo), serva SH-350 a přijímač z toho mého slavného Griffina? PS: A kromě toho, že ušetřím, tak nebudu muset řešit, co se zbytečným gyrem a servama :D.
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od pkotatko »

S kombinaci MKS 95 a Beast jsem si dost uzil pred rokem. Stalo me to tri rany a do dneska nevim co se delo. Mel jsem to v Procku. To litalo rok s Beastem a servy Align, Savox uplne normalne. Zadne vibrace, nic. Beasta znam dost dobre, vim co a jak na nem nastavit. Chtel jsem Procku neco koupit hezkeho, tak dostalo tyhle serva. Po odlepeni od zeme se 95tkama zacalo klepat pres kridelka a bylo neriditelne. Az do odlehceni bylo vsechno v pohode. I kdyz jsem to roztocil i s listy v ruce. Pak jsem Beast vymenil za HC3 a okamzite to vsechno zacalo fungovat. Vim, ze kombinace Beast a MKS95 lidem funguje. Me to proste z neznameho duvodu spolu neslo. A natrapil jsem se s tim docela dost. Tak bacha.
Ted uz 10 mesicu ty serva litaji s HC3, cca 200 letu a musim rict, ze jsou fakt hodne dobra. Vule nic, jako nova. Jsou presna a silna. Jine servo bych do heli teto kategorie uz koupit nesel. Jo a ty tri rany prezily bez poruchy. Sly do kopru unasece, tahla, ale prevody v servech ne. Jsou draha, ale stoji za to.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#250 Příspěvek od ZeXx86 »

Ja mam bezpadlo bez podlozky a zadny problem s tim nebyl, s tema servama to je stejne stabilni jak protos 500 + align ds510, litalo hned na poprve hezky, ale MB tam nemam.
Spirit System
baui

#251 Příspěvek od baui »

To je docela zvlastni problem. Mel jsem neco podobneho na bestii s vrtulkou, ale tam to vyresila prosta zmena frekvence a bylo po problemech.

bonis: To, co popisujes zni jako problem PID smycky bestie, ne serv, presne jak pisou ostatni. Zkus beasta pro zacatek stahnout k ramu pevne paskem sucheho zipu a pokud se tim problem jen zhorsi, dej mekci podlozku.
Tom
bonis
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od bonis »

Bestie je na místě pro gyro, její boční stěny jsou rovnoběžné s bočnicemi trupu.
Podložka je "PU Adhesive Gel" a přitaženo páskou sucháče.
Přívodní kabely jsou volné, tudíž by vibrace přenášet neměly.
Poslední moje úprava byla výměna tlumících gum v hlavě za nové - dnes snad otestuji výsledek.
Oscilace se vždy objeví, pokud se serva dostanou do určité polohy. Nejčastěji dosaženo zastavením couvání: potlačeno + zvýšení kolektivu a následné uvolnění pák v poloze pro vis.
Nechci se hádat, nejsem mistr, ale dle mne se prostě servo dostane do polohy, kdy v důsledku vůlí nereaguje správně (opožděně) na signály z Beastu.
Beast chce stabilizovat a vůle v servu zapříčiní, že se počáteční korekční signál neprojeví. Beast přidá, ale servo už přeběhne moc. Korekce zpět, ale je tam zase vůle. Větší korekce a to už je zase moc.
Tak to pokračuje, dokud nepřidám, neuberu, kolektiv a tím se řídící smyčka dostane ze zakletého kruhu.
Opravte mne, pokud melu blbosti, ale takhle jsem pochopil princip.
Futaba, Spirit, iCharger
baui

#253 Příspěvek od baui »

Pokud by tomu tak bylo, problem by byl resitelny za beznych podminek snizenim zisku cykliky. Jeste me napada, jsi si jisty, ze ti nechodi hlavni hridel v loziscich, stranove ani podelne?
Tom
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od pkotatko »

Baui: s frekvencema a verzemi firmware jsem si samozrejmne hral, proto ty tri rany. :wink: Nevim, neprisel jsem na to proc a dost me to tehdy stvalo. Nerad se vzdavam. :D
Nic jineho se na heli nemenilo. Jen dostala nova serva. Kdyz to s MB neslo, dal jsem HC a zase to fungovalo napoprve. A MB litala predtim i potom v jine heli taky bez problemu.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
baui

#255 Příspěvek od baui »

pkotatko: Modlim se, aby k necemu podobnemu nedoslo na miniP, az ty MKS koupim. Protoze MKS na nem proste chci :twisted: :D To by skoncilo spoustou uhlikovych trisek :P
Tom
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“