Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)
Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)
Nemá někdo třeba klasickou "klempířskou" kolem 100W? Něco takovýho - http://www.konrad-svarecky.cz/obrazky/_tn2_52.jpg - mám starší typ a zmákne silný kabely jako nic. Radek
ICQ 638556901
-
vrkal
- Kontaktovat uživatele:
Vlastně má, otec. Jsem úplně zapoměl. Akorát má rovný hrot a ne ten kladívkový. Zkusím a uvidím. Dík za radu.
Mělo by to jít pokud má alespoň 100W(i když asi i 75W by bohatě na 5mm2 mělo stačit) - jinak pájku(cín) máš perfektní .Radek
ICQ 638556901
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Odešlo mi topné tělísko na páječce LKR-50. Nebyla vůbec špatná, lehounká, rychle na teplotě, měla rezervu při ochlazování. Tak jsem proměřil kde je problém (vinutí přerušeno, elektronika páječky OK) a pak kuchnul tělísko. Je tam tak tenký odporový drátek, závitů jak hrom v několika vrstvách (pracuje na 230V), že nějaké motání nepřichází v úvahu ... Jestli počítám správně, tak pro 230V a 50W by mělo mít tělísko odpor kolem 1kOhm ... a to je drátu "kilometr".
Dotaz:
1) Neviděl jste někdo ke koupi samostatně to tělísko? (hledal jsem, ale nic)
Jesliže ne, tak koupím něco nového (tu stejnou už ne - obávám se, že se drátek opět přepálí nebo ulomí při klepnutí). S čím (nížeji) máte zkušenosti, co se vám jeví jako vhodné (běžní pájení, plošné spoje, SMD ne, občas konkektory):
2a) Toolcraft 60 W 406Kč

2b) CT-96 230V/60W 220Kč

2c) HA-933 - 60W 400Kč

3) tohle není špatné, má to synek, ale nemůžu mu to pořád brát
LTQ75/LP-100

Pozn.: Stanici s regulací mám (30let stará Tesla ERS-50, původní vše funkční), chci jen "tužku" s regulací co nejlevnější.
Děkuji za názor co pořídit - není nad něčí zkušenost (mě se pozdává 2c, ale neměl jsem ji v ruce).
Dotaz:
1) Neviděl jste někdo ke koupi samostatně to tělísko? (hledal jsem, ale nic)
Jesliže ne, tak koupím něco nového (tu stejnou už ne - obávám se, že se drátek opět přepálí nebo ulomí při klepnutí). S čím (nížeji) máte zkušenosti, co se vám jeví jako vhodné (běžní pájení, plošné spoje, SMD ne, občas konkektory):
2a) Toolcraft 60 W 406Kč

2b) CT-96 230V/60W 220Kč

2c) HA-933 - 60W 400Kč

3) tohle není špatné, má to synek, ale nemůžu mu to pořád brát

Pozn.: Stanici s regulací mám (30let stará Tesla ERS-50, původní vše funkční), chci jen "tužku" s regulací co nejlevnější.
Děkuji za názor co pořídit - není nad něčí zkušenost (mě se pozdává 2c, ale neměl jsem ji v ruce).
Nikdo nic- tak začnu. No jako nouzovka se dá použít. Asi bych taky bral když už bych se měl rozhodnout tu s výběrem hrotů. Jen mi u nich(obecně) vadí že nemaj regulaci dle teploty hrotu(jen -asi-triakovou regulaci výkonu)- ale zase za ty peníze co by člověk chtěl že? Budeš pájet někde v terénu nebo ti třeba u ERSky vadí velký pero? Radek
ICQ 638556901
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
No přesně
ERSku na pole brát nechci, přece jen už je to větší a těžší. Mám APC měnič 80W 12V/230V. Tak jsem si říkal, že jako nouzovka by ta nějaká " tužka" na měniči šla. Hlavně ji chci ale do dílny.
Navíc jsem asi před 5 lety dal ERSku synkovi a teď je mi hloupé mu ji zase sebrat
Půjčit si ji můžu, ale pořád se o ni přetahujeme. Furt něco bastlí kolem Audia. Chci teda svoju.
S ad 2a) zkušenosti nemáš(te)? If No Then koupím asi 2c) - že nemá čidlo teploty přežiju. Ledaže by mě někdo uargumentoval, že bez čidla nemůžu žít
p.s. Taky vím, že i se stanicí za 4kKč není záruka že spoje budou kvalitní. Neboli i s tužkou za 200-400 Kč se dá udělat kvalitní spoj.
Navíc jsem asi před 5 lety dal ERSku synkovi a teď je mi hloupé mu ji zase sebrat
S ad 2a) zkušenosti nemáš(te)? If No Then koupím asi 2c) - že nemá čidlo teploty přežiju. Ledaže by mě někdo uargumentoval, že bez čidla nemůžu žít
p.s. Taky vím, že i se stanicí za 4kKč není záruka že spoje budou kvalitní. Neboli i s tužkou za 200-400 Kč se dá udělat kvalitní spoj.
Má tu někdo zkušenosti s pájením smd součástek v QFN pouzdře (nožičky jen ze spodní strany)? Mám desku, zlacenou, nepocínovanou a potřebuju na ni připájet QFN procák. Je to s 64 nožičkama a 0.5 mm roztečí, takže žádná lopata
Má někdo s tímto zkušenosti a věděl by poradit?
Máš horkovzduch nebo budeš pájet mikropáječkou ? Radek
ICQ 638556901
Horkovzduch nemám, akorát tu mikropájku a to si budu asi muset koupit i menší hrot. Mám tam celkem kopyto, ale na smd odpory a kondíky to ještě stačilo.arda1 píše:Máš horkovzduch nebo budeš pájet mikropáječkou ? Radek
Koukal jsi na videa na netu? Jsou tam celkem dobře detailně natočený postupy. Nemusíš mít nějaký extra tenký hrot- jde to i širším "dlátkem" nebo takovým šikmým "nožem" Radek
ICQ 638556901
No na videa jsem koukal. Akorát tam používají buď horkovzduch nebo tam mají sice QFN ale nějaký s dvaceti nohama max, kde je rozteč milimetr nebo i snad větší. Navíc to jejich pouzdro má sice nevyčuhující, ale přeci jen na boku přístupné piny. Nic, co by bylo použitelné u mě. Když koukám na datasheet toho procáku (ještě ho doma nemám), tak je to 64 noh na 9x9 mm, výška pouzdra je jen 0.9 mm a velikost "pájecích ploch" na boční stěně je půlkruh s výškou 0.08 mm. Takže to vidím docela blbě...
To by neměl být problém ty nohy- ten cín pod to zavzlíná. Ta rozteč je fakt tiťavá - pak by to asi řešil špičatý hrot a jen ťuknout(jet jakoby k němu) k tomu jednomu vývodu na DPS. Každopádně to bude chtít nějaký dobrý Flux (pájecí kapalinu nebo takový gel)-Radek
EDIT- o jakou součástku se jedná? Nemá zespodu zemnící plošku doufám. Radek
EDIT- o jakou součástku se jedná? Nemá zespodu zemnící plošku doufám. Radek
ICQ 638556901
-
Brabouk
- Kontaktovat uživatele:
takových pájím desítky za den, ale horkovzduchem. Pokud chceš pájet mikro pájkou, tak jedině tenhle hrot:
http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=52845
pájí se to tímto zpusobem: polít tavidlem (nejlépe flux),usadit součástku, nabrat cín na hrot ( na spodní stranu hrotu, čili nepocínovaou stranou k součástce a pocínovanou s desce) a projíždět po součátce směrem dopředu a dozadu. Je normální, že prvních 5 vteřin se ten cín nemusí vůbrc chytit na desku ani na součástku, ale po odpaření tavidla se chytí
Hodně štěstí 
http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=52845
pájí se to tímto zpusobem: polít tavidlem (nejlépe flux),usadit součástku, nabrat cín na hrot ( na spodní stranu hrotu, čili nepocínovaou stranou k součástce a pocínovanou s desce) a projíždět po součátce směrem dopředu a dozadu. Je normální, že prvních 5 vteřin se ten cín nemusí vůbrc chytit na desku ani na součástku, ale po odpaření tavidla se chytí