Průšvih na Aukru - odstoupení od prodeje

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hunger

Re: Průšvih na Aukru - odstoupení od prodeje

#76 Příspěvek od Hunger »

Napiš mu že došlo k velké nehodě a zboží je vážně poškozeno. Napiš mu jestli ho pořád chce pokud ano, tak to rozslapej a pošli. Obchodní podmínky na aukru jsou přinejmenším v rozporu s dobrými mravy. Zavázal jsi se, že pošleš stopky v hodnotě pětikila, zničené budou mít cennu lehce vyšší.
"Šmirgl to jistí!"
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Victronix »

Hunger píše:... Obchodní podmínky na aukru jsou přinejmenším v rozporu s dobrými mravy....

To myslíš vážně? :roll:
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Filip

#78 Příspěvek od Filip »

Kissman píše:Ano... ale to je velky rozdil ;) tvuj kupujici zaplatil, ten jeho nikoliv ;)

Jo jenže jeho kupující mohl bez Váhání i přes Michalovy výzvy ty prachy poslat, a dneska je může mít na účtě a Michal bude v obdobné pozici.
Je to velice blbá situace. Rady jsou sice super, ale stát se to komukoliv z nás, tak bude bojovat koaždý z nás to je jasné.
Já bych to hrál na to, že ten skutečný majitel - ten pán ač nevěděl, tak je prodal. Prostě chtěl ať mu to prodám, druhý den jsem vystavil aukci a když se to prodalo tak pán řekl, že už to prodal sousedovi.
Jinak je ještě jedna možnost. Kdysi to tak udělal kolega a vyšlo mu to. Ale je to PODVOD.
Poslat do Německa prázdný balík s hodotou do 5OOkč. To stojí pár kaček. Ale napsat tam špatnou adresu. Špatnou adresu napsat i odesílací. Balík nedojde ani tam ani zpátky.
Nikdy jsem to tak nedělal, jen mi to vykládal kolega, že to tak kdysi udělal. A měl v ruce papír o tom, že to poslal...
Pravda je ta, že kupující se nikdy o špatné adrese nedozví. Podle čísla to nezjistí a bez podacího lístku mu ji nikdo nesdělí...

Ale to už se tu zabrusluje někam, kam by se nemělo.... Já rád čestné jednání :)
Agile 7.2, Agile 5.5, Goblin 700, Protos 500, Chase 360, Optima V, Futaba T14FG
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od ondra1402 »

Hunger píše:Napiš mu že došlo k velké nehodě a zboží je vážně poškozeno. Napiš mu jestli ho pořád chce pokud ano, tak to rozslapej a pošli. Obchodní podmínky na aukru jsou přinejmenším v rozporu s dobrými mravy. Zavázal jsi se, že pošleš stopky v hodnotě pětikila, zničené budou mít cennu lehce vyšší.

Podmínky Aukra v rozporu s dobrými mravy? Trochu mimo.. Aukro pouze zprostředkovává komunikaci mezi prodejcem- návrh na uzavření smlouvy - a kupujícím - jeho přijetí (=souhlas s návrhem, zejména se sjednanou cenou). Z pohledu práva je to to stejné, jako byste se potkali na ulici, dohodli si cenu, podali ruce a ty se pak kroutil..

Spíš by se mohlo jednat o hrubý nepoměr ve vzájemném plnění a spolu s dalším by to mohlo založit absolutní neplatnost právního úkonu podle §39 OZ. Ale to by v tvém případě asi neprošlo.

Lepší by bylo jít na to přes §49a a tvrdit omyl v předmětu smlouvy (ten je jasný), to, že o něm strana musela vědět by se možná dalo prokázat jeho nátlakem na dokončení obchodu, tak ho ještě chvíli nech vyhrožovat..

EDIT: jak píše níč TomasC, všechno ostatní jsou prasárny, máte normálně uzavřenou kupní smlouvu, ve které jste se dohodli na ceně a předmětu. Klidně se pustí do vymáhání, dokázat rozpor s dobrými mravy nebo omyl v předmětu by bylo těžké a pravděpodobně by vyhrál..
Naposledy upravil(a) ondra1402 dne pát 25.05.2012 9:19, celkem upraveno 2 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od TomasC »

Musím říct, že jsem zklamaný některými postupy, co tu lidé radí a někteří i z vlastní zkušenosti.

To jako dohodnuté slovo už neplatí? To je správné veřejně hledat radu na "vykličkování"?

Za mě to cítím jako solidní úpadek morálky.

Není třeba reagovat, je to jen takový povzdech..... :cry:
robotmz

#81 Příspěvek od robotmz »

...normálne by som napísal poslať a dodržať slovo /ak by som bol majiteľ predávanej veci/, ale zas na druhej strane poškodíš štaršieho dôchodcu, ku ktorým mám úctu, takže ak fakt z toho ty nič nemáš a myslel si to úprimne, skús vycúvať, predsa len máloktorý dôchodca má peniaze nazvyš a nejakého priekupníka v nemecku by som mal na háku, nech sa dosere... :twisted:

ps: na moju obhajobu že nie som žiadny "vychcánek" uvediem príklad spred mesiaca. Objednaval som profi kozmetiku na auto /DODO JUICE, CHEMICAL GUYS, COLLINITE/. Cenu mi stanovil v Czk, napísal som mail, že nech mi prepočíta cenu na eurá. Obdržal som sumu že nech ju uhradím na účet a že mi to pošlú. Suma sa mi zdala nízka, prepočítal som ju na kalkulačke a zistil som že sa pomýlil zhruba 15 eur. Napísal som mu že ten prepočet je nízky že sa asi preklepol.
Prepočítal to znova, už to sedelo, poďakoval za upozornenie že som mu ušetril peniaze a hotovo.
Ak by som to zaplatil so správnym variabilným symbolom, automaticky ba sa to spárovalo a odoslali by to....
Naposledy upravil(a) robotmz dne pát 25.05.2012 9:24, celkem upraveno 1 x.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Kissman »

No, vzhledem k tomu, ze tohle dela 80% CZ modelarskych eshopu tak se domnivam ze povzdychnuti je na spatnem hrobe. Navic jak bylo receno, nikomu zadna skoda nevznikla. A je pomerne jednoduche dokazat, ze kupujici byl se stavem (aby neplatil) obeznamen drive, nez penize by penize poslal.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
coro

#83 Příspěvek od coro »

Ak má kupujúci právo zrušiť obchod do 14 dní, mal by mať rovnaké práva aj predávajúci.
Ostatne, v úvode občianskeho zákonníka niečo v tom zmysle aj je.. Ale v detailoch to chýba, aspoň čo som narýchlo pozrel českú verziu..
Mám pocit že u Vás stačí verejná ponuka s dostatkom náležitostí, a predávajúci už nemá možnosť cúvnuť, zmluva sa považuje za uzavretú odpoveďou kupujúceho (prejavením záujmu). Fakt sa mi zdá, že u nás je to inak (ponuka ešte nestačí, musí sa potvrdiť objednávka.. ak sa to nezmenilo).

Napríklad tento má na Aukro vlastné podmienky???
Potom to je zas len o tom , že kto má lepšieho právnika..
http://www.coolstocks.cz/PODMINKY.html úplne dolu na záver:
....Prodávající si vyhrazuje právo odstoupit od kupní smlouvy v případě zjištění, že na aukci, která byla kupujícím zakoupena bylo chybně uvedeno zboží, cena zboží případně jiné náležitosti zboží a to v případě, že budou tyto údaje zcela odlišné od kupovaného zboží, tedy v případě, že zboží po chybě již nemá známky zboží, které je držené skladem, dále v případě, že cena zboží bude chybě uvedené (aukce „kup teď“) a v případě, že bude aukce chybně vystavená na zboží, které není skladem.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Kissman »

uz jsem to jednou psal... obchody na aukru se ridi podminkamy prodavajici vs. kupujici, ne aukro vs. prodavajici ci aukro vs. kupujici...
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od koulinek »

1. rada sice pozdě: Nikdá neprodávám to k čemu nemám výhradní vlastnické právo!
2. poslat a oželet, zapomenout

Jiná cesta ven podle mě néni když se nestihlo aukci zrušit před jejím skončením. A ani takové prodejce moc rád nemám, co když se prodejní cena dostatečně nevyšplhá tak aukce ukončují.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Kovboj

#86 Příspěvek od Kovboj »

Hunger píše:Jinak Kovboji onehdá jsem jsem kupoval DX7 za 3700, mělo to být do pátku toho týdne. Ve čtvrtek večer mi od obchodníka přišel email že bohužel je mu špatně a že to bude za 14 dní a 4000 korun pokud mi nevěříš ukážu ti emaily, takže změna ceny, nebo odstoupení je možné.

Cena při objednávce je závazná. Už se mi i párkrát stalo že se zboží nečekaně zdražilo a já ho z velkoobchodu koupil dráž, než za kolik jsem ho pak prodal zákazníkovi. To je holt riziko obchodu, jak se říká "prodělek je taky kšeft". Jedna věc je že ti prodejce navrhne změnu ceny, druhá věc je že tě nic nenutí to akceptovat.
Při nákupu v eshopu se řídíš jeho obchodními podmínkami, při nákupu na Aukru zase jeho podmínkami. A Aukro prostě takové "odstoupení od nákupu, protože jsem čekal víc peněz" nepřipouští. Je prostě základní princip jakékoliv aukce že se zboží prodá za nejvyšší nabídku. Pokud to někomu nevyhovuje, nesmí nic prodávat v aukci :wink:
mikymik
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od mikymik »

U stopek Heuer mívá cena obrovský rozptyl. U funkčních zachovalých cca od 2k výše (klidně 50k +). Škoda, že jsem si těch tvých nevšiml :)
Myslím, že jediným tvým postihem bude negativní komentář...
Earl
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Earl »

Tak jsem to zběžně pročetl, většina lidí se zastavuje nad morálkou prodávajícího, ale kdopak z vás se zamyslel nad morálkou kupujícího, který evidentně poznal skutečnou cenu zboží a vidí jen svůj výdělek a nic jiného ho nezajímá?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od koulinek »

Earl píše:Tak jsem to zběžně pročetl, většina lidí se zastavuje nad morálkou prodávajícího, ale kdopak z vás se zamyslel nad morálkou kupujícího, který evidentně poznal skutečnou cenu zboží a vidí jen svůj výdělek a nic jiného ho nezajímá?

Nehodnotím teď ten přístup po skončení aukce. Ale nevidim nic špatného na tom dobře nakoupit. Od toho tam taky lezu abych případně využil výhodné nabídky na nějaký produkt.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Kovboj

#90 Příspěvek od Kovboj »

Earl píše:Tak jsem to zběžně pročetl, většina lidí se zastavuje nad morálkou prodávajícího, ale kdopak z vás se zamyslel nad morálkou kupujícího, který evidentně poznal skutečnou cenu zboží a vidí jen svůj výdělek a nic jiného ho nezajímá?

Prosím vysvětlit co je morálně špatného koupit na aukci něco, u čeho dokážu lépe poznat hodnotu zboží než prodávající. Navíc kupující ani nemusím vědět že jde o nějaké drahé zboží, prostě se mi jen líbí a tak nechápe proč je prodávající najednou tak nešťastný z toho, že se zboží prodalo za cenu kterou si sám určil jako "kup teď".
Možná bych odstoupení dokázal pochopit (byť by na to stejně "právní nárok" nebyl) kdyby vyvolávací cena byla 150 Kč, cena kup teď 10 000 ale vydražilo by se to za vyvolávací cenu. Ale takhle?
Kupující je zcela v právu, jediný jeho "zločin" je schopnost psát šílené hrubky v textu :D
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“