Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
bleak

Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

#1 Příspěvek od bleak »

Před časem jsem bouchnul Torem o zem, protože jsem najednou nevěděl, jaká je poloha modelu a kterým směrem letí. Podle mapy.cz to bylo asi 200 metrů ode mně a Toro bylo asi 20 m vysoko. No, Toro lítá do dnes.
Ale ono se mi to stává opakovaně, nedávno s Tracy, model byl od mně asi 100 metrů v malé výšce a najednou padal po křídle, asi jsem točil na opačnou stranu, nevím. Vybral jsem to.
A o víkendu s házedlem, model asi 80 metrů od mně, ztratil jsem pojem o poloze, ale vybral jsem to, bez havárky. Když je model vysoko, nemám problém. Jen při nízkém letu v dálce. Co si o tom myslíte? Máte nějaké svoje způsoby, jak zabránit výš uvedenému? Třeba jednu polovinu křídla jiné barvy... Lítat chci i nadále, pokud možno bez havárií.
cilek

Re: Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

#2 Příspěvek od cilek »

Nelítat daleko v malé výšce. To je opravdu vražedná kombinace. :D I pro mě.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Zba »

bleak píše:Před časem jsem bouchnul Torem o zem, protože jsem najednou nevěděl, jaká je poloha modelu a kterým směrem letí. Podle mapy.cz to bylo asi 200 metrů ode mně a Toro bylo asi 20 m vysoko. No, Toro lítá do dnes.
Ale ono se mi to stává opakovaně, nedávno s Tracy, model byl od mně asi 100 metrů v malé výšce a najednou padal po křídle, asi jsem točil na opačnou stranu, nevím. Vybral jsem to.
A o víkendu s házedlem, model asi 80 metrů od mně, ztratil jsem pojem o poloze, ale vybral jsem to, bez havárky. Když je model vysoko, nemám problém. Jen při nízkém letu v dálce. Co si o tom myslíte? Máte nějaké svoje způsoby, jak zabránit výš uvedenému? Třeba jednu polovinu křídla jiné barvy... Lítat chci i nadále, pokud možno bez havárií.

Co takhle telemetrie?Nastavit pípání, jakmile éro klesne do výšky pod 10 m či tak něco.
ST
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ST »

Prostě to chce lítat a lítat. Normální začátečnický chyby, co se časem vstřebají.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kissman »

nejdriv asi zajit na ocni... s Torem letam cca. 400m nad zemi ve vzdalenosti cca. 100m o sebe. Tam vystoupam a pak si plachtim nekolik minut spokojene dolu sedic na zidlicce ;) Pokud uz se stane, ze prijdu o orientaci, pak udelat nekolik logickych obratu ktere me ukazi orientaci modelu.

Je potreba se nerozptylovat, stale sledovat model a jeho reakce a samozrejme myslet (podvedomi o posledni zname orientaci modelu par ms dozadu atp)... pak se nemuze stat, ze clovek nevi jak na tom ero je.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

bleak píše:Před časem jsem bouchnul Torem o zem, protože jsem najednou nevěděl, jaká je poloha modelu a kterým směrem letí. Podle mapy.cz to bylo asi 200 metrů ode mně a Toro bylo asi 20 m vysoko. No, Toro lítá do dnes.
A o víkendu s házedlem, to samé, bez havárky. Když je model vysoko, nemám problém. Jen při nízkém letu v dálce. Co si o tom myslíte? Máte nějaké svoje způsoby, jak zabránit výš uvedenému? Lítat chci i nadále, pokud možno bez havárií.

Když je to daleko, tak z toho nesmíš spustit oči. Nesmíš se podívat nikam jinam, protože to buď zpátky nenajdeš, nebo nedokážeš identifikovat polohu.
Vždy přemýšlej co chceš udělat, jakým způsobem se otáčíš a a v jaké poloze z toho obratu letadlo vypadne.
Když je to hodně daleko, nikdy to nedej pod horizont, je skoro jisté, že to ztratíš.
Pokud letíš od sebe, nebo proti sobě a na okamžik to nevidíš (typicky hotlinery se siluetou žiletky), tak lehce pomalu změň polohu. Nehrábni do toho prudce a velkou výchylkou.
Nelétej extrémně daleko, pokud je jasně modrá obloha bez mraků.
Nelétej proti slunci.
(Ss F3Káčkem létám extrémní vzdálenosti a výšky proti větru, protože pokud to nevidíš, přifoukne ti to vítr blíž. S hotlinerem je to jedno, jestli je to po větru, nebo proti :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

to je uplně normální,tak začíná létání s rc modely,časem už budeš vědět předem,,že se ženeš do pozice a vzdálenosti z jaké už rána o zem byla.V každém případě pro klid duše,pokud ti to nepřijde normální,zajdi si nechat vyšetřit zrak,mužeš mít nějaký problém a ani o tom nevíš,nebyl bys první ani poslední co mu zjistili třeba drobnou vadu zraku a pomohly brýle.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Zba »

pepin píše:to je uplně normální,tak začíná létání s rc modely,časem už budeš vědět předem,,že se ženeš do pozice a vzdálenosti z jaké už rána o zem byla.V každém případě pro klid duše,pokud ti to nepřijde normální,zajdi si nechat vyšetřit zrak,mužeš mít nějaký problém a ani o tom nevíš,nebyl bys první ani poslední co mu zjistili třeba drobnou vadu zraku a pomohly brýle.

Jednak to může být zrakem a druhak tím, že začneš zmatkovat a nad modelem ztratíš orientaci. Chce to klid. Zavrť křidélkama a uvědomíš si, jak je model postaven.Žádné zběsilé přitahování !!!
googie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od googie »

Treba si aj uvedomiť, že lietadlo nie je vrtulník a nevie len tak rýchlo zmeniť smer napr. cúvať. Niekedy je to len psychologického pôvodu. Napr. lietadlo točí pravú klesavú zátačku, pozrem sa na sekundu inde a zdá sa mi že zmenilo smer a schaosím, zahýbem kniplami a je zle. Tak som sa pomaly naučil nechaosiť a ikeď sa silueta zliala, že nebolo vidieť polohu, nechal som kniple v pôvodných polohách a model sa pomaly ku mne vrátil v zátačke.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
2952

#10 Příspěvek od 2952 »

Co takhle telemetrie?Nastavit pípání, jakmile éro klesne do výšky pod 10 m či tak něco.[/quote]

To jsi mne opravdu pobavil :-)))))) Budeš vědět, že letadlo bylo 9,8 m vysoko, na rychlosti 180 km/hod , GPS souřadnice, ......a BUMMMMM :-)))))

Jediná rada: Nelétat daleko a nízko....a poud se nedaří-zajít na oční. i tam může být problém :-)

Někdy oči dokáží klamat...Je potřeba si představit, že v tom letadle sedíš a očekávat, co letadlo udělá...dělám levou zatáčku-letadlo se naklonilo, je tedy v levé....a budu srovnávat doprava...Při přistávání se radilo, stoupnout si k letadlu bokem...tedy-pak jakoby řídíš
"normálně" a ne obráceně...
Ale chce to čas a trpělivost. A ještě si jednou přečti, co napsal JMalik....
Naposledy upravil(a) 2952 dne pon 28.05.2012 21:15, celkem upraveno 1 x.
gasolin

#11 Příspěvek od gasolin »

Jak se tu již psalo, nezmatkovat, nepáčkovat jak o život...jít na velký plac, kde tě nebude nic stresovat a pomalu začít létat kruhy osmu...až pak se pouštět do větších akcí. Naučit se předvídat co křídlo udělá když vezmeš za páky. Např. když dáš směrovou páku lehce vpravo a lehce přitáhneš, je jasné že křídlo začne zatáčet a pokud nefouká vítr (začátečník by rozhodně neměl hazardovat ve větru a snažit se létat za každou cenu) tak prostě jak začne točit zatáčku, tak ji taky dotočí...když se dostaneš do úhlu, ve kterém tě na setinku napadne myšlenka, že to letí asi jinak, na tu myšlenku se prostě vybodni, nech to letět dál a uvidíš že to kolo dotočíš! Hlavně do toho nehrabej!

Pro lepší orientaci doporučím model vhodně nabarvit reflexní barvou. U křídla např. spodek červeně, vršek zeleně.

Jo a nelam si s tím hlavu, protože neznám nikoho, kdo by s tím v začátcích létání také neměl alespoň jedenkrát problém...
Dulen

#12 Příspěvek od Dulen »

A kdyby jenom jedenkrát tak je až moc dobrej i dneska se mi to čas od času stane ale chce to přiměřenou vejšku pustit kniply a pokud je to správně vytrimovaný tak se to srovná samo a jak piše gasolin barevnej vršek i spodek rozdílný barvy.
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od koulinek »

Dělám to tak že když odlétávám dál, snažím se udžovat "bezpečnou" výšku a když je model tak daleko že vidím pří zapadajícím podvečerním slunci jen černou siluetu a znejistím v poloze tak jemně tuknu do řízení a polohu vyhodnotím a pak už zatáčím k návratu.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
2952

#14 Příspěvek od 2952 »

no jak co....akrobatické letadlo spokojeně bude pokračovat tam, kam jsi ho namířil....žádná snaha o srovnat samo :-)))
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

koulinek píše:Dělám to tak že když odlétávám dál, snažím se udžovat "bezpečnou" výšku a když je model tak daleko že vidím pří zapadajícím podvečerním slunci jen černou siluetu a znejistím v poloze tak jemně tuknu do řízení a polohu vyhodnotím a pak už zatáčím k návratu.

ctím tři zásady-----rychleji chodím,nežli lepím----raději dojdu pro model při přistání dál

pokud mám létat směrem na východ----tak si ráno přispím--do slunce se špatně kouká

pokud se létá odpoledne na západ----tak při západu slunce už sedím v hospodě

díky těmto třem zásadám nemusím moc často chodit po večerech do dílny.

jo,když jsem létal akrobaty,tak jsem měl ještě jednu zásadu----výška modelu musí být taková,abych zvládnul v pohodě přemet i dolu,i když jsem měl puvodně v plánu provést ho nahoru :D

zejména pokud létáš tajnou sestavu----zaletíš obrat a zatím nevíš,který tě napadne jako další tak to opravdu funguje :D
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“