indikace dobijeni
indikace dobijeni
Dobry Den
Mel bych jeden trivialni dotaz ale bohuzel na to nemuzu prijit.
Jak udelat obvod ktery by mi indikoval dobijeni akumulatoru.
Mam nejake dynamo ktere dava napeti 3 az 20[V] a 0.4[A] v zavislosti na otackach
a chtel bych jim dobijet baterii 12V. Ta se samozrejme zacne dobijet az kdyz napeti na dynamu presahne hodnotu napeti na baterce a ten stav kdy tece proud do baterky bych chtel indikovat svitici led diodou.
Nevite nahodou nekdo nejaky jednoduchy obvod ?
Diky.
Mel bych jeden trivialni dotaz ale bohuzel na to nemuzu prijit.
Jak udelat obvod ktery by mi indikoval dobijeni akumulatoru.
Mam nejake dynamo ktere dava napeti 3 az 20[V] a 0.4[A] v zavislosti na otackach
a chtel bych jim dobijet baterii 12V. Ta se samozrejme zacne dobijet az kdyz napeti na dynamu presahne hodnotu napeti na baterce a ten stav kdy tece proud do baterky bych chtel indikovat svitici led diodou.
Nevite nahodou nekdo nejaky jednoduchy obvod ?
Diky.
Nuž, dynamo si pamätám už len veľmi okrajovo zo Škody 1000, a tam bol regler ... a tuším práve kontrolka dobíjania (2W žiarovka) plnila funkciu budenia dynama pri nízkych otáčkach - trochu sa mi nezdá Tvoj postup - máš už u toho dynama vyriešené budenie statoru a reguláciu napätia a prúdu? Ak áno - kam Ti zmizla tá kontrolka? Alebo je to celé inak?
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Možná má něco na princip dynama z kola. To se taky nemusí budit...m2 píše:Nuž, dynamo si pamätám už len veľmi okrajovo zo Škody 1000, a tam bol regler ... a tuším práve kontrolka dobíjania (2W žiarovka) plnila funkciu budenia dynama pri nízkych otáčkach - trochu sa mi nezdá Tvoj postup - máš už u toho dynama vyriešené budenie statoru a reguláciu napätia a prúdu? Ak áno - kam Ti zmizla tá kontrolka? Alebo je to celé inak?
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
Ono to vlastne neni dynamo, ale nechtel jsem komplikovat dotaz nejakyma nedulezityma podrobnostma. Pro generovani pouzivam krokovy motorek ktery ma dve faze a permanentni magnety. Pres dva diodove mustky a vyhlazovaci kondenzatory z toho leze 0.4A a napeti od 0-20 V.
Ta baterie kterou budu nabijet ma asi 5 Ah, takze ji budu nabijet min nez desetinou kapacity, takze asi nejaky nabijeci obvod nebudu resit a napojim to primo.
Ta baterie kterou budu nabijet ma asi 5 Ah, takze ji budu nabijet min nez desetinou kapacity, takze asi nejaky nabijeci obvod nebudu resit a napojim to primo.
Aha ... "dynamo". Asi máš záujem o niečo triviálne ... len taká rýchla úvaha - čo tak urobiť usmerňovač zo sériovo zapojených štvoríc kremíkových diód a jednu takúto štvoricu premostiť červenou LEDkou s vhodným sériovým rezistorom? Ak zafunguje štvorica, možno skúsiť trojicu. Neviem, či to bude šlapať, ale jednoducho sa to skúša zo šuflíkových zásob...
Sakra to me nenapadlo, to je dobry.
Ja tam sice pouzivam shottkyho diody, snazim se mit co nejmensi ubytek napeti aby ta elektrarna prekrocila napeti akumulatoru pri co nejmensich otackach.
A koukam ze cervena dioda chce napeti asi 1.6V a ubytek na schottky diode je 0.6V ale samozrejmne tam muzu prdnout normalni usmernovaci diody
a to napeti 1.6V si udelat sam. Prijdu sice o 1.6V ale to zase neni tolik.
Jen si nejsem jistej ze je to dobry davat do toho usmernovace, aby mi to tu diodu neodkourilo kdyz pujde pulvna v zavernem smeru diody. No jeste nad tim popremyslim. Kdyz tak ty diody dam az za usmernovac a tam by to nemel byt problem.
Ja tam sice pouzivam shottkyho diody, snazim se mit co nejmensi ubytek napeti aby ta elektrarna prekrocila napeti akumulatoru pri co nejmensich otackach.
A koukam ze cervena dioda chce napeti asi 1.6V a ubytek na schottky diode je 0.6V ale samozrejmne tam muzu prdnout normalni usmernovaci diody
a to napeti 1.6V si udelat sam. Prijdu sice o 1.6V ale to zase neni tolik.
Jen si nejsem jistej ze je to dobry davat do toho usmernovace, aby mi to tu diodu neodkourilo kdyz pujde pulvna v zavernem smeru diody. No jeste nad tim popremyslim. Kdyz tak ty diody dam az za usmernovac a tam by to nemel byt problem.
U zapojeni se zenerovou diodou je problem v tom ze ta ledka bude svitit i v dobe kdy jeste do baterky nic nepujde (jelikoz je to paralelne), nebo kdyz se baterka odpoji. Taky na vystupu usmernovace budu mit napeti 0 az 20 V.
A pri 20V si odkourim tu led diodu, pokud se z nejakyho duvodu odpoji baterka, jinak si to napeti baterka sama nastavi na 12V.
Ono obecne asi paralelni zapojeni neni dobry jelikoz tim bude proud tect i kdyz bude baterka odpojena. Spis bych potreboval neco co bude indikovat protekajici proud, nejlepsi by asi bylo zapojit seriove s baterkou ampermeter, ale me by stacila jenom nejaka indikace ze tece proud do baterky (a ampermeter je drahej).
Mozna doma zkusim to stou paralelni LEDkou na diode, jen ale prijdu o 1.6V
.
. Ono se rekne 1.6V co to je, ale u vetrnych elektraren to muze znamenat ze musi foukat 6m/s misto 5.5m/s ale to uz je ztrata dost velka.
A pri 20V si odkourim tu led diodu, pokud se z nejakyho duvodu odpoji baterka, jinak si to napeti baterka sama nastavi na 12V.
Ono obecne asi paralelni zapojeni neni dobry jelikoz tim bude proud tect i kdyz bude baterka odpojena. Spis bych potreboval neco co bude indikovat protekajici proud, nejlepsi by asi bylo zapojit seriove s baterkou ampermeter, ale me by stacila jenom nejaka indikace ze tece proud do baterky (a ampermeter je drahej).
Mozna doma zkusim to stou paralelni LEDkou na diode, jen ale prijdu o 1.6V
.
Tak potom usmernovac z kremikovych diod a jednu diodu premostit nejakou germaniovou, schottky alebo OA7/OA9 v serii s rucickovym uA-metrom (z nejakeho srotoviska) a rezistorom ... a mas aj pekny budik a navyse vidis, kolko bije. Alebo mu urobit nejaky bocnik za usmernovacom.
Alebo pouzit infracervenu LED, ta ma nieco cez volt ...
Alebo pouzit infracervenu LED, ta ma nieco cez volt ...