Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
[/quote] Mám maxiswifta osazeného motorem:http://www.bel-shop.eu/cz-detail-462-motor-bl2820.html reglem: http://www.bel-shop.eu/cz-detail-955-st ... tl60a.html s vrtulí 12/6 pohon 4článek liFe a není to žádná raketa spíš línej stabilní autobus dála tam mám fatshark kameru pro FPV a 33gr HD kameru pro záběry plus osd autopilot.Dnes zvládne každý autopilot řídit křídlo.Váží mi to celé 1,7Kg je to moc nebo ne? jinak stejný motor mám ve 3metrovém větroni s váhou přes 3 kila a ten lítá dobře.Prostě křídlo musí být víc namotorované.Jameson:kolik váží ten Tvůj MaxiSwift? pokud vím lítáš jen 3článek?[/quote]
Do Maxiswifta doporučujeme AXI 2808/24 s vrtulí 10x5E nebo TW-3530 co máme v E shopu,pro normální let (ne FPV) je třeba mít cca 350 W na hřídeli pro solidní dynamiku,pro FPW klidně 600w (nemusí jít na plný plyn pořád [/quote] A co říkáte na to že padá k zemi jak hruška? málo nataženo? a jakým způsobem startovat? takto těžké křídlo? jinak kvalita "B" se u mě projevila špatnými panty a neseděl úplně spoj mezi polovinami".Co purex slepí člověk nerozlepuj" Někdo to tu psal a platí to jinak jsem si udělal své překližkové lože po zkušenostech Jamesona a to drží dobře.koupil jsem 4 supersvítivé diody/2bílé,červenou a zelenou)které jsou vidět i ve dne kdyby kolem mě zase letěl UL kterého bych neviděl já už se mi stalo že mi kolegové hlásily "pozor ptáci!" já sem se zeptal kde a v tu chvíli mi před obětivem přeletělo hejno to byla sranda
Jameson píše:robinj: Výrobca neuvádza, žijem v pevnom presvedčení, že je to 5,8GHz na 0,25mW
gemini: Motor som už vymenil, momentálne je tam populárny Hacker A30 10L V2 s vrtuľou 10/6. Subjektívny pocit omnoho lepší, ťahá silnejšie a na menší prúd (neprekročí cca 30A ani na plný knedlík, možno vrtuľu ešte o palec zväčším). Pôvodne som tam mal TR 35-36B 1300kv, išlo o C-čkovú radu, tá už nie je v ponuke, nová D-čková ma nejako neohúrila...
40A regulátor k týmto motorom stačí, ak chceš robiť ptákoviny, tak môžeš pre istotu zobrať 65A. Ak nebudeš voziť FPV bordel, tak ušetríš tak pol kila hmotnosti - ja rozhodne vertikálne stúpanie nemám, je však možné, že bez kamier, vyhľadávača a videobatérie by to ťahalo. Ja som rád, keď tú potvoru vytrepem do 500m, stúpať sa jej veru moc nechce ani s novým motorom... Ale faktom je, že už aj tie baterky (NEBRAŤ NANOTECH!!!) za moc nestoja...
Jameson rozumím velmi přesně akorát ten můj maxík padá jak hruška dolů vždy musím na hraně dost tahat.A od koho jsi kupoval video vysílač OSD atd?váží kilo sedmdesát to píšete že tu lítáte s těžšíma a na 3článek? že bych měl málo natažíno?
Doporučuji zkontrolovat těžiště a seřízení křidýlek,vše dle návodu,éro by mnělo na 3/4 plynu při výškovce v neutrálu letět rovně a když ho otočíš na záda,mněl by jsi mírně odtlačovat (malinko-polosymetrický profil),jestli se ti to chová jinak,je něco špatně
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
MS COMPOSIT píše:Doporučuji zkontrolovat těžiště a seřízení křidýlek,vše dle návodu,éro by mnělo na 3/4 plynu při výškovce v neutrálu letět rovně a když ho otočíš na záda,mněl by jsi mírně odtlačovat (malinko-polosymetrický profil),jestli se ti to chová jinak,je něco špatně
Mohl by jste prosí upřesnit, co je u Maxi Swifta „výškovky v neutrálu“? Já pokud je nemám mírně zdvihnuté, cca 10mm tak to nejsem schopný udržet ve vzduchu.
jova píše:Mohl by jste prosí upřesnit, co je u Maxi Swifta „výškovky v neutrálu“? Já pokud je nemám mírně zdvihnuté cca 10mm tak to nejsem schopný udržet ve vzduchu.
Elevony v neutrálu se u samokřídla rozumí zajištění takzvaného autostabilního profilu a to je trochu přitažená výškovka. Kolik to ale je u Maxíka tak to zatim nevim, u Swifta 2 to dělá pár milimetrů.
MS COMPOSIT píše:Doporučuji zkontrolovat těžiště a seřízení křidýlek,vše dle návodu,éro by mnělo na 3/4 plynu při výškovce v neutrálu letět rovně a když ho otočíš na záda,mněl by jsi mírně odtlačovat (malinko-polosymetrický profil),jestli se ti to chová jinak,je něco špatně
Mohl by jste prosí upřesnit, co je u Maxi Swifta „výškovky v neutrálu“? Já pokud je nemám mírně zdvihnuté, cca 10mm tak to nejsem schopný udržet ve vzduchu.
Musím se podívat zítra v práci,ale zhruba to bude u Maxi Swifta tak 6-10 mm
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Mne Maxo sadá ako zeppelín. Stačí pritiahnuť elevony a ubrať plyn a klesá ako vo výťahu. Na nastúpanie stačí pridať plyn. Pripomína mi to trošku let s Antoinette - regulácia výšky plynom... Aktuálna letová hmotnosť mojej potvory je cca 1930g (vrátane spolu 5,4Ah v troch 3S batériach, GSM vyhľadávača a GoPro kamery). Vo vzduchu sa dá udržať aj pri vetre na cca 10A, priemerná letová rýchlosť je len dačo okolo 40km/h (samozrejme pri šetrení plynom), maximálka v bezvetrí okolo 80km/h. Samozrejme, letí väčšinou trošku natiahnutý, nevidím v tom však problém. Obzvlášť pre začiatočníkov je super fakt, že MaxiSwift nepozná stall. Pri plnom pritiahnutí výškovky a vypnutí motoru proste presadne a natiahnutý ako kačica pristane ako balón.
Elevony mám v neutrále pár mm nad hornou plochou krídla. Štartujem dvoma spôsobmi: buď si vyhliadnem vhodnú a dosť silnú obeť, ktorá lietadlo mrští šikmo hore s vypnutým motorom a zaručí "už", na čo pridám plný knedlík a ťahám ako o život, alebo si lietadlo položím na pravú dlaň, postupne pridávam ľavačkou plyn a lietadlo nakláňam dozadu, aby mi stále pevne sedelo v ruke aj proti tlaku motoru a keď som v plnom ťahu, čo najsilnejšie nadhodím lietadlo naplocho nahor - vyzerá to trochu, ako keď čašník (vrchní) nesie na ruke nad hlavou tácku a zakopne... Dopredný pohyb už zabezpečí motor. Ruku mám zatiaľ celú (klop-klop na drevo), do budúcnosti mi príde bezpečnejší bočný hod ponad hlavu, na to som však zatiaľ nedostal odvahu (vyhováram sa, že tráva, ktorá môže stlmiť prípadne následky takéhoto pokusu, zatiaľ dostatočne nedorástla...).
MS COMPOSIT: plánujem "potiahnuť" Maxa lepiacimi páskami v štýle svahových kombatových samokrídiel, máte s tým skúsenosti? Teoreticky by to mohlo lepšie znášať vietor a zvládnuť vyššiu rýchlosť, obávam sa však výrazného zhoršenia letových vlastností. Neviem to však objektívne posúdiť, ale ak by to mal niekto už vyskúšané... Očakávaná hmotnosť po "spáskovaní" by mala byť okolo 2kg.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Jameson píše:Mne Maxo sadá ako zeppelín. Stačí pritiahnuť elevony a ubrať plyn a klesá ako vo výťahu. Na nastúpanie stačí pridať plyn. Pripomína mi to trošku let s Antoinette - regulácia výšky plynom... Aktuálna letová hmotnosť mojej potvory je cca 1930g (vrátane spolu 5,4Ah v troch 3S batériach, GSM vyhľadávača a GoPro kamery). Vo vzduchu sa dá udržať aj pri vetre na cca 10A, priemerná letová rýchlosť je len dačo okolo 40km/h (samozrejme pri šetrení plynom), maximálka v bezvetrí okolo 80km/h. Samozrejme, letí väčšinou trošku natiahnutý, nevidím v tom však problém. Obzvlášť pre začiatočníkov je super fakt, že MaxiSwift nepozná stall. Pri plnom pritiahnutí výškovky a vypnutí motoru proste presadne a natiahnutý ako kačica pristane ako balón.
Elevony mám v neutrále pár mm nad hornou plochou krídla. Štartujem dvoma spôsobmi: buď si vyhliadnem vhodnú a dosť silnú obeť, ktorá lietadlo mrští šikmo hore s vypnutým motorom a zaručí "už", na čo pridám plný knedlík a ťahám ako o život, alebo si lietadlo položím na pravú dlaň, postupne pridávam ľavačkou plyn a lietadlo nakláňam dozadu, aby mi stále pevne sedelo v ruke aj proti tlaku motoru a keď som v plnom ťahu, čo najsilnejšie nadhodím lietadlo naplocho nahor - vyzerá to trochu, ako keď čašník (vrchní) nesie na ruke nad hlavou tácku a zakopne... Dopredný pohyb už zabezpečí motor. Ruku mám zatiaľ celú (klop-klop na drevo), do budúcnosti mi príde bezpečnejší bočný hod ponad hlavu, na to som však zatiaľ nedostal odvahu (vyhováram sa, že tráva, ktorá môže stlmiť prípadne následky takéhoto pokusu, zatiaľ dostatočne nedorástla...).
MS COMPOSIT: plánujem "potiahnuť" Maxa lepiacimi páskami v štýle svahových kombatových samokrídiel, máte s tým skúsenosti? Teoreticky by to mohlo lepšie znášať vietor a zvládnuť vyššiu rýchlosť, obávam sa však výrazného zhoršenia letových vlastností. Neviem to však objektívne posúdiť, ale ak by to mal niekto už vyskúšané... Očakávaná hmotnosť po "spáskovaní" by mala byť okolo 2kg.
Potahem hladkou fólii zlikviduješ ty letové vlastnosti o kterých píšeš,zvýší se rychlost,bude to náchylné na pád do vývrtky-někdo mi taky poslal fotku,jak si to potáhl laminátem a uhlíkem a dal tam malou jet cat turbínu,lítalo mu to 220
Jameson píše:Mne Maxo sadá ako zeppelín. Stačí pritiahnuť elevony a ubrať plyn a klesá ako vo výťahu. Na nastúpanie stačí pridať plyn. Pripomína mi to trošku let s Antoinette - regulácia výšky plynom... Aktuálna letová hmotnosť mojej potvory je cca 1930g (vrátane spolu 5,4Ah v troch 3S batériach, GSM vyhľadávača a GoPro kamery). Vo vzduchu sa dá udržať aj pri vetre na cca 10A, priemerná letová rýchlosť je len dačo okolo 40km/h (samozrejme pri šetrení plynom), maximálka v bezvetrí okolo 80km/h. Samozrejme, letí väčšinou trošku natiahnutý, nevidím v tom však problém. Obzvlášť pre začiatočníkov je super fakt, že MaxiSwift nepozná stall. Pri plnom pritiahnutí výškovky a vypnutí motoru proste presadne a natiahnutý ako kačica pristane ako balón.
Mě taky sedá jako zeppelin jen to musím v letu držet dost natažené jinak co píšeš je pravda jen mi přijde nejbezpečnější nalepit zespodu poly abych to mohl lépe hodit jenže stejně nemůžu nechat zapnutý motor při hodu boční hod křídla o váze 2kila se mi jeví dost nemožný sice ho má vyztuženého 2x 2mmx1m a 2x 3x1 50cm plus pásky
[/quote] Potahem hladkou fólii zlikviduješ ty letové vlastnosti o kterých píšeš,zvýší se rychlost,bude to náchylné na pád do vývrtky-někdo mi taky poslal fotku,jak si to potáhl laminátem a uhlíkem a dal tam malou jet cat turbínu,lítalo mu to 220 [/quote] Zkoušeli jste namontovat do Maxíka podvozek? protože mi přijde dost těžkej na házení? Motor ho utáhne v poho a výkonu je taky dost
Maxíka jsem v pondělí objednal, v úterý převodem zaplatil a dneska mi dorazil domů, dokonalý servis. Jinak ať koukám, jak koukám, nevidím, co je na něm v B kvalitě, moc to nechápu, ale jsem maximálně spokojenej a děkuji výrobci
Jedná drobnost je, že barvy jsou na něm zjevně velice čerstvé, takže ještě lehoulince lepkají a jsou "trochu" cítit. Ovšem až ho odstěhuju do dílny, tak i tahle drobnost vadit nikomu nebude.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Já jsem konečně dostavěl MaxiSwifta pro FPV a provedl první lety. Hned napoprvé to letělo celkem pěkně. Když jsem se ale pustil do FPV, tak jsem zjistil jednu věc, která mě trápí. Při rychlostech do 50km/h se to chová v pohodě, jenže to je u mě tak 1/5 plynu. Jakmile zrychlím nad 60km/h, tak se to začne lehce stáčet do strany a při větších rychlostech už to nejsem schopen zkorigovat. Přitom to začíná lehce stoupat. Je možné, že mám špatně těžiště? Podle návodu jsem přesně uprostřed rozmezí. Jak je na tom vliv točivého momentu motoru na model? Model má asi 1,5kg, tak bych čekal, že bude klidnější. Vepředu je Gopro, takže by mohlo dělat trošku aerodynamický bordel, ale jinak nevím.