Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Tak problém regulátoru je celkem objasněn,teď to chce je vyzkoušet v praxi.A co ta třílistá vrtule,máte někdo zkušenost ?
Aurora 9+letadla
Domnívám se, že zabíhat do detailů (kterým navíc zas až tolik nerozumím), rozvíjet teorie, není vhodné v tomto vlákně.
Samozřejmě, použití "značkového" regulátoru namísto původního noname může mít vliv z důvodů, které jsem už psal a možná i dalších.
Měl jsem ovšem pocit, že z příspěvků výše by mohlo plynout to, že silnější regulátor automaticky znamená vyšší výkon. To ovšem není pravda.
Samozřejmě, použití "značkového" regulátoru namísto původního noname může mít vliv z důvodů, které jsem už psal a možná i dalších.
Měl jsem ovšem pocit, že z příspěvků výše by mohlo plynout to, že silnější regulátor automaticky znamená vyšší výkon. To ovšem není pravda.
Ticcino píše:Měl jsem ovšem pocit, že z příspěvků výše by mohlo plynout to, že silnější regulátor automaticky znamená vyšší výkon. To ovšem není pravda.
Pokud si někdo zamění slova kvalitnější regulátor za silnější regulátor, tak to je samozřejmě špatně
Naposledy upravil(a) Digis dne čtv 05.04.2012 16:18, celkem upraveno 1 x.
Třílistá vrtule v této velikosti má menší účinost než dvoulist.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Tak to je nemilé
,myslel jsem že když musí být při výměně trojlistu za dvojlist,dvojlist větší,že to platí i opačně.Ale zřejmě záleží na té velikosti,no ale alespoň jsem chytřejší !!! 
Aurora 9+letadla
- Pekacek77
- Kontaktovat uživatele:
Tedy já můžu srovnávat Betu jen s A80mini a opravdu mi příjde o dost línější, prostě A80 je šídlo, protože je lehčí i když má jen SS motor. Beta mi subjektivně při záletu přišla dost pomalu reagující na podněty a tak jsem si říkal, kde lidi berou výkon na různé kejkle co s ní provádí
Ale chtěl jsem hodné letadlo a mám z Bety velikou radost. Vrtule 5,5x4,5E je namontována a zítra, pokud počasí dovolí, půjdu lítat.
Ohledně velikosti vrtule - když vidím bratrův Spitfire 80mm s prakticky stejným motorem a s obří vrtulí, příjde mi prostě vrtulka Bety titěrná
A k trojlistu/dvojlistu - byl to jen dotaz. Což takhle Betu s dmychadlem, když je tam málo místa!
Ale chtěl jsem hodné letadlo a mám z Bety velikou radost. Vrtule 5,5x4,5E je namontována a zítra, pokud počasí dovolí, půjdu lítat.
Ohledně velikosti vrtule - když vidím bratrův Spitfire 80mm s prakticky stejným motorem a s obří vrtulí, příjde mi prostě vrtulka Bety titěrná
A k trojlistu/dvojlistu - byl to jen dotaz. Což takhle Betu s dmychadlem, když je tam málo místa!
Dejfak píše:Třílistá vrtule v této velikosti má menší účinost než dvoulist.
K tem vrtulim se taky pripojim. Mohl by nekdo vysvetlit jak to teda je s dvoulistou vs. trolistou? Vyplati se u neceho trilista? Rek bych ze asi u vetsich vrt. s mensima otackama, ne? Ale zas kdyz jsem shanel vrtuli na Funcuba, ktery ma o dost mensi otacky tak mi bylo receno ze dvojlist je ucinnejsi, tak mam v tom docela gulas...
Spektrum DX7, Beta 1400, Funcub, NoName akrobat
Pekacek77 píše:Tedy já můžu srovnávat Betu jen s A80mini a opravdu mi příjde o dost línější, prostě A80 je šídlo, protože je lehčí i když má jen SS motor. Beta mi subjektivně při záletu přišla dost pomalu reagující na podněty a tak jsem si říkal, kde lidi berou výkon na různé kejkle co s ní provádí![]()
Ohledně velikosti vrtule - když vidím bratrův Spitfire 80mm s prakticky stejným motorem a s obří vrtulí, příjde mi prostě vrtulka Bety titěrná![]()
Napiš nám sem zejtra,pokud to budeš mít vyzkoušený,jak to lítá s tou novou vrtulí,dík.
Aurora 9+letadla
Ano dvojlist má větší účinost, na třílist potřebuješ větší průměr a méně otáček.
3list se dává třeba u akrobatů kolem 3m
To co se dává třeba na warbirdy 1-1.5m tak je spíš pohledová záležitost
Někteří dokonce na výstavu dávají 3list a na let přehazují 2list
V teto velikosti má prostě 3list menší tah
Naopak výhodou 3listu je lepší vyváženost
Ale klidně to někdo zkuste
3list se dává třeba u akrobatů kolem 3m
To co se dává třeba na warbirdy 1-1.5m tak je spíš pohledová záležitost
Někteří dokonce na výstavu dávají 3list a na let přehazují 2list
V teto velikosti má prostě 3list menší tah
Naopak výhodou 3listu je lepší vyváženost
Ale klidně to někdo zkuste
Bradik píše:Dejfak píše:......jak to teda je s dvoulistou vs. trolistou? Vyplati se u neceho trilista? Rek bych ze asi u vetsich vrt. s mensima otackama, ne? Ale zas kdyz jsem shanel vrtuli na Funcuba, ktery ma o dost mensi otacky tak mi bylo receno ze dvojlist je ucinnejsi, tak mam v tom docela gulas...
Nejúčinnější je jednolistá vrtule s protizávažím. Používá se to vyjímečně, protože se to dá sice vyvážit staticky hmotnostně, ale aerodynamicky ne.
Každým přidáním dalšího listu se účinnost vrtule snižuje.
Laicky si to představ tak, že ten další list nabíhá do rozvířeného proudu vzduchu toho předchozího a čím víc těch listů bude, tím horší podmínky budou mít.
Takže první prakticky použitelná vrtule je dvoulist. Třílist se použije tam, kde je potřeba jít na menší průměr vrtule kvůli výšce podvozku, je s tím možné dosáhnout menších vibrací od vrtule, menší hlučnost.... Čtyřlist má prakticky ty samé důvody použití, pěti a více listé vrtule jsou většinou specielního použití, řeší se především hlučnost vrtule.
Pokud chceš nahradit např. dvoulist třílistem a obráceně, tak na to existují převodní tabulky, kde to přibližně podle toho odhadneš a zbytek doladíš pokusy. V zásadě platí, že pokud nahrazuješ stávající vrtuli vícelistou, tak ta vícelistá musí mít menší průměr a listy o něco větší stoupání. To samé obráceně.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kluci mám dotaz z jiného soudku. Dá se nějak potlačit to silné vzpínání při přidání plynu ?? Vím, že by to šlo citlivě pomocí výškovky, ale jestli to nejde jinak ?
Díky za info Jimiman
Díky za info Jimiman
Líbí se mi barvy, co má na Betě FeriGGGG. Kde se dají ty spreje koupit? Nechtěl bych koupit nějaký sprej, který pak rozežere EPP. Díky.
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II
Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.
Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.
epp ti nerozozerie len tak hocico
jimiman píše:Kluci mám dotaz z jiného soudku. Dá se nějak potlačit to silné vzpínání při přidání plynu ?? Vím, že by to šlo citlivě pomocí výškovky, ale jestli to nejde jinak ?
Díky za info Jimiman
Pokud máš alespoň DX6 tak udělej MIX plyn-výškovka většinou stačí 2-5%
- Pekacek77
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem létal s vrtulí 5,5x4,5, bylo jiné počasí než při záletu a maličko jsem zmenšil závaží v přídi, takže se měla Beta tendenci trochu vzpínat (asi i proto, že dnes víc foukalo). Rozhodně mi ale přišla nová vrtule lepší. A když jsem trim plynu posunul nadoraz, bylo výkonu dost
Jsem lama, že jsem to neudělal hned!