Expa?
Re: expa?
SAmozřejmě, že se létat dá a úplně bez problému
Expo jsou exponenciální výchylky-tedy :
Výchylka kniplu-páčky na vysílači NENÍ lineární=úměrná výchylce páky na servu. Tedy je exponenciální. To znamená, že si tím nastavuješ menší výchylky kolem středové polohy. Řázení je pak citlivější kolem středu, pokud dojedeš na konec výchylky, servo dosáhne opravdu koncové polohy...
Jsou zkušení lidí zde na foru, kteří exp. výchylky zcela zavrhují a místo nich radí kvalitně seřízený model-výchylky takové, které jsou opravdu potřeba.
Já sice exp. vych. používám, ale myslím, že bez nich budeš žít. Ale jen tak dlouho, než se naštveš a koupíš si novou soupravu. Na 2,4 Mhz . A ta již bude tuto funkci mít. Ale hlavně mnoho a mnohem potřebnějších funkcí
Honza
Výchylka kniplu-páčky na vysílači NENÍ lineární=úměrná výchylce páky na servu. Tedy je exponenciální. To znamená, že si tím nastavuješ menší výchylky kolem středové polohy. Řázení je pak citlivější kolem středu, pokud dojedeš na konec výchylky, servo dosáhne opravdu koncové polohy...
Jsou zkušení lidí zde na foru, kteří exp. výchylky zcela zavrhují a místo nich radí kvalitně seřízený model-výchylky takové, které jsou opravdu potřeba.
Já sice exp. vych. používám, ale myslím, že bez nich budeš žít. Ale jen tak dlouho, než se naštveš a koupíš si novou soupravu. Na 2,4 Mhz . A ta již bude tuto funkci mít. Ale hlavně mnoho a mnohem potřebnějších funkcí
Expa sú nastavenia priebehu podybu serv v závislosti na pohybe knipla. V podstate štandardne je priebeh lineárny - rovnaký pohyb knipla=rovnaká výchylka. Expami sa dá upraviť krivka tak, aby v oblasti okolo stredu knipla boli výchylky menšie (niekedy naopak väčšie), riadenie bolo menej citlivé, presnejšie a pri okrajoch knipla sa výchylka rýchlejšie zväčšuje. Veľkosť výchylky sa expami neobmedzí.
Lietať sa s tým dá aj bez expa, ale lietadlo je citlivejšie, ťažšie sa udržuje presnosť obratov, na lete sa prejaví každé zatrasenie prstov, u 3D sú veľké výchylky.
Príklad: môj syn po prechode zo Spektra na Futabu si nastavenie exp prepísal 1:1, ale Futaba má expa opačne (so znamienkom -) a zalietal celú zostavu (aeromuzikál s halákom v kinosále), akurát lietadlo bolo roztrasené, veľmi citlivé. Poznám pilotov, ktorí expá majú, ale nepoužívajú.
Lietať sa s tým dá aj bez expa, ale lietadlo je citlivejšie, ťažšie sa udržuje presnosť obratov, na lete sa prejaví každé zatrasenie prstov, u 3D sú veľké výchylky.
Príklad: môj syn po prechode zo Spektra na Futabu si nastavenie exp prepísal 1:1, ale Futaba má expa opačne (so znamienkom -) a zalietal celú zostavu (aeromuzikál s halákom v kinosále), akurát lietadlo bolo roztrasené, veľmi citlivé. Poznám pilotov, ktorí expá majú, ale nepoužívajú.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
2952 píše:SAmozřejmě, že se létat dá a úplně bez problému
Ja by som to úplne bez problémov nevidel. Lietať sa dá, ale je to úplne o ničom. Boj s modelom.
Na 3D potrebuješ superrýchle servá a tie v spojení s maximálnymi výchylkami spôsobia to, že je model ostrý jak britva...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
2952 píše:Výchylka kniplu-páčky na vysílači NENÍ lineární=úměrná výchylce páky na servu. Tedy je exponenciální.
Cimz se da mimo jine dosahnout linearni zavislosti vychylky ovladane plochy a ovladajici packy.
Pro Robost : Téměř věrný překlad do slovenštiny
Mám rád SLovensko 
Pro LV: Všimni si otázky a poznáš, že ten kolega zatím bude řešit jiné problémy...začíná....
Pro Genagen: Buď jsi si špatně přečetl tu citovanou větu, nebo Ti nerozumím ani já
))
Myslíš, že exponenciální funkcí se dá dosáhnout lineární výchylky?..... Umím si představit, že teoreticky by snad šlo kompenzovat špatně umístěnou páku na kormidle....ale nevím, jak by se to měřilo
...tedy-nerozumím Ti, ale rád se poučím, od toho je forum 
Pro LV: Všimni si otázky a poznáš, že ten kolega zatím bude řešit jiné problémy...začíná....
Pro Genagen: Buď jsi si špatně přečetl tu citovanou větu, nebo Ti nerozumím ani já
Myslíš, že exponenciální funkcí se dá dosáhnout lineární výchylky?..... Umím si představit, že teoreticky by snad šlo kompenzovat špatně umístěnou páku na kormidle....ale nevím, jak by se to měřilo
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je to jako většinou. Lze to odpracovat/odmyslet/odpáčkovat
NEBO
to za tebe někdo/něco udělá.
Dá se létat bez funkce EXPO, ale je to náročnější (dle mě). Takže osobně si myslím, že polétat bez expa jde. Kvalitní 3D akrobacie už nějaké nastavení vyžaduje.
A ohledně expa jako takového:
Když nepoužiji žádná úpravy, tak bude šířka impulzu přímo úměrná poloze kniplu.
Servo vykonává rotační pohyb (kvalitní servo v závislosti na šířce impulzu z přijímače)
Rotační pohyb je převeden na lineární pohyb táhla dle funkce COS().
Lineární pohyb táhla je převeden na rotační pohyb kormidla dle funkce COS().
Pokud bude vše kvalitně udělané, délky pák na servu a kormidle budou stejně dlouhé, nebude tam žádné přesazení, atd...
tak bude výchylka serva přímo úměrná pohybu knyplu.
ALE
lineární výchylka kormidla NEZNAMENÁ lineární odezvu do řízení modelu. To už záleží na aerodynamice celého letadla, rychlosti letu, atd... A do toho se nechci pouštět
NEBO
to za tebe někdo/něco udělá.
Dá se létat bez funkce EXPO, ale je to náročnější (dle mě). Takže osobně si myslím, že polétat bez expa jde. Kvalitní 3D akrobacie už nějaké nastavení vyžaduje.
A ohledně expa jako takového:
Když nepoužiji žádná úpravy, tak bude šířka impulzu přímo úměrná poloze kniplu.
Servo vykonává rotační pohyb (kvalitní servo v závislosti na šířce impulzu z přijímače)
Rotační pohyb je převeden na lineární pohyb táhla dle funkce COS().
Lineární pohyb táhla je převeden na rotační pohyb kormidla dle funkce COS().
Pokud bude vše kvalitně udělané, délky pák na servu a kormidle budou stejně dlouhé, nebude tam žádné přesazení, atd...
tak bude výchylka serva přímo úměrná pohybu knyplu.
ALE
lineární výchylka kormidla NEZNAMENÁ lineární odezvu do řízení modelu. To už záleží na aerodynamice celého letadla, rychlosti letu, atd... A do toho se nechci pouštět
Tomáši, máš pravdu, ale podle struktury dotazu tomu chlapci stačí říct:
Ano-bez EXPO -) to půjde...
))
Až opravdu něco začne létat, k "EXPU "se dostane prostřednictvím "užitečných tlachů" na modelářských letištích:-)
Ano-bez EXPO -) to půjde...
Až opravdu něco začne létat, k "EXPU "se dostane prostřednictvím "užitečných tlachů" na modelářských letištích:-)
- LV
- Kontaktovat uživatele:
2952 píše:
A to začínanie bude lepšie s "ostrým" modelom, alebo s takým, ktorý lieta kľudne?
Práve na učenie treba model kvalitný, ktorý lieta neutrálne a je naladený do "tupa"
Mám kamaráta ktorý začínal v auguste s Radianom a po mesiaci chcel prestať s modelarčinou.
Tak som mu v septembri urobil Blast G3 (EPP brus od Špatňasa) a dnes lieta lepšie ako 75% tlachalov na fórach...
Toš tak
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- LV
- Kontaktovat uživatele:
2952 píše:Tomáši, máš pravdu, ale podle struktury dotazu tomu chlapci stačí říct:
Ano-bez EXPO -) to půjde...))
Tomu chlapcovi treba povedať, že s expami mu to pôjde ľahšie hneď od začiatku.
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Tomu chlapci je potřeba říct , co říkám každému a pořád:
Zajdi mezi modeláře!...koukej se a ptej...
Sám to říkáš-kamarád si našel Tebe....a dobře udělal ! :
Mám kamaráta ktorý začínal v auguste s Radianom a po mesiaci chcel prestať s modelarčinou.
Tak som mu v septembri urobil Blast G3 (EPP brus od Špatňasa) a dnes lieta lepšie ako 75% tlachalov na fórach...
))
Já ty kecy na letišti zkrátka miluju a poznávám, že vím prd
Zajdi mezi modeláře!...koukej se a ptej...
Sám to říkáš-kamarád si našel Tebe....a dobře udělal ! :
Já ty kecy na letišti zkrátka miluju a poznávám, že vím prd
Mohu potvrdit, ze bez EXP se skutecne letat da. Zkusil jsem to na Sbachovi od RC Factory... po par letech jsem si rikal, ze je to vazne az moc ostre a musim se pekelne soustredit. Jakykoliv mikrokmit packou vedle me posunul o dost velkou vzdalenost jinam. Pak jsem zkusil EXPA a uz nikdy bych se nevratil. Je to komfortni, poladitelne a ero reaguje tak, jak chci ja a nemusim z toho byt vystresovany.
Cili za me EXPA doporucuji. Je to neskutecny komfort, ktery clovek pozna, az kdyz to holt zkusi...
Cili za me EXPA doporucuji. Je to neskutecny komfort, ktery clovek pozna, az kdyz to holt zkusi...
2952 píše:Pro Robost : Téměř věrný překlad do slovenštinyMám rád SLovensko
Kým som to stihol dopísať a odoslať (pri raňajkách), už to tam bolo
P.S.: Tiež mám rád Čechy - za chvíľu tam vyrážam.
O používaní, nepoužívaní, linearite, exponencialite, či už mechanickej alebo aerodynamickej, posune páčok... sa dá diskutovať donekonečna, najlepšie pri pive alebo kofole, ale tu išlo o to vysvetliť, čo je expo, na čo slúži a či to ide bez neho.
Mám jedného kolegu, kedysi som mu robil inštruktora na Blaníku, potom začal lietať modely cez vetroňe až k F3A. Teraz lieta zasa ozajstné, motorové aj bezmotorové, ale hlavne akrobaciu na FOXe. Raz mu jeden modelár na letisku dal vyskúšať cvičného akrobata a on v rýchlosti (bez kontroly - myslel, že už s tým pred ním lietal) vyletel, spravil zopár obratov, povedal, že lieta celkom dobre, ale má naopak výškovku. Dokázal si to v rýchlosti v hlave preprogramovať a prispôsobiť sa reakciám modelu. Tiež bol schopný zaletieť v hociakom móde.
Tým chcem povedať, že zalietať sa dá s expami, aj bez, aj s výchylkami naopak, ale najlepšie a najlľahšie je to tak, ako to má byť a je to vo všeobecnosti doporučené. Ale každý si to musí prispôsobiť svojim požiadavkám, schopnostiam a zvykom. Tým pádom má pravdu každý - tú svoju.
létal sem bez exp se stíňákem něco kolem roku, protože to vysílačka neuměla, teď mam dx6i a říkal sem si že to zkusim když můžu, musim říct že pro mě osobně to byl takovej nezvyk že sem je hodně rychle vypnul
jak sem byl už zvyklej lítat bez nich tak sem bral málo za páky a furt sem model válel po zemi
je to samozřejmě o zvyku, ale létat se bez nich nechá určitě
ze všeho může být házedlo, vždy to můžete vzít (zlomit) a zahodit :D