Zdravim všechny příznivce klasické stavby. Už delší dobu jsem měl chuť pustit se do něčeho většího nejlépe kolem čtyř metrů . Nikdy jsem nic podobných rozměrů nestavěl, ale čeho se bát. V nejhorším případě to nebude lítat a jak už tady někdo řekl, nejlíp vyhozený peníze jsou vyhozený do vzduchu

.Třeba to bude pro někoho inspirací a případný neúspěch poučením. Krása starých předválečných větroňů rozhodla. Chtěl jsem klasickou stavbu ,křídlo s dvojitým lomením a použít dostupný materiál (topol.překližka a balsa). Na stránce „retroplane net“ jsem našel plány na krasavce Slingsby petrel T 13 a bylo rozhodnuto. Plán je volně ke stažení a je ve formátu DWG. Stačilo ho trochu upravit pro tisk aby se vešel na šířku papíru .Z tiskárny jsem si pak odnesl krásný 6m dlouhý plán.Pro úpravy používám program Solid Edge 2d,který je v češtině a volně ke stažení.
Stavbu jsem začal křídlem. Na stavbu jsem si vyrobil přípravek z dřevotřísky ve tvaru lomení ,na kterou jsem přilepil výřezy spodního tvaru profilu z polystyrenu.Při řezání šablony jsem na konci udělal cca. dva stupně negativ.Na tuto šablonu jsem nakreslil spodní potan,pásnice žeber a na tato místa nalepil oboustrannou lepicí pásku.Páska krásně podržela prohnutý spodní potah a pásnice. Pak začalo postupné vrstvení (spodní potah,pásnice ,nosníky,žebra,spojky a nakonec horní potah.Pro zpevnění jsem do prohnuté odtokovky dal pásek prosycené skelné tkaniny. Když bylo vše hotovo, celek se z desky odříznul odporovým drátem, oloupaly se zbytky polyše a v ruce bylo krásně rovný křídlo

.Potom už klasika – odříznout křidélka,doplnit brzdící klapky a vybrousit náběžku. Ta práce s přípravkem se opravdu vyplatila-mohu vřele doporučit. Na lepení používám Patex wood expres, pevnost spoje je větší než pevnost použitého materiálu(vyzkoušeno)
Po slepení přepážek a pásnic trupu mám v ruce pěknýho kostlivce.Hned napasovat provizorně křídla a koukám ono to už vypadá jako letadlo. Teď mě čeká vyrobit kabinu, potah trupu dořešit náhony atd… Zatim ahoj
Pro inspiraci přikládám pár foto ze stavby.
http://nurflugel.rajce.idnes.cz/Desktop/#