Polyuretanový lak - který
Polyuretanový lak - který
Máte někdo zkušenosti s polyuretanovými laky ?
Díval jsem se tady - http://www.psr-milesi.cz/produkty/pro-v ... -pu/vrchy/
a potřeboval bych poradit, který vybrat.
Půjde to na trup, ještě nevím, jestli to budu stříkat a nebo to vezmu válečkem.
děkuji
Díval jsem se tady - http://www.psr-milesi.cz/produkty/pro-v ... -pu/vrchy/
a potřeboval bych poradit, který vybrat.
Půjde to na trup, ještě nevím, jestli to budu stříkat a nebo to vezmu válečkem.
děkuji
Re: Polyuretanový lak - který
A trup bude z čeho?...gumový, papírový
atd... a důvod, je barevná úprava či co?
pouzivam dva.
Polyurex - velmi tvrdy, dobre se brousi, ale neni pruzny
Sokrates Aquafin - pruzny a tvrdy, pouzivam jej jak na prilepovani skelne tkaniny )drive polyurex), tak na upravu povrchu kvuli barvam
Polyurex - velmi tvrdy, dobre se brousi, ale neni pruzny
Sokrates Aquafin - pruzny a tvrdy, pouzivam jej jak na prilepovani skelne tkaniny )drive polyurex), tak na upravu povrchu kvuli barvam
ten Polyurex a Sokrates Aquafin to je rozpustene ve vode, v lihu, nebo v necem nepolarnim?
by me zajimalo
1) jestli to nejak neposkodi pěnovy polystyren
2) jesli to pri schnuti ohyba balzu a papir
by me zajimalo
Polyurethanový lak - který?
No třeba tenhle: DCH -Sincolor, U 2054, používám, velká spokojenost, jedná se o 2K lak, já si ho pro účely modelařiny předělal na jednosložkový. Ted´zrovna, jsem jím barevně ozvláštňoval "Fankaba" od Multiplexu. Email je pružný a velmi odolný, parádně jím lze stříkat i plasty bez změkčovadel a primerů, například plastový vrtulový kužel na Gamu 2100, jsem takto přestříknul na červeno.
Na modelařinu používám "érbruš" pistole, event. "sprej gán", jiné ředění. Tyhle barvy, jsou stejně jako emaily epoxidové, výtečně odolné proti mechanickému otěru (pružnost) a neničí je ani palivo žhavíků. Transparentní lak, LAU 1600, je naprostá pecka, ovšem na konstrukci z překližky a balzy, jako penetrace a zákl. vrstva, je mnohem vhodnější a řekl bych nejlepší, volbou, transparentní lak, 2K 1300, to je epoxid, na něj už pak lze aplikovat cokoliv, včetně lepidel.
No třeba tenhle: DCH -Sincolor, U 2054, používám, velká spokojenost, jedná se o 2K lak, já si ho pro účely modelařiny předělal na jednosložkový. Ted´zrovna, jsem jím barevně ozvláštňoval "Fankaba" od Multiplexu. Email je pružný a velmi odolný, parádně jím lze stříkat i plasty bez změkčovadel a primerů, například plastový vrtulový kužel na Gamu 2100, jsem takto přestříknul na červeno.
Na modelařinu používám "érbruš" pistole, event. "sprej gán", jiné ředění. Tyhle barvy, jsou stejně jako emaily epoxidové, výtečně odolné proti mechanickému otěru (pružnost) a neničí je ani palivo žhavíků. Transparentní lak, LAU 1600, je naprostá pecka, ovšem na konstrukci z překližky a balzy, jako penetrace a zákl. vrstva, je mnohem vhodnější a řekl bych nejlepší, volbou, transparentní lak, 2K 1300, to je epoxid, na něj už pak lze aplikovat cokoliv, včetně lepidel.
Milesi dělá poněkud jiné laky než je Polyerex..hojně se používají v nábytkářství.....kolegovi bych poradil, ale holt nějak nekomunikuje takže těžko radit
asiJa píše:ten Polyurex a Sokrates Aquafin to je rozpustene ve vode, v lihu, nebo v necem nepolarnim?
by me zajimalo
Delam jen s polystyrenem EPS, XPS.
Oba dvou reditelne vodou. Pri potahovani papirem [odzkousen jen polyurex] nebyl problem s kroucenim.
corsair píše:A trup bude z čeho?...gumový, papírovýatd... a důvod, je barevná úprava či co?
Trup je olaminovaná balza, na to přijde barva ( akrylát ) a pak ten PUR lak jako ochrana proti palivu.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Gummi píše:corsair píše:A trup bude z čeho?...gumový, papírovýatd... a důvod, je barevná úprava či co?
Trup je olaminovaná balza, na to přijde barva ( akrylát ) a pak ten PUR lak jako ochrana proti palivu.
... jestli je něco povrchově upraveno akrylátovou 2K barvou, nepotřebuje další ochranu proti palivu.
veka1
Jo, ale ta barva není/nebude 2k, proto ten lak.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Gummi píše:Jo, ale ta barva není/nebude 2k, proto ten lak.
...to máš jednokomponentní bázi?
Bývá dobrým zvykem ,vybrat si pro své konkrétní použití jeden kompletní sytém. Není moc vhodné kombinovat barvy a laky na různých základech.
Buď jedu v akrylátech, polyuretanech , epoxidech ,nebo použiju třeba nitrokombinaci, syntetiku.... ale nemíchat to mezi sebou.
Je ideální použít vše od jedno výrobce tj. tmel, plnič, základ (bázi) 2K barvu, 2K lak ... tak je minimální riziko ,že se něco s něčím nesnese.
Např. pro své modely používám ucelený systém od Sayerlacku ( PU plnič,polyuretanový základ, vrch a když je potřeba tak i lak - vše dvoukomponentní) .
Prodáva ho např. Colora Hradec Králové:
http://www.sayerlack.cz/
http://www.firmy.cz/detail/310416-color ... mesti.html
veka1
Jo, je to jednokomponentní.
Koukal jsem na ten Sayerlack, no mají tam rodinná balení - 6 a 25 kg, to bych měl možná
tak na 100 let
. Mě by stačilo kilo. A který teda z těch vrchních laků používáš ?
Koukal jsem na ten Sayerlack, no mají tam rodinná balení - 6 a 25 kg, to bych měl možná
tak na 100 let
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Gummi píše:Jo, je to jednokomponentní.
tak na 100 let. Mě by stačilo kilo. A který teda z těch vrchních laků používáš ?
...nemáš koukat, ale vzít telefen a zavolat. Když použiješ své vnitřní kouzlo , domluvíš se i na 1Kg baleních.
Z polyuretanů používám čirý 2 složkový lak TZ 4210 . Pod něj (na penetraci dřeva) buď nitro základ SZ12, nebo průhledný plnič (pro MDF) z jeji ch produkce tj. " polyuretanova impregnace TU 100/HO" nebo plnič "základ Pur Bílý TU 148/13".
Akrylátový systém používám od 4CR. Když stříkam metalické barvy ( jednosložka) tak k zakrytí metalízy používám krycí dvousložkový lak 7255 . Občas (když si to zákazník přeje) používám i jejich dvousložkové barvy a plniče.
Jako stěrku používám jejich PS tmel 2200 a k leštění pastu 8020 .
PS. myslím že kvalitních systémů je poměrně hodně (PPG, Standox, Sikens, Glasurit,Millesi ... ) jen si vybrat vzhledem k ceně, dostupnosti a skamarádit se s nima.
Stačí zajít do nejbližší míchárny autolaků a máš problém vyřešen. Klidně si odneseš 100g balení toho ,co si vybereš a ještě ti to upraví dle tvých požadavků ( množství změkčovadla, krátké a dlouhé tužidlo a pod...)
veka1
Vnitřní kouzlo nemám, ale zkusit bych to mohl.
No a v tom tvém PS jsi se dostal k tomu, na co jsem se ptal na začátku. To, že existuje hodně
dobrých a vhodných systémů, to vím, ale ptal jsem se třeba konkrétně na ten Milesi, protože
tam mají těch různých druhů hodně. A jak mám vědět, který z nich je pro modely nejvhodnější,
jak z hlediska práce s nimi, tak provozu modelu. Tvrdší, měkčí, se zvýšenou tixotropností ......
Takže dík tipy - TZ4210 a 7255.
No a v tom tvém PS jsi se dostal k tomu, na co jsem se ptal na začátku. To, že existuje hodně
dobrých a vhodných systémů, to vím, ale ptal jsem se třeba konkrétně na ten Milesi, protože
tam mají těch různých druhů hodně. A jak mám vědět, který z nich je pro modely nejvhodnější,
jak z hlediska práce s nimi, tak provozu modelu. Tvrdší, měkčí, se zvýšenou tixotropností ......
Takže dík tipy - TZ4210 a 7255.
Jeste spatky se na to divam. Potreboval bych si v tech ruznych typech laku udelat trochu jasno (vlastne nikdy jsem nic nelakoval a nevim co je k cemu)
Potreboval bych nejaky lak na prilakovani papiru k XPS (takovemu tomu lososovemu 6mm) + impregnaci toho papiru aby byl tuzsi a vice drzel tvar. Skousel jsem na to herkules, a dextrin (lepidlo na tapety) a skrob, a ani jedno z toho moc dobre na tom XPS nedrzi, stejne jako izolepa ne.
Skousel jsem lepidlo PUREX a to drzi krasne, jenze to neni na impregnaci papiru idelani protoze pění.
Proto si myslim ze idealni by byl nejaky ten polyuretanovy lak jak tu nekdo doporucoval.
akryl-polyuretanovy sokrates aquafilm
a Polyurex
Otazka je co z toho je pro moje potreby vhodnejsi?
Nezajima mne priliz zda/jak se to da brousit, zasadni pro mne je PEVNOST a TUHOST(tvrdost), aby to ten papir/polystyren dobre naimpregnovalo a zvysilo jejich tuhost a tvarovou stalost, protoze 6mm airfoil z toho XPS je docela ohebny
Taky je pro me celkem zasadni jak na tom povrchu potom drzi izolepa.
kdyz se divam na nabidku firmy Sokrates,
http://www.barvy-sokrates.eu/sortiment/laky
rikam si zda by nebyl lepsi nejaky ten SOKRATES TANGO sport
http://www.barvy-sokrates.eu/sortiment/ ... ango-sport
protoze predpokladam ze bude ze vsech tech laku nejodolnejsi? (Nejtvrdsi ale pritom houzevnaty) coz je to co pro impregnaci potrebuju.
Pak jsem jeste narazil na Epoxidove laky, napr. zde
http://www.drostra.cz/?PID=2966
jak si vedou Epoxidove laky ve srovnani s Polyuretanovymi? K cemu jsou urcene? V cem jsou lepsi/horsi?
Na druhou stranu si rikam, ze to uz potom by bylo asi fakt lepsi si koupit vylozene nejakou epoxidovou laminovaci pryskirici.
A konecne - nejbeznejsi laky jak jsem pochopil jsou "synteticke" (olejem reditelne). Nejsem si jisty jestli neleptaji XPS, ale predpokladam ze jsou obecne mekke a houzevnate, coz by myslim pro tento ucel nebylo moc vhodne. Ale to jsou jen moje spekulace? Jaky je rozdil napr. mezi polyuretanovymi a "systetickymi" laky?
Stejne tak jsem uvazoval o impregnaci lnenym olejem (vznikne neco jako linoleum) ale to je podle me mekke a tezke.
To asi smysl pouzivat nema(?)
Nitrolaky pochopitelne vylucuju protoze jejich redidla leptaji XPS
Potreboval bych nejaky lak na prilakovani papiru k XPS (takovemu tomu lososovemu 6mm) + impregnaci toho papiru aby byl tuzsi a vice drzel tvar. Skousel jsem na to herkules, a dextrin (lepidlo na tapety) a skrob, a ani jedno z toho moc dobre na tom XPS nedrzi, stejne jako izolepa ne.
Skousel jsem lepidlo PUREX a to drzi krasne, jenze to neni na impregnaci papiru idelani protoze pění.
Proto si myslim ze idealni by byl nejaky ten polyuretanovy lak jak tu nekdo doporucoval.
akryl-polyuretanovy sokrates aquafilm
a Polyurex
Otazka je co z toho je pro moje potreby vhodnejsi?
Nezajima mne priliz zda/jak se to da brousit, zasadni pro mne je PEVNOST a TUHOST(tvrdost), aby to ten papir/polystyren dobre naimpregnovalo a zvysilo jejich tuhost a tvarovou stalost, protoze 6mm airfoil z toho XPS je docela ohebny
Taky je pro me celkem zasadni jak na tom povrchu potom drzi izolepa.
kdyz se divam na nabidku firmy Sokrates,
http://www.barvy-sokrates.eu/sortiment/laky
rikam si zda by nebyl lepsi nejaky ten SOKRATES TANGO sport
http://www.barvy-sokrates.eu/sortiment/ ... ango-sport
protoze predpokladam ze bude ze vsech tech laku nejodolnejsi? (Nejtvrdsi ale pritom houzevnaty) coz je to co pro impregnaci potrebuju.
Pak jsem jeste narazil na Epoxidove laky, napr. zde
http://www.drostra.cz/?PID=2966
jak si vedou Epoxidove laky ve srovnani s Polyuretanovymi? K cemu jsou urcene? V cem jsou lepsi/horsi?
Na druhou stranu si rikam, ze to uz potom by bylo asi fakt lepsi si koupit vylozene nejakou epoxidovou laminovaci pryskirici.
A konecne - nejbeznejsi laky jak jsem pochopil jsou "synteticke" (olejem reditelne). Nejsem si jisty jestli neleptaji XPS, ale predpokladam ze jsou obecne mekke a houzevnate, coz by myslim pro tento ucel nebylo moc vhodne. Ale to jsou jen moje spekulace? Jaky je rozdil napr. mezi polyuretanovymi a "systetickymi" laky?
Stejne tak jsem uvazoval o impregnaci lnenym olejem (vznikne neco jako linoleum) ale to je podle me mekke a tezke.
To asi smysl pouzivat nema(?)
Nitrolaky pochopitelne vylucuju protoze jejich redidla leptaji XPS