Začátek s létáním

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Honza Kucera

Začátek s létáním

#1 Příspěvek od Honza Kucera »

Dobrý den. Na začátek musím říci, že mě tento krásný koníček již kdysi oslovil, ale bohužel, neměl jsem v té době k dispozici mnoho financí a tak pořízení byť jen začátečnického modelu, spolu s nějakou slušnou RC soupravou, nepřipadal v úvahu. Nyní, když jsem na tom finančně docela slušně, chci se této zálibě konečně plnohodnotně věnovat. Tak v prvé řadě, strávil jsem několik hodin pročítáním začátečnické sekce a nějaké základní znalosti jsem získal. Po delší úvaze jsem se rozhodl jít do letadla:

EasyStar 2:
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

Myslím si, že reference jsou dostatečně dobré a do začátku je to jedno z nejlepších "kousků" na naučení. Dodávané el. díly, by myslím měli plně dostačovat a o nějaké modifikaci zatím opravdu neuvažuji :)

Jako RC soupravu bych zvolil tuto - Spektrum DX6i (koupil bych ji rovnou i s přijímačem):
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

Je hodně doporučovaná a pro případné budoucí modely myslím dostačující, bez toho, abych dokupoval další. Pro mě osobně je z 99% určený Mod 2, protože jsem pravák.

Přemýšlel jsem i o simulátoru, který bych si chtěl také několik hodin vyzkoušet (ještě před samotným letem), nejspíš nějaký který je free, ale nejlepší by samozřejmě bylo, sehnat nějakého hodného člověka z okolí, který by mi pomohl v začátcích. Zkusím se poptat, jsem z Vysočiny.

Jen jsem se chtěl zeptat, Vás zkušených, zda je tato kombinace, kterou jsem uvedl výše dobrá a za případné rady bych byl moc vděčný.
Předem Moc Děkuji a přeji Hezký den. :-)

S pozdravem

Honza
lastfever

Re: Začátek s létáním

#2 Příspěvek od lastfever »

Ahoj, na easystara nic rict nemuzu, ale DX6ku ti vymlouvat budu, je to kravina si ji kupovat. Uz i turnigy TG9X bez uprav je lepsi jak tehle kram a s upravama je jeste lepsi. Jinak neumi to diferenciace kridelek u delty, stopky na plynu a s viceservovym kridlem jsou zbytecne problemy s programovanim. a cena prijimacu?? vic nez zbytecne vysoka. Mam s ni vlastni zkusenost a sem rad, ze sem ji prodal.
Honza Kucera

#3 Příspěvek od Honza Kucera »

lastfever: Ahoj a Díky za upozornění. Já právě někde četl, že s tou Turnigy TG9X jsou někdy problémy, mám na mysli že když přijde ze zahraničí, tak jsou někdy od výroby poruchové (fyzicky), ale co je na tom pravdy, nevím, jen nechci zbytečně riskovat...A popravdě, radši bych objednal nějakou vysílačku i s přijímačem rovnou v ČR, ze zahraničí se mi do toho moc nechce. Mohl by jsi mi navrhnout nějakou jinou alternativu prosím?
Zba
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Zba »

HonzaKucera píše:lastfever: Ahoj a Díky za upozornění. Já právě někde četl, že s tou Turnigy TG9X jsou někdy problémy, mám na mysli že když přijde ze zahraničí, tak jsou někdy od výroby poruchové (fyzicky), ale co je na tom pravdy, nevím, jen nechci zbytečně riskovat...A popravdě, radši bych objednal nějakou vysílačku i s přijímačem rovnou v ČR, ze zahraničí se mi do toho moc nechce. Mohl by jsi mi navrhnout nějakou jinou alternativu prosím?

Hale řeknu ti to upřìmně.Znám člověka, co lìtá s dx6i a dx7 i s t- rexem 600 a v pohodě.Neměl nikdy problém.Ale do letadel bych jí nedával.Také znám lidi, co s dx6i jen problémy.Naopak t9x je výborná.Sám jsem sice šel do osvědčené eclipse 7 s p. Palíkem, ale i tak jsou na internetu na t9x špatné poznámky většinou od těch, co ji nikdy neměli v ruce :-D
A když tam vrazíš frsky a necháš jí za pár korun vylepšit u Rimra, tak to bude milionkrát spolehlivější a lepši než dx6i.
coro

#5 Příspěvek od coro »

9x je vec ktorá podľa mňa tlačí ceny všetkých vysielačov dolu k trochu reálnejším cenám, za ten kúsok plastu a relatívne triviálnu a v podstate aspoň desaťročie zastaralú elektroniku.
Preto ju na fórach podporujem a aj som si ju kúpil - nie je v nej nič špeciálneho, normálna profi osadená doska s atmel procesorom a ten zbytok je síce poletovaný nejakými čínskymi deťmi (t.j. konce vodičov z konektorov od dosky, sú o potenciometre a prepínače naletované len tak aby sa stihlo 1000kusov za deň..) ale že by odpadávali by som nepovedal - a to si môže každý prerobiť, priletovať lepšie ten káblik na prepínač.. Inak tam nie je nič horšie než v DX6i, dokonca sa ani nelámu páčky trimov..
To že opensource firmware z nej robí veľmi výkonný vysielač z pohľadu možností nastavenia a aj integrovanej telemetrie, je (aj keby nie hneď ale pri pohľade do budúcna) naozaj dobrá vec.

Keď chceš serióznejší vysielač pozri si Graupner HOTT - už najjednoduchší MX-12 (ale to je 6 serv takže 4 v krídle plus výškovka a smerovka a už nezostalo na motor - 7 kanálov je pre vetroň s klapkami, základ. Aj keď HOTT príjmače sa dajú programovať a ten chýbajúci kanál nejak dorobiť tem).
Prípadne niektoré z nových JR.
Samozrejmosť je Futaba T8 (ale nie nižšie ako T6, to sú hračky), ale podľa mňa aj keď vysielač to je dobrý tak zadarmo nie je a hlavne prípadné doplnky..
No a určite stojí za pozretie Multiplex Cockpit alebo radšej Royal PRO 7, ale tam je cena dosť vyššie a aj za telemetrické príjmače..
Firmám Spektrum a Hitec by som sa radil vyhnúť - aj keď ich kopa ľudí má a budú určite namietať. Podľa mňa tú istú kvalitu má aj tá Turnigy 9x a s FrSky modulom aj lepšiu spoľahlivosť.
Inak Frsky nie je zlá voľba aj do bazárových vysielačov čo boli na 35/40 MHz a mohlo by sa podariť nájsť naozaj kvalitný stroj za pár korun - kedysi sa vyrábali veci inak..
Hunger

#6 Příspěvek od Hunger »

Jo a jakmile do Fly Sky šáhneš, tak máš po záruce(když to kupuješ v ČR) což bych s kvalitou dílů turnigi ani náhodou neriskoval...

PS: Kolik stojí se všema úpravama? Za tu cenu už by člověk měl pořádné rádio ne?
"Šmirgl to jistí!"
mike97
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mike97 »

Určitě by se za tu cenu dalo pořídit lepší rádio. Vyšlo mi to se vším všudy skoro jako moje mx-12 hott. Tak proč bych měl jít do rc soupravy dodělej si sám, když můžu mít něco, co nemusím podezřívat. (uživatelé turnigy berte mě s rezervou!) Jinak jsem se rozhodoval jak ty a vzal jsem graupner mx-12 hott. Supr rádio a bylo mi jasněji doporučeno víc než dx6i. Jsou tam funkce, které jsem myslel že nikdy nepoužiju, ale opak je pravdou.. Doporučuju přečíst tohle vlákno:
viewtopic.php?f=38&t=47645
PS: kdybys měl na mx-12 hott dotazy apod. klidně napiš SZ
Graupner mx-12 HoTT + Easy glider pro, Funcub ve výstavbě
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
coro

#8 Příspěvek od coro »

mike97, odpovedí je niekoľko, napríklad
-lebo ma to baví prerábať, pozerať do zdrojákov...
-lebo príjmač stojí 8usd (flysky/hk) alebo max 20usd (Frsky s telemetriou)...
-lebo majú pekné doplnky k telemetrii Frsky za pár korun...
-lebo aj mnohí tí čo majú Futaby, v epp modeloch lietajú na príjmače od tej istej firmy Frsky len inú verziu..
Inak ja sa neveziem v tom FrSky rozbehnutom vlaku ktorý to tu dosť jasne všetko valcuje, mám tam Jeti Duplex - ale tým z nej je 16kanál s telemetriou..

O záruke z číny pri cene poštovného blízkej cene celku (teda za vysielač), nemá zmysel diskutovať - rieši to kúpa ďalšieho celého.. ale v podstate je väčšina nahraditelná alebo triviálne opraviteľná, dokonca aj displej sa dá z r2hobies za 10 usd..
A na zamyslenie je aj to či si za tú tuzemskú záruku ktorá zanikne každou úpravou (ktoré sú podľa mňa potebné aby to fungovalo dobre), zaplatiť cenu druhého kusu hneď na začiatku?

Ale ten MX-12 či možno MX-16 hott som si dovolil poradiť aj ja.
Len nech si pozrie aj koľko stojí ďalší príjmač. Keby chcel 10 príjmačov, možno by mu vyšlo na RoyalPro s nejakým dolepeným Frsky, alebo na Futabu T8 s Frsky fasst príjmačmi..
jez_cz

#9 Příspěvek od jez_cz »

HonzaKucera píše:lastfever: Ahoj a Díky za upozornění. Já právě někde četl, že s tou Turnigy TG9X jsou někdy problémy, mám na mysli že když přijde ze zahraničí, tak jsou někdy od výroby poruchové (fyzicky), ale co je na tom pravdy, nevím, jen nechci zbytečně riskovat...A popravdě, radši bych objednal nějakou vysílačku i s přijímačem rovnou v ČR, ze zahraničí se mi do toho moc nechce. Mohl by jsi mi navrhnout nějakou jinou alternativu prosím?

Tak si tu T9x+FrSky pořiď rovnou od RiMra, tuším, že ji nabízel komplet upravenou a za dobrou cenu.

Ta Spektrum DX6i zase tak špatná volba není, mám doma i několik Spektrum přijímačů, které mohu za dobrou cenu pustit do světa. Pokud si budeš poletovat s ES a bude Ti to stačit ke spokojenosti, tak bude Ti stačit i DX6i. Pokud chceš jít dále, tak maximálně do dvou roků pořídíš stejně lepší rádio.

Mám kolem sebe několik lidí, co DX6i létají a jsou spokojeni, jen jeden se jí velkým naštváním zbavil, když kvůli ní rozbil poslední Éro. Já začínal na Spektrum DX7 a už mi více jak rok leží doma, protože jí náhodně vypadává signál. Už byla na opravě i u pana Hnízdila, oprava za 500 a je to stále stejné.

Čtyři lidi máme T9x a stížnosti na ni žádné, jeden má origo SW a tři v ní máme SW er9x a jsme s ním hodně nadšeni. Pro mne to rádio získalo hodnotu minimálně 9ch JR stanice. Navíc mám modul FrSky a jsem s tím rádiem opravdu spokojený.
I květák je jen vycepované zelí
mykoc

#10 Příspěvek od mykoc »

A co Auroru 9 ? Je dražší , ale do budoucna 9kanál a telemetrie ....
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Pajas »

No na začátek je lepší lepší rádio. Ale nechápu, proč někdo odsuzuje DX6i, když ji nikdy nepoužíval (ano, nemá tolik funkcí, ale není to krám). To jsou asi všichni, co mají DX6i nějací paka, protože přece existuje T9x s FrSky modulem a telemetrií s přijímačem za 20 USD. K tomu Er9x. Náhodou někdo třeba baterky v kleci u DX6i bere jako výhodu jako já a spousta dalších lidí, není problém tam dát jiný tužkovky, když jsou nějak poškozený. Mně se taky DX6i líp drží v ruce než T9x. Ale nic, nebudu ji tady dál vyzdvihovat, když tady jsou chytřejší.
PS: Na HC se dají koupit klony přijímačů Spektrum a do DX6i se hodí přijímač za 6 USD a funguje super...
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od davelbc »

jejda kam se nam to zase zvrtlo... :mrgreen: na otazku jak se vybavit do zacatku modelareni je tu spor o tom ktery system je ten pravy.

s typem era ti asi neporadim. rad si stavim, takze prvni ero jsem si polepil a pak sem tam neco opravil po nepovedenych pristanich. :mrgreen: modelarit jsem zacal asi po ctvrt stoleti nanovo a na nejake stare zkusenosti jsem si kupodivu vzpomell. :) napr. muj synovec si pro zacatek koupil nejakou cessnu od pelikana tusim rozpeti asi 120cm a naucil se litat jako das. ero i slusne plachtilo a oprava neceho co se polamalo byla natosup. dnes uz lita kdecim.

a ta notoricky ohrana pisnicka, jaka ze vysilacka je ta nejlepsi... samozrejme co clovek to nazor. ja osobne davam na lehke doporuceni a pak na prvni dojem. do zacatku to radio musi byt hlavne dostatecne spolehlive a musi se ti libit. necekej ze jakykoliv pristroj za 4 litry bude buhvico, slouzit ti budou vsechny podobne. odletas s tim 2 roky a pak treba potesis dalsiho zacatecnika slusnou cenou v bazaru... udelas si vlastni pohled na vec a koupis nove to nejlepsi.. :D

simulator jsem sice zkousel, ale nevim zda mel pro me nejaky zasadni vyznam? radsi cumim venku do nebe nez doma do monitoru. polepil jsem vetrone, 3x ho domu donesl na trisky opravil a po ctvrte uz to klaplo. ne ze bych i ted neco obcas nerozsekal... :mrgreen: na druhou stranu znam dost modelaru, kteri sim maji za sebou a nedaji nej dopustit. vyzkousej a uvidis. ja testoval jen free-FMS tak mozna proto me to nechytlo?
Honza Kucera

#13 Příspěvek od Honza Kucera »

Tak prozatím všem Děkuji za tipy a nápady. Popravdě, nečekal jsem takovou "smršt" odpovědí :D :) Tudíž si toho vážím a mám o čem přemýšlet. Musím se přiznat, že mě prozatím zaujala ta MX-12 2,4GHz HOTT (Graupner)...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od koulinek »

HonzaKucera píše:Tak prozatím všem Děkuji za tipy a nápady. Popravdě, nečekal jsem takovou "smršt" odpovědí :D :) Tudíž si toho vážím a mám o čem přemýšlet. Musím se přiznat, že mě prozatím zaujala ta MX-12 2,4GHz HOTT (Graupner)...

Staré dobré pravidlo praví že když na začátku investuješ do lepšího, dýl ti vydrží a netřeba prodávat za dva roky pod cenou na bazaru.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Bartn »

Zdravím Honzo!
Jsem také z BnP, ale již dlouho tam nežiju. Volba modelu ES II je nejlepší co jsi mohl udělat. K vysílači se kvalifikovaně vyjádřit nemohu, je ještě otázka,zda jsi limitován nějak finančně. Pokud jde o sehnání člověka, který by Tě v začátcích vedl. V BnP je modelářský klub, letiště mají u Ždánic. Napiš do vyhledavače: http://www.esomodels.wz.cz To by měla být adresa klubu. Nebo zkus http://www.lmkbystrice.wz.cz
Naposledy upravil(a) Bartn dne sob 05.05.2012 18:53, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“