Stane se mi občas, že večer nabiju baterku s tím, že druhý den ráno nebo po práci půjdu lítat a pak to z nějakého důvodu nevyjde. Baterka tedy zůstane nabitá (nevlastním nabíječku s vybíjením) protože nemám to srdce vrčet doma 10 minut motorem, abych jí "vylítal"
Co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
Když tak čtu ty příhody, které se občas stanou s LiPo bateriemi, tak mne při tom napadla jedna věc - co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
Stane se mi občas, že večer nabiju baterku s tím, že druhý den ráno nebo po práci půjdu lítat a pak to z nějakého důvodu nevyjde. Baterka tedy zůstane nabitá (nevlastním nabíječku s vybíjením) protože nemám to srdce vrčet doma 10 minut motorem, abych jí "vylítal"
) . Co se s takovými baterkami děje - jsou náchylnější k nějakým překvapením a ohňostrojům nebo nějak výrazně trpí životnost nebo se neděje vůbec nic... ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Re: Co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
kope píše:Když tak čtu ty příhody, které se občas stanou s LiPo bateriemi, tak mne při tom napadla jedna věc - co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
Stane se mi občas, že večer nabiju baterku s tím, že druhý den ráno nebo po práci půjdu lítat a pak to z nějakého důvodu nevyjde. Baterka tedy zůstane nabitá (nevlastním nabíječku s vybíjením) protože nemám to srdce vrčet doma 10 minut motorem, abych jí "vylítal") . Co se s takovými baterkami děje - jsou náchylnější k nějakým překvapením a ohňostrojům nebo nějak výrazně trpí životnost nebo se neděje vůbec nic... ?
Já jsem si z toho do dneška nic nedělal.Nějaký texty o snížení životnosti atd. mě vůbec nezajímali.Ale dneškem jsem se změnil
viewtopic.php?f=42&t=47921
a taky měto zajímá.
Klid, měsíc je mám klidně nabité v autě, nic se neděje.
Horší je pokud mají ležet třeba celou zimu.
Moje zkušenost je taková že:
Pokud baterii nepodvybiji tak se nenafukuje a skladování nabité i přes půl roku není problém.
Prvních 6 startů lítám tak na 75% kapacity. Zhruba 6 minut.
Je dobrý mít měřák a ihned po vyjmutí baterie změřit, většinou je jeden článek víc vybitej,podle toho se dál zařídit.
Většinou se nafoukne právě ten článek na kterém je po použití nejmíň .
Nejsem odboník, ale vycházím z toho co jsem vypozoroval.
Horší je pokud mají ležet třeba celou zimu.
Moje zkušenost je taková že:
Pokud baterii nepodvybiji tak se nenafukuje a skladování nabité i přes půl roku není problém.
Prvních 6 startů lítám tak na 75% kapacity. Zhruba 6 minut.
Je dobrý mít měřák a ihned po vyjmutí baterie změřit, většinou je jeden článek víc vybitej,podle toho se dál zařídit.
Většinou se nafoukne právě ten článek na kterém je po použití nejmíň .
Nejsem odboník, ale vycházím z toho co jsem vypozoroval.
Mistik 125- 2x ,panic biplane, F4u,p40
DX7
DX7
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Na stránkách intrernetového obchodu RCGURU.cz jsem se dočetl tohle:
Péče o baterie
U modelů se můžeme setkat se dvěma typy článků - Ni-XX (NiMH, NiCD) a Li-XX (Li-Pol, Li-Ion, ..). Péče o ně je zcela rozdílná. NiXX články je třeba plně nabíjet a plně vybíjet, aby byla životnost co nejdelší. Naopak Li-XX baterie nesmíte nikdy plně vybít, došlo by k podbití a tím i zničení baterie. Li-XX články je možné kdykoliv dobít. Baterie obecně skladujte výhradně nabité (plně, nebo ideálně na skladovacím napětí - v případě, že máte profi nabíječku)
Ale v tématu
se někteří diskutující podivují nad tím, že byla baterka skladovaná nabitá...
A teď babo raď...
Péče o baterie
U modelů se můžeme setkat se dvěma typy článků - Ni-XX (NiMH, NiCD) a Li-XX (Li-Pol, Li-Ion, ..). Péče o ně je zcela rozdílná. NiXX články je třeba plně nabíjet a plně vybíjet, aby byla životnost co nejdelší. Naopak Li-XX baterie nesmíte nikdy plně vybít, došlo by k podbití a tím i zničení baterie. Li-XX články je možné kdykoliv dobít. Baterie obecně skladujte výhradně nabité (plně, nebo ideálně na skladovacím napětí - v případě, že máte profi nabíječku)
Ale v tématu
A teď babo raď...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
hmmm... Já myslel že se má skladovat nabitá.
Na kolik procent kapacity článku se má teda nabíjet pro delší uskladnění.
Zlatý spalováky...
Na kolik procent kapacity článku se má teda nabíjet pro delší uskladnění.
Zlatý spalováky...
Hitec ECLIPSE 7 + SPECTRA 24, Hitec OPTIC 6 Sport - 35MHz, TRENER 40 - ASP 7,5ccm, Piper J-3 Cub - ASP 4T/11,5ccm, AXN Floater, SpaceWalker - ASP 7,5ccm
Ono jde tak trochu o to, čemu má akumulátor sloužit. Vybíjet na doraz NiXX přijímačové, vysílačové či mobilové baterky je nesmysl a propagují ho komerční lháři.
Já svoje lipolky nechám nabíječkou nabalancovat na přesných 3,74V. To umí nabíječka sama.
Na vše mám SPEKTRUM :)
Jenom na manželku nefunguje :(((( :)))))
Jenom na manželku nefunguje :(((( :)))))
OrDa píše:Ono jde tak trochu o to, čemu má akumulátor sloužit. Vybíjet na doraz NiXX přijímačové, vysílačové či mobilové baterky je nesmysl a propagují ho komerční lháři.
NiXX vybíjím na 0,8V na článek, ale na kolik se nabíjejí LiXX pro delší uskladnění?
Hitec ECLIPSE 7 + SPECTRA 24, Hitec OPTIC 6 Sport - 35MHz, TRENER 40 - ASP 7,5ccm, Piper J-3 Cub - ASP 4T/11,5ccm, AXN Floater, SpaceWalker - ASP 7,5ccm
kope píše:Na stránkách intrernetového obchodu RCGURU.cz jsem se dočetl tohle:
Péče o baterie
Ale v tématu
A teď babo raď...
Neshledávám zásadní rozpory.
Každým nabíjecím/vybíjecím cyklem ubíráš té lipolce života. Dojede buď na počet cyklů, nebo na extrémní zatížení provozem.
Neskladuje se zásadně vybitá, v tom se shodují všichni.
Může se to skladovat nabité a pokud jdeš létat za 14 dnů, tak bych to vůbec neřešil.
Pokud to plně nabiješ a uložíš přes dlouhou zimu ke spánku někam do šuplíku, tak se můžeš dočkat takového překvapení jako uživatel "zba" (už se mi to stalo také).
Proto je bezpečnější to na dlouhodobé uskladnění nabít jen na cca 3,8V (Storage režim)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Dolfi píše:Já svoje lipolky nechám nabíječkou nabalancovat na přesných 3,74V. To umí nabíječka sama.
Čiste teoreticky tým dosiahneš presne 50% vybitie bez ohľadu na kapacitu, a v tom práve môže byť pes zakopaný - ak má jeden článok 5000mAh a druhý článok 5120mAh, vyrobíš rozdiel 60mAh. Niektoré Kokam sady kedysi dávno mali bežne rozdiel kapacity medzi článkami aj 5 %, to je ešte viac ako píšem.
Druhá vec je, že asi nerobí Tvoj nabíjač to že by vybíjanie prerušil, zmeral napätie a potom balancoval.. takže ešte rozdiel medzi vnútorným odporom článkov môže spôsobiť ešte väčší rozdiel.
Jedným slovom - pri vybíjaní sady nebalancujeme..
Lipolkám je dobre ak zostanú tak, ako pristáli v lietadle po normálnom lietaní - to znamená vybité na cca 80 percent, napríklad na 3,7V na článok.
Samovybíjanie je zanedbateľné, nič sa nestane ani pri 3,6V a pár mesiacoch - ale nie menej.
Keď model napríklad rozbijem alebo začne pršať a zostane mi PLNE nabitá lipolka, dám z nej vybiť nejakú kapacitu - niekedy až 50 percent ale väčšinou len nejakých 20 alebo 30. Nastavením alebo ručným zastavením vybíjajúceho nabíjača.
To prečo NIEKTORÉ lipolky, napríklad oslnivo výrazný príklad boli Yuntong kedysi pred pár rokmi, ak sa nechajú plne nabité napríklad mesiac, prestanú "fungovať", neviem.
"prestanú fungovať", čo som mal ja doma na stole a skúšal, znamená že pri vybíjaní napríklad prúdom 1C (u mňa to bolo 1A), sa to vybíjalo cca 40 sekúnd až minútu normálne, a potom prudko padlo napätie až to vyplo. Po opätovnom zapnutí to zas minútu bežalo normálne a zas to vyplo. Nechal som napätie klesnúť až na 1,5V na článok, a pokles sa nezastavil a padalo to proste k nule.
Pri vybíjaní 100mA prúdom som z tej sady vybil 980mAh do napätia 3,3V/článok (bola to 1000mAh sada) takže k strate kapacity nedošlo.
Sada ktorú som mal ja, ležala dva mesiace v zime, normálne nabitá a presne zrovnaná. Neudržala ani prúd 500mA a 300mA, len to vydržala trochu dlhšie.
Pritom 100 a 200mA udržala pekne a napätie pri vybíjaní vyzeralo normálne.
Názor čiste laický osobný: Píše sa často o bezpečnosti LiXX hlavne pre sady v elektronike a niekedy sa myslí aj na použitie v elektromobiloch. Testujú sa prísady do elektrolytu či elektród, ktoré majú za úlohu zabrániť požiaru "uzavretím" elektródy pri prebíjaní - článok zvýši odpor tak extrémne, že už takmer žiaden nabíjací prúd netečie ani keď je na ňom (na 1 článku) viac ako 12 či 15 voltov. A tým zabráni požiaru..
Myslím si že tie baterky boli taká malá testovacia séria, a tá prísada sa jednoducho po pár týždňoch a pri izbovej alebo vyššej tepote, uložila aspoň čiastočne niekde v elektróde a zablokovala prechod náboja, aj napriek tomu že k prekročeniu 4,2V nedošlo.
Inak v návode napríklad od Hyperionu, je skladovanie pri 50 percentách vybitia, čiže to je cca 3,85V a je to celkom rozumné.
Jo a ja ich dávam do chladničky. Lietam tak málo že počet cyklov je úplne nezaujímavý ale vek v mesiacoch či rokoch je dôvod prečo končia... No a keby náhodou niektorá blafla, považujem chladničku za relatívne nehorľavú krabicu, hlavne preto že je bez prístupu kyslíku..
- MarthiR
když koupiš lipolku je ve storage řežimu na 3,84 na článek
Tohle je i skladovací napětí
Bylo mi doporučeno radeji baterku nechat vybitou a nabíjet až ten den, jinak myslím že týden by vadit neměl
Bylo mi doporučeno radeji baterku nechat vybitou a nabíjet až ten den, jinak myslím že týden by vadit neměl
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Před časem jsem na tohle téma četl zajímavou studii. Už bohužel nevím, kde to bylo, ale stejně byla anglicky, takže pro jistou část potenciálních čtenářů tady k ničemu a zbytek to snad v případě zájmu najde.
Výsledky byly zhruba takovéto...
Baterie skladované
- 100% nabité - ztráta kapacity cca 10% na rok při skladovací teplotě 25°C
- 60% nabité - ztráta kapacity asi 5% na rok při stejné teplotě
Stejná nabití a 40°C skladovací teplota - 20% a 15% resp.
Důležitým údajem tam ale bylo, že skladování bylo uvažováno v období jednoho měsíce, cyklus a opět měsíc skladování. Při běžném týdenním cyklu k takovým údajům zdaleka nedošli. Obecně ale nikdo (ani mezi výrobci) nemluví o bezpečnosti skladování baterek na storage napětí, všechna doporučení se týkají výdrže baterií, tzn. jak dlouho si budou schopny udržet udávanou kapacitu a možnou vybíjecí zátěž (C-rating).
Co se týká bezpečnosti, je samozřejmě blbost šuplík, případně ještě hůř šuplík ve stole u okna na západní straně. Ideál je kovový box (třeba kasička z bauhausu) někde na nehořlavém místě a v relativním chladu. Lednička je jen o výdrži, ne bezpečnosti
Výsledky byly zhruba takovéto...
Baterie skladované
- 100% nabité - ztráta kapacity cca 10% na rok při skladovací teplotě 25°C
- 60% nabité - ztráta kapacity asi 5% na rok při stejné teplotě
Stejná nabití a 40°C skladovací teplota - 20% a 15% resp.
Důležitým údajem tam ale bylo, že skladování bylo uvažováno v období jednoho měsíce, cyklus a opět měsíc skladování. Při běžném týdenním cyklu k takovým údajům zdaleka nedošli. Obecně ale nikdo (ani mezi výrobci) nemluví o bezpečnosti skladování baterek na storage napětí, všechna doporučení se týkají výdrže baterií, tzn. jak dlouho si budou schopny udržet udávanou kapacitu a možnou vybíjecí zátěž (C-rating).
Co se týká bezpečnosti, je samozřejmě blbost šuplík, případně ještě hůř šuplík ve stole u okna na západní straně. Ideál je kovový box (třeba kasička z bauhausu) někde na nehořlavém místě a v relativním chladu. Lednička je jen o výdrži, ne bezpečnosti
Tom
kope píše:co se děje s LiPo baterií, když se skladuje nabitá ?
Co se s takovými baterkami děje - jsou náchylnější k nějakým překvapením a ohňostrojům nebo nějak výrazně trpí životnost nebo se neděje vůbec nic... ?
Vracím se k původní otázce:
a) U nabitých LiPol baterií dochází v čase postupně k degradaci elektrod. Tato degradace je rychlejší při vyšším napětí a vyšší teplotě. Při překročení hraničního napětí 4.2V/článek může dojít k degradaci okamžité a tím ke zničení baterie s možnými pyrotechnickými následky.
b) Postupem času může dojít k malému samovybíjení, proto se nabíjí LiPol baterie o 0.15V/článek více než je nominální napětí 3.7V/článek. Tím při zmíněném možném samovybití nedojde ke škodlivému podvybití baterie pod nominální napětí při dlouhodobém skladování.
a+b) Životnost dlouhodobě skladované baterii prodlouží, pokud ji skladujeme v chladu (ne v mrazáku, jen v chladničce) a pokud ji nabijeme na skladovací napětí 3.85V/článek (storage režim).
Naposledy upravil(a) jez_cz dne ned 15.04.2012 22:21, celkem upraveno 1 x.
I květák je jen vycepované zelí
jez_cz píše:b) Postupem času může dojít k malému samovybíjení, proto se nabíjí LiPol baterie o 1.5V/článek více než je nominální napětí 3.7V/článek. Tím při zmíněném možném samovybití nedojde ke škodlivému podvybití baterie pod nominální napětí při dlouhodobém skladování.
U bodu b) došlo patrně k chybě o řád.
Namísto:
Postupem času může dojít k malému samovybíjení, proto se nabíjí LiPol baterie o 1.5V/článek více než je nominální napětí 3.7V/článek.
mělo být předpokládám
Postupem času může dojít k malému samovybíjení, proto se nabíjí LiPol baterie o 0.15V/článek více než je nominální napětí 3.7V/článek.
jez_cz píše:a+b) Životnost dlouhodobě skladované baterii prodlouží, pokud ji skladujeme v chladu (ne v mrazáku, jen v chladničce) a pokud ji nabijeme na skladovací napětí 3.85V/článek (storage režim).
K tomu bych si dovolil malý komentář
Proto bych bral jako základní pravidlo nenakupovat víc lipolek, než člověk reálně za sezónu vylétá.
Tom