Akrobat od HK.
Akrobat od HK.
Som sa len chcel poradiť o mojom novom lietadle.Doteraz som lietal s týmto http://www.astramodel.cz/cz/katalog/E-Flite/Apprentice-15e-RTF-DX5e-Electric-(Mode-1)-p3813.html a teraz mi prišiel z HK akrobat http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11605__Yak_54_1_5m_Monster_3D_V2_EPO_PNF_.html len som sa dočítal že je tam moc velká vrtula (14*7)a môže mi odísť regulátor alebo aj motor len sa bojím že sa mi to stane pri zalietaní a rozbijem model.Dík
Re: Akrobat od HK.
Heh, s tou vahou to myslej vazne nebo to je preklep?
Paneboze co tam je tak tezkyho?
Podle mne jsou 4S baterky zbytecny a tim je to taghle tezky - coz uz je spatnou volbou motoru. (mozna ne nevim).
Jinak k tvy otazce - 14x7 to asi vydrzi (kua regl 60A), ale 14x7 to bude raketa, to neni typ vrtule na akro. Klidne bych zacal na 12-13x6 (taky zalezi na typu a vaze vrtule, ale 14x7 je opravdu mooc)
Podle mne jsou 4S baterky zbytecny a tim je to taghle tezky - coz uz je spatnou volbou motoru. (mozna ne nevim).
Jinak k tvy otazce - 14x7 to asi vydrzi (kua regl 60A), ale 14x7 to bude raketa, to neni typ vrtule na akro. Klidne bych zacal na 12-13x6 (taky zalezi na typu a vaze vrtule, ale 14x7 je opravdu mooc)
Naposledy upravil(a) imagin dne pát 30.03.2012 1:20, celkem upraveno 1 x.
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz
fpvmania.cz
Je dobré před koupí si přečíst příspěvky pod zbožím. A pak třeba nekoupit. Já koupil Jaka-54 menšího a konstrukčního (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5257) a i když ho provozuju bez rádia a s motorem o polovinu výkonnějším, je s ním po jistých konstrukčních úpravách (zesílení motorového lože, uložení podvozku,...)spokojenost.
Jardah
imagin píše:Heh, s tou vahou to myslej vazne nebo to je preklep?Paneboze co tam je tak tezkyho?
a na akom motore bude mat 12-13x6 tah viac ako 2,5kg ?
Neresime motor - resime to, ze musime resit na EPP pouziti 4S baterek a tah nad 2,5 kg v tomhle rozpeti - proste nesmysl a jeste "akrobat", to je snad bez komentare ne?
A na to co se ptas - nechapu proc to spojujes s rozmerem vrtuli 12x6.
Ale bezne na 3S i Turnigy maji tah kolem 2.3 kg pri tomhle rozmeru vrtule. Pokud das vetsi "stoupani" dostanes se na 2.5 kg, ale stale pri 3S baterce.
Ja sem ti chtel rict jedno - ze ten koncept je proste uplne mimo, pokud to chci pouzit jako "akrobat". (to 3D u vyrobku snad komentovat ani nelze).
Vrtule 14x7 neni na akrobacii a zjevne co jsem tam cetl to motor ani regl nevydrzi. Pak vubec nechapu, ze to nikdo koupi...
A na to co se ptas - nechapu proc to spojujes s rozmerem vrtuli 12x6.
Ale bezne na 3S i Turnigy maji tah kolem 2.3 kg pri tomhle rozmeru vrtule. Pokud das vetsi "stoupani" dostanes se na 2.5 kg, ale stale pri 3S baterce.
Ja sem ti chtel rict jedno - ze ten koncept je proste uplne mimo, pokud to chci pouzit jako "akrobat". (to 3D u vyrobku snad komentovat ani nelze).
Vrtule 14x7 neni na akrobacii a zjevne co jsem tam cetl to motor ani regl nevydrzi. Pak vubec nechapu, ze to nikdo koupi...
fpvmania.cz
fpvmania.cz
Veľkosť vrtule je v pohode, na veľkosť a charakter modelu (3D) by mohla byť väčšia, ale na 800KV motor na 4S je 14x7 zväčša až za hranice možností motora. Ale u 3D sa plný plyn dáva iba krátkodobo a to by mali všetky časti pohonu vydržať. Takže motor alebo regulátor, podľa môjho názoru (neviem parametre motora) môže odísť, ale pri kolmom stúpaní na plný plyn až do stratosféry. Ale vysoko by sa nedostal, lebo pri váhe 2200g (písanej - skutočná bude viac) a pri ťaku motora odhadom menej ako 3 kg, to nebude raketa.
Oproti Tvojmu starému hornoplošníku je vrtuľa väčšia, ale u 3D, napr. PA Ultimate (síce dvojploch) má rozpätie 1 meter, váhu cez kilo a vrtuľu 14x7, Extra MX PA 1470 mm, 1800 g, vrtuľa 15x7. U 3D je treba veľkú vrtuľu, s veľkým ťahom a malou (primeranou) rýchlosťou. Lietadlo by malo svoju váhu udržať cca do 3/4 plynu a pritom ešte neprekračovať predpísané ampére. Pokiaľ z visu pridám na pár sekúnd plyn naplno a prekročím tieto hodnoty, tak by sa nemalo nič vážne stať. Lietať z plným plynom nie je normálny letový režim u 3D.
Pre ilustráciu, idem robiť premet z horizontu:
- s cvičným hornoplošníkom pridám plyn, potlačím, aby som ho rozbehol, dotiahnem, hore uberám...;
- s akrobatom doťahujem a postupne pridávam plyn, udržujem rovnakú rýchlosť počas stúpania (spravidla nepotrebujem maximum), vo vrchole uberám...;
- s 3D tak isto ako s akrobatom (ak chcem podľa príručky
), alebo lietadlo zavesím na pol plynu, dotiahnem výškovku a dám plný, aby mi ofúklo chvost a preklopím sa skoro na mieste.
Čiže pointa:
- s vrtuľou cca 12x6 to poletí, bude sa to správať ako cvičné lietadlo, bude to treba držať na plyne, lietať rovno, rýchlo a držať si na krídlach vztlak;
- s väčšou vrtuľou už sa zaobídeš aj bez vztlaku na krídlach, vrtuľa to udrží ale na 1/4-1/2 plynu by to malo byť normálne lietadlo a nehrozí odpálenie regulátora. A s tou štandartnou konfiguráciou je to podľa mňa skôr akrobat ako 3D (veľká váha, malý výkon).
Oproti Tvojmu starému hornoplošníku je vrtuľa väčšia, ale u 3D, napr. PA Ultimate (síce dvojploch) má rozpätie 1 meter, váhu cez kilo a vrtuľu 14x7, Extra MX PA 1470 mm, 1800 g, vrtuľa 15x7. U 3D je treba veľkú vrtuľu, s veľkým ťahom a malou (primeranou) rýchlosťou. Lietadlo by malo svoju váhu udržať cca do 3/4 plynu a pritom ešte neprekračovať predpísané ampére. Pokiaľ z visu pridám na pár sekúnd plyn naplno a prekročím tieto hodnoty, tak by sa nemalo nič vážne stať. Lietať z plným plynom nie je normálny letový režim u 3D.
Pre ilustráciu, idem robiť premet z horizontu:
- s cvičným hornoplošníkom pridám plyn, potlačím, aby som ho rozbehol, dotiahnem, hore uberám...;
- s akrobatom doťahujem a postupne pridávam plyn, udržujem rovnakú rýchlosť počas stúpania (spravidla nepotrebujem maximum), vo vrchole uberám...;
- s 3D tak isto ako s akrobatom (ak chcem podľa príručky
Čiže pointa:
- s vrtuľou cca 12x6 to poletí, bude sa to správať ako cvičné lietadlo, bude to treba držať na plyne, lietať rovno, rýchlo a držať si na krídlach vztlak;
- s väčšou vrtuľou už sa zaobídeš aj bez vztlaku na krídlach, vrtuľa to udrží ale na 1/4-1/2 plynu by to malo byť normálne lietadlo a nehrozí odpálenie regulátora. A s tou štandartnou konfiguráciou je to podľa mňa skôr akrobat ako 3D (veľká váha, malý výkon).
To Robost:
mas pravdu, ale u tohodle modelu porad "dohanime" vahu - proto bych se snazil pouzit 3S, pak zrejme 14x7 adekvatne neutahnu. V tomto rozmeru modelu bych klidne pouzil 15x7 na 4S ale to uz zase neunese motor, tak jak z toho ven. Model je dle myho jednoznacne na tohle rozpeti v EPP (nebo EPneco) tezky a 4S baterky mu na vaze jen pridavaji.
Pokud je dobry motor a rozumna vaha muzu se rozhodnout od 2S az treba 5S a k tomu vhodne vrtuli. To tady nemuzu, protoze mne limituje vaha a vykon motoru.
mas pravdu, ale u tohodle modelu porad "dohanime" vahu - proto bych se snazil pouzit 3S, pak zrejme 14x7 adekvatne neutahnu. V tomto rozmeru modelu bych klidne pouzil 15x7 na 4S ale to uz zase neunese motor, tak jak z toho ven. Model je dle myho jednoznacne na tohle rozpeti v EPP (nebo EPneco) tezky a 4S baterky mu na vaze jen pridavaji.
Pokud je dobry motor a rozumna vaha muzu se rozhodnout od 2S az treba 5S a k tomu vhodne vrtuli. To tady nemuzu, protoze mne limituje vaha a vykon motoru.
fpvmania.cz
fpvmania.cz
imagin píše:To Robost:
mas pravdu, ale u tohodle modelu porad "dohanime" vahu - proto bych se snazil pouzit 3S, pak zrejme 14x7 adekvatne neutahnu. V tomto rozmeru modelu bych klidne pouzil 15x7 na 4S ale to uz zase neunese motor, tak jak z toho ven. ....
Ja by som to riešil asi tak: lietal by som z konfiguráciou, aká bola dodaná a v rámci tunningu (ak by to lietadlo stálo za to, javilo sa tak, prirástlo mi k srdcu...