Údržba žhavíka z druhé ruky

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Kissman
Kontaktovat uživatele:

Údržba žhavíka z druhé ruky

#1 Příspěvek od Kissman »

Stal jsem se majitelem era z treti ruky abych se naucil neco noveho. Ero uz mam doma, nicmene resim nekolik problemu (ne vsechno je k motoru, nicmene nechci zakladat zbytecne dalsi tema a myslim ze se to obecne spalovaku tyka):

• pri nastavovani plynu jsem musel ve vysilaci upravit rozsah plynu, aby se paka neprohybala (na jednu stranu je na max. vse ok, plne otevreno a na druhou stranu je uz v pulce zavreno. S tim, ze na stazenou paku mam lehoulince pootevreno a na "cut" se karbec zavre uplne. Je to tak OK?
  • mezi nadrzi a karbecem je palivovy filtr a jeste pred nim je hadicka prerusena a spojena spojkou (myslel jsem si ze treba kvuli tankovani, ale je to v nepristupnem prostoru pod krytem motoru) - ma to nejaky smysl, nebo az budu menit hadicky, muzu spojku nahradit celou hadickou?
  • v modelu je i merak od HXT na prijimacove baterie - 4x GP 1000mAh (casem je nahradi Eneloopy) - po zapojeni znaci, ze je baterie full, nicmene pri prudsim pohybu serva se rozsviti i cervena dioda druha z kraje a pri prudkem pohybu vice serv sviti cervena uplne ke kraji - tedy low... je to nejaka prapodivna anomalie (spatne servo, spatna baterie), nebo je to zcela normalni (po celou dobu problikavani cervene sviti i ta zelena)?
  • kuzel... hledal jsem na netu odpovidajici kuzel, bohuzel absolutne tapu jaky - nasel jsem kuzel ASP 45mm coz by odpovidalo, ale nejsem si jisty, jestli to je ten spravny
  • motor jsem vysmejcil jarovou vodou, nicmene na nekolika mistech je zapacena "oranzova" struska... cim to dostat dolu? Dohledal jsem ze pry je vhodny "Brill", je tomu tak?

Kdyby bylo potreba, popis era je zde - http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=7014

Predem dekuji za vsechny smysluplne rady... doted jsem lital pouze elektro a to uz me "nevoni" :D
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

Re: Údržba žhavíka z druhé ruky

#2 Příspěvek od StanleyT28 »

Pro úpravu chodu plynu je potřeba přesadit páku na servu aby při půlce plynu na karburátoru, byla páka na servu ve středové poloze. Tj výchylky páky stejné pro oba směry.

Spojku vyhoď, asi jen někdo neměl dostatečně dlouhou hadičku.

Kužel je asi nejvhodnější, cena/výkon - Profi kužel s duralovou deskou

A zase ten ricín :-) to je holt důsledek používání tohoto oleje. Někde v RC revue je na to postup, už přesně nevím, ale motor se musí snad i dost ohřát a za pomoci chemie drbat a drbat.
JardaRůžička

#3 Příspěvek od JardaRůžička »

Brill je na zapatlané motory skutčně výborný. Nastříkni, nechej tak 10 minut a opláchni teplou vodou. Na exponovanějších místech si vypomáhám kartáčkem na zuby.
To chování indikátoru baterek by mělo značit "měkký" zdroj, buď baterky samotné, nebo nějaký nežádoucí přídavný odpor v soustavě. Ten může být leckde (nevalný pájený spoj, přechodový odpor konektoru, příliš slabé vodiče, vypínač...). Zasloužilo by si to dohledat.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kissman »

Opravdu to je ricin? Bylo pry letano se syntetikou... Muzu poprosit o nejaky odkaz na ten kuzel, abych mel predstavu?

/edit: nasel jsem tuten - http://www.jino.cz/kuzel-45mm-hlinikovy-asp-2032.html - nicmene s kuzely nemam zkusenost, nevim ci me padne na vrtuli a jestli to vlastne ten, ktery potrebuji...

/edit2: kdyz koukam na karbec pri nastavovani rozsahu, tak je dopulky cca. ve stredu drahy kniplu... nastavoval jsem EPA 74% (maximum) dolu a 52% (volnobeh).
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od StanleyT28 »

http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6451

Já používám tyto kužely, s ASP nemám zkušenosti. Syntetika, pokud je bez přídavku ricínu ti motor nenapeče.
paf
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od paf »

K tomu HXT indikátoru aku.
Když mám nabito (4x Eneloop) a kvedlám všemi páčkami co to jde, tak mi indákátor problikává o jednu ledku níž. Někdy o dvě. Do červených se to takto nikdy nedostalo.

Zkontroluj elektroinstalaci, proměř kapacitu a tvrdost aku. Pokud to nepomůže, tak zkus změřit odběr serv.
Jan Chalupa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jan Chalupa »

Kissman píše:Kdyby bylo potreba, popis era je zde - http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=7014

Gratuluju ke spalovaku! Ten vystup spalin z tlumice smerem na kabinu a cely vrsek letadla jsi tam uz mel? Ja bych to povolil a otocil smerem dolu, pod letadlo.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kissman »

Jan Chalupa píše:Ja bych to povolil a otocil smerem dolu, pod letadlo.
Kdyz jsem cistil motor, otocil jsem to od trupu ;)
paf píše:K tomu HXT indikátoru aku.
Když mám nabito (4x Eneloop) a kvedlám všemi páčkami co to jde, tak mi indákátor problikává o jednu ledku níž. Někdy o dvě. Do červených se to takto nikdy nedostalo.

Zkontroluj elektroinstalaci, proměř kapacitu a tvrdost aku. Pokud to nepomůže, tak zkus změřit odběr serv.
Mam objednany novy vypinac a pro jistotu i nove Tx pack (Eneloopy), tak uvidime. Pri vymene to budu merit.

Btw. mate nekdo zkusenosti s hadickami a filtrem od Tornada?
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TERAZKY »

Nazdar, gratulujem ku kúpe.

Takmer isto bude ten pôvodný pack KO, určite s tým nelietaj. Hadičky vyhovujú asi všetky, no musia byť na methyl.

A podľa starých matadorov u nás na letisku, palivový filter do modelu nepatrí. Stačí poriadne filtrovať a skladovať palivo pred tankovaním.

S tým motorom to je divné, nemala tam byť desiatka :?: .
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kissman »

Hej, mela... stejne jako mel byt accupack ze zanovnich Eneloopu :D a jine drobnosti... ale zase to bylo levnejsi :) prodavajici psal inezrat po pameti a ne podle toho, co v eru skutecne bylo.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od StanleyT28 »

TERAZKY píše:Nazdar, gratulujem ku kúpe.

Takmer isto bude ten pôvodný pack KO, určite s tým nelietaj. Hadičky vyhovujú asi všetky, no musia byť na methyl.

A podľa starých matadorov u nás na letisku, palivový filter do modelu nepatrí. Stačí poriadne filtrovať a skladovať palivo pred tankovaním.

S tým motorom to je divné, nemala tam byť desiatka :?: .

Ano podle nich opravdu ne, ale filtrování paliva bohužel nestačí.
Žhavík závislý na tlakování, touto cestou dostává do nádrže nejen tlak, ale i "bordel" zejména při létání na ricínový olej, který vytváří v motoru karbon, ten se posléze uvolňuje a tlakováním se dostává do nádrže. Z nádrže ho nasaje občas bimbátko a ten se kousne mezi jehlami. Potom už tě čeká nouzák a ty se ptáš proč, když to na zemi tak pěkně šlapalo. Musím zaklepat, ale co používám filtr, neměl jsem dvě sezony nouzák. Takže asi to tak špatné řešení nebude. Ale každý ať si létá tak, jak mu to vyhovuje :-)
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kissman »

V soucasnem stavu je v eru mrnavy filtr no-name... bude vymeneny za delsi Tornado.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kissman »

Dost mozna hloupa otazka, nicmene si porad nejsem jisty i pres nektera ujisteni od kolegu... dostal jsem i nejaky ten litr plaiva v PET flasce. Nelibi se me, ze to mam v PETce a rad bych to prelil - je bezpecne pouzit kandat po vode z ostrikovacu, nerozlepta se casem nebo neco takoveho?

/edit: je to presne tuten - http://www.plastico.com.pl/index.php?d=14&pid=1145 ;) material je vysokohustotní polyethylen
Naposledy upravil(a) Kissman dne úte 01.05.2012 21:22, celkem upraveno 1 x.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od StanleyT28 »

No hlavně ta pet flaška smrdí průserem. Nechápu, že to vůbec lidi do těchto obalů nalévají.
mnov

#15 Příspěvek od mnov »

StanleyT28 píše:Ano podle nich opravdu ne, ale filtrování paliva bohužel nestačí.
Žhavík závislý na tlakování, touto cestou dostává do nádrže nejen tlak, ale i "bordel" zejména při létání na ricínový olej, který vytváří v motoru karbon, ten se posléze uvolňuje a tlakováním se dostává do nádrže. Z nádrže ho nasaje občas bimbátko a ten se kousne mezi jehlami. Potom už tě čeká nouzák a ty se ptáš proč, když to na zemi tak pěkně šlapalo. Musím zaklepat, ale co používám filtr, neměl jsem dvě sezony nouzák. Takže asi to tak špatné řešení nebude. Ale každý ať si létá tak, jak mu to vyhovuje :-)

Tlakováním se do motoru dostane jen minimum bordelu, protože je to malá dírka a všechen bordel letí raději ven výfukem. :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“