První jednorotor - 4/6 kanál

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Fenius
Kontaktovat uživatele:

Re: První jednorotor - 4/6 kanál

#46 Příspěvek od Fenius »

A ten na auguste nesmie chýbať :)
zdzd

#47 Příspěvek od zdzd »

BigO.Henry píše:Tréninkový kříž si teda vyrobím, také mě to napadlo.
Měření listů/pádel zatím řešit nebudu, na to je hoodně času.

TY měrky na padla budeš potřebovat dřív než tréninkový kříž. Protože napřed musíš helinu seřídit a pak se teprve pokusit o let.

Jo, a zainvestuj do kvalitních šroubováků. Možná se ti budou zdát dvě-tří stovky za kus hodně, ale vyplatí se. Nic tak nena*ere jako ožvýknutá hlava šroubu někde, kam se jinak nedostaneš. Klidně to může znamenat nejen zrušený letový den, ale taky nutnost výměny nedobytných dílů.
BigO.Henry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od BigO.Henry »

Je to tato redukce? http://www.modelarina.cz/redukce-k-simulatoru-phoenix-pro-vysilace-futaba-p-984.html?zenid=c4qssdrh4apq1do2t9fhbfgdeb55v9ij

Jakou měrku by jste mi doporučili? Vůbec netuším...

Tak aspoň nebudu muset přijímač měnit, to bude akorát na podvozek a světla:)

Jaké druhy šroubováků budu na sestavení/údržbu potřebovat?
zdzd

#49 Příspěvek od zdzd »

BigO.Henry
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od BigO.Henry »

díky za odkaz. Koukal jsem do návodu jaké šroubováky budu potřebovat a je toho požehnaně...
imbus: 1 / 1,5 / 2 / 2,5 / 3 mm
křížák: 1,8 / 3 mm

5 imbusu a 2 křížáky... Tak to přemýšlím jestli by nebyl lepší nějaký malý aku šroubovák, zkusím něco najít. Popřípadě nějakou kvalitní sadu.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od darth.hokro »

na nářadí mrkni klidně i sem, je opravdu špičkové. Stačí koupit jen jedno madlo a k němu potřebné hroty. http://www.rcmicrocars.eu/obchod/catego ... tegory=112
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
baui

#52 Příspěvek od baui »

No nevim, jestli by se mi chtelo menit neustale hroty. Sroubovaku pri kazde oprave potrebujes obvykle nekolik.

Ty Hudy sroubovaky co sem hodil zdzd jsou skvele a na tu kvalitu zase tak drahe nejsou ;) Pripadne bych se pak nebranil teto sade - Robbe. Na pohled pusobi velmi duveryhodne a par lidi si ji chvalilo. Obsahuje i merku.
Nezapomen na kleste na klouby, ploche kleste, stipacky vyuzijes taky a nejaka ta pinzeta prijde vhod.
Tom
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od darth.hokro »

Já to uvedl jen jako příklad :D Samo že je praktičtější mět na každý vlastní rukojeť. Kvalita Alsracingu je možná ještě lepší než Hudy, nehledě na to že Luďek dává doživotní záruku.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
BigO.Henry
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od BigO.Henry »

diky za typ, ta sada se zdá kvalitní, asi si jí připíšu na seznam :-) Akorát ještě k tomu imbus 1mm a 3mm, ale to už vezmu zvlášť. Kleště jsou v té sadě a křížový šroubováček mám. Tak to by bylo z nářadí asi vše :)

V návodu jsem si všiml, že tam zmiňují nějaký olej a lepidlo. Pochopil jsem to tak, že to lepidlo se dá nakraj závitu u šroubku na zafixování, je to tak? Dává se to na všechny šroubky? A olej na vyznačené části?
i30

#55 Příspěvek od i30 »

BigO.Henry - dostal si sa do "spárů dravců" jak to tak vidím - radia ti ostrieľaní letci. Chcú ti samozrejme to najlepšie, ja ale ako už vyše roka starý začiatočník to nevidím tak jasne. Pokiaľ som pochopil tak zatiaľ nejaké skúsenosti s lietaním nemáš - tak by som ťa chcel varovať pred sklamaním. Mne trvalo asi tri mesiace než som dokázal 4kanál V200D02 udržať ako-tak kontrolovane vo vzduchu. Lietanie so štvorkanálom nepovažujem za stratený čas aj keď uznávam že prechod zo 4 na 6 kanál bude asi dramatický ( včera som si objednal 450 Pro - uvidím. Varovať ťa chcem hlavne pred tým aby si do stroja nevrazil 10 - 15tis. a po mesiaci zistíš že to jaksi nejde a sklamane sa vykašleš na to. Myslím že zdzd ti dobre radí pozrieť si najskôr nejakú teóriu o lietaní, potom by som skúsil simulátor a reálna mašina - možno by som skúsil nejakú RTF hoci aj menšiu - napr. veľkosť 200 - 250 ( s tým bezvetrím to nie je až taký problém ), ale vyberal by som s ohľadom na rádio. Keď budeš po roku cítiť že si zrelý na niečo väčšie a lepšie, rádio máš a kupuješ už len nejaké combo - a hlavne už s nejakými skúsenosťami. :)
Naposledy upravil(a) i30 dne stř 07.03.2012 16:39, celkem upraveno 1 x.
baui

#56 Příspěvek od baui »

@darth.hokro: To je pak jiná :D

@i30: Velikost 200-250 je pro začátečníka na jakýkoli trénink naprosto nevhodná. Je to nejlepší způsob jak se sám od létání odradit. Z dobrých důvodů i špičkoví piloti říkají, že jsou tyto velikosti pro zkušenější. To že jsi měl tu Walkeru problém udržet ve vzduchu je částečně problém právě té walkery. Uvidíš, až budeš mít ve vzduchu Pročko, pak budeš pravděpodobně mluvit jinak.

@BigO.Henry: Lepidlo - zajišťovač šroubových spojů (threadlocker). Obvyklí výrobci jsou Loctite a Zap. Na všechny šroubové spoje kov - kov dát modrý (Loctite 242/243, Zap Z-42). Na začátek ten modrý bude stačit a k němu přidat pravidelnou kontrolu, ať si vytvoříš dobré návyky.
Olej mimo motor nepoužívám, když už, tak suché teflonové mazivo. Na tohle téma se na fóru diskutuje dost, pohledej.
Tom
i30

#57 Příspěvek od i30 »

to baui - to dúfam, možno budem trocha bojovať s gyrom, ale prekúsal som sa cez walkeru ....
JosefSvejk

#58 Příspěvek od JosefSvejk »

Kdy už bude aktualizovaný seznam? Nemůžu se dočkat. :D
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
BigO.Henry
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od BigO.Henry »

diky za rady. Co jsem tak koukal, tak vetsina lidi nemaze a kdyz jo, tak tim suchým teflonovým mazivem. V tom návodu je jen jedno místo kde se to má namazat a to je na hlavním rotoru, jak jsou úchyty listů vrtule. Tak tyto úchyty se naklápějí, tak právě pod ně se má dát mazivo. Takže si myslím, že by se tam mělo opravdu nějaké dát.

Jěště k tomu nářadí, nikde nemohu najít "lepší" imbus 1mm, nevíte o něčem?

A poslední věc, nějaký kufr, do kterého by se mi tohle všechno vešlo :-) Problém je ten, že kufr pro 500 je díky maketě malý ( všude udávají 1235mm - což je blbost páč Rex 500 má délku 840mm - podle mého se prodlouží max o 15cm a ne o 40cm) ale i tak bude malé. Trex 450 má 635mm a maketa na něj má 745mm (nárůst o 17,32%). Když to přepočítám na velikost rexe 500, tak to vychází na 98,5cm... A kufr na 500 má 960mm
Jediná možnost bude koupit kufr na 550 a předělat vnitřek na maketu + radio + ostatní věci.
zdzd

#60 Příspěvek od zdzd »

Nesnaž se to narvat do jednoho kufru, je to nesmysl.

Já mám každou menší helinu v bedně, spolu s accu a dlouhými náhradními díly.

Pak mám kufr s vysílačem, měřákem, otáčkoměrem a s dalšími elektrickými věcmi. Ten s sebou beru vždycky.

Další kufr mám s nářadím a náhradními dily na heliny. Ten s sebou beru, když jdu s nějakou helinou.

Ještě mám box s hrubším nářadím, kanystrem, startérem, žhavením a podobně, ten beru v případě spalováku.

A poslední kufr mám s nabíječkami a zdrojem. Ten s sebou beru v případě potřeby nabíjení.

No a tak si vždycky nakombinuji jen to, co budu potřebovat.

http://zd.wwwcity.cz/zd/MaxiRbedna.htm

http://zd.wwwcity.cz/KufrNaNabijecky/

http://zd.wwwcity.cz/zd/Kufr.htm
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“