Čelní náraz

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
FlyBear

Čelní náraz

#1 Příspěvek od FlyBear »

Povedl se mi "zajímavý" kousek, alespoň tedy z pohledu přihlížejících diváků :twisted:

Téměř v plné rychlosti jsem se svým E-Maxxem čelně narazil do ocelového sloupu, tedy spíš stožáru na vlajky. Jezdil jsem jen tak po louce vlevo od sebe a ten sloup stál kousek vpravo přede mnou. Věděl jsem o něm. Vzal jsem to naplno, že projedu zleva tak nějak těsně kolem sebe docela velkou mezerou mezi mnou a tím sloupem. Hmmm, ta mezera nebyla tak velká, jak jsem si myslel - a přišel jsem na to až v okamžiku průjezdu, když jsem kouknul vpravo. Ve zlomku vteřiny již E-Max stál... :oops:

Někdo říká, že heliny jsou drahý koníček kvůli ND. S helinou jsem zatím nijak fatálně nespadl, ale tohle byla celkem dost hustá rána s autíčkem.

No, projevila se IMHO kvalita konstrukce i materiálů od Traxxasu. Roztříštil se přední nárazník - ale jen ten nárazník, jeho držáky jsou OK. Zlomily se držáky diferenciálu (bulheads) v místě spoje s vanou chassis. Bohužel, na jedné straně se ten držák neulomil dostatečně a vzal i kousek vany. Jedno spodní rameno bylo poškozeno v místě připevnění k bulkead.

Oprava celkem snadná, jedinou pracnou věcí byla demontáž vany chassis a opětovná montáž, je tam dost šroubkování. ND celkem za cca 1500 Kč, nejdražší byla právě ta vana. Asi bych měl příště koupit rovnou kovovu.

Dnes to dávám do kupy a zase se bude jezdit :)
iloweriding
Kontaktovat uživatele:

Re: Čelní náraz

#2 Příspěvek od iloweriding »

Ja tiež v plnej rychlosti do úzkej tyčky. Cistý prierez napravami :
http://iloweriding.rajce.idnes.cz/Truggy_Crash/
Oprava 70euro
http://iloweriding.rajce.idnes.cz/
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

Hod sem nejaky drasticky fotky :) jinak kovovou vanu bych nekupoval. Priste by asi vydrzela ale mozna ti odejde vic veci kolem. Nak
FlyBear

#4 Příspěvek od FlyBear »

Nakadah píše:Hod sem nejaky drasticky fotky :)

Nic až tak drastickýho kupodivu vidět nebylo, takže fotky nemám.

Nakadah píše:jinak kovovou vanu bych nekupoval. Priste by asi vydrzela ale mozna ti odejde vic veci kolem. Nak

Hmmm, taky mne to napadlo a kovový tuning například právě na bulkheads bych nekupoval, kovová ramena asi taky ne. Ale kovová vana by vydřela i tenhle čelní náraz a plastové bulkheads by se zlomily tak jako tak. Kdyby ale vydržela vana, nemusel bych celé odpoledne šroubečkovat...

Zas na druhou stranu, když už jsem měl celou vanu odstrojenou, tak jsem toho využil k rozborce, vyčištění a znovupromazání převodovky, zaplatidipování reglu a asi se kouknu i na ložiska v motoru. Nedávno jsem dělal hloubkovou údržbu celého auta, tohle ještě zbývalo :)
Sejny

#5 Příspěvek od Sejny »

E-Maxxe jsem vlastnil a není problém z něj udělat skoro nezničitelný stroj. Bulkheady hliník od golden horizon anebo HotRacing. Dopředu i dozadu, ramena, shock towery, skidplata a kameny řízení od RPM. Dát delší piny co v předu drží spodní ramena a na ně výztuhu z 2mm plechu umístěnou na konci zavěšení ramen u pák řízení. Nové piny jsem jen tak mimochodem vyrobil z hřídelí původních titan motorů co mi zbyly po instalaci stříďáku. V této konfiguraci jsem již nelámal nic :) Šasi jsem měl až do prodeje původní a nebyl problém.

Takové E-Revo vydrží v základu mnohem víc, pokud se na něj dá tuning od RPM tak je skoro nezničitelné.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
RClama

#6 Příspěvek od RClama »

:D To je hezký..ale kolik to pak stojí...?Sem amatér tak se jen pro zajímavost ptám, protože do kalsickýho auta sem dal už dost a tady to nechci opakovat.Zatím mám u Stampíka jen k.o. těhlici(Neznám angl. název) zadního kola.Lepil sem jí jednou sračičkou z práce, ale prasklo to tak blbě blízko ložiska že to neudrží ani super lepidlo.Asi rovnou koupím 2-3ks.Stalo se to když sem řádil na cca 5cm sněhu, nezvládl drift a bokem přímo na kolo narazil do lisovacího kontejneru... :D Neměl šanci... :(
Jinak vydrží myslím dost.Sem spokojenej.
ttRadek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ttRadek »

jen sem kapku byl pojezdit. ohlíd sem se a šup :-)
Přílohy
008.jpg
double horse 9051colibri pro v4,5walkera cb 180dtrAXXAS E REVO VXL
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od darth.hokro »

to musela bejt pěkná darda :D To se mi ještě na malém révu nepodařilo.

E-Maxxova největší slabina jsou bulkheady, sám už jsem měnil jeden přední a jeden zadní. Vanu mám trošku naprasklou, přelaminoval jsem to a jezdím dál. Nad těma hliníkovýma bulkama asi časem pouvažuji.
Jednou jsem Maxxe půjčil kámošovi a zapomněl mu stáhnout plyn na půlku. Trefil se krásně levým předním kolem do brakové tyče. Škoda na modelu: Horní spodní rameno, bulkhead, ohnuté pístnice tlumičů a roztržená manžeta poloosy. Hold už budu lakomec, lakomá a půjčovat nebudu.
foto po nehodě http://darthhokro.rajce.idnes.cz/Traxxa ... 112681.jpg
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
FlyBear

#9 Příspěvek od FlyBear »

darth.hokro píše:Trefil se krásně levým předním kolem do brakové tyče. Škoda na modelu: Horní spodní rameno, bulkhead, ohnuté pístnice tlumičů a roztržená manžeta poloosy. Hold už budu lakomec, lakomá a půjčovat nebudu.
foto po nehodě http://darthhokro.rajce.idnes.cz/Traxxa ... 112681.jpg

Na té fotce to ale vypadá spíš na levé zadní kolo :twisted:
Jak se tohle povedlo, vrazit předkem a zničit zadek? :roll:
FlyBear

#10 Příspěvek od FlyBear »

darth.hokro píše:Nad těma hliníkovýma bulkama asi časem pouvažuji.

Když já nevím... :(

Asi je škoda, že jsem to přeci jen nenafotil. Po čelní ráně se bulkheady zlomily přesně před místem, kde jsou přišroubovány k vaně. Domnívám se, že je to oslabené místo schválně navržené jako deformační zóna. Ale na jedné straně se bulkhead nezlomil úplně a vzal s sebou bohužel i ten "protikus", tedy něco jako úchyt vany.

Kdyby vana byla kovová, nic by se jí nejspíš nestalo a byl by klid: zlomily by se patrně jen ty bulkheady. Ale pokud by kovové byly právě ty bulkheady, nepochybně by celý náraz vydržely a sešrotovaly kus vany, možná i něco jiného.

IMHO věřím, že Traxxas to má celkem dobře vymyšlené a když některá úmyslně oslabená místa při nárazu povolí, tak to zachrání jiné části auta. Taková místa bych za kovový tuning rozhodně neměnil. Takže nárazníky, držáky nárazníků, bulkheady a nakonec ani ramena na mém E-MAxxovi v kovu nebudou. Mám kovový tuning zatím jen na systému řízení (předěláno na jedno servo Savöx) a zvážím ještě tu vanu.

Jinak dám raději přednost plastům, originálům nebo tuningovým od RPM.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od darth.hokro »

aha já dal blbou fotku :D To je z nehody když jsem skákal ze schodů :D Od té doby vím že maxx nerad beton. U savage jsem takové problémy neměl :( Přemýšlím proč RPM nedělá plastové bulkheady. Ale traxxas nabízí i hliníkové. Chce to prostě nebourat no :) Vanu bych zase já osobně neměnil za hliník , už nebude tak krásně uzavřená.
ttRadek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ttRadek »

kde od RPM koupím za slušnej peníz díly??? vyplatí se vzít hliníkový ramena?? nebo pak to budou odnášet další díly a ramena vydržej??
Jo nemáte někdo link kde seženu zadní křídlo na e revo v hliníku a ne to laciný plastový???
double horse 9051colibri pro v4,5walkera cb 180dtrAXXAS E REVO VXL
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od darth.hokro »

na hliník kašli, plast je plast. jediný co mám v hliníku jsou tlumiče a kameny HR. Nakupuji tady liquidrc.com
mají poštu za dolar, do týdne to máš doma. Oplatí se klidně kvůli clu rozdělit do více baiíčků, za to směšné poštovné nepošleš u nás ani Ň.. :) Pokud se ti to moc staví na zadní kup středovej dif. nebo si tam aspoň prdni nějakej whellie bar, taky už ho mám na půl prošoupaný :D
FlyBear

#14 Příspěvek od FlyBear »

darth.hokro píše:Pokud se ti to moc staví na zadní kup středovej dif. nebo si tam aspoň prdni nějakej whellie bar, taky už ho mám na půl prošoupaný :D

Ještě existuje třetí varianta: naučit se řídit, hlavně práce s plynem :twisted: :twisted: :twisted:
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od darth.hokro »

jóó to taky :D Ale někdy neodolám se projet po zadních, proto jsem nekoupil dif ale whellie bar :D
Odpovědět

Zpět na „Auta“