Tarot 3 Axis gyro ZYX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
shake13

Re: Tarot 3 Axis gyro ZYX

#61 Příspěvek od shake13 »

Zdravim. Chcel by som sa spytat majitelov tohoto bezpadla, ci ma niekto podobnu skusenost ako ja. System som zapojil, naprogramoval. Zatial fungovalo vsetko ako ma. Potom som ho instaloval do heli, zapojil serva regulator, pripojil napajanie a nic. Nesvieti ziadna ledka a programator mi vypisuje len loading data. Niekde som cital nieco o padani softveru v tychto systemoch a preto aj spravili upgrade softveru. Je mozne nejako takyto stav zvratit - restartovat alebo nieco podobne? Mam aj druhy tento system v Gaui 100 a ten funguje bezchybne.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
lipanek

#62 Příspěvek od lipanek »

tak taky přidám svou trochou do mlýna.

Tento systém jsem nainstaloval na zkoušku do GAUI 200. Velikostně - super. Kabely jsem si vyrobil svoje už na Microbeast - ty originální jsou pro tento model docela dlouhé. Jelikož jsem si podrobně, ještě před tím, než mi to přišlo, prostudoval manuál a hledal o tomto systému další informace, docela jsem tušil, do čeho jdu. Co jsem nenašel, byl návod na ovládání software k tomu USB interface. Jak jsem později zjistil, není potřeba. Po samotné instalaci do heliny jsem vyrazil na louku. Bohužel jsem neprovedl, tak jak se má, důkladnou kontrolu modelu a tak vyvstaly problémy, které jsem připisoval všemu kolem elektroniky, jen ne technickému stavu. Po roce nepoužívání modelu jsem měl "zalepený" smykátko a tak to pořádně nefungovalo. Tak jsem si sehnal nové servo na vrtulku a byl docela naštvaný na gyro, že to moc nefunguje. Po demontáži serva jsem vzal za táhlo a hned zjistil, kde je chyba. Po promazání jsem přesto nainstaloval jiné servo, když jsem ho už měl. A i přesto, že s tím původním servem to s Microbeastem docela fungovalo. A nyní přijde ta pointa mého příběhu. Jelikož jsem si sehnal jako náhradu servo Logitech 3100, tak jsem zjišťoval, jakou má šířku impulsu. Pamatoval jsem si, že to má jinou, než ostatní serva, v tomto případě 960 us. Při studování manuálu jsem si pamatoval, že tam je možno tu frekvenci nastavit. Tak jsem ji nastavil a odzkoušel. Fungovalo to báječně a tak jsem byl spokojený. Jenže, dnes jsem byl na poslední halovce "Pod Valdickou branou" a tam ke svému zděšení zjistil, že se mi to nové servo pohybuje pouze od neutrálu na jednu stranu a to včetně vyrovnávání gyra. Při napojení gyra přes USB k PC se to rozeběhlo na obě strany a dalo se lítat. Po správném načtení přes PC a opětovném vypnutí po letu se výchylky serva vrátily do původního stavu - takže to zase fungovalo pouze na jednu stranu. Po návratu domů jsem vrátil to původní servo - Futaba 3154 - přenastavil šíři impulsu a otestoval. Tato chyba se již neobjevila a po vypnutí a opětovném zinicializování systému se všechno chovalo, jak má. Byl jsem to ještě dnes odpoledne otestovat a dlužno dodat, že mi GAUI začal létat, jak nikdy před tím. Sice úplně natvrdo nedrží vrtulku, ale funguje to a nepřetočí se helina díky nevykompenzování točivého momentu rotoru, ikdyž "vydojím" motor a létání s ním je nyní docela příjemné. Budu ještě pokračovat v ladění parametrů vrtulky, aby to přesně zasekávalo a piruety při rychlém letu byly konstantní.
Osobně mám zkušenosti se třemi FBL gyry, Microbeast, TAROT ZYX, GAUI GU-365, a TAROT bych určitě řadil mezi použitelné. Budu to ještě porovnávat právě s Microbeastem.
Co se týče napojení na PC, mám různé zkušenosti. Na jednom PC to funguje a na druhém ne. A myslím, že to ani není problém OS. Na obou PC je WIN7 a rozdílné výsledky. S WIN XP mi to jelo normálně.

Až budu mít další postřehy, dám zde vědět.
Futaba T10 2,4 gHz; T-REX 600 E FBL BeastX; Protos FBL BeastX
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od gamer007 »

Jo kámošovi to blblo taky se servem 960us a nerozchodil to. Jako by to nastavení na tento střed vůbec nebralo v potaz a servo bylo furt v jednom dorazu. Já to na svým kousku ještě nezkoušel, ale chtěl bych Tarotí system přestěhovat do Miniprotose a tam mám právě Hitekácký super rychlý servo se středem 960us, tak jsem zvědav. Jinak na Protosu zatím funguje bezvadně a už jsem si to naladil pro moji pohodu...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
kolaCZek

#64 Příspěvek od kolaCZek »

gamer007: Tak to me zajima, jak se ti to podari rozchodit. Nad ZYX jsem docela premyslel do MiniProtose, ale mam na vrtulce servo HSG-5083MG se stredem v 960us. :?
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
aldav33

#65 Příspěvek od aldav33 »

lipanek píše:tak taky přidám svou trochou do mlýna.

Tento systém jsem nainstaloval na zkoušku do GAUI 200. Velikostně - super. Kabely jsem si vyrobil svoje už na Microbeast - ty originální jsou pro tento model docela dlouhé. Jelikož jsem si podrobně, ještě před tím, než mi to přišlo, prostudoval manuál a hledal o tomto systému další informace, docela jsem tušil, do čeho jdu. Co jsem nenašel, byl návod na ovládání software k tomu USB interface. Jak jsem později zjistil, není potřeba. Po samotné instalaci do heliny jsem vyrazil na louku. Bohužel jsem neprovedl, tak jak se má, důkladnou kontrolu modelu a tak vyvstaly problémy, které jsem připisoval všemu kolem elektroniky, jen ne technickému stavu. Po roce nepoužívání modelu jsem měl "zalepený" smykátko a tak to pořádně nefungovalo. Tak jsem si sehnal nové servo na vrtulku a byl docela naštvaný na gyro, že to moc nefunguje. Po demontáži serva jsem vzal za táhlo a hned zjistil, kde je chyba. Po promazání jsem přesto nainstaloval jiné servo, když jsem ho už měl. A i přesto, že s tím původním servem to s Microbeastem docela fungovalo. A nyní přijde ta pointa mého příběhu. Jelikož jsem si sehnal jako náhradu servo Logitech 3100, tak jsem zjišťoval, jakou má šířku impulsu. Pamatoval jsem si, že to má jinou, než ostatní serva, v tomto případě 960 us. Při studování manuálu jsem si pamatoval, že tam je možno tu frekvenci nastavit. Tak jsem ji nastavil a odzkoušel. Fungovalo to báječně a tak jsem byl spokojený. Jenže, dnes jsem byl na poslední halovce "Pod Valdickou branou" a tam ke svému zděšení zjistil, že se mi to nové servo pohybuje pouze od neutrálu na jednu stranu a to včetně vyrovnávání gyra. Při napojení gyra přes USB k PC se to rozeběhlo na obě strany a dalo se lítat. Po správném načtení přes PC a opětovném vypnutí po letu se výchylky serva vrátily do původního stavu - takže to zase fungovalo pouze na jednu stranu. Po návratu domů jsem vrátil to původní servo - Futaba 3154 - přenastavil šíři impulsu a otestoval. Tato chyba se již neobjevila a po vypnutí a opětovném zinicializování systému se všechno chovalo, jak má. Byl jsem to ještě dnes odpoledne otestovat a dlužno dodat, že mi GAUI začal létat, jak nikdy před tím. Sice úplně natvrdo nedrží vrtulku, ale funguje to a nepřetočí se helina díky nevykompenzování točivého momentu rotoru, ikdyž "vydojím" motor a létání s ním je nyní docela příjemné. Budu ještě pokračovat v ladění parametrů vrtulky, aby to přesně zasekávalo a piruety při rychlém letu byly konstantní.
Osobně mám zkušenosti se třemi FBL gyry, Microbeast, TAROT ZYX, GAUI GU-365, a TAROT bych určitě řadil mezi použitelné. Budu to ještě porovnávat právě s Microbeastem.
Co se týče napojení na PC, mám různé zkušenosti. Na jednom PC to funguje a na druhém ne. A myslím, že to ani není problém OS. Na obou PC je WIN7 a rozdílné výsledky. S WIN XP mi to jelo normálně.

Až budu mít další postřehy, dám zde vědět.

Ahojky,
Přesně stejný problém jsem měl i já se servem HITEC HS-5083 MG které má neutrál taky 960us. Při nastavení v ZYX na 960us to taky chodilo jen na jednu stranu a po připojení k PC to běželo normálně. Vyřešil jsen to docela prasácky, protože nemám jiné rychlé servo tak jsem v ZYX nastavil že mám servo se středem 760us, přenastavil páku na servu a zatím to běží. V novém firmware jsem to ještě nezkoušel, jestli to opravili.
Co se týče softu, tak jsem začal používat neoriginální od JohnaNZ, běží na všem a v poslední verzi se dá navolit, že místo přepínání gyra mezi normal a head-lock dají přepínat dva letové režimy které si naprogramuješ. A kluci šikovní se zahraničí už jsou s tímto systémem trošku dál, oni už mají k ZYX na helině připojený Bluetooth adaptér za dvě stovky z ebaye a nastavují si to bezdrátově. Podle toho jak to funguje si myslím, že to pojede i na Microbeastu.
T-Rex450S + Align 3GX
Spektrum DX8
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od gamer007 »

aldav33 kde se dá ten neorigo soft stáhnout?
Futaba T8FG,GT3C
aldav33

#67 Příspěvek od aldav33 »

gamer007 píše:aldav33 kde se dá ten neorigo soft stáhnout?

http://fbl.net.nz/

Je to verze 1.19
T-Rex450S + Align 3GX
Spektrum DX8
aldav33

#68 Příspěvek od aldav33 »

Pro ty, koho by zajímalo to bezdrátové propojení:

Je to tento adaptér:

http://www.ebay.com/itm/Wireless-Serial ... 1e6bfcc921

A kdyby vám to nedalo, tak tady máte zapojení a zkušenosti:

http://translate.googleusercontent.com/ ... tW2-og2ePA
T-Rex450S + Align 3GX
Spektrum DX8
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od gamer007 »

Výborný ten soft, konečně to maká hned na první připojení. Jen fakt nejde nastavit 960us, takže mám zatím smolíka s MP a HSG-5083MG servem na vrtulce. Nějak nechápu jak se tahle věcicčka upgraduje na nový firmware. Možná by to pak mohlo fungovat. Zkoušel někdo upgradovat?
Jinak je nová verze s propojením S-bus nebo satelity Spektrum...
Futaba T8FG,GT3C
kolaCZek

#70 Příspěvek od kolaCZek »

gamer007: Tak to jsi mne nepotesil... Mam na vrtulce taky tohle servo. Leda s bezpadlem vymenit i servo vrtulky. :?
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
a.black
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od a.black »

Ahoj,
může mi prosím někdo potvrdit, nebo vyvrátit, zda se dá firmware ZYX 3.0 uploadnout do ZYX verze 1?
Ve 3.0 je navíc stabilizace křídlatých letadel. :wink:
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
aldav33

#72 Příspěvek od aldav33 »

a.black píše:Ahoj,
může mi prosím někdo potvrdit, nebo vyvrátit, zda se dá firmware ZYX 3.0 uploadnout do ZYX verze 1?
Ve 3.0 je navíc stabilizace křídlatých letadel. :wink:

Ahojky,
Já teda nevím, ale podle mě ZYX 3.0 je jen software kterým se dá nastavovat jak starší verze ZYX, tak ta nová ZYX-S, která už podporuje ty funkce, co jsou v tom softu. Firmware vyšlo zatím jen 17.2.2012 pro prvni verzi. O žádném novějším firmware zatím nevím.
T-Rex450S + Align 3GX
Spektrum DX8
a.black
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od a.black »

A jo máš pravdu, oni to mají na těch čínských stránkách napsáno, že jsem to pochopil jako, že to má být firmware v nové verzi gyra.
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
if1

#74 Příspěvek od if1 »

Zdravím páni, nemá niekto český návod k tomuto systému..? Zatial som ho nikde neobjavil. Poprosím SZ.. diky!
Prôtos 500/Spirit, Tarot450PRO/KBAR
SoloPro 100 3D, Rave 450FBL
T8FG Super, Phoenix5
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od gamer007 »

aldav33: nezkoušel si firmware updatovat? Nechápu moc postup, hlavně jakej že dubbuging soft mám použít, nebo co to píšou v manualu.
if1: český návod jsem neviděl, ale english verze na to prvotní nastavení je v pohodě. Já už si skoro pamatuju i blikání ledek pro jednotlivá nastavení...
Futaba T8FG,GT3C
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“