Plán na větroně nebo el. větroně + postup + materiál prosím
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Určitě ti to pošlu, jenom co to dopíšu. Na fórum to dávám proto, aby se to neztratilo a případně z toho někdo měl užitek. Mohl bys mi prosím napsat na co ten model budeš používat abych věděl jak pevný to potřebuje nosník?
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Křídlo bych viděl na klasickou konstrukci s D-boxem. Žebra z balzy 2 zhotovená rašplově, rozestupy mezi nimi by mohly být tak 5cm. Může se to zdát málo, ale křídlo je pak téměř nezničitelné. Pro elektroverzi, která se nebude používat na gumicuku, stačí 8cm. Prověšení potahu není tak drastické. Náběžka asi z balzy 5*5, stěny pod úhlem 45° k ose profilu, odtokovka 3*15, nosníku věnuji další příspěvek. D-box z balzy 1, pokud nechceš šetřit materiálem tak je lepší tuhý potah protáhnout až za nosník, centimetr je tak akorát.
Pokud chceš dělěné křídlo, situaci to trochu komplikuje. To ale neznamená, že to nejde- dá se dokonce řešit dvěma různými způsoby.
Dvoudílné křídlo se (nečekaně
) dělí v polovině rozpětí, tedy u trupu v místě uchycení. řeší se tak, že první dvě (u verze s 8cm rozestupy jen první) žebra od středu křídla na každou stranu jsou dvojdílná - skládají se z náběžné a odtokové části, mezi které se přesně vejde nosník+0.8mm na každé straně. Musí zapadat do náběžky a odtokovky! Zhotoví se tak, že se u obyčejného žebra v místě zářezů pro pásnice nosníku vyřízne celý obdélník a ještě se na každé straně ubere 0.8mm. To nemusíš měřit, prostě trochu míň než milimetr. Hlavně aby to bylo rovně. Pak se postaví poloviny křídla bez těchto žeber a na nosník se tam, kde nejsou žebra (tedy od středového konce po první obyčejné žebro), přilepí překližka 0.8 - samozřejmě od prvního obyčejného žebra ke středovému konci nosníku není stojina jako u zbytku křídla. Tato překližka spolu s pásnicemi vytvoří pevnou skříň, do které se zasune spojovací drát. Do odtokovky se na jedné polovině křídla vetkne krátká spojka z drátu o průměru 1.5 nebo 2 a v druhé polovině se vytvoří odpovídající díra. Tu je dobré prosytit lepidlem, aby měla tvrdé stěny. Místo této spojky je ale lepší zasadit do prvních tří (u verze s 8cm rozestupy prvních dvou) žeber shora a zdola pomocný nosníček a jako jeho stojinu v prvním poli použít tlustý kus balzy, do kterého by byl spojovací drát zapuštěn. Jiným řešením je zalepit trubku, do které by se spojka zasouvala, přímo do žeber, ale tím se křídlu ubere na pevnosti v místě, kde je to dost poznat. Verze se spojkou v pouzdře mezi nosníčky:
Na obrázku je spojka moc tlustá a zbytečně vzadu, takže dosedací žebro není tak pevné. I to se dá "skousnout", protože na toto žebro ještě přijde další žebro z balzy 2 nebo nejlépe z překližky 0.8, bez jakýchkoli zářezů-prostě vnější tvar profilu a otvory pro spojovací dráty.
Třídílné křídlo se dělí před lomením "uší". Výhodou takového uspořádání je pevný střed křídla a menší zátížení spojovacího drátu, otázkou však je, zda to má v případě něčeho tak malého smysl. Rozložením by totiž vznikly půlmetrové kusy, které se sice snadno skladují, ale 80cm a 12° lomení v půli není také nic tak tragického. Já bych si křídlo postavil nedělené, ale pak se nevejde do auta. Třídílné křídlo se dá hodit do batohu, dvoudílné hůře. Ale ke stavbě:
Stavebně je toto řešení velmi podobné dvoudílnému, způsob spojení dílů je stejný. Křídlo se ale dělí v místě prvního žebra od lomení "uší" dovnitř. Vlastně se dá postavit tak, že vynecháš zmiňované žebro a postavíš nosník, žebra, náběžku a odtokovku jako u neděleného křídla a rozřízneš to opatrně pilkou. Tím dosáhneš toho, že se ti díly perfektně sejdou, ale je to dost riskantní metoda. Můžeš při tom také něco zlomit nebo uříznout křivě. Pak už je to stejné jako u dvoudílného křídla, jenom vynecháš žebro pouze v místě dělení. Doporučuji řešit zadní spojku způsobem znázorněným na obrázku.
Křídlo upevněné šrouby není ani moc složitá úprava. Normálně (křídlo připevněné gumou) je počet žeber lichý a tím pádem je žebro přesně uprostřed. A pro upevnění šrouby stačí středové žebro nahradit dvěma z balzy 3 nebo lépe 5, případně z balzy 2 s překližkou. Mezi ně je potřeba vlepit bločky balzy nebo lípy s otvory pro šrouby a vylepit prostor mezi nimi balzou aby to vypadalo. Umístění šroubů je nejlepší asi jeden asi centimetr před nosníkem a druhý 4-5cm od odtokovky. Přepážky s maticemi se vždy hodí zalepovat do trupu až přišroubované ke křídlu - tím se zaručí, že budou perfektně sedět.
No teda, to by mě nenapadlo že můj 200. příspěvek bude přes okraje monitoru... asi bych se fakt měl léčit...
Pokud chceš dělěné křídlo, situaci to trochu komplikuje. To ale neznamená, že to nejde- dá se dokonce řešit dvěma různými způsoby.
Dvoudílné křídlo se (nečekaně
Na obrázku je spojka moc tlustá a zbytečně vzadu, takže dosedací žebro není tak pevné. I to se dá "skousnout", protože na toto žebro ještě přijde další žebro z balzy 2 nebo nejlépe z překližky 0.8, bez jakýchkoli zářezů-prostě vnější tvar profilu a otvory pro spojovací dráty.
Třídílné křídlo se dělí před lomením "uší". Výhodou takového uspořádání je pevný střed křídla a menší zátížení spojovacího drátu, otázkou však je, zda to má v případě něčeho tak malého smysl. Rozložením by totiž vznikly půlmetrové kusy, které se sice snadno skladují, ale 80cm a 12° lomení v půli není také nic tak tragického. Já bych si křídlo postavil nedělené, ale pak se nevejde do auta. Třídílné křídlo se dá hodit do batohu, dvoudílné hůře. Ale ke stavbě:
Stavebně je toto řešení velmi podobné dvoudílnému, způsob spojení dílů je stejný. Křídlo se ale dělí v místě prvního žebra od lomení "uší" dovnitř. Vlastně se dá postavit tak, že vynecháš zmiňované žebro a postavíš nosník, žebra, náběžku a odtokovku jako u neděleného křídla a rozřízneš to opatrně pilkou. Tím dosáhneš toho, že se ti díly perfektně sejdou, ale je to dost riskantní metoda. Můžeš při tom také něco zlomit nebo uříznout křivě. Pak už je to stejné jako u dvoudílného křídla, jenom vynecháš žebro pouze v místě dělení. Doporučuji řešit zadní spojku způsobem znázorněným na obrázku.
Křídlo upevněné šrouby není ani moc složitá úprava. Normálně (křídlo připevněné gumou) je počet žeber lichý a tím pádem je žebro přesně uprostřed. A pro upevnění šrouby stačí středové žebro nahradit dvěma z balzy 3 nebo lépe 5, případně z balzy 2 s překližkou. Mezi ně je potřeba vlepit bločky balzy nebo lípy s otvory pro šrouby a vylepit prostor mezi nimi balzou aby to vypadalo. Umístění šroubů je nejlepší asi jeden asi centimetr před nosníkem a druhý 4-5cm od odtokovky. Přepážky s maticemi se vždy hodí zalepovat do trupu až přišroubované ke křídlu - tím se zaručí, že budou perfektně sedět.
No teda, to by mě nenapadlo že můj 200. příspěvek bude přes okraje monitoru... asi bych se fakt měl léčit...
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Bédo díky, ale šetři chválou-uvidí se až jestli mu to poletí. Nejsem si totiž jistý vzepětím, připomíná mi to Skylady, ale nechtěl jsem dávat zbytečně moc. Odpověděl jsi mu přesně, to jsem měl na mysli. Protože na naviják je potřeba asi tak šestkrát pevnější křídlo než na elektro. To znamená že na naviják bys mohl dát vedle sebe pět nosníků na elektro při stejné ploše křídla a stejně by ti je Helbo nebo jiný jéčkař nebo béčkař zlomil.
Naposledy upravil(a) woro dne pon 27.08.2007 21:13, celkem upraveno 1 x.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Není to zas až taková věda, jenom se neumím vyjadřovat. Tvar křídla podle oka, jenom jsem se snažil dodržet štíhlost (stejně jsem obětoval trochu klouzavosti kvůli lepšímu vzhledu-ideální štíhlost pro 1,6m je asi kolem 9), VOP jsem dělal podle Drely 10-15% plochy křídla, mohutnost kolem 5, SOP podle oka (možná trochu malá, ale u tak malého vzepětí to nevadí) a ta aerodynamika? To je tohle, XFLR5-program postavený okolo Drelova Xfoilu, neustálé nasávání (nejen) informací, četba Drelových článků a trocha zkušeností, které má ale každý, jen si věřit. Prostě jsem se do toho díval tak dlouho, až to do sebe začalo zapadat. Zbytek je jenom trocha tvořivosti a hodně ukecanosti - hodně lidí by to zvládlo napsat dvakrát kratší, ale s více informacemi, jenom se do toho moc nikdo nehrne. Tak sakra napíše ERGO na co to bude nebo nenapíše?!
Jdu spát a doufám že to tady ráno bude, jinak má u mě sto trestných bodů! 
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Jde hlavně o to jestli třeba někdy nebudeš chtít šetřit baterky nebo si to jenom chít zkusit a nepověsíš to na gumicuk. Nebo si pro srandu nepostavíš ještě "čistý" trup na větroně. S nosníkem na gumicuk ti naskočí pár gramů, ale modelu je pak úplně putýnka co s tím budeš dělat za pikačoviny. Když se samozřejmě nebudeš pokoušet o vlečení kámošovým Lancerem po dálnici nebo někde neseženeš naviják s myšlenkou "když budu mít celou dobu nohu na pedálu, bude to určitě sranda a poletí mi to výš". To je také jeden z důvodů, proč se jako spojovací prvek u dělených křídel používá ocelová tyčka, která se ohne při zatížení nepatrně menším než je kritické zatížení nosníku. Kamarádovi jednou zachránilo model právě to, že měl najednou o pět stupňů větší vzepětí-naštěstí okamžitě potlačil a nic se nestalo. Nosník dostává zabrat vždycky a je potřeba vědět jak moc. Takže jenom elektro nebo občas i gumicuk?
woro píše:Lepší vrabec v hrsti než model na střeše!
Oslava, lietanie, rozbitý EasyGlider a poriadna diera v streche....
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
dusi píše:woro píše:Lepší vrabec v hrsti než model na střeše!
Oslava, lietanie, rozbitý EasyGlider a poriadna diera v streche....
...doufám že ERGO už napíše, jinak má u mě trestných bodů 150! Nebudu počítat tři nosníky jenom tak, to ať po mně nikdo nechce.
Co jsem si tak zběžně přečet tak ještě můžu dodat že elektra může bejt i bez torzky (D-boxu), záleží na tom co od toho člověk čeká, jestli ryhlej stroj nebo lehkou elektru na dlouhý polítání.
Jinak vzepětí dělám podle oka a zase záleží na typu elektry. Hotliner může mít klidně pod 1cm na koncích vzepětí, a klidná elektra bez křidýlek 10cm a víc. Na 1500mm rozpětí.
Jinak tady můžu asi nejvíc doporučit jednu věc a to je postavit si buď stavebnici v rozsypu nebo podle nějakého ověřeného plánu, na tom se člověk naučí víc než co si přečte z diskuze. Po takové zkušenosti se už navrhuje o něco líp.
Jinak vzepětí dělám podle oka a zase záleží na typu elektry. Hotliner může mít klidně pod 1cm na koncích vzepětí, a klidná elektra bez křidýlek 10cm a víc. Na 1500mm rozpětí.
Jinak tady můžu asi nejvíc doporučit jednu věc a to je postavit si buď stavebnici v rozsypu nebo podle nějakého ověřeného plánu, na tom se člověk naučí víc než co si přečte z diskuze. Po takové zkušenosti se už navrhuje o něco líp.