Kávovar - výběr
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- JosefSvejk
Re: Kávovar - výběr
Mám ten nejjednodušší pákový presovač a přípravu kávy si užívám. Samo že to neodpovídá původnímu zadání - mlýnek mám zvlášť, všechno dělám ručo. Taky docela dlouho trvalo, než jsem se naučil dobrou kávu udělat. A taky jsme se konečně odnaučili pít kávu z čtvrtlitrovýho hrnku
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Kristepanembiron píše:Nez zacnete utracet za predrazene automaty na kafe svoje tezce vydelane penize tak si prectete neco o tom jak se kvalitni kava pripravuje uz po staleti v arabskem svete. Zavani mi to s tema automatama snobarnou.
Ja si teda radšej na dobrú kávu zájdem do niektorého obľúbeného podniku. Chutí mi napríklad Lavazza a nejaká zmes Lavazzy s neviem čím, ktorú si dávajú miešať v jednom z nich. A občas skúsim nejakú úplnú exotiku v šecializovanom shope. Je to skoro ako s whisky, dobré miešané (chutia) a jednosudové (väčšie dobrodružstvo ale nechutia "univerzálne"). Neviem v čom je okrem tlaku a použitých materiálov (čo sa týka prístroja) pes zakopaný, ale zo žiadneho domáceho stroja sa mi to ešte nezdalo ono (ale netvrdím že som skúsil všetko).
Osobně mám radeji pákový jak automat. Člověk může víc ovlivnit chuť kávy a automat vyžaduje také údržbu. Ve firmě máme Juru. Sice má své odmakáno, ale věčně na ní něco řeším. Doma mám pákové delonghi a kafe mi s toho chutná víc. Má i lepší pěnu.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Kávovar opravuji už poměrně dlouho a je to jako ze vší. Klasické pákové co se prodávají za cca 3000,- jsou katastrofa to čerpadlo co se tam dává se používá i do tepovacích vysavačů. Automaty jsou dobré,ale zaleží na ceně. Jura patří mezi špičku a vždy bude patřit , ale k zahození nejsou ani kávovary od Siemens a Bosch, s mléčnou cestou to koupíš taky za 18000,- a servis máš v každém větším městě(nevím jak to má Jura), ale každý musí zvážit co se mu líbí a taky co mu více vyhovuje na ovládaní. Každopádně ta doba kdy to byla snobárna je už dávno pryč. Dnes je to poměrně dost běžná záležitost. Sice jsou více rozšířené automaty kolem 8000,-, ale radši bych si počkal a připlatil si.
T-Rex 600E Pro Spirit, T-Rex 600N AR7200BX, UH-60 (T-Rex 500)
DX9
Carbon Cub SS, Traxxas Summit
DX9
maroslong píše:........... Neviem v čom je okrem tlaku a použitých materiálov (čo sa týka prístroja) pes zakopaný, ale zo žiadneho domáceho stroja sa mi to ešte nezdalo ono (ale netvrdím že som skúsil všetko).
Nebude to okrem stroja aj obsluhou (čašníčkou)???
Ja si varím sám a chutí mi, ale keď mi niekedy niekto urobí, ani nemusí byť celkom úplne super, a zdá sa mi to aj tak celkom "ono".
... jo ale je fakt že mne chutí aj taká z automatu na mince.
Dokonca som na nervy že presne takú si jednoducho doma namiešať nedokážem - nebude to nejakým filtrom na vodu?
Záleží i na vodě, ale taky jaká je káva, jak je pomletá, jestli jsou hrnky předehřáté, jak je kávovar vyčištěný atd. Je tam spousta aspektů, které ovlivňují chuť kávy.
DX9
DX9
sharkcom píše:Osobně mám radeji pákový jak automat. Člověk může víc ovlivnit chuť kávy a automat vyžaduje také údržbu. Ve firmě máme Juru. Sice má své odmakáno, ale věčně na ní něco řeším. Doma mám pákové delonghi a kafe mi s toho chutná víc. Má i lepší pěnu.
Nemůžeš srovnávat s tím co je někde v kanceláři a s tím co máš doma. V kanceláří udělá kávovar třeba 30 káv denně a doma uděláš třeba tak 4. Spočítej na měsíce a roky a rozdíl je brutální. Pákový kávovar vyžaduje taky údržbu, kterou by jsi měl dodržovat aby fungoval tak jak má.
Nehledě na to, že ve firmách i v domáctnostech se hodně se*e na údržbu a pak se lidi diví, že tomu kávovaru furt něco je. Na firmě mám kávovar automat už 14 let a stále bez závad, ale provádím pravidelné čištění a údržbu.
DX9
DX9
Už léta používám Nespresso a neměnil bych....... 
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:Nebude to okrem stroja aj obsluhou (čašníčkou)???
Myslel som tým konkrétne espresso. Doma aj v práci pijem väčšinou instantnú kávu z veľkej šálky a prežijem to. Doma často aj s moka kávovaru, čo je zasa iná kategória kávy a má to oveľa bližšie k espressu, len tam chýba pena. Ale vyhlásiť kávovar za snobizmus, to snáď mohol byť jedine pokus o vtip. Nie je snobizmus aj vysávač alebo žehlička?
Srovnavat zehlicku a vysavac s kavovarem? Ne to si nemyslel vazne, ze ne ?
Jiste ze to byl vtip, ja si taky nekdy kafe z kavovaru dam ale sam bych si ho nekoupil, pro me jsou dulezitejsi veci, treba prave ta zehlicka a vysavac 
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
kávu pijem, lebo som lenivý si dať urobiť v lekárni kofeinové tablety.
Ak nepracujem - nechýba mi.
Moja dávka je pol šálky "smetľavej" kávy a doplna doliať vodou.
Z tejto dávky by sa urobilo možno 5 štandardných turkov...
- brat je trochu úchylný na kávu a ten jeho stroj ma neláka, haraburda v kuchyni...
Zato na schôdzi som pil kávu z nejakej mašiny za 1000+ eur a musím uznať že dobrá, ale že by som to musel mať, nie....
Ak nepracujem - nechýba mi.
Moja dávka je pol šálky "smetľavej" kávy a doplna doliať vodou.
Z tejto dávky by sa urobilo možno 5 štandardných turkov...
- brat je trochu úchylný na kávu a ten jeho stroj ma neláka, haraburda v kuchyni...
Zato na schôdzi som pil kávu z nejakej mašiny za 1000+ eur a musím uznať že dobrá, ale že by som to musel mať, nie....
Naposledy upravil(a) robotmz dne ned 11.03.2012 9:36, celkem upraveno 1 x.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
mbiron píše:Srovnavat zehlicku a vysavac s kavovarem? Ne to si nemyslel vazne, ze ne ?Jiste ze to byl vtip, ja si taky nekdy kafe z kavovaru dam ale sam bych si ho nekoupil, pro me jsou dulezitejsi veci, treba prave ta zehlicka a vysavac
Komiku
OK2WY
Si delal sociologicky pruzkum ze tohle muzes tvrdit? V prumerne rodine je varna konvice a pijou bud standard smer a nebo instant 
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
mbiron píše:Si delal sociologicky pruzkum ze tohle muzes tvrdit? V prumerne rodine je varna konvice a pijou bud standard smer a nebo instant
Chápu, asi nemáme úplně shodné vnímání pojmů, čemu všemu se dá říkat káva.
OK2WY
- JosefSvejk
To je přece blbost. Kávovar je běžný kuchyňský přístroj a koupí si ho ten, kdo ho chce. Nemám nic proti turku ani rozpustné kávě, ale espresso mi zkrátka chutná nejvíc a proto si ho dělám i doma. Mám velmi levný přístroj, ale za kávu utrácím docela dost. Snobárnou by se potom dalo nazvat veškeré to naše modelaření - žehličku a pračku přece potřebujeme víc než hračku pro tatínka za 20 tisíc. 
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.