Máte OBŘÍ model letadla? Tak ho přihlaste na úřad a plaťte !

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Máte OBŘÍ model letadla? Tak ho přihlaste na úřad a plať

#46 Příspěvek od corsair »

už jsem četl,díky
MysakGR

Modeláři s velkými letadly přijdou o pět tisíc.

#47 Příspěvek od MysakGR »

737 346 341 i SMS
http://www.brouseni-skla.cz/
nečteš nevíš...
flubber
Kontaktovat uživatele:

Re: Modeláři s velkými letadly přijdou o pět tisíc.

#48 Příspěvek od flubber »

EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
paveld

#49 Příspěvek od paveld »

TomasC píše:To, že nějaký novinář napíše "tahací titulek" neznamená, že to musí být kopírováno na RCMANII.
Také jsem to přesunul do Ostatních.

Osobně si myslím, že je to jasná šikana modelářů. to, že jdou teď po letadlech nad 20kg je možná jen začátek a časem bude nutná evidence VŠECH modelářů. Víme jak to chodí. :roll:

Vzhledem k mé profesi mám s UCL poměrně dost zkušeností, nemám patent na rozum, nejsem přítel starých pořádků a stavím si modely letadel přes 30 let.
Současný stav, kdy si každý létá jak chce, kdy chce a kde chce, nebude zřejmě
v této poloze trvale udržitelný, proto celkem chápu snahy příslušných i (nepříslušných) institucí něco s tím dělat. To neznamená, že s jejich jednáním vždy souhlasím. Netroufám si ani posuzovat onu hranici
20kg, "placené létání, atd. Ublížit mohu při hloupém jednání i Trexem-250.
Ale nehledal bych za jednáním UCL šikanu.
(nejsem zaměstnancem UCL :lol: )
Sunn

#50 Příspěvek od Sunn »

TomasC píše:
Tak to je samozřejmě taková polopravda... Ale hezky se to čte. :wink:

Třeba na pušku vhodnou na lov musíš mít zbrojní průkaz skupiny C a ten získáš, jen pokud máš myslivecké zkoušky. Atd...

Nic ve zlém, ale tohle je zrovna polopravda :-)
Zbrojní průkaz skupiny C (t.j. pro lovecké účely) získáš, jen pokud máš (mimo jiné) platný lovecký lístek, to je pravda. Ale neexistuje žádná puška, pro jejíž koupi bys musel mít jen tuto skupinu ZP a žádnou jinou.

Omlouvám se za OT.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Victronix »

Účel ze strany byrokratů je jasný. Dostat z lidí peníze. Já éro přes 20 kg nemám ani zdaleka. Ale rozčiluje mě to stejně. Je mi vás modeláři obřích modelů líto. Nejlepší řešení, myslím si, je prostě jim nedat vydělat. Dokud nemají udělaný jakýkoliv seznam lidí, kteří už letadlo nad 20kg mají, tak nemají koho sledovat (zní to jako z doby protektorátu). Kdybych takový éro měl, přestal bych s ním lítat na akcích, ale lítat bych určitě nepřestal. Tak a teď si to někdo z nich přečte a za rok budeme platit všichni. :evil:
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Hunger

#52 Příspěvek od Hunger »

Nevim jestli to je za ziskem peněz... Kolik za obry dostanou ročně jednou možná 5OO tisíc a pak 150 tisíc ročně. A kolik z lidí dostanou když zvednou daň na cigarety(spotřební), nebo i normální dph což zvedaj upřímně miliardy. Myslim, že za modely z nás dostávají dost pěněz na dph. To, že je to blbost to už je kapitola jiná. Nesouhlasím s tim, ale tohle opatření se mě nikdy týkat nebude. Já se bojim lítat s kilovim letadlem, abych někomu neublížil mít na páčkách těžké letadlo co potřebuje rychlost, aby nespadlo to je m noční můra.
"Šmirgl to jistí!"
msob

#53 Příspěvek od msob »

No nevím...

že musím mít zbrojní průkaz a nákupní povolení když si chci koupit zbraň kategorie B mi ukládá ZÁKON
že když chci řídit auto/autobus/motorku/kamion/traktor musím mít řidičák mi ukládá ZÁKON
že musím platit daň z příjmu mi ukládá ZÁKON
že musím mít u domu popelnici a platit za odvoz odpadu mi ukládá ZÁKON

který ZÁKON mi ukládá, že musím platit poplatek a skládat zkoušky k provozu modelu letadla???

Jak bude tento nesmyslný předpis v praxi vynucován?? Povinně na každé akci bude "kontrolor" z ÚCL a s cejchovanou váhou bude převažovat všechny modely? A co když model nad 20kg prostě lítat na akci nebude, přestože bude "vystaven"?? I přesto se vybere poplatek?? A jak se "kontrolor" vlastně dostane na modelářské letiště ležící na soukromém pozemku bez příslušného oprávnění daného ZÁKONEM - tedy soudního příkazu?

To je zase žvanec..... Velebnosti jdu blejt....
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
dokken

#54 Příspěvek od dokken »

Jestli to tak bude, nebylo by špatný být orgánem co kontroluje "umění řídit"...s kulatým razítkem. :)
mbiron
Kontaktovat uživatele:

Modeláři s velkými letadly přijdou o pět tisíc.

#55 Příspěvek od mbiron »

Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od BOSS8 »

Je to prostě šikana, jinak to nelze vysvětlit. Pokud to má omezit počet pitomců neschopných postavit bezpečný velký model , potažmo ho bezpečně řídit - jak mě někdo přesvědčí o tom že onen pitomec - bude dohledávat nějaké zákony , vyhlášky , předpisy - o podmínkách provozu svého díla. Platit budou zase jen ti poctiváci kteří by vlastně platit neměli.

Z toho jasně plyne že nejde vůbec o nějakou bezpečnost - pouze o bezpracný zisk konkrétního hajzla.
Pokud by o bezpečnost šlo - stačila by totiž registrace zpoplatněná max. 50-100 kč (i tak by to bylo ziskové ) .A panflet s podpisem že beru na vědomí co mohu se svou mašinou způsobit.

Stejné je to s tou šaškárnou X o UAV - kterej trouba si myslí že nějakej zákon zamezí Alibabovi naložit cosi do autonomního modelu a poslat to kamkoliv :lol: :twisted:

Potažmo vzato , já řídím zákony ČR ( i když fakt nerad ), tudíž mám veškeré vyhlášky a nařízení kdejakého idiota u prdele. Zvážení nebo kontrolu modelu umožním pouze uniformovanému policistovi se soudním příkazem (tady se bavíme o trestném činu - proti občanskému zákoníku) - a za přítomnosti mého vlastního právního zástupce (nikoliv státem přiděleného) - tím to pro mě zhaslo , zdravím ÚCL a šmitec. :evil:
Naposledy upravil(a) BOSS8 dne stř 14.03.2012 7:56, celkem upraveno 2 x.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Drondys

Re: Modeláři s velkými letadly přijdou o pět tisíc.

#57 Příspěvek od Drondys »

Už se to probíralo v tématu viz tento odkaz a v tématu viz tento odkaz, Zatím to vypadá tak, že se to dotkne i některých modelářů s menšími modely, kteří si s modelem budou chtít občasně přivydělat třeba jen pár stovek a dokonce i těch kteří dostávají nepeněžní náhrady za různé přehlídky apod. Kromě toho stačí dát si do menšího modelu autopilota a i když se s ním bude létat rekreačně tak už to právně nebude model a budou obstrukce s registrací a připadají v úvahu i některé poplatky. Takže se to nakonec dotkne nejen modelářů s velkými modely, ale v řadě případů i těch s menšími. Taktéž lze očekávat nejrůznější udání ve stylu alá Kelišová "žalovat se sice nemá, ale hlásit se to musí" a od toho už je jen krůček k pootevření dveří ke korupci ve stylu "nechci slevu na pokutě zadara" aneb kdo bude nabonzován a podmázne dostane třeba jen napomenutí. Kdo nepodmázne tomu to "osladí" pořádnou pokutou. Prostě "pandořina skříňka" byla otevřena.
Drondys

#58 Příspěvek od Drondys »

Victronix píše:Dokud nemají udělaný jakýkoliv seznam lidí, kteří už letadlo nad 20kg mají, tak nemají koho sledovat (zní to jako z doby protektorátu). Kdybych takový éro měl, přestal bych s ním lítat na akcích, ale lítat bych určitě nepřestal.

Jen do té doby něž tě někdo udá ve stylu alá Kelišová "žalovat se sice nemá, ale hlásit se to musí" (pozn. ve zdejších luzích a hájích to není nic neobvyklého a současná právní úprava s tím i jistým způsobem počítá) a pak ti ÚCL vysmahne pěknou pokutu a navrch si budeš muset zaplatit příslušné poplatky a udělat registraci atd. jinak jsi s tím modelem skončil.
Drondys

#59 Příspěvek od Drondys »

Hunger píše:Já se bojím lítat s kilovým letadlem, abych někomu neublížil mít na páčkách těžké letadlo co potřebuje rychlost, aby nespadlo to je noční můra.

Podle dosavadního stavu výkladu ze strany ÚCL to vypadá tak, že stačí aby sis byť s menším modelem třeba o váze 100g chtěl drobně přivydělat třeba 100 Kč nebo dostaneš na nějaké předváděcí přehlídce nějakou nepeněžní náhradu apod. někdo tě napráská a už máš problém s pokutou a poplatky.

Kromě toho stačí abys do malého modelu dal autopilota a i když budeš létat jen rekreačně už máš problém s obstrukcemi atd.

Takže zdaleka nejen velké modely a i řada lidí s menšími modely bude nemile překvapena.
Drondys

#60 Příspěvek od Drondys »

msob píše:který ZÁKON mi ukládá, že musím platit poplatek a skládat zkoušky k provozu modelu letadla???

Zákon o civilním letectví jehož součástí je nyní i aktuálně platný doplněk X pro bezpilotní systémy.

msob píše:Jak bude tento nesmyslný předpis v praxi vynucován???

Jednoduše tak, že každý požádá ÚCL dobrovolně v souladu se zákonem o civilním letectví ve vztahu k příslušnému ustanovení aktuálně platného doplňku X tohoto zákona pro bezpilotní systémy, který nabyl účinnosti 1.3.2012 tj. čas je jen do 30.6.2012.

Zákon o civilním letectví: Doplněk X pro bezpilotní systémy píše:17.2 Provozovatel bezpilotního letadla podléhající povinnosti být držitelem příslušného povolení k létání je povinen požádat ÚCL do tří měsíců od nabytí účinnosti tohoto Doplňku o vydání povolení k létání.

17.3 Vlastník nebo provozovatel bezpilotního letadla, které podléhá evidenci, je povinen požádat ÚCL o evidenci bezpilotního letadla do tří měsíců od nabytí účinnosti tohoto doplňku.

Kdo to neudělá a později se na něj přijde třeba na základě nějakého udání apod. tak může vyfasovat od ÚCL nepěknou pokutu a bude si muset buď zaplatit patřičné povolení a udělat patřičné registrace a zkoušky nebo třeba s létáním s velkým modelem skončit.

msob píše:A jak se "kontrolor" vlastně dostane na modelářské letiště ležící na soukromém pozemku bez příslušného oprávnění daného ZÁKONEM - tedy soudního příkazu?

V tomto případě není potřeba soudní příkaz. Práva vlastníků soukromých pozemků nejsou neomezená. Práva ke vstupu na soukromý pozemek bez nutnosti soudního příkazu vyplývají z celé řady zákonů ve vztahu k některým činnostem. V tomto případě to vyplývá ze zákona o civilním letectví viz citace.

Zákon o civilním letectví píše:§ 90 Státní dozor, odstavec 2)

Kontrolní pracovník dozírá, zda osoby, kterým ukládají právní předpisy povinnosti v civilním letectví (dále jen "povinná osoba"), plní uložené povinnosti a zda dodržují podmínky stanovené v rozhodnutích vydaných správními úřady příslušnými ve věcech civilního letectví. Povinná osoba musí kontrolnímu pracovníku výkon uvedených oprávnění umožnit...

Pokud kontrolnímu pracovníkovi nebude umožněn výkon kontrolní činnosti může být podle leteckého zákona udělena pokuta do výše 100000 Kč a bude-li to opakovaně pak až do výše 200000 Kč.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“