Točenie sa termických prúdov

Název je dostatečně samovysvětlující...

Ako sa točia termické prúdy?

najčastejšie doľava (proti smeru hodín)
6
29%
najčastejšie doprava (po smere hodín)
1
5%
niekedy doľava, inokedy doprava - asi rovnomerne
7
33%
netočia sa - stoja
2
10%
ani jedno, je to úplne inak
5
24%

Celkem hlasů: 21

Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Točenie sa termických prúdov

#16 Příspěvek od Libor »

ferenc píše:Ako vysoko treba vytiahnuť vetroňa, aby som tú bublinu chytil?
Protože je třeba k výskytu termiky doletět a gumicuk letadlo vytáhne do jiného místa v prostoru, tak to chce alespoň 40 až 50 metrů. Něco výšky ztratíš od místa odpoutání od gumicuku letem k předpokládanému výskytu stoupáku, nějakou výšku potřebuješ, abys přistál k sobě, když ten stoupák nechytíš. Časem se člověk naučí se startem počkat na vhodnou chvíli.
corona

#17 Příspěvek od corona »

TERAZKY píše:
corona píše:
Kolikrát jsem chytil v 5 metrech....

S akým modelom konkrétne :?:

Dík.

Volný gumák/CO2 o cca 60 - 80 gramech, různá házedla, několikrát i třeba A3 jen málo nad 5 metry.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Libor »

TERAZKY píše:
corona píše:Kolikrát jsem chytil v 5 metrech....
S akým modelom konkrétne :?:

Moje zkušenost:
cca 5 metrů s házedlem 350 g
cca 10 metrů s lehkým větroněm 600 g
cca 20 metrů s větším větroněm 1.5 kg

A mnohokrát jsem zažil bublinu, že jsem i s tím větším větroněm začal stoupat z těch 5 metrů. U většího modelu je ale větší starost s přistáním a tak se ne vždy vyplatí zkoušet se zachraňovat v pár metrech.
tomashr

#19 Příspěvek od tomashr »

S Cirrusem od Reicharda (3370mm, 1522g letovka) mám poctivě záznamem z výškoměru doloženo chycení ve 13ti metrech :-) Patrně jsem se s jinými modely chytil i níže, ale těch 13m je moje minimum doložené "důkazy".
Jen naokraj, po letu jsem byl přesvědčen o tom, že to bylo pod 10 metrů, ale realita z měření byla přeci jen vyšší, takže bych byl s různými zvěstmi přeci jen trochu opatrný, chycení se pouze v 5m je opravdu dost výjimečné. Ale tak od těch 15-25m už to začíná být reálnější.
corona

#20 Příspěvek od corona »

tomashr píše:...chycení se pouze v 5m je opravdu dost výjimečné. Ale tak od těch 15-25m už to začíná být reálnější.

S těmi malými letadýlky jsem chytal stoupák v určitém období často, typicky červen-červenec, okraj pole s obilím nebo krmnou směskou.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Libor »

tomashr píše:takže bych byl s různými zvěstmi přeci jen trochu opatrný, chycení se pouze v 5m je opravdu dost výjimečné. Ale tak od těch 15-25m už to začíná být reálnější.
Za běžných podmínek je to výška přes 20 metrů. Proto jsem psal o těch potřebných 50 metrech z gumicuku. 5 metrů s větším větroněm je výjimka, ale stává se to. Bublina bývá tak silná, že se model jeví chvíli neovladatelný. Jeví se to tak, jako kdyby do modelu někdo ze spoda strčil. Taky to bývá někdy na druhou stranu a po letišti se nese "Není vzduch!" a model je na zemi na to šup. :D S Long Shotem se mi ale těch 5 metrů v létě občas podaří a vzhledem k jeho obratnosti se dá ta trhající se bublina využít.

Pokud se létá na jednom místě a člověk tam udělá desítky a stovky startů na gumě nebo hodů s házedlem, má po čase ten prostor osahaný a ví, kde ty bubliny nejčastěji vznikají. Může to být zvlnění louky, mez, cesta, někdy stačí cyklista, který projede po polní cestě. Potom už stačí počkat, až to dýchne :) A taky to jsou desítky a stovky startů, kdy model nastoupá a dole je ještě rychleji. :D

Asi nejčastější problém, který vidím, když se někdo zkouší chytit v termice a začíná, je neschopnost točit pěkný kroužek bez toho, že by model co chvíli padal do vrtáku nebo místo kroužení to je taková spirála. A taky kvůli těm hrubým zásahům do řízení "nečte" dobře ten stoupák. Někdy je proto snažší dělat ty zatáčky větší. Model sice není ustředěn v tom stoupáku, jen ho prolétává, ale nakonec tolik neztrácí výšku nebo i stoupá. Chce to i při létání jen tak (bez termiky) zkusit kroužit na jednom místě - potrénovat si to. V klidném vzduchu se člověk naučí, zda model potřebuje do zatáčky přistrkávat směrovkou aby nevypadl z kroužení, zda a kolik potřebuje kontra na křidélkách aby nepadal dovnitř do spirály. V termice se to zkouší hůř, protože to strká tu do jednoho křídla tu do druhého ...
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

#22 Příspěvek od paicreat »

Skutočné vetrone väčšinou točia stupák do lava čiže v protismere hodinových ručičiek. Je to preto že pre pilota praváka je viac pohodlnejší pohyb kniplu na lavú stranu (knipel "tlačí") než na pravú (knipel "ťahá") je to divné ale je to tak :lol: .
Platí ale pravidlo že smer otáčania určuje vetroň ktorý je v stupáku najvyššie. Je to z bezpečnostných dovodov. Takže keď letíte vo vetroni a vidíte ako niekto iný nad vami točí stupák a chcete sa pripojiť musíte začať točiť podla neho. A tak isto sa nemá lietať až do oblaku lebo tam bývajú skryté hory vysielače alebo iné lietadlá :wink:
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Fenius »

paicreat píše:A tak isto sa nemá lietať až do oblaku lebo tam bývajú skryté hory vysielače alebo iné lietadlá :wink:

Prípadne vcucnuté modely :D.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od vitousek »

paicreat píše:Platí ale pravidlo že smer otáčania určuje vetroň ktorý je v stupáku najvyššie. Je to z bezpečnostných dovodov. Takže keď letíte vo vetroni a vidíte ako niekto iný nad vami točí stupák a chcete sa pripojiť musíte začať točiť podla neho.

Není to pravidlo takové, že směr točení určuje první, kdo je v "komínu" ?
Pokud budu točit např. levou zatáčku a přiletí druhý pilot, jen o několik "pater" výše a bude točit pravou, musím já ( jakožto ten níže ) začít točit podle něho ????

Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
JMalik

#25 Příspěvek od JMalik »

mior píše:.....Sú to vôbec prúdy alebo len bubliny? Vzduch v nich sa točí alebo stojí?
Alebo oboje?
Ktorým smerom najčastejšie?

Za "termiku" je možné pro modelářské využití považovat prakticky vše od jednotlivých utržený bublin těsně nad zemí až po souvislé spojité termické proudění s více jádry pod cumulem.
Jestli se ten stoupák točí?
Stačí sledovat, když to vezme igelitový pytlík, kupku sena....
Ten igeliťák může klidně stoupat bez kroužení, jen vzdalován o snos stoupavého proudu. Pokud není výrazná situace s převládající složkou větru, tak ten stoupák může klidně cestovat všemi směry. Dvě minuty např. kursem 60, potom minutu kursem 230, vrátit se na 60 a skončit třeba na 0 směrem proti pohybu hodinových ručiček.
Ale může nastat i situace, že to tancuje v rychlých rotacích vzhůru. V pohádkovém prostředí termiky -Austrálie se tomu říká Dust Devils, u nás Čertík. Je to schopné i u nás zvednou ze země rogalo, nebo padák i s odpočívajícím pilotem.
Prakticky nikdy se nevyskytuje termický stoupák, který by byl charakteru čistého vertikálního pohybu. Ve větší výšce existuje hned vedle klesák, který také není lineárním pohybem vzduchových mas. Všechny tyhle situace znamenají pro pilota, že i když se mu podaří nalétnout jádro stoupáku, nemusí být zvolený směr točení nejvýhodnější, případně těsně vedle může existovat druhé stabilnější jádro.
Nízko nad zemí bývá situace často taková, že pokud nalétnu nulu, tak absolutně nic neměním a čekám až se "dostaví stoupání". Když už to stoupá metrem, tak se dá nějak laborovat, do té doby je lepší raději žádná změna.
Kam se stáčí stoupák pod základnou cumulu, jestli je lepší nasvícená, návětrná, závětrná strana, je tady ale asi zbytečné rozebírat, protože je to modelářsky prakticky nepoužitelné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

vitousek píše:
paicreat píše:Platí ale pravidlo že smer otáčania určuje vetroň ktorý je v stupáku najvyššie. Je to z bezpečnostných dovodov. Takže keď letíte vo vetroni a vidíte ako niekto iný nad vami točí stupák a chcete sa pripojiť musíte začať točiť podla neho.

Není to pravidlo takové, že směr točení určuje první, kdo je v "komínu" ?
Pokud budu točit např. levou zatáčku a přiletí druhý pilot, jen o několik "pater" výše a bude točit pravou, musím já ( jakožto ten níže ) začít točit podle něho ????

Díky

podle mě v tom hraje roli,že pilot ve vrchním patře nevidí pod sebe ,jirka to určitě osvětlí.
albisko
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od albisko »

ferenc píše:Ako vysoko treba vytiahnuť vetroňa, aby som tú bublinu chytil?
Ťahal by som to šňúrou alebo vystrelil na gume.

za urcitych podmienok staci takato
Přílohy
pike_20120430.jpg
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

tady pro představu jak vypadá termika když je vidět.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/Seiser_al ... py_121.jpg
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

http://www.paraglidingnm.sk/VPL5.pdf
Tady je třeba něco o tom takovou populárnější formou bez meterologie a matematických vztahů.
Pravidla kroužení, vyhýbání....., už snadno dohledáte jinde.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
paicreat
Bydliště: BA-víkend,TN-týždeň,NZ/TT-prázdniny+volný čas Trvalý pobyt: Šurany

#30 Příspěvek od paicreat »

vitousek píše: Pokud budu točit např. levou zatáčku a přiletí druhý pilot, jen o několik "pater" výše a bude točit pravou, musím já ( jakožto ten níže ) začít točit podle něho ????

Díky

Presne tak. Ale to by tam musel sedieť fakt chrapúň aby začal točiť opačne. Piloti sú väčšinou ohladuplný a začnú točiť v smere v ktorom točia ostatný aj keď sú pod ním. A na to sú tam vysielačky že keby aj nevidel vetroň/vetrone pod sebou tak mu pilot povie že točí v protismere a že on už má vystredení stupák tak aby nemusel vystreďovať nanovo atď...
A keby aj začal točiť opačne tak je na tebe či sa obrátiš alebo budeš točiť v protismere. Papiere ti za to nezoberú ale keď vás niekto natre pičung od vedúceho letovej prevádzky máte istý obaja.
Je to zase len o tolerancii a komunikácii medzi pilotmi.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“