Yak 55 Rc-Factory
Re: Yak 55 Rc-Factory
lenze pri diveteste nejdes kolmo dole
nedalo mi to a našel jsem to viewtopic.php?f=16&t=46908&p=785761&hilit=dive+test#p785761
skutečně se jedná o něco jiného. nevím zda se DT aplikuje pouze na větroně, ale dle popisu jsem pochopil, že odlišné chování modelu při DT je způsobeno právě vychýlením výškovky, které se odvíjí od těžiště, tj. pokud mám těžký čumák a přitaženou VOP, aby mi letadlo letělo v horizontu rovně, je jasné, že při DT půjdu čumákem nahoru právě kvůli takto vytrimované výškovce.
skutečně se jedná o něco jiného. nevím zda se DT aplikuje pouze na větroně, ale dle popisu jsem pochopil, že odlišné chování modelu při DT je způsobeno právě vychýlením výškovky, které se odvíjí od těžiště, tj. pokud mám těžký čumák a přitaženou VOP, aby mi letadlo letělo v horizontu rovně, je jasné, že při DT půjdu čumákem nahoru právě kvůli takto vytrimované výškovce.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Zdar, mám v šuplíku serva MEX-12 7.6g 16 Ncm, bude to stačit na YAKa?
HXT900 má taky 1,6Kg, ale s MEXy nemám zkušenosti (vydrží?)
HXT900 má taky 1,6Kg, ale s MEXy nemám zkušenosti (vydrží?)
Naposledy upravil(a) petr64 dne čtv 26.04.2012 8:41, celkem upraveno 1 x.
Aké dlhé máte páky na servách smerovky a výškovky?
Použiť ten laminát z krytov kolies, alebo budú stačiť bežné páky od HXT 900?
Použiť ten laminát z krytov kolies, alebo budú stačiť bežné páky od HXT 900?
Páky hxt 900 stačit nebudou, na výškovku a směrovku jsou přiložené páky, na páky ke křidýlkům jsem použil laminát z krytu od kol;)
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsem se do něho pustil. Musím říct RCFactory je zatím nejlepší výrobce co jsem stavěl. Všechno na YAKovi 55 přesně sedí. Protože mám rád festovní konstrukci, tak jsem docela dost vyztužoval VOP i SOP uhlíkem 0,8 fí.
Zbývá mi osadit motor a komplet elektriku. Umanul jsem si místo dodané ostruhy malé kolečko - plánuju starty z asfaltu (1,5 fí drát něco váží),

a přestože jsem použil na SOP malinké hmoždinkové panty (jak říkám, mám rád festovní konstrukci bez vaklů a panty, které něco vydrží),

i tak jsem (model i s motorem a aku) na 445 gr +/- ještě nějakých 10 gr vteřiňáku (možná půjdu dolů anžto mám na váze zatím 25A regl - ale až podle odběru). Takže váha 3D napoprvé (dělám větší samokřídla a EPP větroně, takže mě nějaký ten gram netrápí) jakš-takš.
Hodlám osadit motorem RAY C2213/24 850 kv, Lipol 1000mAh / 25C a prop 10x6 GWS (z šuplíku). Máte s uvedenou kombinací pohonu někdo zkušenost ?
Když bude ten FOXy motor na levačku a 3D mě chytne (už se těším jak malej) tak zainvestuju třeba do AXIka a tvrdšího akumulátoru.
Díky P64
Zbývá mi osadit motor a komplet elektriku. Umanul jsem si místo dodané ostruhy malé kolečko - plánuju starty z asfaltu (1,5 fí drát něco váží),
a přestože jsem použil na SOP malinké hmoždinkové panty (jak říkám, mám rád festovní konstrukci bez vaklů a panty, které něco vydrží),
i tak jsem (model i s motorem a aku) na 445 gr +/- ještě nějakých 10 gr vteřiňáku (možná půjdu dolů anžto mám na váze zatím 25A regl - ale až podle odběru). Takže váha 3D napoprvé (dělám větší samokřídla a EPP větroně, takže mě nějaký ten gram netrápí) jakš-takš.
Hodlám osadit motorem RAY C2213/24 850 kv, Lipol 1000mAh / 25C a prop 10x6 GWS (z šuplíku). Máte s uvedenou kombinací pohonu někdo zkušenost ?
Když bude ten FOXy motor na levačku a 3D mě chytne (už se těším jak malej) tak zainvestuju třeba do AXIka a tvrdšího akumulátoru.
Díky P64
Naposledy upravil(a) petr64 dne stř 02.05.2012 22:21, celkem upraveno 1 x.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Ještě přikládám výsledek vyztužení VOP u YAKa55.

V místě stevenu je nastojato rovný 3x0,5 pásek, zbytek jsou tyčky průměr 0,8 mm (jedna je do oblouku), výsledná váha celé VOP 15gr. Zespodu VOP je jen tyčka naproti pásku (tvoří spolu jakoby nosník), přes celou délku pohyblivé části VOP tyčka, která je doplněna krátkými kolmými odbočkami do přední části VOP, která je spojena s pohyblivou částí - nevím jak se této části VOP odborně říká).
Celkově je VOP festovní, oproti původní VOP, která se ohýbala jen jsem se na ni podíval, nesrovnatelné. Váha navíc je podle mě přijatelná. anebo ne?
Poslední co mě trochu dráždí na vyztužení je trup. Výztuhy od výrobce velmi účinně zamezují trupu při ohýbání do stran (pásky jsou ohýbány "na štorc"). Žel nahoru a dolů (pásky uhlíku se ohýbají "naplocho") se trup ohýbá značně.
Ještě nemám zalepenu horní část trupu. Tak přemýšlím dát jeden pásek středem trupu v místě kam přijde přilepit ten horní díl a druhý pásek zespoda, středem spodního dílu přes celou délku trupu.
Ty 2 pásky navíc by přidaly na váze 3gr plus CA, další 3~5 gr.
Vyztužoval někdo z vás trup navíc než je v návodu, anebo je to zbytečné ?
díky P64
p.s. ještě by mě zajímal váš názor na pohon, který chci použít (viz příspěvek výše). Moc dík ...
V místě stevenu je nastojato rovný 3x0,5 pásek, zbytek jsou tyčky průměr 0,8 mm (jedna je do oblouku), výsledná váha celé VOP 15gr. Zespodu VOP je jen tyčka naproti pásku (tvoří spolu jakoby nosník), přes celou délku pohyblivé části VOP tyčka, která je doplněna krátkými kolmými odbočkami do přední části VOP, která je spojena s pohyblivou částí - nevím jak se této části VOP odborně říká).
Celkově je VOP festovní, oproti původní VOP, která se ohýbala jen jsem se na ni podíval, nesrovnatelné. Váha navíc je podle mě přijatelná. anebo ne?
Poslední co mě trochu dráždí na vyztužení je trup. Výztuhy od výrobce velmi účinně zamezují trupu při ohýbání do stran (pásky jsou ohýbány "na štorc"). Žel nahoru a dolů (pásky uhlíku se ohýbají "naplocho") se trup ohýbá značně.
Ještě nemám zalepenu horní část trupu. Tak přemýšlím dát jeden pásek středem trupu v místě kam přijde přilepit ten horní díl a druhý pásek zespoda, středem spodního dílu přes celou délku trupu.
Ty 2 pásky navíc by přidaly na váze 3gr plus CA, další 3~5 gr.
Vyztužoval někdo z vás trup navíc než je v návodu, anebo je to zbytečné ?
díky P64
p.s. ještě by mě zajímal váš názor na pohon, který chci použít (viz příspěvek výše). Moc dík ...
ked zalepis hornu cast trupu tak sa to o dost spevni
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Pravda, taky jsem si říkal, že by ta horní část trupu mohla stačit. Uvidíme, když ne, tak se dá pásek uhlí dodatečně vlepit.
A pohon (výše) ?
dík
A pohon (výše) ?
dík
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Pořád váhám se zalepením horní části trupu (tak jsem dělal na podvozku).
Zkoušel jsem ohýbat trup vlevo/vpravo - to je Ok, díky uhlíkům podle návodu. Nahoru dolů bude asi stačit EPP (jak psal Bumpy_SK), ale nejhorší je trup na krut - stačí velmi malá síla a kroutí se moc.
Když to přeženu ... rukou skoro bez problému otočím trupem o 30 stupňů ... pak mám z VOP a SOP jako kdyby "motýla" - z výškovky je napůl směrovka a naopak
.
To nevadí? Kroutí se vám trup? Nechat tak a lítat
... jo a dovažoval jsem 2g do levého křídla - nechápu. CA jsem dával pořád stejně. Je možné, že by bylo jedno křídlo z výroby těžší? (bohužel jsem je nezvážil).
... poslední: měřil jsem digitálním úhelníkem "vyosení motoru" - skutečně je EPP seříznutý v místě uchycení motoru o 2 stupně vpravo - nahoru a dolů je Nula.
Zkoušel jsem ohýbat trup vlevo/vpravo - to je Ok, díky uhlíkům podle návodu. Nahoru dolů bude asi stačit EPP (jak psal Bumpy_SK), ale nejhorší je trup na krut - stačí velmi malá síla a kroutí se moc.
Když to přeženu ... rukou skoro bez problému otočím trupem o 30 stupňů ... pak mám z VOP a SOP jako kdyby "motýla" - z výškovky je napůl směrovka a naopak
To nevadí? Kroutí se vám trup? Nechat tak a lítat
... jo a dovažoval jsem 2g do levého křídla - nechápu. CA jsem dával pořád stejně. Je možné, že by bylo jedno křídlo z výroby těžší? (bohužel jsem je nezvážil).
... poslední: měřil jsem digitálním úhelníkem "vyosení motoru" - skutečně je EPP seříznutý v místě uchycení motoru o 2 stupně vpravo - nahoru a dolů je Nula.
Moc tam toho uz zbytocne nelep je to dokonale premyslene tak ako to je a budes mat z toho potom tak akorat cihlu a prejavy sa ti to na letovych vlastnostiach. Ono to stejne je vyhoda ze sa ti to niekde ohyba a nieje to pevne lebo pri padoch to aspon lepsie absorbuje energiu kdezto ked to vsade vystuzis o to horsia destrukcia a vytrha to EPP aj stym kusom vlepeneho uhlika... 
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Pravda, pružnost alebo pevnost? To je vždycky dilema.
3 gramy uhlí a trochu CA by tomu ale už uškodit moc neměly.
No, zvážim to, díky za názor.
P64
3 gramy uhlí a trochu CA by tomu ale už uškodit moc neměly.
No, zvážim to, díky za názor.
P64
Dobrý den,
koupil jsem si yak 55 od RC factory a chtěl bych trochu poradit s osazením motoru.
vybral jsem:
http://www.rcport.cz/product/stridavy-e ... t2210-586/
Bude to stačit?
Díky za odpověď
koupil jsem si yak 55 od RC factory a chtěl bych trochu poradit s osazením motoru.
vybral jsem:
http://www.rcport.cz/product/stridavy-e ... t2210-586/
Bude to stačit?
Díky za odpověď
Radši na 3s Lipo (např 1000 mAh) a 10x4,7 vrtule
Např.
http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1-Elektromotory/14-3-Basic-DYS-BMA-22xx/5/470-BMA2212-13-2826-13
nebo
http://mzkservis.cz/products.php?curmenu=442
ale nejlépe tento:
http://www.va-models.com/eshop1/axi-221226-gold-line-p-2119.html
Např.
http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1-Elektromotory/14-3-Basic-DYS-BMA-22xx/5/470-BMA2212-13-2826-13
nebo
http://mzkservis.cz/products.php?curmenu=442
ale nejlépe tento:
http://www.va-models.com/eshop1/axi-221226-gold-line-p-2119.html
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
DS-14
Děkuji za tip.
ještě jsem našel stejný emax 2210/13, který je na 3S.
http://www.emaxmodel.com/views.asp?hw_id=15
jelikož mám na tyto motory velkou slevu proč jí nevyužít
ještě jsem našel stejný emax 2210/13, který je na 3S.
http://www.emaxmodel.com/views.asp?hw_id=15
jelikož mám na tyto motory velkou slevu proč jí nevyužít