Podvodník na RC manii !!!

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
banderas
Kontaktovat uživatele:

Re: Podvodník na RC manii !!!

#61 Příspěvek od banderas »

zdzd píše:
banderas píše:Co je teda u vás důležitější? Právo podle zákona, nebo podle rozumu?
Houpe se to tady z jedné strany na druhou, jak v naší politice.
Prakticky mu většina říkáte, že má smůlu, protože je blb a naletěl. Nikdo se moc nezmiňuje o tom, že byl podveden a má právo na zrušení obchodu.
Se stopkama ale ne.....to je musel prodat. Tam byl důležitější zákon. I když se jednalo o stejnou částku 500 Kč.

Eh... To se přece nevylučuje.

Každý prodávající by rád dostal co nejvíce a proto zboží vychvaluje. Když to přežene nebo podmínky nějak mění, jde o podvod.

Každý kupující by rád nakoupil co nejlevněji a co nejlepší věc. Ovšem při tom musí být opatrný a prověřit si ceny, stav a tak dále.

Jsou to dvě strany, se svými vlastními zájmy. Když se prodávající chová jeko hajzlík, je hajzlík. Když se kupující chová jako kavka, může být oškubán jako kavka. Jedna věc je, že se někdo snaží někoho oškubat, druhá strana je, zda se někdo nechá oškubat. Kdyby nebyli naivní kupci, nežili by si podvodníci tak dobře. Naivní kupec základ pro vznik podvodných prodejců. Ne naopak.

Ano, taky mi to přišlo naivní, ale to přeci neznamená, že je to takhle v pořádku. Nikdo nesmí nikoho oškubat.
Nikdy si nemůžeš nic prověřit úplně najistotu, pokud to teda sám nevzkoušíš. A stejně na vadu můžeš přijít až po čase.
Když někdo někomu věří to co mu říká, tak to není povolení k tomu, aby ho všichni oškubali. Od toho je tu snad ještě zákon ne?
A hlavně,
i když se kupující chová jako kavka, nesmí být oškubán jako kavka!
Držte se prosím jednoho výkladu zákona a správných mravů. Ne jednou tak a podruhé onak.
banderas
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od banderas »

Jak již bylo řečeno...normální je nekrást. Tak přece nebudu přepokládat, že mě chce každej obrat.
Když mi někdo řekne, že mi prodá letadlo za 350, a já ho koupim bez informací o stavu, je to moje smůla, ale když si kupující vyžádá fotky o stavu letadla, tak to NENÍ JEHO CHYBA. Já bych se toho obchodu taky bál, ale to nic nemění na tom, že prodávající je blb a dle zákona by mu měl vrátit peníze a vzít si model zpět, pokud to kupující bude požadovat. Na tom prostě není co řešit.
Dá se tady polemizovat o tom, že to bylo podezřelé, ale na straně kupujícího není chyba. Prostě někdo nabízí, já kupuju. A předpokládám že dostanu to, co mi bylo řečeno. Co je na tom špatně?
JMalik

#63 Příspěvek od JMalik »

banderas píše:...Držte se prosím jednoho výkladu zákona a správných mravů. Ne jednou tak a podruhé onak.

K těm stopkám jsem se vyjadřoval asi tak, že kupující tohle záměrně sleduje, nakupuje to tak a bude si vědomý rizika. V tom se ale nedopustil zatím žádného podvodu, nečestnosti....
Kdyby mu býval prodávající poslal ty stopky odřené, domlácené, nefunkční....., tak se kupující nemůže vzhledem k ceně ničemu divit (pokud samozřejmě prodávající nebude stav inzerovat jako bezvadný funkčně a opticky).
Jenže prodávající přestože byl tím, kdo tuhle akci spouštěl to podělal a chtěl z toho vykličkovat.

V tomto případě s letadlem dostal kupující stav věci odpovídající ceně. Že je prodávající hajzlík jsem napsal taky.
Ale představ si, že neznáš kupujícího tady z RC Manie. Přistupuji k tomu stejně jako v tom prvním případě = kupoval to na kšeft s vidinou rychlého obratu se ziskem., teď si ale naběhnul.
Smutné co ?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
zdzd

#64 Příspěvek od zdzd »

banderas píše:Ano, taky mi to přišlo naivní, ale to přeci neznamená, že je to takhle v pořádku. Nikdo nesmí nikoho oškubat.

A hlavně,
i když se kupující chová jako kavka, nesmí být oškubán jako kavka!
Držte se prosím jednoho výkladu zákona a správných mravů. Ne jednou tak a podruhé onak.

a) V celém tomto vlákně není ani jediná zmínka o tom, že oškubání bylo v pořádku. Neschvaluje to nikdo.
b) Výklad mravů je pořád stejný. Povod je podvod.

Ovšem nechci-li být podveden, musím v první řadě spoléhat na sebe. Zákonem se můžu ohánět až když se mi to nepovede.

To je jako na silnici. Chodec nemá bezhlavě skákat pod auto. Řidič ale musí počítat s tím, že mu nějaký trouba kdykoliv pod auto skočí kdykoliv. Dvě protichůdné věci, přesto v nich není rozpor.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od TomasC »

To že se objeví podvodník je tím, že je zde na RCMANII mnoho lidí. To jednak táhne takové existence a i prostě ve velkém stádu se najde černá ovce.

Ohledně tohoto případu:
Uživatele kolefra jsem se pokusil kontaktovat pomocí SZ i mailem z administrátorského účtu RCMANIE.
Bez odpovědi.
Povolil jsem tedy zveřejnění všech informací o obchodu.
osobně jsem přesvědčen, že se kolefra dopustil podvodu a definitivně vyhozen z RCMANIE. O takové existence zde nestojíme.
Za mě uzavřené.

Ohledně obchodů:
Je to těžké. Jak psal Zdeněk, tak jsou dvě strany a ti se nějak dohodnou. Tak je to vždy.
Někdy je to výhodné, někdy méně, ale pokud se mi to nelíbí, tak to neakceptuji, případně si vymíním nějaké podmínky. Pokud mám s prodávajícím zkušenost, tak to je jiná. Ale podvod je podvod. Hranice je tenká a je to dost o pocitech.

A na závěr:
kdo se chová opravdu čestně v nákupech a "neskáče", na extrémně výhodné nabídky, tak ten se podvodu asi spíš vyhne.
I s kavkou a jejím oškubáním (ale ne podvodem) je to obtížné. Spíše kloním k tomu, že by se měl uplatňovat Darwin před voděním za ručičku s mrakem právníků za zády.
Každý máme také jiný hodnotový žebříček. Před časem jsem koupil originální stavebnici GINO na stánku za 500,-. Když jsem odcházel, tak mi prodejce s úsměvem říkal, že původně stála 50Kčs (nebo tak nějak). S úsměvem jsem odpověděl, že to byl můj první letající model a že bych dal klidně 1000,-.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od TomasC »

Osobně odjíždím na mistrovství republiky v pylonech, tak to zkuste ukončit a neporvat se tu. Musím (CHCI) se soustředit na jiné věci.
Díky
mior
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od mior »

Držíme palce!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
googie
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od googie »

Predával som v Januári auto. Opel Omega 1997. Závad asi 30, z toho niektoré veľmi vážne. Nemalo cenu investovať, ozval sa fanúšik Opla a zároveň majiteľ autoservisu. Dal som smiešnu cenu 250 EUR. Okamžite chcel prísť pre auto. Napísal som mu, že mu auto nepredám, pokiaľ chce ísť s ním po tme domov. Zlý mikrospínač - riziko náhodného zhasnutia svetiel. Prišiel ráno, spokojný si auto odviezol. Viem, že si ho dá dokopy a keď sa s ním stretnem, nebudem v jeho očiach ten kto ho ojebal za každú cenu. Radšej menší profit, ako zo seba robiť podvodníka.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“