zdekar píše:...Může si koupit první rádio za 2000,- nebo 20000,- ,nechat ji v obýváku a druhý den mu přes ni třeba přejede kamion...
Pokud někomu jeho rádio přejde kamion v obýváku, pak ten dotyčný asi bude mít úplně jiný starosti, než je to jedno blbý Tx na modelařinu...
Ovšem taky souhlasím s tím, že začínající modelář asi těžko bude vrážet mnoho peněž do sofistikovaného rádia. Vždyť on zatím ani neví, co potom bude vlastně chtít, takže se těžko může realisticky a s přehledem rozhodnout, do čeho jít. Teda ledaže by měl těch peněz jako nabízí
JMalik a přehraboval je vidlema - to jo, to si pak může klidně začít rovnou s Futabou 18MZ nebo tím novým Jeti a když ho to nebude bavit, tak to vyhodí a těch "pár drobných na vidlích" oželí

Protože proč vlastně kupovat něco levnějšího, vždyť cokoliv pod 18MZ je kompromis a co kdyby mu pak, chudákovi začátečníkovi, chyběla nějaká ta funkčnost

To by cokoliv pod 18MZ vlastně byly vyhozené peníze, že...
Ale teď vážně. Když někdo začíná, pořídí si k tomu vhodné rádio. Pokud není milionář, tak asi spíš něco levnějšího.
Ovšem je pravda, že základní otázkou je, jestli si to chce jenom zkusit, nebo jestli už ví, že časem půjde dál. Pokud ví, že bude modelařit, pak by bylo lepší koupit hned na začátek slušné rádio, protože to je investice na mnoho let - nejen do Tx, ale potom i do Rx v přibývajícím množství modelů.
Já si nechal tehdy poradit a začal jsem s Multiplex Cockpit. Není drahý (ale ani HK levný

), je od kvalitního výrobce a sloužil mi v pohodě prakticky 10 let. Pak jsem ho prodal a koupil vyšší Tx. Dnes se vyrábí jeho vylepšená verze Cockpit SX na 2.4 GHz s telemetrií:
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=41679#3