Jak se stat opravdickym pilotem?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

Chteli byste letat i s opravdovym letadlem?

Je to muj sen a jednou si chci udelat pilotni prukaz.
32
40%
Bylo by to fain, ale je to moc drahe.
22
27%
To me nebere. Uplne mi staci modely.
16
20%
Ja uz pilot jsem a davno letam!
11
14%

Celkem hlasů: 81

Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tak jsem se predbezne domluvil s Aviatikem, ze bychom pristi rok zkusili absolvovat ten zakladni kurz na ULL. Zatim je to vylozene jen predbezna domluva "u piva", ale je to prvni krok. :lol:
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tady jsem nasel zajimavy clanek, jake jsou naklady na nakup a predevsim provoz vlastniho ULL a kolik je treba si nachystat. Cisla jsou to vskutku neradostna:

http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=171&kategorie=4
pp
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od pp »

Vzduchoplavec píše:Tady jsem nasel zajimavy clanek, jake jsou naklady na nakup a predevsim provoz vlastniho ULL a kolik je treba si nachystat. Cisla jsou to vskutku neradostna:

Nevím čemu se divíš, prostě přes podobné kalkulace musíš projít...

Tak už aspoň víš proč jsem v mém příspěvku uváděl tu částku a psal že se jedná o olétaný stroj v rozumné kvalitě a že je to běh na dlouhou trať. Ale hlavní bylo, že než balancovat na hraně výdajů a létat jen pár hodin, tak to raději nelétat vůbec, protože nalétat jen pár hodin je nejsnadnější cesta jak se zabít. Ačkoli máme třeba s diablotin-em různý pohled na to jak rychle a s čím létat, myslím, že v tomto shoda je.

(Bohužel když tohle vykládám potenciálním podílníkům kteří by do koupě ULL šli se mnou, tak se na mě dívají jako na idiota, proč tolik peněz... Takže je VELKÝ problém sehnat někoho rozumného a přiměřeně movitého. Protože - když koupě ULL tak je třeba pravidelně létat, jinak do toho nejít. Jak jsem říkal, je to běh na dlouhou trať...)

Dalším problémem je provozování UL jako nepodnikatel a podnikatel, v souvisejících článcich to poměrně slušně probírají. Pro základní orientaci postačující.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Jojo oletany, ale solidni ULL se da poridit uz kolem 300.000, coz by se ve 2 - 3 lidech docela dalo utahnout (s pripoctenim provoznich nakladu). To je asi jedina mozna cesta, jak to udelat za soucasne financni situace.

Popravde cekat a doufat, ze se trebas jednou stanu milionarem se mi taky nechce. 8)
pp
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od pp »

Samozřejmě, že za ty peníze se něco pořídit dá. Ale pokud jsem se vyptával správně tak se jedná o jednomístný ULL s malou cestovní rychlostí (se všemi výhodami které to přínáší, to je pravda!!!), tj. dá se zaletět třeba na kafe do Slaného, možná i kousek dál, ale to je vše. Není problém v té rychlosti, ale lidé co už létají mě přesvědčují, že bych měl volit dvoumístný a brát s sebou někoho zkušeného. A ve dvou místech se za ty peníze nic rozumného pořídit nedá. Opět to je na delší povídání, možná tento názor není až tak důležitý, nevím. Jenom říkám, co jsem slyšel a když jsem se ptal na varianty jednomístný a dvoumístný, tak odpověď vždy byla - dvoumístný (ale že to bude hodně drahé) Ale budu se vyptávat dál.
Přiznám se, že mám kontakty spíše na tu skupinu lidí, co preferuje létání s instruktorem, ne postupný přechod větroně, horno a dolno. Asi by to chtělo se seznámit i s mimokladenskými piloty, jak to vidí oni. Jak jsem říkal, není to plán na tento rok, je to plán do 5ti let. Nejsem sebevrah.
Naposledy upravil(a) pp dne čtv 30.08.2007 15:44, celkem upraveno 1 x.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Abu »

Jasne, dvoumistny je lepsi - dva mrtvi jednou ranou 8)

Sorry, ale nedalo mi to. Jestli to realizujete, tak vam budu zavidet. :cry:
Ale treba jednou az budu velkej a bohatej, tak do toho taky pujdu. Zatim jsem vzdycky rikal ze si koupim motorku a zena ze se se mnou rozvede (opet dve mouchy jednou ranou :wink: ), a kdyz jsem onehda poznamenal, ze misto motorky by bylo lepsi letadlo, tak byla reakce kupodivu stejna .....
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Vzduchoplavec »

PP: No to si prave nemyslim! Pohled sem:

http://www.yettinaprodej.unas.cz/

Nerikam,z e to je buhvijaky superstroj, ale rozhodne se uz nejedna o nejakou vylozenou herku. Je to dvoumistne, plne pristroju a solidne to lita (viz video). A cena je 350.000,-

Ano, neni to zadny dolnoplosny brus, ale toho bych se stejne pro zacatek hodne bal!

Abu: U nas je to podobne. Motorka by neprosla, ale to mi nevadi, protoze motorky take rad nemam. Letani ma zena moc rada, takze to by se mozna dalo ukecat. Ale silne ji odrazuje ta cena. To se musi nejak vyresit... :?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Abu »

Moc pekny ero!! To by snad mohlo i rozumne litat a ne jako nektery ty ULL co sidlej na V.Dobry a kdyz je hezky, tak to strejcove vytahnou a pak se to plizi s knucicim motorem v nejakejch 100m nad modelarskym letistem a ja se jen bojim kdy to spadne, protoze letovy projev je ve stylu "sotva to leti" (Mefisto bez motoru leti rychleji)... PP jiste vi o cem mluvim. Do toho bych asi nevlez.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Hoki »

U nás v práci na výcvik používáme toto:
http://www.vztlak.cz/utf/ull/ev97m99_tech.html
Jasně, že v jinších barvách. Je to pěkné povozeníčko i když s tím nejde lítat žádná akrobačka. Na tu to není stavěno. I tak dovede pěkně pohoupat žaludek.
pp
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od pp »

Abu píše:Moc pekny ero!! To by snad mohlo i rozumne litat a ne jako nektery ty ULL co sidlej na V.Dobry a kdyz je hezky, tak to strejcove vytahnou a pak se to plizi s knucicim motorem v nejakejch 100m nad modelarskym letistem a ja se jen bojim kdy to spadne, protoze letovy projev je ve stylu "sotva to leti" (Mefisto bez motoru leti rychleji)... PP jiste vi o cem mluvim. Do toho bych asi nevlez.

Já se tím směrem už raději ani nedívám, můžu tak s čistým svědomím kdykoliv říct, že jsem nic neviděl a nebudu muset svědčit :-)
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Vzduchoplavec »

No prave. Ja mel vzdy pod pojmem "ultralajt" zafixovany nejaky strasny kram, ktery drzi ve vzduchu jen zazrakem a je tak 50% sance, ze se v tom okamzite zabiju.

Nicmene za se, ze se i vteto kategorii da docilit relativne slusneho stroje. Nerikam, ze tento je buhvijaky super zazrak a asi bych se taky celkem bal do toho sednout, ale uz ne tolik jako v pripade tech "strejdovskych samoletu".
Abu
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Abu »

Jsem rad ze PP ma podobny nazor, takze netery ty stroje jsou fakt pekelny (na druhou stranu, uz je tam vidam vic nez rok a zatim zadnej z nich asi nespad).
Ale na druhou stranu musim rict, ze tam je par velice hezkejch, aerodynamicky cistejch a svizne letajicich ULL, treba jeden takovej zajimavej polovetron, ladnych kompozitovych tvaru, stihly kridlo, vzadu T-cko, pridovej podvozek, ten vypada moc pekne a i lita!
Nebo ten Eurostar co posilal Hoki, to je taky nadhernej stroj :)
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ja mam s tema ULL problem, ze mi prijdou desne subtilni. Pilotum div nefouka na nohy a kdyz se trochu silneji opres o dvere (pokud to vubec nejaky ma), tak vypadnes ven.

Ja vim, ze pri narazu do zeme je jedno, zda to je z plechu nebo z papundleklu - vsecko na srot, ale proste tak nejak subjektivne to ve me nebudi duveru.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Abu »

jojo, hmotnostni limit je tvrdej, vzdyt to cely vazi asi 3x min nez tvoje auto !!
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Abu: No prave! A to moje auto nema kridla. Proto bych vyhledove chtel udelat ten pilotak na vyssi tridu, ale nejak se zacit musi. Milionarem jsem se bohuzel dosud nestal, prestoze o tom neustale usilovne uvazuju... 8)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“