Obrácené výchylky
Obrácené výchylky
Ahoj, můžete mi, prosím poradit ? Mám postavenou klasickou tricopteru. Dnes jsem nastavoval Tx a mám na kniplu křidélek obráceně ovládání. Když pohnu pravou pákou doprava (křidélka + plyn), roztočí se pravý motor. Při výchylce doleva se roztočí levý motor. Podle mě by to mělo být obráceně. Mám RC soupravu Futaba FF9, mod vysílače jsem nastavit na typ SR3. Snažil jsem se najít kde se reverzuje ovládání jednotlivých rotorů, ale marně. Normálně vrtulníky nelítám, proto i nastavování Tx pro ně je mi záhadou. Děkuji za radu.
Standa
Standa
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Obrácené výchylky
stanos píše:Ahoj, můžete mi, prosím poradit ? Mám postavenou klasickou tricopteru. Dnes jsem nastavoval Tx a mám na kniplu křidélek obráceně ovládání. Když pohnu pravou pákou doprava (křidélka + plyn), roztočí se pravý motor. Při výchylce doleva se roztočí levý motor. Podle mě by to mělo být obráceně. Mám RC soupravu Futaba FF9, mod vysílače jsem nastavit na typ SR3. Snažil jsem se najít kde se reverzuje ovládání jednotlivých rotorů, ale marně. Normálně vrtulníky nelítám, proto i nastavování Tx pro ně je mi záhadou. Děkuji za radu.
Standa
Zreverzuj servo křidélek v rádiu, v čem hledáš vědu?
OK2WY
Mno, já Futabu nemám, ale když zadám do Google FF9 SR3, tak mi vypadne, že jde o CCPM mixování. A to je správně? Nenapsal jsi, co tam máš za řídící desku, ale co já mám řídící desku, tak ta vyžaduje, aby vysílačka byla přepnutá na Acro. Prostě normální ovládání letadla. Žádné mixování vrtulníku.
Ano, SR3 je mod pro vrtulníky. Vždyť jsem psal, že mám klasickou tricopteru. Nepoužívám žádnou řídící desku, a o veškeré mixy se stará vysílač. Proto i prostý reverz na kanále křidélek není o ničem.
V tom případě zreverzuj aileron ve swash mixu. 
BTW, my nevíme co znamená klasický tricopter.Žádné zaužívané obecně platné názvosloví zatím neexistuje, takže to chce při dotazu dát víc informací, tak Ti spíš někdo poradí.
BTW, my nevíme co znamená klasický tricopter.Žádné zaužívané obecně platné názvosloví zatím neexistuje, takže to chce při dotazu dát víc informací, tak Ti spíš někdo poradí.
Pokud máš tricopteru s gyrama tak je to pěkně popsáno tady, přímo na Futabu a česky.
http://hombre333.webnode.cz/projekty/tricopter/
http://hombre333.webnode.cz/projekty/tricopter/
stanos píše:Ano, SR3 je mod pro vrtulníky. Vždyť jsem psal, že mám klasickou tricopteru. Nepoužívám žádnou řídící desku, a o veškeré mixy se stará vysílač. Proto i prostý reverz na kanále křidélek není o ničem.
Aha, já jsem si pod pojmem klasická tricoptéra představil tři ramena, tři motory, jeden naklápěcí a řídící deska uprostřed.
A ty máš takovou tu vyloženě samodomo. Bez řídící desky. Jen se čtyřmi gyroskopy?
Já myslím, že bys měl prohodit dráty k regulátorům. Kanál z přijímače co vede do pravýho regulátoru, tak aby vedl do levýho a naopak.
Pochopil jsem to tak,ze nemas v modelu zadnou ridici elektroniku a o mix klopeni a kloneni se stara jen nastaveni vysilace?no tak to by me zajimalo jak toto chces rozchodit.ale tak treba se podari:-)
Hele bez gyroskopu,alespon, a bez mixovani deskou se neobejdes.to neni jen o nastaveni vysilace,nebo to futaba umi?no jestli jo tak ji jdu k
oupit
Hele bez gyroskopu,alespon, a bez mixovani deskou se neobejdes.to neni jen o nastaveni vysilace,nebo to futaba umi?no jestli jo tak ji jdu k
nerušit...bastlím :-)
Gyra tam mám, 3 ma motory a jedno na servo. Ale zapojení bez řídící desky je normální, stačí mít RC soupravu s Heli programem. Jen vrtulníky normálně nelítám a nevím který reverz mi obrátí výchylky dvou serv na kanálu křidélek u copter.
Jooo tak.tak to bude ten zminovany swash mix nebo nejak jako swash plate mix.mrkni na to do vysilacky
nerušit...bastlím :-)
stanos píše:Gyra tam mám, 3 ma motory a jedno na servo. Ale zapojení bez řídící desky je normální, stačí mít RC soupravu s Heli programem. Jen vrtulníky normálně nelítám a nevím který reverz mi obrátí výchylky dvou serv na kanálu křidélek u copter.
Už jsem Ti to jednou psal, zreverzuj Aileron ve swash mixéru. Prostě na aileron změň znaménko. Jestli je tam + ( anebo nic) tak tam dej stejnou hodnotu ale mínus a je to.
Troll píše:stanos píše:Gyra tam mám, 3 ma motory a jedno na servo. Ale zapojení bez řídící desky je normální, stačí mít RC soupravu s Heli programem. Jen vrtulníky normálně nelítám a nevím který reverz mi obrátí výchylky dvou serv na kanálu křidélek u copter.
Už jsem Ti to jednou psal, zreverzuj Aileron ve swash mixéru. Prostě na aileron změň znaménko. Jestli je tam + ( anebo nic) tak tam dej stejnou hodnotu ale mínus a je to.
Já vím, odpovídal jsem na dotaz jak vlastně tricopteru stabilizuji a řídím bez "desky".
Děkuji za radu, našel jsem to. Hodnotu -50% jsem změnil na +50% a je to v pořádku.